Учителят - Петър Дънов и Всемирното Бяло Братство

теми за общности от сектантски тип
simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » пет май 06, 2011 9:01 pm

Витал:
Здравей Симон! Щом казваш и брат мога да бъда.

Здравей, Витал!
Хиляди извинения, че те набедих с това "брат". Да ти кажа, чух от една жена, че "То мъжа, не е като човека". Та значи сестра! Добре сестра Витал, поправих се. А бе, много греша напоследък, защото пиша не откъдето трябва и от местото където мога да се замисля. Сега, верно ги пускам едни "бисери", ама все доказани бе. Виж, това не мога да отрека. Както и да е. Стореното, сторено..Още един път, "привет сестра Витал"!

Витал:
Така е, няма нищо лошо и е прекрасно дори. "Препоръчва" е различно от "задължава". Обаче мисля си, аз също препоръчвам на сина си много полезни неща. Но нямам претенции да създам последователи на които да стана гуру-препоръчител като Дънов

Симон:
Витал, тази история с Гуру, Учител (Исус), Водач, Пророк, Син человеческйй, Син Божий, съществува още от далечни веккове. Даже и преди Христа. Винаги доказвам казаното. Не обичам да празнословя. Тази гуруджийска "болест" е заразила Аврам, Мойсей, Исак, Йов, Давид, Соломон Илия, Йоан Кръстител, Исус, Петър, Павел, Константин и...Дънооов. По времето на Исус е било пълно с подобни Учители. Всеки е проповядвал някакво учение и след всеки един от тях е имало тълпи. Ето за това Еврейския историк Йосиф, съвсем леко, почти неохотно загатва за Исус. Той казва за Него, "Има един Исус от Назарет. След него вървят тълпи. Той е с червена коса, и светъл. Казват, че никога не се е смеел. Някои казват, че той бил Месия". Има още много исторически доказателства, съществуващи и днес, доказващи това мое твърдение, че гурута е имало винаги. Понеже не е мястото тук да ти доказвам още, ще ти дам само още 2 пасажа от Библията. Имало е един "маг" който се е издигал във въздуха. Петър го е смъкнал с помоща на Духа. Йоан Кръстител е имал също последователи и то много. Един от първосвещениците казва, "Оставете Този Човек на мира (става въпрос за Исус, когато е бил задържан и обвиняван). Ерусалим е пълен с такива като него. Винаги ги е имало, както и сега. Ако Неговото Учение е от Бога, то ще просъществува, ако ли не, ще се разтопи като много други преди това". Ето колежке Витал и факти от Библията и от Историята. Нищо не можеш да отречеш. И Дънов не е последен от тези Гуроводачиучителипастори. Тя презумцията беше Константин да е "последният Мохикан", но за съжаление, дойде кой...Мохамееед. А после, Дънов, Пешев, Лаврентий, Евстатий, Вертоломей и т.н.т и т.н.т. Дънов е един от всички, наред с Исус, Пророците и нетитулованият останал без "сан" в Християнството Константин.

Витал:
, защото съм наясно, че препоръките не са точно мои. Научила съм нещата от други. Опита може да е доказал верността им, но много по-умни и мъдри от мен през вековете са открили истински важните неща за човека и живота.

Симон:
Не се притеснявай. Учи се и от Дънов, защото както "се видя", той само повтаря хубавите неща от Писанията. Е, сложил им е малко по съвременен отенък, за да се разбират по добре. Защото ако ти напомня речника на Исус и те попитам какво иска да каже със следното, няма да ти е удобно да ми отговориш или няма да знаеш как. Вече не ми отговори на въпроса който ме раздираше, но няма проблем. Щом не можеш. Та, ето какво казва нашия Бог Исус. "Вие в това се усъмнихте, а какво ще кажете, ако видите Човешкия Син да влиза там където отпървом е бил". Дънов перефразира и обеснява подобни фрази като им придава съвремено звучене приемлива форма.


симон написа:
Ако ти се стремиш, (според препоръките на Дънов и Писанията) към Съвършенство - заповядай в редиците на "бледоликите" и си готов. Ще бъдеш чист, като утрина роса.

Витал:
Ще си призная, че нямам такива амбиции. Ще съм удовлетворена, ако успявам да съм поне малко добра и полезна на хората. Мисля, че се разделих със стремежите си за това Съвършенство след като срещнах Иисус Христос...

Ссимон:
който също горещо и неуморно ни приканва към Съвършенство.

Витал:
Останах поразена от Неговата жертва и някак, Той ми отне мислите за моето съвършенство, като измести центъра и вниманието към другите.

Симон:
А бе вие с Дънов, сте като братче и сестриче. Същото казва и той: "Бъдете съвършени в Христа. Само тогава ще получите обещаната награда". И още, "Смирете се и винаги жертвайте себе си, в името на другите"


симон написа:
Обаче, в тези 3 часови молитви, не трябва да декламираш всички "молитви-клишета" на Християнството. Може, Божията и още някои, но само ако истински пребъдваш в тях. Декламирането, не носи нищо. Виждаш ли, нещо еретично или лошо в това Дъно-християнство.

Витал:
Виждам. Първо това не е измислено от Дънов,

Симон:
Хм..вие защо не се разберете с Молекул. Той отрича дългите молитви и общения с Бога и твърди, че не са за него. Кажи, кажи на момчето, че тази "манджа е Християнска", та дано склони. Радвам се, че започна да разбираш.

Витал:
точно както Мохамед не е измислил молитвата или пък милостинята, нито останалите корени на Исляма.

Симон:
Той, това си го признава публично и приканва мюсюлманите да спазват всичко от Словото на Исус, "респективно Дънов" (слагам го в кавички, защото не видях нито едно доказателство, че Дънов проповядва поне 2 неща, които НЕ СА В УНИСОН, с платформата на Християнството) и Стария завет. Мохамет, твърди, че Корана е спуснат, за да потвърди истинноста на Писанията.

Витал:
И да, определено ми стои еретично и лошо. Няма такова нещо като Дъно-християнство. Дънов взема неща от християнството, смесва ги с куп други безумства и ги преподава като някакво свръх християнство. Твърде много гордост и прелест усещам в това. Какво пожертва? Как послужи на хората, на света? Какво даде от себе си, какво добро донесе за всички, с какво надскача или предава нещо ново към духовния живот на човека?

Симон:
Дънов, като подобните нему Учители, е носил кръста си. Не му е било никак уютно. Накрая си е заминал с онази "раираната риза на кръпки". Или аз съм сляп или ти не забелязваш, че в учението му няма нищо лошо. Все още не съм напълно сигурен, но нали за това си приказваме тука. Да отсеем Истината с факти, доказателства и накрая малко наша човешка логика..ако може де..

Витал:
И Мохаммед взема от юдаизма и от къде ли не още, но никой не казва Мохамедо-християнство. Имаме ислям и християнство, както имаме дъновизъм и християнство. И те нямат нищо общо,въпреки настойчивите опити да бъдат смесвани.

Симон:
Дънов, Мохамет..Покой, пред светлата им памет. Амен!

симон написа:
Ти ако си ленив -лошо..Не съм много сигурен, но поне Християнството казва, че е голям грях. От детството си ли си ленив или отскоро. Питам, защото според Стария завет и Корана си "настъпил котето". "Вече си на 27"..Минимум по 17 мързела да правиш на ден..по 365..прави много и Стария завет те праща по късата права..знаеш.

Витал:
Знам. Но в случая не обсъждаме мен. Иначе съм дори на 37 вече и вероятно по рождение съм ленива, но чак да помисля за колективна молитва не би ми хрумнало, по простата причина, че вероятно други се нуждаят много повече от такава. Аз все ще се справя някак с греховността си.

Симон:
Поздравления, радвам се за теб.


симон написа:
Та вслушай се в думите на Дънов, брат Витал. За твое добро е.

Симон:
Ще си призная, опитах се сериозно да се вслушвам в думите му. Не ми се получи. Четях, четях, четях и всичко, което чуствах беше "Ейй, много думи, много нещо, пък не успявам да включа за смисъла, на това толкова много говорене". Уж хубави слова наредени, някакви съвети полезни, добри неща все, пък сърцето ми празно. Не откликва, не трепва, не предизвиква желание за действие, за добротворство, така както се случи като поразлистих православните отци и учители после. Съжалявам, Симон, явно съвършенството на Дънов се оказа непосилно за мен

Симон:
НАБЛЕГНИ ПО ВЕЧЕ НА НЕПРЕДУБЕДЕНОСТА. И ТЪРПЕНИЕ РАЗБИРА СЕ.


симон написа:
Нищо Витале, нищо. Не си терзай съвеста и душата. Аз знам, че ти добър човек. Виж, даже и да не си, Дънов пак е намерил рецептата. Той казва, че макар и не така видим, Бог живее и в тебе. Ние околните, само трябва да се вгледаме в дълбините на душата ти, да го открием и да ти помогнеш да го проявиш. Казва също, че на такива трябва да прощаваме. Ако се затрудняваме в прошката, тогава трябва да влезем в твойта кожа, за да те разберем и да ти простим. И се моли за греховете, колега моли се. Нека не те мързи. Дънов казва, молете се и сутрин и на обед и вечер и дори през малките часове. Моли се и Бог ще ти прости. Той е всепрощаващ.

Витал:
А, ама и това ли казва пак Дънов.

Симон:
Да бе, човек! Нали и аз това ти казвам. Аз, защо си мисля, че той е добър Християнин. НАЛИ ЗА ТОВА. САМО ХУБАВИ НЕЩА ПИШЕ. И ВСЕ НАШИ..

Витал:
Мислех, че по-рано друг го е казал и то по-истински и по-добре. Защо просто Дънов не остави хората да го чуят там, където тези неща се казват, а ги отдели?

Симон:
За да е още по ясно Витал.

симон написа:
Витале, отново грешка. ЩОМ ГЛЕДАШ БУКВАТА, "както ни учи Исус", а не смисъла, Ок..Поправям се и си вземам бележка да бъда внимателен. Имаше се пред вид; като звънне будилника, след 43 секунди да кажеш, "Добро утрО Господи. Благодаря ти за всичко. Благодаря ти и за този ден. Боже мой, много съм грешен пред теб. Не мога да се отърва от този грях ленноста. Моля те помогни ми..и т.н.т. Следващото е общение с Бога и "съвети" как да решаваш Богоугодните задачи през деня..Това имах пред вид, а не в съня си да се молиш. Но и то не е забранено

Витал:
Прости ми, че не винаги успявам да разбера, какво точно имаш предвид. Ще трябва да призная, че другият ми грях е прекалено много да забелязвам някои грешки.

Симон:
Така трябва Витал. И никакво щадене към Симон. Просто, аз така го желая. Нека, изпитам някои неща в главата си. Забелязвай, не се притеснявай.
Уж беше петък вечер - ден за почивка, но нищо. Успях да взема нещо от теб. Благодаря ти. И да четеш Дънов..спокойно с отворено съзнание. Поздрави.
simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » съб май 07, 2011 10:21 pm

Рефаб:
Симоне, човека (Дънов) има степен на налудничавост, която не е достатъчно добре компенсирана, а в някои случаи си е достатъчно добре изявена!... Прав си, че налудничавостта, която е болестен синдром, който включва и намалена или липсваща критичност, не може безусловно да се вмени като вина на Дънов, в случая. Това не означава, че той няма никаква отговорност за действията и думите си защото, изглежда, в немалка част от времето той се е намирал между здравето и болестта, т.е. не е бил напълно и цялостно луд!...

Симон:
Поздравления Рефаб! Ти показваш, невероятни познания по "Психология" и дълбоко познаване на "Правоto". Би ли ми казал кой Психопат...пардон, пардон..психолог, е прегледал и поставил тази така "точна" диагноза на Дънов. Надявам се, че това ти твърдение, не е "Християнски фолклор" от близките 50-60 години. А най добре е да я постваш. Ти, няма начин да не си я чел някъде. Иначе, не би се произнесъл така просташки. Ако си vidyal i prochel diagnozata, имаш право, защото не си измисляш нищо твое.

Рефаб:
Едно от становищата е, че Дънов е имал "парафрения (форма, етап от развитието шизофренията), която е довела до промяна, изместване от нормалните релси на психическата дейност без изразена деградация на личността. И в болестта си той останал работоспособен и находчив." ("Психология и психопатология на религията", В. Милев). Доколкото си спомням, изложих и цитирах тук основания и доказателства за тази теза.

Симон:
Нищо не си доказал. Давай диагнозата и това е.
Гледай сега, Рефаб. Остави го г-н Милев (че хубаво звучи това име, нали Сл..) с неговия професионализъм и неговата Психология. Той, едва ли има нещо общо с нас вярващите. Може и да греша, защото оня професора (забравих му името как беше, преведе целия Коран на български. Да му се neнадяваш. Така, че може и Милев да е вярващ. По важното, което искам да ти кажа Рефаб е, че Сектора "Психология" е толкова спесифична материя, че даже и днес, ("края на времената") голяма част от нея, остава само в "Теория на вероятностите". Много малка част, остава в реалноста и практикаta. Та накратко, давай диагнозата на Дънов и аз лично да мина нататък във форума. Има толкова интересни теми. Все има, какво да се научи. Не ми се занимава с с "псевдоучения на психично болени хора". Имам си Библията. Всичко, сверявам с нея и това е. Е, взех си някои полезни неща, от Дънов, но само такива, които не противоречат на Истинското Християнство.
simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » съб май 07, 2011 10:33 pm

Молекул:
Обръщам внимание на това твърдение, защото скоро го чух от устата на един проповядващ свещеник; а и сякаш подобна заблуда се среща често. Отказ от собственото “аз” ще намерим в будизма или в някои индуистки и окултни секти, например, но никога в християнството.

Симон:
Молекуле, виждам че си се панирал яко ("панирал", в случая няма нищо общо с кулинарията) и си пуснал сирената до степен "ядрена тревога за Християните". Успокой се приятелю и не всявай смут в душите "клира" форумски. "Не вливай в сърцата им отрова", както би се изразил поета. Това, което твърдиш Молекуле, не отговаря на истината. Ето защо:
"Отказване от собственото си аз", означава смирение. Това смирение, което проповядваше Исус. Сигурно си чувал, за 2 различни думи означаващи абсолютно едно и също нещо. Ето ти един нагледен пример, за да го проумееш, за да може после Дяваола да те пусне от примката си в която "жив те е уловил". Нищо толкова фатално и в това Молекуле. Аз до преди 7 години си седях "спокойно по 24 часа в примките му". Конкретно по въпроса за "отказването от собственото си "АЗ"":
Какво означава, "АЗ". Това е, гордост, непримирие, злоба, отмъщение, стремеж към първенство и др. Значи "Аз"-гордост. Тя включва всичко изредено по горе. Тя е най старото оръжие на Сатана. Той, от своята гордост падна долу..при нас. С безотказното си оръжие "АЗ", хваща в примките си когото пожелае. Пак един малък пример: Един светец, не не се подавал на нищо и не можел да бъде хванат от тъмните сили. Те озлобени, докладвали на Дявола разказвайки му, че светеца правел всичко най добро и праведно. С това, бил пример за всички и хората го следвали неотменно. Като чул това, Дявола казал да го оставят, защото гордоста му щяла да го погуби. На въпроса "кака така".., Дявола казал: Този Светец е горд в Праведноста си. Той е праведен за да го сочат, a той да казва в себе си, "Кой е най праведният - "АЗ". Тази му неосъзната гордост, ще го погуби.

Виждаш ли Молекуле. "АЗ И СМИРЕНИЕ" е едно и също. Дънов и другите разни, които сочиш будисти, мазохисти и тем подобни казвали "АЗ". Ти за да се откажеш от твоето си аз, знаеш ли какво трябва да направиш. Да бъдеш като Исус. Той, напълно се е отказал от своето си "АЗ". Мие краката на който му падне, без разлика на вероизповедание, цвуат на кожа и националност. Плюят, го с храчки, той даже и не се почиства. Ритат го, викат му стани, падни, "превземи онзи връх и лъсни кубинките на целия взвод". Той го прави. На кръста му се подиграват...става за срам и позор на близките си и на целия Ерусалим....смирение.."ни стон ни вопъл". Този човек, според тебе имал ли е своето "АЗ" или е бил изпълнен със Смирение.
Гледам и усещам в текста ти Молекуле, че си емоционален и енергичен човек. Ако се изплюя на суратя ти, пред твои познати които те уважават, как ще реагираш..Енергично и както не трябва нали. Защо, защото робуваш на собственото си "АЗ". Не си смирен. КАТО МЕНЕ ЩЕ БЪДЕШ. Виж, как със сърцераздирателен глас, търся и се моля на Тигър да и измия краката. Ето, това е смирение. Къде е моето "АЗ" в случая. А то, нашепва в мене дълбоко някъде: "Ти знаеш ли, "кой е Симон беее". "Аз, ще мия крака...маалиии". Да Молекуле, ето това е смирение и отказване от своето "АЗ". А ти си тръгнал с "ура" и "на нож", да превземаш вятърни мелници. Успокой се брат и се вразуми. Бъди по въздържан и етичен, така както ни учи, Християнската етика. Той, Дънов и другите подобни нему, за това казват, че трябва да се обогатим духовно и да израснем във вярата "..със слушане и четене на Писанията и.. Смирение"

Молекуле:
Бог създаде човека именно като личност, и тази личност е неунищожима, вечна.

Симон:
То е само докато влезе в "Ада..където горивото са камъните и хората"

Молекуле:
Срещата между човека и неговия Творец е среща м/у два АЗ-а.

Симон:
Ако ти се появиш пред Твореца с твоето "АЗ", Той ще те изстреля със "етерна" скорост в дълбините на Ада за вечни времена. "Почитание, смирение, молитви и добри дела". Смирение и "АЗ-а" в случая, са две противоположни неща.

Молекуле:
Безличностна любов е немислима, немислими са и безличностни молитва,

Симон:
Това, даже не е в темата за "Аз-а". Те и децата знаят това което и Дънов твърди. Тук става въпрос за друго, смирение и отказ от гордоста, тоест от "Аз-а".

Молекуле:
свобода и т.н. Християнството никога не е проповядвало отказ от аз-а, а разгръщане и развитие на последния в посока на богоуподобяването.

Симон:
А как ще стане това без следване на Смирението и респективно от отказване от себе си в гордоста и небогоугодните дела.

Молекул:
Християнството е самоусъвършенстване, а не самоотрицание.

Симон:
Самоусъвършенстване към търсенето на Бог със Бог...Писанията...смирение..отказ от "АЗ".

Молекуле:
Бог е личност, и богоуподобяването е възможно за нас единствено по причина на личното ни битие.

Симон:
Може ли "разширен превод", "щото е над ума", а може би..айде остави..Молекул, с риск да стана банален, може би 47 пъти повторих едни и същи неща, нещо което по принцип не обичам. Но нямаше как, трябваше да се опитам да ти помогна. За това сме всички тука. Да приемаме и да предаваме знания.
simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » нед май 08, 2011 5:57 pm

симон написа:
Просто, не знам в какво конкретно, да обвиня този Дънов. Ето, там е големият проблем Пламене.

Пламен:
Че така кажи. От 1920-та година насам се издават книги по въпроса. Последната книга излезе преди месец -тази на монах Висарион. Систематични изложения на несъвместимостта на дъновизма и християнството - колкото щеш.

Симон:
Пламене, то е ясно, че трябваше пак при тебе да дойда. Мисля, че само ти ме разбираш. Обясних няколко пъти вече, че искам от колегите форумци, да чуя нещо от "творчеството" на Дънов, което противоречи на Християнството и на неговата Никейска доктрина. С риск, да ме изтриеш, ще кажа няколко думи, за твоята личност, като такава. Далеч съм от мисълта, че ще бъда съвсем безгрешен в становището си. Леко погледнах творчеството ти. Смятам, някой ден, когато съм по спокоен, да се задълбоча. Но този ми бегъл поглед, беше достатъчен, за да разбера, че ти си справедлив и наистина творящ човек. Със сигурност, не си горд и ако носиш някаква слава, знам, че вътре в себе си, а и на всеослушание казваш, "Това, което съм и това което творя, е Божието в мене. Слава на Бога, защото аз се проявявам чрез Него, а Той, се проявява чрез мен". Пламене, до тук няма и капка шега или нечиста умисъл. Мога само да те поздравя, за това което правиш.

Защо изредих, всичко това ли? Много е просто! За да видят колегите от форума, как трябва да изглеждаме и как трябва да се държим в в дискусиите, за търсенето и намирането, на така желаната от нас Истина. Ето колеги, вижте как, ЕДИНСТВЕНО Пламен от всички нас, не голословничи. Той е кратък, ясен и конструктивен. Попитах го за факти срещу Дънов и той веднага ми посочи работата на монаха Висарион, демаскираща Дънов и неговото учение.

Пламене, дискусията наистина вече придобива желаният смисъл. Обаче, аз имам една молба, а тя може би е и колективна, на "клира" тук. Ти няма начин, да не си чел книгата на въпросния монах. Можеш ли, да ni посочиш, някои факти от тази книга. На нас, ще ни е трудничко, да я изчетем цялата. Просто, посочи 10-тина (пък може и по малко) факти от учението на Дънов, несъответстващи на Християнството. На теб, ще ти е по лесно, защото няма начин, да не си я чел. А защо не и по памет. Цитирай нещо от това което се сетиш и това е достатъчно. Ако всичко е Ок, т.е Дънов е разобличен, аз лично се отеглям на "заслужен отдих", в някоя от темите, на сестра Тигър. След изложените факти, какво да правя при този Сатанист. Благодаря ти предварително Пламене.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот refab » нед май 08, 2011 7:39 pm

Vital
Потребител
Мнения: 90
Регистриран на: нед ное 06, 2005 11:12 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Vital » нед май 08, 2011 10:20 pm

Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Molecule » пон май 09, 2011 3:05 pm

Симоне, много често си сменяш никовете, драги. Форумното ти превъплъщение като християнин не е убедително- от християнство нямаш и понятие (също толкова разбираше от ислям). Задръстил си форума с блудкава каша. Сложи юзда на графоманията си. Съжалявам, но и аз не чета безкрайните ти фермани, а скролването на цели страници в търсене на нещо по-интересно е досадно.
simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » пон май 09, 2011 8:13 pm

simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » пон май 09, 2011 8:36 pm

simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » пон май 09, 2011 8:50 pm

Витал:
Аз наистина не съм Пламен и със сигурност няма да се справя толкова добре. Но пък успя да ме провокираш да поразлистя насам натам. Е, не е книгата на монах Висарион, защото още не съм си я купила, но ще черпя директно от извора. Явно днес ми е ден на дословните цитати.

Симон:
Здравей Витал. Ти заслужаваш, да ти се обърне повече внимание. Разреши ми, това да направя утре. Днес, успях да отговоря само на многоуважаемите, Рефаб и Молекул. Но за техните изявления, не се изискваше мислене. А ти с тези, цитати, ме караш да помисля. Аз ще ги прегледам утре и живот и здраве ще ти отговаря така както трябва, така както изисква етиката за водене на дискусии между интелигентни и разумни ХРИСТИЯНИ. Но във всички случаи, ще искам мнението и редакциите на разбирачите на Християнството, Молекул и Рефаб. Те все още не са намерили време да ми отговорят на въпросите. А са толкова прости за тях. Странно. Желая ти лека вечер.
simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » вт май 10, 2011 10:02 pm

Здравей Витал,

Ще чета и в същият ред, ще се опитвам да ти отговарям кратко и ясно, така както ме е учил брат Молекул. Всъшност, крайно време беше, да поема литературната форумна щафета и да продължа да пиша, така както трябва в съответствие sws форумния дух: кратко, ясно и малко по откровено. Волю не волю, когато трябва ще смъквам "кадифените ръкавици".Трябва да сменя кадифените ръкавици и да бъда по прям. Още един път, Благодаря ти приятелю Молекуле.

Vital:
Извинявай Симон,
Аз наистина не съм Пламен и със сигурност няма да се справя толкова добре. Но пък успя да ме провокираш да поразлистя насам натам. Е, не е книгата на монах Висарион, защото още не съм си я купила, но ще черпя директно от извора. Явно днес ми е ден на дословните цитати.

Петър Дънов "Енциклопедичен речник - идеи, принципи, закони, практически съвети"
"стр 928- 932
Най-великия Дух на Земята, на Вселената е Христос. Не е имало случай, когато човек е в отчаяние, в безизходица, болен от тежка болест, да се е обърнал към този велик дух за помощ и да не му и помогнато.

Симон:
Човекът, е 80 процента материя-вода и 20 процента дух и душа. Божието слово казва, "душата е от Духа". Христос, освен, че е човек, точно като нас, Той е и 100 процента Бог. Следователно, в Него пребъдва 100 процентовия "Велик Божий Дух", както се изразява Дънов. Другото е ясно. Тук Дънов говори в духа на Писанията. Браво на него..засега де. Нататък, не знам..

Витал:
И Христос, Синът Божий, дойде на Земята да изплати едно свое задължение, т.е. да изправи една своя погрешка. В какво седи погрешката на Христа? Когато Бог създаде света, Христос помоли да се даде свобода на хората. В това отношение Той стана поръчител за свободата на хората, обаче те злоупотребиха с нея. Те не живяха както трябва, вследствие на което Христос трябваше да дойде на Земята да плати полицата, която беше подписал.

Симон:
Много правилно и отново в Духа на Християнството се е произнесъл Дънов. Писанията, и голяма част от Християнските Светци, с отворени духовни очи, казват, че Бог първо е създал няколко духа от Себе си. Единствено, И САМО ТЕ МОЖЕЛИ ДА ПРЕБЪДВАТ В НЕГО. Те са Неговите "атрибути", които освен, че са били вътре в САМИЯТ Бог, са имали и свои "Личности". Те са Божии "помощници и сътрудници", които както Дявола, също имали своите "съвещателни гласове" в Божиите дела. Хипер логично е Христос, Човечкия Син, да поиска свободната воля за човека. Иначе, щяхме да бъдем като животни. Дънов, е бил с отворени духовни очи, и вероятно е видял това, което твърди. Останалото, както знаем от Историята и от Библията е точно така ,както твърди Дънов.

Витал:
Туй, което Христос е учил, не се проповядва. Ако Христос дойде в съвременната култура, той ще се очуди на "гениалността" на хората - че от това, което той не е говорил, те са построили много работи, а от това, коеот е говорил, не са построили нищо. Ако дойде Буда и той ще се очуди на будистите. Ако дойде Моисей и той ще се чуди. Всички учители ако дойдет, ще се чудят, че от нищо е създадено нещо, а от нещо не е създадено нищо. (В символа на вярата ни определено са пропуснали да споменат другите учители наравно с "Господа наш Иисус Христос, Синът Божий, единородният...")

Симон:
Поразен съм от точноста на това негово твърдение.
Първите Християни са били евреи, спазващи 100 провента всичко, от Закона на Евреите. Исус е казал, "НЕ СЪМ ДОШЪЛ ДА РАЗРУША ЗАКОНА А ДА ГО ЗАПАЗЯ" /Матея/. Те са били, Исусови съратници контактували с Него. Най добре, те са знаели какво е повелил Божия син и в каква форма е искал да бъде Християнството. Тези първи Християни, са твърдяли, че Той е Мелия, който ще седне от дясно на Бога и ще съди всички човеци. "Пред Него, всеки ще прегъне коляно". В първия запазен Християнски химн изпратен от Павел на свои съратници се казва: "Адам, беше човек сгреши, защото искаше да бъде като Бог, а Исус беше равен Богу, но се принизи до степен на човек, за да понесе греховете Им". По късно, поради спорове с евреите, "Й. Златоуст", забранява някои еврейски четива от Библията и набляга на Септунгуината, разпространена около Средиземноморито. А още по късно, Християните жестоко изродили Християнството и Причастието, като в някои случаи даже убивали деца и пиели кръвта им. Това, е исторически доказано. Също така, Християните от това време правели и разврат, при загасени свещи, включително и с децата си. За това, римляните ги преследвали. Отначало основателно, но по късно, въпреки, че тези извращения намалели, римляните продължавали да преследват и да унищожават Християните. Просто, използвли вече лошата репутация, за да унищожат тази "омразна секта" на Юдаизма. Самият Павел критикува разврата в нрговата Църква, ако не се лъжа беше във Филипи. Всичко казано, мога да докажа с имена и исторически документи. Времена, епохи, обичаи.. История. Нищо не можем да променим. Просто, Дънов не е влязал в подробности, за да не отблъсне хората от Християнството. Бреей Витал, няма оправия бе. Гледай пак колко дълго съм писал. То е защото не искам да запазя тези неща само за себе си. Въпреки, че съм ИСТИНСКИ ХРИСТИЯНИН и ОТ ГОРНОТО НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ГОРД, няма как. Истината е най важното към което Исус ни води. Той казва, "Говорете така: Да, да - не, не! Всичко извън това, е от Сатана"!

Витал:
Господ не може да премахне страданията, които ние сами сме си предизвикали.

Симон:
"Кой каквото си надроби, това ще сърба"...иначе Бог,ще трябва да наруши свободата ти. А Той е сложил думата Си над Себе си. Как да стане, след като ти е дал тази свободна воля "извечно"...Почти Всичко сами си правим. Вярно го е казал.

Витал:
Моят възглед е, че Бог съществува във вид на два принципа. Всички души съществуват в Него и притежават известно съзнание и тези души са, които заставят Бога да твори света.

Симон:
И Писанията казват, че душата и духът са от Бога. Те отново ще се върнат при Него..Всички сме част от Него. "Заставят"...нещо не е на мястото си. Малко трудно ще го заставим да прави нещо което Той не иска. Просто думата не е избрана както трябва или значението и трябва да се разбира другояче.

Витал:
Духън Елохим, Който е Божий помазаник, е ръководител на българите. Той е ангелът, който е поставен от Господа да води българският народ и цялото славянство.Той е ангелът на Завета, Господ, Комуто българитедължат своето политическо освобождение.Да, българите дължат много на Елохима. И Той ще се яви между славяните, но те няма да го разпънат като евреите. (тук съм тотално ноу комент, но се сетих от къде черпи вдъхновение за някои свои мисли г-н Сидеров)

Симон:
Вярвам в ангели. Вярвам, че те могат да се въплъщават. Това Християнството не го отрича. Напротив. Какво и кой на кого дължи-не знам. Знам, че така както е обещал Исус е спуснал духа си върху мнозина от нас и те могат да виждат и четат невидими неща.

Витал:
стр.41 -
В едно лице ли е Бог или в три? В едно лице е , но Господ има хиляди отражения. Ние сме приличали на Бога... Това са отражения на Бога. Ако сме като Него, трябваше да бъдем всесилни като Него. Щом сме по образ и подобие на Бога, трябва да бъдем като Бога. Каквото каже Бог става, а каквото каже човек, не става. Тогаз какво подобие има между Бога и човека?

Симон:
ОТРАЖЕНИЯТА СА ДОКАЗАНИ. Че приличаме на Бога - Да, нали сме от Него...Нататък, само Той си знае. Вероятно е обяснил. Ние имаме само това, което си поствала. Но то не е и толкова важно. Важното е, следвайки Дънов, по малко Християнин ли ставаш и по малко добрини ли правиш.

Витал:
стр 179
Духът е сбор от напреднали същества, живели милиони години, които са изработили методи на работа. И ние трябва да се ползваме от тези методи.

.
Духът не се преражда, а се вселява от една форма в друга. Като свърши земните науки, човек напуща Земята и отива на друга планета, там да се учи. Така ще обиколи всички плането на Слънчевата Система.

...
Духът е основа на живота и от него са произлезли всички малки духове, всички малки души. Този дух индусите наричат Брама, окултистите - Адам Кадмон, евреите - Йехова, но всички тези имена имат и съдържат една и съща идея. Съвременната наука под Дух разбира нещо, което прониква цялото пространство или онази първична материя, която носи в себе си чист живот, неопетнен."

Симон:
По горните Витал, трябва да се отвори отделна тема. Аз тук ,не се наемам да ги коментирам. Много е дълго за размисъл и коментари. Но мога да "опитам" ако се наложи.

Спирам, защото е уморително дори да чете човек, камо ли да преписва тези "велики" мисли.
Съжалявам, Симон,но всичко това наистина ми звучи налудничаво.
Въпреки това съм ти благодарна много, че ме накара да се разровя и да си спомня точно, защо не му се кефя на Дънов.

Симон:
Витал, нищо тук не е налудничаво, а много логично. Цялата Истина, не може да се побере в една малка Библия от хикс страници. Само помисли, ако се говори за луната и циялата Истина свързана с нея, колко Библии трябваше да се напишат. Разбираш ли. Един мъдрец казва, "Ако човека знаеше Истината ЗА СЕБЕ СИ, щеше да се сломи и тогава Бог, трябваше да сътвори други същества".
simon
Потребител
Мнения: 293
Регистриран на: нед яну 03, 2010 11:05 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот simon » вт май 10, 2011 10:31 pm

Витал, гледам отново дълго сме писали. Мисля, че писах кратичко, но цитатите бяха дълги. Мене ако питаш, нищо лошо да изясняваме, но нека сме по кратки и да обобщаваме. То е ясно, че тук се отнася, по скоро за мене, но е хубаво всички да внимаваме. Брат Молекул, е прав. Молекуле, ти ще кажеш ли нещо, по въпроса който дискутираме с Витал. Бях ти казал нещо за "АЗ-а". Ще се произнесеш ли i по това, малко по авторитетно, така да се каже. Аз много обичам, да те чета и да се поучавам. Приеми, моята братска прегръдка и... се СМИРИ МОЛЕКУЛЕЕЕЕЕЕЕ, СМИРИ СЕ! Ха така! Айде сега, лека ти вечер, и умната!

Поздрави
ПРОРОК
Потребител
Мнения: 30
Регистриран на: вт дек 16, 2008 4:19 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот ПРОРОК » ср май 11, 2011 1:42 pm

Ученици на Всемирното Бяло Братство във Варна в бурна дискусия разобличиха лъжите и клеветите на Висарион срещу Учителя - Петър Дънов. Представянето на книгата на Висарион е претърпяло провал. Яки "дъновисти" са варненци!

Потребителски аватар
Деяна
Потребител
Мнения: 250
Регистриран на: нед дек 21, 2008 8:04 pm

?

Мнениеот Деяна » ср май 11, 2011 2:07 pm

От предисловието на книгата:
"Науката и възпитанието" е книга, която разглежда въпроси с общочовешка
значимост и е предназначена за широк кръг читатели. Работата по нея вероятно е
започната още в Америка. Тя, освен че е първата книга на Петър Дънов, на
практика остава и последна. Съществуват няколко брошури под формата на
послания и известен брой статии в периодическия печат, които са писани директно
от самия него. Цялата останала част от творчеството му представлява богато
книжно наследство, получено главно при разчитането на стенографски записи на
изговорено слово.


Не успях да прочете цялата книга, вижда се в предисловието и единствена в творчеството на г-н П.Дънов, тъй като ми доскуча :eh:
Но ми хрумна мисълта да потърся думичката "Възкресение" - не я намерих! Защо ли?


Друго неприятно впечатление, което ми направи е ето тази част:

Физическият свят по всякакъв начин е съдействал за отклоняването на
човека от неговите благородни подбуди и стремежи. Поставен под влиянието на
низките наклонности на своето изначално покварено естество, той много често се е
оставял на животинските си влечения, които винаги са го отдалечавали от
истинското му призвание....

Според Дънов човека има "изначално покварено естество"?!?!?
Не, благодаря! :roll:
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот refab » ср май 11, 2011 2:26 pm


Върни се в “секти и култове”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост