Учителят - Петър Дънов и Всемирното Бяло Братство

теми за общности от сектантски тип
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Aether » пет май 27, 2011 10:18 pm

????????????????
Аз ще взема да се метна от осмия етаж.... от всички тея неща дето се изписаха ми стана лошо.
Един вижда антихристи, друг вижда комунизъм, трети вижда нова библия...

Само аз ли видях, едно разочарование на Учителя... като се е помъчил аджеба да обясни, че с чете само не се става духовен или с разни ритуалности...
Нека запитам аз, не е ли казал в Новия Завет Христос, че има още много неща да се кажат, но не можем да ги поненсем?
Не е ли евангелие (блага всет) всичко казано от хората докоснати от Св. Дух ?

"Това, което е писано в Евангелието, това са откъслеци. Не е нещо цялостно. Христос е говорил много работи, които са пропуснати. Ти като четеш, ще ги възстановиш"

Нужно ли е пак да се връщам върху Матей 6:6, поставил основата на Исихията, неща който не са описани в Библията, но "Ти като четеш, ще ги възстановиш".
Всичките томове изписана Христянска литература върху Библията от светиите, какво са, не е ли точно един вид възстановяване?

Да казано е, че се пише ново евангелие, но то винаги ще се пише и винаги се е писало от всички светии на христянството.
Всичко това е изписал Учителя, щото хората явно са забравили що е Св. Дух, а той точно това иска, да се обърнем към сърцето си и четейки Библията да възстановяваме ненаписаното с помощта на Св. Дух (както са правели доста светци). Това е Живото Слово Божие (а не само буквата).

Гунев, попринцип си прав за тези учения, но ББ все още не мисля, че е попаднало под този знаменател...
Ако се хвана за някое откъслячно изречение, като "Библията е една книга на миналото.", напълно бих се съгласил с тебе, но в контекста на философията на учението, това не е вярно...

""И тъй като целта на земната изява на Учителя Петър Дънов бе да продължи и да разгърне Делото на Христос, да подготви човешките души за прехода от една глобална Култура към друга – по-издигната, то няма нищо по-разбираемо от това, че той построи теоретичната си концепция върху свещената Книга на християнството, Библията. Повечето от неговите беседи и лекции започват именно с библейски цитат. Върху съдържанието на Библията и заложения в нея смисъл са изградени логиката, структурата и посланието на Учителевото Слово.

Директни цитати на Учителя
„Ако Библията е ценна и до днес, това не се дължи на пророците, които са я писали, а на онзи Велик Дух, Който ги е подтиквал да пишат и им е диктувал. Много пророци са писали тази книга, а в същност един е Духът, Който им е диктувал да пишат. Питам: възможно ли е човек да напише една книга с един пръст или с една ръка? Тъй че и свещената Книга не може да бъде написана с един пръст и с една ръка – тя е писана с всички пръсти на ръцете и на краката, писана е с очите, с ушите, с устата, с космите на главата. Всичко е взело участие в написването ў. Това значи, че Библията е написана от един Дух“ (Учителят П. Дънов)

„Писанието, което наричаме Слово Божие, е живо. И като го четем, ние сме в общение с тия души, които са го писали. Туй, което е казал Христос, то е живо. Някои казват: „Какво е казал Христос?“ Щом изречеш тези думи, ти влизаш във връзка с Христа.“

„В природата няма еднообразие, в нея съществува вечно разнообразие. Като четете Словото Божие, всеки нов ден ще го разбирате по различен начин. Има някои, които са чели Словото Божие и сега пак го четат и ми казват: „Едно нещо разбрахме от него – че колкото повече го четем, всеки ден откриваме по нещо ново в него.“ Защо е така? Защото Словото Божие е живо. И в природата също така има един вечен растеж. Словото Божие е вътре в нас. Ние всеки ден се променяме в нашите схващания. Тези схващания също са вътре в нас. Тази лоза, т.е. Словото Божие, трябва да даде плод.

„Ние трябва да изучаваме Христовото учение като една велика наука, а не като догма, защото догмата е буква, която стяга и спира напредъка. Формите и нормите трябва да се изменят съобразно нашата възраст също тъй, както се сменят дрехите на малкото дете според растежа му. Това значи да искаме от Господа дух съобразно нашата възраст. Когато дрехите са тесни, те стягат и затова трябва да бъдат разширени. Същият закон важи и за природата.“

Това, което може да подобри живота ви, то е да изучавате Евангелието. Изучавайте го дълбоко! … Евангелието не е наука за щастливите хора, то е наука за нещастните; то не е наука за умните, но е наука за глупавите. Аз не взимам думата „глупави“ в такъв смисъл, че да се хвалим със своите глупости, но взимам тази дума по отношение на Великото.“

Когато четете Библията, трябва да имате пред вид две неща: духа и плътта. Духът подразбира вътрешния смисъл и съдържание на прочетеното, а плътта – буквата, външната му форма. Плътта подразбира променливия, неустойчивия живот; духът – вечното, Божественото начало на нещата. Духът и плътта коренно се различават, но като се говори за тях, човек не трябва да се спира много, да ги разграничава какво е плътта и какво – духът. В плътта се крият условията за всички видове престъпления. Обаче не смесвайте страданията, причинени от престъпленията, с вътрешните, по-високите страдания. Страданията са преходен период от плътта към духа. Страданията са граници между плътта и духа. Който не може да мине през тази граница, той не може да влезе в духа. Някой се смущава, безпокои, защо му идват страдания. Ако не страда, човек не може да мине от неустроеното, от нечистото, от държавата на плътта към мястото на духа. Следователно смъртта царува в плътта, а животът – в духа.“"

Е, вече мисля, че стана ясно, Библията никога не е била отричана, тя е основа. Може ли без основа да има къща? Едните са се вкопчили в основата, другите са се вкопчили в тавана :lol: . Гледайте общо на нещата - като Къща, само тогава ще може да заживеете в нея :)
Потребителски аватар
Деяна
Потребител
Мнения: 250
Регистриран на: нед дек 21, 2008 8:04 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Деяна » пет май 27, 2011 11:14 pm

Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Aether » съб май 28, 2011 12:48 am

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот ТодорК » съб май 28, 2011 8:30 am

Светослав.

Размишленията на Дънов, които сте цитирали - макар да имат вид на мъдрост - всъщност са много далеч от нея. Той взема безспорната истина, че Бог говори и до днес, и я използва за да изтъче една лъжа - че Бог пишел ново евангелие. Ново евангелие не може да се напише, защото евангелието - това е благовестието на Новия Завет. А веднъж даден, заветът не се променя.
В Библията имаме описани двата завета, които Бог направи с хората - чрез Моисей и чрез Господ Исус Христос. Вземете за пример първият завет. След като Бог го сключи с израилтяните спря ли да говори? Разбира се, че не. Повечето (ако не и всички) книги от стария завет (да не смесваме книгите в билията, които наричаме С.З. със самият завет, даден чрез Моисей) са написани след това. Променя ли с някоя от тях Бог завета, даден чрез Моисей? Не - завета си е завет и той вече беше даден! Бог беше казал условията, хората бяха казали "да" и сделката беше сключена. Нямаше какво повече да се добави по въпроса. Бог говореше за настоящето (тогавашното), даваше пророчества, предупреждаваше и т.н. Но "анекси" към завета не пишеше - условията бяха дадени веднъж завинаги. Дори Христос не ги промени - Той просто даде Нов Завет и затова имаше и нови условия.

Същото е и с Новият Завет - неговите условия бяха дадени преди 2000г. и няма да бъдат променени никога. И евангелието (благовестието) е всъщност този Н.З. - неговите правила и обещания. Затова и то е вечно - не може да се напише "ново" евангелие. А Дънов се опитва да направи точно това - да подмени евангелието на Н.З с някакви негови измислици, които уж Бог му е открил. Затова и той - без значение какво казва за Христос или Библията - се е самоизключил от християнството, отпаднал е от кръга на Христовите ученици. И всичките му приказки са всъщност мъдро звучащи заблуди. Такива по света колкото щеш.
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Aether » съб май 28, 2011 12:40 pm

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот ТодорК » съб май 28, 2011 3:36 pm

Етер.

Забелязал ли си, че макар кучето ти непрестанно да препуска с всички сили, в крайна сметка не е стигнало доникъде и продължава да стои на едно и също място? Има ли то някаква цел, която иска да достигне или даже не знае защо тича? Откъде идва? И накъде отива?
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Aether » съб май 28, 2011 7:18 pm

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот ТодорК » пон май 30, 2011 8:42 am

Извинявай, Етер, но не съм сигурен - искаш да чуеш мнението ми по горните въпроси или просто ми съобщаваш своето? Ако искаш да чуеш мнението ми, то е надявам се защото желаеш да размислиш върху него и евентуално да вземеш нещо полезно за себе си. Ако е така пиши и ще отговоря. Иначе не виждам смисъл да продължаваме разговора в тази посока. Аз те уважавам, уважавам и правото ти да имаш собствено мнение. Надявам се и ти да уважиш моето.

Относно твоят мироглед (или вяра - ако ми позволиш да употребя тази дума), то ти си го обяснявал многократно досега - не е необходимо да започваш отначало. Разбирам вижданията и аргументите ти. Така че - ако искаш да говорим - прескочи нещата, които вече си казвал под една или друга форма, и ми обясни (ако не е прекалено лично) това, което още не знам и което ще ми е интересно да науча. Например:
Каква е твоята цел - да "отключиш някоя дарба" или нещо друго? Имаш ли си някое любимо учение,което следваш (и евентуално допълваш с практики от други) или възнамеряваш да създадеш някакъв собствен вариант - като взаимстваш от всекиго по нещо? Защо участваш в този форум - в крайна сметка сигурно има много "по-практични" за теб места в нета?
ПРОРОК
Потребител
Мнения: 30
Регистриран на: вт дек 16, 2008 4:19 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и Всемирното Бяло Братство

Мнениеот ПРОРОК » пон май 30, 2011 10:58 am

Повече от две години настоящата тема изписана като "УЧИТЕЛЯТ - ПЕТЪР ДЪНОВ И ВСЕМИРНОТО БЯЛО БРАТСТВО" си седеше в този си вид. Някой, обаче, реши да я коригира на "Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство". За мене този факт е проява на комплексарщина и неграмотност. Комплексарщина, защото изписването на "Всемирно Бяло Братство" с малки букви: "всемирно бяло братство" удовотлерява комплекса на комплексаря, като подсъзнателно той си въобразява, че стои по-високо и от тази позиция има възможност да принизи Всемирното Бяло Братство. Друг е въпросът за грамотността на комплексаря - "Всемирно Бяло Братство" е наименование и като такова е проява на неграмотност да се изписва с малки букви. Единствено спорен от граматическа гледна точка е, дали трябва да се изписва "Всемирно Бяло Братство" или "Всемирно Бяло братство". Ако има грамотни модератори, които не са комплексари, моля да поправят проявата на неграмотност и комплексарщина.
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Aether » пон май 30, 2011 1:22 pm

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и Всемирното Бяло Братство

Мнениеот ТодорК » пон май 30, 2011 2:54 pm

Потребителски аватар
Деяна
Потребител
Мнения: 250
Регистриран на: нед дек 21, 2008 8:04 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Деяна » пон май 30, 2011 3:00 pm

Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Gunev » пон май 30, 2011 3:16 pm

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот ТодорК » пон май 30, 2011 4:01 pm

Здравей, Етер.

Благодаря за отговора. Като попрочетох отново постовете си ми се вижда, че са доста сухички и даже леко остри. Всъщност причината е, че напоследък нямам много време и сили (а имам и някой други проблеми) и затова пиша леко телеграфно. И - за съжаление - понякога лесно губя търпение и се дразня. Така че ако съм те засегнал по някакъв начин - извинявай. Не беше това желанието ми.

Относно поста ти - позволи ми да се въздържа от коментар на темите които си засегнал. Поне засега. Нямам нито време, сили или особено желание да пиша, нито мисля че ще ти бъде от голяма полза. Ако се чудеше накъде да тръгнеш и искаше мнение или съвет - добре. Но ти вече си решил, така че в това няма особен смисъл. А нямам сили в момента да си говорим просто така...

Сещам се само едно нещо, което бих искал да споделя и което много ми помогна преди време. Тогава още не бях християнин, нито дори четях библията като теб сега. Но вече се бях убедил че има някакъв Бог/Сила/Нещо. И че това "Нещо" има собствен разум и воля. Една вечер реших твърдо (това беше постепен процес, но всяко решение в крайна сметка се взема в някакъв момент), че има едно единствено нещо на света, което наистина искам - това "Нещо" да ми се открие, да го "позная" както се казва в библията. И започнах да се моля в този смисъл всяка вечер преди да заспя. И в крайна сметка "Нещото" ми показа милост - откри ми се...
Струва ми се, че това и за теб е по-добра идея отколкото да се борим с мъдри аргументи. Има две важни неща обаче - може да се сещаш и сам, но аз съм длъжен да ги кажа:

1. Това не е някаква "практика", която сама по себе си води до резултат. Молитвата е просто молба. И само Бог може да реши дали (и кога) да я удовлетвори. Но понеже Бог е добър и милостив шансовете да ни отговори - особено когато молим за нещо по Неговата воля - са добри.

2. Трябва да Го търсиш с искрено сърце и с готовност да Го последваш накъдето те поведе. Ако желаеш да вървиш към Бога, готов си да оставиш каквото ти посочи, да тръгнеш накъдето ти каже и да го приемеш за свой Господар - добре. Но ако си движен от празно любопитство и това е просто някакъв "експеримент" за теб - едва ли ще получиш нещо.

Важно е да имаш предвид тези неща ако решиш да Го молиш да ти покаже верния път. А дали ще го направиш - това вече (разбира се) решаваш сам :)


Бог да те благослови.
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Учителят - Петър Дънов и всемирното бяло братство

Мнениеот Aether » пон май 30, 2011 4:09 pm


Върни се в “секти и култове”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта