Юдейското месианство

теми за общности от сектантски тип
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Юдейското месианство

Мнениеот Кабрал » съб май 02, 2009 8:15 pm

Юдейското месианство/משיח - Mashíach ou Hammasiah/ или само месианството е разновидност на юдаизма, която следва юдейската традиция, но приема, че Иисус е пророкуваният месия, очакван от еврейският народ. Създадено в 1886 г. в гр. Кишинев, Руската империя, от Йосеф Рабинович, който основал първата "Юдейско-месианска модерна" общност.

Различията между юдейският и месианският култ са, че юдеите не вярват, че Христос/Месията/ е дошъл, докато месианците приемат, че Иисус е месията - Yeshua HaMashiach, който дойде на земята като Ben Yossef (синът на Йосиф), за да умре заради нашите грехове и който ще се върне като Ben David (синът на Давид), за да възроди народа на Израел и реставрира царството на Давид, донасяйки по този начин мир за всички народи. Юдеите приемат, че Танах/старозаветните книги/ и Талмуда са Вечното Божие слово и не приемат навозаветните книги, докато месианците приемат като боговдъхновенни старозаветните и новозаветни книги, но не и Талмуда.

Основните вярвания на месианците се състоят в това, че:

1. Иисус е пророкуваният Месия, който е дошъл с което е изпълнил пророкуването.
2. Законът е в сила и продължава да важи за всички приели Христос. Под законът разбират заповедите написани в Тората.
3. Учението на Христос не е различно от юдаизма, а го допълва.
4. Юдаизам е това, което е било изповядвано от евреите до идването на Иисус.
4. Макар да се наричат и християни твърдят, че християнството е антибиблейско от момента в който се отделило от юдаизма във втората половина на първи и началото на втори век.
Месианците приемат напълно произволно, че Църквата е заместила старозаветните книги с новозаветните, както и че Църквата е заместила Израел, който задължително би трябвало да включва хората с които Бог е сключил договор, т.е. евреите. Странното в това твърдение е, че месианците приемат новозаветните книги като боговдъхновенни, но се възмущават, че те "замествали" Танаха, като същевреминно пропускат факта, че именно Светата Църква утвърждава старозаветните писания, наричайки ги винаги Светото Писание, които е и включила в канона от самото начало. Да припомним, че именно през втори век е борбата на православните с ереста на Маркион, който ниглежирал Старият завет.
5. Главната разлика, тази която превръща юдейското месианство в езически култ, а не в обикновенна ерес е, че месианците приемат юдейският идол за бог, като отричат Светата Троица, Отец, Син и Светаго Духа. За тях Иисус Христос не е Бог, а само Месия, че под Божи Син трябва да се разбира един от многото божи синове, но не и Предвечният Син. Месианците, заедно с много евангелисти, са основните приемници и подръжници на Уницизма, древната Савелианска ерес.

По своята същност юдейското месианство е идолопоклоннически култ, разновидност на юдаизма, чиято цел е да се "яхне" християнството и да се вкара в "правилният" път, т.е. народът с който Бог е сключил договор, да заеме свещенническото място и ръководната роля в Църквата. Това естествено е напълно възможно, защото Благият ни Бог не прави разлика между хората и съвсем естествено и евреи могат да получават свещенничестки санове. Но само при едно условие, да вярват. И то да вярват не в юдейският идол, а в Християнският Бог. А който вярва в идоли, да ходи да си блъска главата в стената на плача.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Юдейското месианство

Мнениеот Aurelia Felix » ср авг 12, 2009 8:56 pm

Здравейте Кабрал, възможно ли е да поместите повече информация за тази ерес, която ми се вижда доста опасна? Може и линкове на английски. Предварително благодаря.

Интересува ме също какви са целите на тази ерес и дали по някакъв начин са свързани с новия световен ред и неговата единна световна религия? От прочетеното за ереста дотук, включително и от първоизточника - фелоушип.орг., разбрах, че тези хора бурно отричат християнската история и култура на Европа. Наричат празници като Рождество Христово и Великден езически. Всяка информация в повече за тях ще ми е добре дошла.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Юдейското месианство

Мнениеот ТодорК » чет авг 13, 2009 9:11 am

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Юдейското месианство

Мнениеот Aurelia Felix » чет авг 13, 2009 11:19 am

Благодаря за информацията, наистина е полезна. Нямам много сведения за юдейското месианство и затова помолих за повече инфо.
Що се отнася до фелоушипа, чела съм доста бегло нещата, видя ми се като някаква затворена секта с юдейски наклонности. Затова и малко прибързано ги определих неправилно.

Иначе от линка, който даде, най-интересно е да се види Core Doctrines, откъдето става ясно, че има и неевреи, последователи на месианското юдейство.

Върни се в “секти и култове”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 9 госта