Адвемска църква

теми за общности от сектантски тип
latinova
Потребител
Мнения: 8
Регистриран на: пет мар 20, 2009 6:56 pm

Адвемска църква

Мнениеот latinova » ср май 13, 2009 9:02 am

Какво представлява адвенската църква? Не ми е много ясна нека споделим мнения.
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Адвемска църква

Мнениеот plamen » ср май 13, 2009 9:44 am

Като за начало - нито е "адвемска", нито "адвенска". Правилното име е "адвентистка", самите те се наричат "Църква на адвентистите от седмия ден". "Адвент" означава (второто) Пришествие на Иисус Христос. Адвентистите са започнали като разклонение на протестантизма, но днес са се отдалечили твърде много от корените си; имат си собствена пророчица (Елена Уайт), чиито писания за тях са абсолютен авторитет. Наричат ги още "съботяни", защото едно от основните им учения е спазването на съботата (а не неделята) като почивен ден.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Адвемска църква

Мнениеот ТодорК » ср май 13, 2009 10:13 am

Здравейте Латинова :)

Адвентната църква възниква ппрез първата половина на 19в. като за неин основател се счита Уилям Милър. Ето кратка информация за началото, която намерих в нета:

"Изследвайки KJV на Библията, той започна да вярва, че може да пресметне времето на Христовото завръщане, основано на Библейските пророчества. Неговите изчисления го накараха да повярва, че Христос ще се завърне в 1843 год. Скоро след това той започна да споделя своите открития с други. След като беше насърчен от други хора, Милър започна да проповядва своите теории през 1830 години."

По-късно той се отрича от теориите си, но групата му от последователи не се разпада. Идеите му са подети от една жена на име Елън Уайт, която претендира да е пророчица, и върху чийто книги се гради всъщност днешната Адвентистка църква и нейните учения. За лъжепророчествата и можеш да прочетеш на този адрес:

Сред широката общественост адвентистите са известни главно с пазенето на съботата (както и други части от Моисеевия закон), заради което често ги наричат презрително "съботяни". Имат и доста други странни учения - напр. започването на Христовото съдилище през 1844, несъществуването на хората между смъртта им и възкресението, не вечни мъки в ада, а унищожение с огън и др.

Не знам какво точно те интересува и затова няма да се впускам в подробности засега. Ако споделиш какво по-точно представлява интерес за теб, ще се радвам да задълбочим.


Поздрави :)


П.П. Двамата с Пламен сме писали едновременно и затова ни се дублират леко постовете. Извинявам се.
latinova
Потребител
Мнения: 8
Регистриран на: пет мар 20, 2009 6:56 pm

Re: Адвемска църква

Мнениеот latinova » ср май 13, 2009 12:01 pm

Безкрайно Ви благодаря,добих представа.Това,че се преповтаряте не е лошо.
Имах една покана и се замислих затова предпочетох Вашите мнения.

Върни се в “секти и култове”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост