Рейки

теми за общности от сектантски тип
vasilev
Потребител
Мнения: 11
Регистриран на: вт май 19, 2009 9:46 am

Рейки

Мнениеот vasilev » вт май 19, 2009 10:57 am

Какво е мнението на пишещите във форума за тази тема в този форум - Християнство и Рейки Каточели някои се опитват да свържат християнството с рейки и да докажат,че Христос и учениците му били рейки-лечители. Рейки вероятно е форма на "енерголечение",на това което правят екстрасенсите ,но истината за екстрасенсите е може би това,което е написано в тези тема -ИСТИНАТА ЗА ЕКСТРАСЕНСИТЕ .Не са ли Рейки и екстрасенсите категорично доказателство и пример за влиянието на злото в днешния свят?Бихте ли могли да намерите категорична ,чисто богословска аргументация против рейки ,която да отхвърли напълно всякакви връзки между рейки и християнството?Предполагам,че ако някой успее да "свърже" християнството с рейки това ще има много неприятни последици ,меко казано.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Рейки

Мнениеот ТодорК » вт май 19, 2009 12:47 pm

vasilev написа:Какво е мнененито на пишещите във форума за тази тема в този форум - Християнство и Рейки Каточели някои се опитват да свържат християнството с рейки и да докажат,че Христос и учениците му били рейки-лечители. Рейки вероятно е форма на "енерголечение",на това което правят екстрасенсите ,но истината за екстрасенсите е може би това,което е написано в тези тема -ИСТИНАТА ЗА ЕКСТРАСЕНСИТЕ.

Аз лично Рейки само съм ги чувал, но в това няма нищо чудно - окултни учения колкото искаш. Аз самия съм се занимавал с окултизъм и мога да потвърдя колко далеч е от християнството. Има поне още поне 2-ма като мен във форума, но май и те не са се занимавали точно с рейки. Това обаче не е важно - окултните учения са десетки (а може би и стотици?) хиляди и няма смисъл да се занимаваме с всяко от тях поотделно. Много по-добре е човек да съсредоточи усилията си в познаването на истината - тогава всички лъжи лесно се разобличават.
Тогава не е необходимо някакво детайлно познаване или чудене - обикновено е достатъчен само 1 поглед за да се прецени учението. В случая истината според мен става пределно ясна дори само от кратката "защита" на въпросното учение. Ако искаш можем да я разгледаме по точки.

vasilev написа:Не са ли Рейки и екстрасенсите категорично доказателство и пример за влиянието на злото в днешния свят?

Като изключим факта че голяма част от тях са просто мошеници (не че това ги прави да са добри), отговора е категорично да. Тези от тях които имат истински "духовни контакти" са оръдия в ръцете на падналите ангели.

vasilev написа:Бихте ли могли да намерите категорична ,чисто богословска аргументация против рейки ,която да отхвърли напълно всякакви връзки между рейки и християнството?Предполагам,че ако някой успее да "свърже" християнството с рейки това ще има много неприятни последици ,меко казано.

Какво точно разбираш под "категорична, чисто богословска аргументация"? Някакви действия в рейки, които се забраняват в Библията? Като например че рейки-лечителите трябва да са, да речем, хомосексуалисти? Може и да се намерят такива ако се разровим по-надълбоко, но това не е най-добрия начин - какво ще правим с някое учение, което е достатъчно морално и копира повечето християнски идеи? Най-сигурния начин е, както вече казах, познаването на истината. В случая под "познаването на истината" имам предвид познаването на "тесният път" и на самия Господ. Окултните учения, ако и да могат да дублират на повърхността почти всички аспекти на християнството (включително и чудесата), в крайна сметка водят по друг път и към друг господар.
И така, стигнахме до познаването на "тесният път" като за начало. Мога със сигурност да кажа, че много малка част от него се познава чисто богословски. Човек трябва сам да е минал оттам (или поне да върви по него) за да може да каже, че го познава наистина...

Ще спра дотук засега. Ако кажеш защо се интересуваш от въпроса може би ще мога да кажа и нещо по-практично.


Поздрави :) !
vasilev
Потребител
Мнения: 11
Регистриран на: вт май 19, 2009 9:46 am

Re: Рейки

Мнениеот vasilev » вт май 19, 2009 2:53 pm

ТодорК написа:Ако кажеш защо се интересуваш от въпроса може би ще мога да кажа и нещо по-практично.


Интересувам се от това,защото смятам,че наистина екстрасенсите и рейки лечителите ,ако не са шарлатани са оръдия в ръцете на падналите ангели и хората, които търсят "помощ" от тях рискуват здравето си,понякога живота си.Това,че има такива ''лечители" може би е някъкъв вид доказателство,че негативните сили съществуват и че се намесват съвсем директно в нашия живот днес, в наше време

ТодорК написа:Какво точно разбираш под "категорична, чисто богословска аргументация"?


Под "категорична, чисто богословска аргументация" имах предвид нещо,което да опровергае напълно твърденията в тези два поста-Християнство и Рейки- част 1 - Уилям Ли Ранд и Християнство и Рейки- част 2 - Марсия Бакос ,които според мен тълкуват по един изкривен начин текстове от Библията ,но могат да звучат достоверно за онези които не са стъпили на "тесния път".
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Рейки

Мнениеот ven4e » вт май 19, 2009 5:10 pm

На 1 поглед мога да кажа, че дарбите за лекуване са преди всичко дарби, т.е. давани са даром и на този, на когото Господ прецени. Самият Господ не е лекувал с полагане на ръце, а със слово: Стани и ходи, ползвал е и калчица за слепородения, а на прокажените е казал да се изкъпят в Силоам, т.е. никъде го няма полагането - то идва при апостолите, но пак казвам, не е само това начинът - сянката на апостол Петър и кърпата на апостол Павел също са лекували, а сакатият при Красните врата е излекуван със слово. Т.е. Господ първо дава дара, а дали човек ще полага ръце или нещо друго ще прави, си зависи от него, т.е. е невъзможно по собствена воля да станем лечители, както е при рейки. Основната разлика обаче е, че при християнството задължително има опрощаване на греховете при излекуването, докато при рейки и дума не може да става за това - всъщност там става дума за увеличаване на греховете.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Рейки

Мнениеот ТодорК » вт май 19, 2009 8:59 pm

vasilev написа:Под "категорична, чисто богословска аргументация" имах предвид нещо,което да опровергае напълно твърденията в тези два поста-Християнство и Рейки- част 1 - Уилям Ли Ранд и Християнство и Рейки- част 2 - Марсия Бакос ,които според мен тълкуват по един изкривен начин текстове от Библията ,но могат да звучат достоверно за онези които не са стъпили на "тесния път".

Добре. Нека ги разгледаме по-подробно. Ще започна с първата част. Прескачам увода че Исус е вършил големи чудеса и е изцелявал болни и започвам от същинската част:
Между начина, по който е лекувал Исус, и практиката на Рейки, има очевидни прилики.


Една от тези важни прилики е фактът, че Исус е можел да предава на другите способността и силата да лекуват. В Евангелие от Лука 9:1-2 четем, че той е предал на всичките си 12 апостоли силата да изгонват демоните и да лекуват болести. Ние не знаем по какъв начин Исус е предал лечебната сила на учениците си, но фактът, че е можел да го направи, показва твърде големи прилики с Рейки.

Лука 9
1. А като свика дванайсетте Свои ученици, даде им сила и власт над всички бесове, и да лекуват болести,
2. и ги разпрати да проповядват царството Божие и да изцеряват болни.

И така каква прилика виждаме тук? Аз не виждам Исус да "предава" някаква своя си дарба на дванайсетте. Той им даде власт над нечистите духове и болестите. Дявола, разбира се, се опитва да Го имитира (доколкото може) опитвайки се да заблуди (ако е възможно) хората. Той няма власт "над всяко нещо на небето и земята" подобно на Исус, но има все пак някаква сила. И често успява дори с едно просто клатене на махало да вземе ума на хората.

Друга страна от лечебната практика на Исус, която напомня за Рейки, е свързана с вярата. Въпреки, че лекуваните от него хора е трябвало да повярват в него и в лечението, когато е лекувал с ръце, това не му е било нужно. В Евангелие от Марко, 6:5-6, четем: "И не можеше да извърши там никакво чудо; само малцина болни изцери, като възложи ръце върху им. И се чудеше на неверието им". Така че, въпреки неверието им, той все пак е успял да ги излекува с полагане на ръце. Това е един важен аспект на лечението с Рейки: при него не се изисква вяра от страна на пациентите, за да може Рейки да бъде проведена и да лекува.

Този стих ми се струва доста преиначен. Според мен за всеки запознат с Новия Завет се налага извода че Исус е изцелил малцината вярващи, намиращи се сред невярващото множество. Но дори да оставим това, пак идеята е ясна - Исус търсеше вярата, покаянието, обръщането на хората към Бога за да имат вечен живот. И дори укори тези, които вървяха след него защото "ядоха хляб" (получиха земни блага):
Йоан 6
26. Иисус им отговори и рече: истина, истина ви казвам: дирите Ме не за това, че видяхте чудеса, но за това, че ядохте от хлябовете и се наситихте.
27. Трудете се не за храна тленна, а за храна, която пребъдва до живот вечен и която ще ви даде Син Човеческий; защото върху Него е положил Своя печат Отец Бог.
28. Тогава Го попитаха: какво да правим, за да извършваме делата Божии?
29. Иисус им отговори и рече: делото Божие е това - да повярвате в Оногова, Когото е Той пратил.


От това и много други места в евангелията можем да видим главното Му желание - да вярваме в Него, да търсим божието царство, да мислим за горното, а не за земното и т.н. И чудесата обикновено се явяваха като знамения, потвърждаващи думите Му - че е наистина от Бога. Това същото е обещано и на повярвалите в него:
Марк 16
17. А повярвалите ще ги придружават тия личби: с името Ми ще изгонват бесове, ще говорят на нови езици;
18. ще хващат змии, и, ако изпият нещо смъртоносно, няма да им повреди; на болни ще възложат ръце, и те ще бъдат здрави.


Пак можем да видим - главната роля (макар и не единствена) на тези чудеса е потвърждение на другите, по-важни неща.

А какво казва "Рейки" за тях? За покаянието, за Божието царство, за самия Бог дори? Тях просто ги няма. Не се изисква дори и вяра (сам Исус каза че това е Божието дело, което трябва да вършим, нали?)в нещо - просто така си стават чудеса. Явно Бог доста се е променил последните 20 века. Или пък... там действа друг бог, с други правила.


Не знаем дали Исус се е родил с дарбата да лекува чрез докосване или това е нещо, което е изучил по-късно. Не знаем нищо за живота му между дванадесетата и тридесетата му година, защото в Библията няма и дума за това. Някои изследователи предполагат, че през тези години Исус е пътувал на Изток и се е обучавал в много тайни школи в Индия, Тибет и Китай. Ако е така, възможно е Исус да е бил иницииран в Рейки, тъй като Рейки идва тъкмо от Тибет, Индия и Китай.

Тук може да се види друг ключов момент - Исус притежава (или е придобил) някакви способности, които използва както си иска ги предава на когото си поиска. Това е подкрепено и от стиха в началото и края на статията, който на всичкото отгоре е цитиран само до средата - Йоан 14-12 : "Истина, истина ви казвам: който вярва в Мене, делата, що Аз върша, и той ще върши, и по-големи от тях ще върши". Нека го цитираме докрая, а защо не и със следващите 2:
Йоан 14
12. Истина, истина ви казвам: който вярва в Мене, делата, що Аз върша, и той ще върши, и по-големи от тях ще върши; защото Аз отивам при Отца Си.
13. И каквото поискате от Отца в Мое име, ще го направя, за да се прослави Отец в Сина.
14. Ако поискате нещо в Мое име, Аз ще го направя.


И така - ние ли правим нещо? Чрез дарби получени от някой гуру? Да не бъде! Но сам Бог работи чрез нас и то отново със същата цел - да се прославя Той и Синът Му. Що се отнася до "дарбите" на самия Господ Исус, получени в Индия или Тибет, да видим какво кзва той:
Йоан 5
19. На това Иисус им рече: истина, истина ви казвам: Синът нищо не може да твори Сам от Себе Си, ако не види Отца да твори; защото, което твори Той, това твори също и Синът.
20. Защото Отец обича Сина и Му показва всичко, що Сам твори; и ще Му покаже дела по-големи от тия, за да се чудите вие.


Той нито вършеше, нито говореше нещо от себе си - изпълняваше единствено волята на своя небесен Отец. Покорството на Бога беше Неговия живот и ние сме призвани да Го следваме. Къде е тук Рейки?

Първите последователи и ученици на Исус са образували различни малки групи. Една от тези групи е групата на гностиците. Те казвали, че им е предадено тайно знание от Исус и неговите ученици, свързано с полагане на ръце. Гностиците се делели на няколко групи, едни от които се наричали Досеити, Марционити и Карпократианци. Те били наречени така във връзка с основните им вярвания, които включвали: личното преживяване на Исус или "небесното царство вътре в нас", тяхната свобода и твърде малко правила и канони, стремежа им към достигане на вдъхновение и вътрешно просветление. За тях научаваме от техните гностически евангелия, които са открити сред ръкописите от Мъртво море, както и от писмото, написано през 2-ри век от н.е. от главата на християнската църква Климент Александрийски. В писмото си той пише за едно тайно евангелие от Марко, което е написано според установените канони, но съдържа някои допълнения, предназначени само за учениците и последователите на Исус, "за онези, които бяха посветени във великите тайни" и "за онези, които постигнаха съвършенство".

След 2-ри век, когато християнството се превръща в организирана религия и институция, то започва да се организира и насочва главно върху вярата и официалните учения и канони на църквата, а не върху лечителството и "добротворчеството", както и вътрешното просветление, търсено от гностиците. По онова време официалните църковни организации и власти започнали да преследват и да убиват онези гностици, които не се подчинявали на каноните и властта на новосъздадената църква. След унищожаването на гностиците и установяването на християнската църква като официална и могъща институция изчезнало и умението да се лекува с полагане на ръце.


За съжаление не съм запознат с историята на ранната църква, затова ще помоля някой по-компетентен да обясни за изброените групи хора . Във всеки случай доколкото ми е известно има съвсем малко дори и частично запазени писмени документи от 1-3 век. Така че вероятно може доста да се спекулира по въпроса кой какъв е бил и какво е правил.

Исус е бил напълно уверен в собствените си лечителски умения и е постигнал изумителни резултати. Ясно е, че е притежавал твърде много метафизични способности и умения, които е използвал, за да твори чудесата си. Дали едно от тези умения е било лечението с Рейки? Бил ли е Исус Рейки мастер наред с факта, че е бил Духовен Учител? Въпреки че не можем да твърдим със сигурност това, лечебната практика, която е описана в евангелията, показва твърде много прилики с Рейки и вероятно лечението с полагане на ръце е много тясно свързано с Рейки или някаква нейна ранна форма.

Учението на Исус, както и примерите, които ни е дал, са източник на вдъхновение за нас. Докато продължаваме да усъвършенстваме собственото си духовно израстване и докато позволяваме на вътрешната мъдрост да ни води, би било възможно да направим голям пробив в развитието си и да доближим лечителските си способности до онези, които е притежавал Исус.

На пръв поглед няма какво толкова да се коментира от тези "добри пожелания", но тук можем да видим ясно друга характерна особеност. Окултните учения обясняват свръхестествените явления главно по 2 начина:
1. Чрез някаква Сила, Абсюлют, бог, Намерение, Енергия и т.н. Главното тук е че има Някой Друг освен самите тях. Но понеже повечето не признават съществуването на повече от една сила, то каквито и духовни опитности да имат, те би трябвало непременно да идват от този Друг. Затова и лековерно приемат всичко, което дявола им пробутва...

2. Чрез някакви "свръхспособности", био-енергии и други подобни у човека. Т.е., човека притежава неизследвани все още свръх-способности и трябва просто да ги включи.

Именно втория подход е много ясно очертан в горния цитат. Исус е имал метафизични способности, умения, дарби и т.н. Ние също имаме лечителски умения (и кой знае какви други) - трябва само да ги развиваме. Къде е Бог тук? Няма го. И не ни и трябва! Ние самите сме богове - трябва само да развиваме свръх-способностите си и чудесно ще се оправяме и без Него.

Сравни го с най-старата лъжа на дявола, с която изкушава човека още от създаването му - "... ще бъдете като Бога".

Върни се в “секти и култове”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост