Църквата на Муун

теми за общности от сектантски тип
Теодори
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: пет юни 28, 2013 2:07 pm

Църквата на Муун

Мнениеот Теодори » вт юли 02, 2013 4:12 pm

Не видях , такава тема, за това счетох за нужно да има. Запознат съм до "мозъка на костите" с нравите и обичаите на "муунистите", така , че смятам имаме тема на разговор и по задълбочено изследване. Ще кача една статия, която може да бъде коригирана на няколко места, но аз няма да го правя сега, може би в процес на дебат, ако въобще се осъществи такъв. Ето и самата статия :

Обединителна църква на Муун"
"Църква на обединението". "Църква на Мун". "Mунисти"

The Unification Church ("the Moonies"). Sun Myung Moon Cult
About the Unification Church
Империята на Мун Томас Гандоу, изд. "Тавор"
Изключително подробно изследване върху историята, учението, средствата и целите на "Църква на обединението", възглавявана от Сан Мен Мун. Авторът разглежда не само теоретичните основи на това движение, но и религиозните му практики, както и последиците от тях върху привържениците му. Той ни запознава с начините, които мунистите използват за да привличат нови привърженици и дава съвети как те да бъдат разпознати, и да се предпазим от влиянието им.

Обединителната църква не е официално регистрирано в България вероизповедание.

Муун Основател на Обединителната църква е Сан Мюнг Муун, роден в християнско семейство през 1920 година в Корея. През 1954 година той основава в Сеул своя църква, която нарича "Асоциация на Светия Дух за обединение на световното християнство". В края на 1971 година се премества в САЩ, където бързо печели последователи и се намесва в обществено политическия живот. Една от причините на успехите му е, че се ангажира с антикомунистическа пропаганда.
Наред с проповедническа дейност, той развива процъфтяващ бизнес с фармацевтични продукти, чай, оръжие, недвижими имоти, а църквата му става една от най-могъщите финансови империи в света. Медиите го наричат "бизнесменът в расо".

Муун смята източноевропейските страни за изключително благодатна почва за неговите идеи. Той се опитва да навлезе в проблемите на тяхната култура, наука и изкуство. Има разработена много подробна система за привличане на последователи. Има и програма за социално слаби хора, наркомани и алкохолици.

Обикновено Обединителната църква на Муун се представя за обществена и социална организация. Кандидатите биват канени на лекции или семинари, на които са обграждани с изключително внимание и получават предложения за съвместни лагери. На тези лагери обаче хората биват натоварени с много лекции, дава им се и много литература, така че те да не могат да осмислят всичко веднага. Отново се демонстрира внимание и доброжелателство, като целта е хората да пожелаят да се пренесат да живеят в комуните. Там психическата обработка продължава, като се използват и такива методи като ограничаване на съня, внушаване на чувство за вина и страх. Целта е да се стигне до идеята, че вън от комуната е невъзможно да се живее и че трябва да се изпълнява безпрекословно волята на "татко Муун". Членовете на сектата живеят в условията на почти военизирана йерархична пирамида. По-напредналите стават пастири.

Муун не се смята само за религиозен водач, но и за обединител на човечеството. Той организира Обединително движение, което обхваща най-различни организации. Според списък, представен през 1997 год., движението включва 60 организации, от които 10 са религиозни, 5 - политически, 10 от областта на културата, науката и изкуството, 7 медийни, 3 младежки, 2 женски и 3 спортни. Към обединението са включени издателство "Вашингтон Таймс", 8 университета, институти, училища, благотворителни организации.

Обединителната църква навлиза организирано у нас след 1989 г., използвайки прикритието на Студентска благотворителна организация – КАРП, Професорска академия за мир в света и Международна асоциация за религиозно изследване на общочовешките ценности. Тя създава и няколко свои сдружения у нас в периода 1992-1997: Междууниверситетска организация за изследване на принципа, Женска федерация за мир в света, Българска асоциация на доброволците, Българска федерация по уънхуадо, Фондация "Ашока", Семейна фондация за световен мир и единство.

През 1991 година е учреден образователен център "Логос", който започва да проповядва учението на Муун. Закрит през 1995 г. след опит да бъде убита 24-годишна сектантка. Чрез различни организации, Обединителната църква създава свои структури страната.

През 1992 и през 1994 г. на Обединителната църква е отказана регистрирация у нас. През 1995 г. е отнета и регистрацията на КАРП. Муунистите обаче имат известно влияние у нас, за което свидетелствува и участието на българси в организираните масови брачни церемонии. През 1994 г. 12 българи са се венчали в Сеул по този начин. През 1997 година 25 български брачни двойки участват в такъв ритуал във Вашингтон, а няколко десетки сключват брак чрез Интернет. В дейността на Обединителната църква има отбелязани и опити за самоубийства, както и извършени такива.
Край на статията

Леки корекции на статията от моя милост.

1. Муун смята източноевропейските страни за изключително благодатна почва за неговите идеи. Защо смята така??? Защото Източна Европа е по бедна от Западна Европа, по жадна за нещо ново , различно, за един нов свят и първото нещо което прави е да активира своите "маши" да зарибяват източноевропейци през 1992-1995 година, като обикновенно след посещението им в комуни в джунглите на Бразилия, той жени българи за западноевропейки и обратното. По този начин бедния източноевропеец има шанса да живее легално в Западна Европа. Добър и хитър ход.

2. Кандидатите биват канени на лекции или семинари, на които са обграждани с изключително внимание и получават предложения за съвместни лагери. На тези лагери обаче хората биват натоварени с много лекции, дава им се и много литература, така че те да не могат да осмислят всичко веднага. Посещавал съм много техни лекции, обикновенно се правят в конферентни зали на добри хотели, където винаги е имало храна и напитки в изобилие (блок маса). Семинарите обикновенно се правят в Щатите или в Южна Кореа, разбира се отново в елитни хотели, предпоследния беше в Лас Вегас. А последните два, един след друг в Южна Кореа. Натоварването с лекции не е точно така, по скоро е дебат и обсъждане след кратка половинчсова лекция, а литературата обикновенно е последния брой на официалното им издание, което в зависимост от държавата в която живееш се калкулира и цената, но обикновенно варира около 50 евро. Сами разбирате , че това си е чиста проба пладнешки обир, с две думи работеща машина за пари.

3. Обединителната църква навлиза организирано у нас след 1989 г...., използвайки прикритието на Студентска благотворителна организация – КАРП... Женска федерация за мир в света. Познавам изключително добре лично председателя на Женската федерация за мир в света - отговаряш за цяла Европа и твърдо мога да кажа, че това е една машина за пари. Самата жена е адски ерудирана , надъхана, отговорна и последователна в стъпките си за трупането на финансово състояние.

4. Муунистите обаче имат известно влияние у нас, за което свидетелствува и участието на българи в организираните масови брачни церемонии. През 1994 г. 12 българи са се венчали в Сеул по този начин . Една от тези двойки (българин и западноевропейка) се издигнаха много в йерархията и са едни от основните координатори в момента в Европа и Южна Америка.

5. В дейността на Обединителната църква има отбелязани и опити за самоубийства, както и извършени такива. . Тук вече можем да поспорим доста с автора на статията. Това са пълни глупости. Самоубийства има при всякакви националности и вероизповедания както католицизъм, така и православни, така и мюсюлмани, будисти и прочие. Муунистите никога не толерират самоубийството, а напротив. Това че някой брак не върви и на някой му дотегнало, в никакъв случай не говори за друго освен за слаба психика. Така, че обсъждането на тази точка е ненужно. Поне в това съм убеден на 100%.

Едно е ясно тази машина за пари работи и то доста добре. Принципно всяка една структира основаваща се върху религията е създадена с една единствена цел, "пари".
Съвсем не казвам че е само при тях , така, напоследък забелязвам засилен интерес към ролекси, линкълни , и други скъпи лимузини от висши православни служители на Бога, така, че каквито едните, такива и другите.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Църквата на Муун

Мнениеот Чехълче » вт юли 02, 2013 5:58 pm

Много добре! Наистина нямахме такава тема! Благодарим ти.

Върни се в “секти и култове”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост