Възможно ли е от сектант да се получи православен християнин?

теми за общности от сектантски тип
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Възможно ли е от сектант да се получи православен християнин?

Мнениеот prokimen » нед май 29, 2016 9:00 pmДоколкото този форум е към портала "Православие бг" и като че ли е своеобразна визитна картичка на българското православие във всичките му течения или разбирания, дръзвам да поставя въпроса, поставен за дискусия

В другия клуб въпросът поставя акцент върху двойното богословско образование, но много справедливо тамошният клубен участник Absinthe Ducrosfils обръща поглед на православието като християнски живот.

Интересно ми е да прочета Вашите съждение доколко един сектант може да стане православен в смисъл същински християнин, в чийто живот Евангелието доминира над патентованото православно суеверие.

Мислите ли, че енорийските храмове с многото си суеверни посетители са способни да забележат появата на нов член на фиктивната община и доколко потомствените православни са утвърдени християни, имащи Евангелието като ръководен принцип в живота си. С едно изрчение - възможно ли е един сектант да получи духовно преображение в православна енория или духовно учебно заведение? Кой или какво ще извърши духовното преображение на сектанта и доколко православността му ще е душеспасителна?

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Възможно ли е от сектант да се получи православен християнин?

Мнениеот ТодорК » пон май 30, 2016 9:32 am

Аз лично смятам, че е напълно възможно. Самият факт, че такъв човек е станал православен християнин означава, че най-вероятно той е търсещ - което по принцип е винаги добър знак. Освен това сектите почти винаги изискват и жертвоготовност под някаква форма, което ни дава вече не просто търсещ човек, но търсещ човек, който е готов да плати цена за да достигне до Бог. Това са "активите" му, така да се каже :).

Разбира се, съществуват и "пасиви" - такъв човек вероятно влиза в православието със значителни "изкривявания" от сектантския си период, а вероятно и от живота си преди това. Ще дам за пример самия себе си.
Аз съм възпитан и израстнал като атеист и, бих казал, че това възпитание продължава да има своя отпечатък в множество аспеккти на живота ми. Съпругата ми (която познава родителите ми и съответно модела, в който съм бил обучаван) често ми прави забележки, че съм научен на едно или друго нещо, което не е правилно.
След атеистичния си период бях известно време окултист (съвсем за кратко, благодаря на Бог), от който период продължавам да си нося различни проблеми (виждам го и сам, дори не е необходимо някой да ми го казва).
В крайна сметка повярвах в Христос в петдесятна църква и, макар да не се считам вече за петдесятен, със сигурност мога да кажа, че "образецът на благочестието" (т.е. основополагащите виждания за християнството) на който съм бил обучен продължава да има влияние в християнския ми живот и днес.

Ако утре стана православен християнин, то аз ще дойда в БПЦ заедно с всичкия този "багаж" - очевидно е, че няма как да го оставя "пред вратата". Не е случайно, че ап. Павел съветва "направете за нозете си прави пътища за да не се изкълчи куцото, но напротив - да се изцели". Аз лично споделям мнението Ви, че в БПЦ такива пътища са останали твърде малко, но все пак медалът има и "друга страна". Позволете ми да Ви припомня какво още казва апостола:

Римляни 10
1 И тъй, казвам: Отхвърлил ли е Бог Своите люде? Да не бъде! Защото и аз съм израилтянин, от Авраамовото потомство, от Вениаминовото племе.
2 Не е отхвърлил Бог людете Си, които е предузнал. Или не знаете що казва писанието за Илия? как вика към Бога против Израиля, казвайки:
3 "Господи, избиха пророците Ти, разкопаха олтарите Ти, и аз останах сам; но и моя живот искат да отнемат".
4 Но що му казва божественият отговор? - "Оставил съм Си седем хиляди мъже, които не са преклонили коляно пред Ваала".
5 Така и в сегашно време има остатък, избран по благодат.

Мисля всички ще се съгласим, че каквото и да е положението в БПЦ (не на мен се пада да го разисквам) "остататък" все пак има. И тези хора са дошли отнякъде и въпреки всичко са успели да достигнат до нещо, нали така? Да, може би изглеждат съвсем малко, но... ще Ви призная, че аз лично често се чудя дали някога са били повече. Наистина, когатото се вгледаме в миналото и видим блясъка на вече пречистеното злато ние потръпваме от възхищение и си казваме "Ех, какви християни е имало тогава!". Да, но и колко ли "шлак" е имало също, който съвсем не е толкова ясно различим от дистанцията на времето? В същото време ние ясно виждаме многото "шлак", който в момента "плува" наоколо и се обезсърчаваме... Не знам, трудно ми е да кажа нещо с увереност. Това са просто моите размишления по въпроса.

Бог да е с Вас.

Върни се в “секти и култове”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост