Елинофилетизъм

теми за общности от сектантски тип
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Елинофилетизъм

Мнениеот Кабрал » пет юли 01, 2016 10:27 pmДълго е, но най-доброто написано за историята на БПЦ, която някак си убягва на нещата подвизаващи се в СУ и ВТУ.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Елинофилетизъм

Мнениеот prokimen » съб юли 02, 2016 8:28 pm

Този въпрос с елинския етнофилетизъм е твърде важен точно сега.

Отново жалко и горко на тази умряла БПЦ-БП, че няма нито един нормален владика с елементарни семинарски познания за да подхване въпроса.

Вартоломей Цариградски се опита на о. Крит да запее отново тази любима гръцка песен с намерение да си отмъщава на българите, че му пообъркаха курортната седянка на о. Крит.

С всичката ми безпощадна критичност към т.н. "канонична" БПЦ-БП, лично аз не долових и сянка на етнофилетизъм в синодалното решение за неучастие на събора. Малко хулиганско перчене излиза това на Вартоломейчо и неговите български адепти по този именно въпрос и обвинение, отправяно към българите и антиохийците.

Защо бе, мили хора, защо не се намери един родолюбив от тази пишман канонична БПЦ-БП да постави мигновено въпроса кой в действителност налага етнофилетизъм в Православиет. По какви причини Александрийският патриарх е и трябва задължително да е грък?! По какви причини и защо е задължително Иерусалимският патриарх да е също само и единствено грък?

Защо и по какви причини Албанската православна църква беше възстановена като й се изпрати чистокръвен грък, който няма нищо общо с Албания да оглави тази църква?

А защо пък един турски гражданин от български етнически произход не може да бъде Вселенски патриарх?

Чета, че в Софийската духовна семинария имало семиристи от Албания - албански граждани с български произход. Ако българите налагат реално етнофилетизма си, защо тогава един етнически българин не оглави Албанската църква?

Има ли в православието по-очеваден етнофилетизъм от този на гърците?

Колко тъжно, срамно тъжно е, че не се намери нито един родолюбив български "каноничен" архиерей да покаже на гърцияте къде зимуват раците.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Елинофилетизъм

Мнениеот Кабрал » съб юли 02, 2016 10:36 pm

Този въпрос не само трябва да се постави, а да се поиска свикване на събор, на който елинофилетизма да бъде осъден като ерес. Ако не бъде осъден етнофилетизма ще отпадне като ерес, а ако бъде ще стане каквото е трябвало да стане отдавна.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Елинофилетизъм

Мнениеот prokimen » нед юли 03, 2016 10:54 am

Колкото за пословично наглия гръцки етнофилетизъм, забравих в изброяването си да спомена, че главата на Естонската църква -митрополит Стефан е също ГРЪК, който беше преместен от Вартоломей от френския южен град Ница за глава на паралелната на МП естонска църква в гр. Талин.Нека екипът на портала "Двери", който се мисли да е над Църквата Христова, обясни на тенденциозно подвежданите си читатели този гръцки фокус ( не като точка на концентрация, а като видима ИЗМАМА). По какви причини ГЪРЦИТЕ налагат свои хора навсякъде - в Иерусалим, в Александрия, в Тирана, в Талин без въпросните държави да са васални нито на Турция, нито на Гърция? Нещо повече дори. Знае се, че Иерусалимският и Александрийски патриарси живеят от издръжката на гръцкото правителство и затова Вартоломей може да ги мести като шахматни пешки, както отстрани канонично избрания Ириней със сегашния си любимец.

При очевадността на гръцкия ЕТНОФИЛЕТИЗЪМ в православието, как Вартоломеевите агенти в България - екипът на портала "Двери" могат да преглътнат наглите обвинения в етнофилетизъм по отношение на БПЦ-БП и на Антиохийската патриаршия, която не отиде на събора заради неканоничното вторжение на Иерусалимската патриаршия и хиротонисан епископ на каноничната територия на Антиохийската патриаршия?

След като Вартоломей толерира неканоничния акт на Иерусалимската патриаршия да хиротониса свой епископ на каноничната територия на Антиохийската патриаршия, питанката на български език е защо БПЦ-БП да не провъзгласи игумена на Рилския манастир - Адрианополски епископ Евлогий за МИТРОПОЛИТ на град Одрин - в Турция?!

Митрополит Йосиф и покойният митрополит Симеон не са избирани, а административно назнавани за митрополити. Тогава и епископ Евлогий би могъл и ТРЯБВА да бъде назначен за МИТРОПОЛИТ на ОДРИН!

Имаме си всички основания, тъй като храмовете са български, а не гръцки, а и Одрин си е стар български град, с който трябва да се гордеем, че по време на Балканската война, на 17 ноември 1912 г. за пръв път в родната ни история българското аеропланно отделение извършва въздушна бомбардировка при превземането на гр. Одрин, предшествано от първото военно летене на българска жена ЖЕНА пак над Одрин на 30 октомври 1912 г.

Прочее, откъде накъде Вартоломей ще назначава някакъв си гръцки безделник, мотаещ се из Атина за митрополит на българите в Одрин, та и ще има нагластта да обвинява българите в ереста на етнофилетизма?!

Ако проф. Иван Желев и компанията му бяха действителни родолюбци, би трябвало да отреагират с присъщата им бързина в интригите и да защитят БПЦ-БП от безпочвените обвинения в етнофилетизъм. Струва ми се, че на фона на скандалния факт с Иерусалимското вторжение на каноничната територия на Антиохийската патриаршия в Катар и в контекста на пословично наглото обвинение на Вартоломей по време на седянката на о. Крит, че българите и антиохийците, па и руснаците от миналия месец изпадат в ереста на етнофилетизма, която трябвало да бъде осъдена най-строго на о. Крит, българското достойнство трябваше мигновено да бъде защитено и да не се предъвква обвинението с медийно интригантски подхват!

Какъв ПОЗОР за България, че не се намират родолюбиви "канонични" доктори и професори по богословие за да защитят националното достойнство и припомнят горчивата истина за гръцката окупация на световното Православие. За епископата е излишно да се говори. Той е зает със своите пухкави кученца и други ютюб подвизи. Няма време да мисли ни за Бог, ни за Църква, а камо ли за някакво си там национално църковно достойнство.

Дръзвам да апелирам към самовлюбения и за нищо не ставащ единствен български канонист Делянчо, да покаже научния си капацитет на тиквен доктор и да напише поне една статийка по специалността си, за която му плащат заплата. Как този каноничен нарцис вижда какафоничността с двете православни църкви на Естония? Колко много канонични недоразумения, а дърдоркото не е написал нито една сериозна статия в областта на каноничното право. Какъв срам за онези, които са му присъждали прословутото докторство на богословските науки с пословична богословска неграмотност и канонична нехайност!

Как прословутият канонист Делян Николчев с голямата претенция на съборен експерт гледа на неканоничния факт в един град да има двама правещи архиереи на един и същи патриархат? Например в гр. Париж го има митрополит Емануил и новият архиепископ за православните по руска богослужебна традиция - Йоан, които и двамата представляват Цариградската патриаршия.

Как докторът на богословските науки Делян Николчев гледа на какфоничната ситуация по време на седянката на о. Крит, че делегацията на Московската патриаршия би представлявала и Естонската православна църква в присъствието на африканския грък Стефан?

Ако има поне семинарско ниво на богословски познания, този Др Николчев ще изволи ли да обясни на любознателните българи как да се възприеме фактът за двете естонски църкви с които (и с двете) БПЦ-БП е в евхаристийно общение, е КАНОНИЧНАТА? Ако е възможно гърците да си правят паралелна църква в Естония и да канят своя си човек Стефан, то защо гърците не признават каноничността на автокефалията на Американската църква, призната от всички славянски църкви?

При това положение не е ли срамно за портала "Двери" да проглушава и умрелите, че седянката на остров крит било ВСЕправославен събор?! Ако е призната автокефалията на Ростислав от гр. Прешов, то защо да не се признае автокефалността на Американската църква, която е несравнимо по-многобройна от двете естонски и тази нищо и никаква на чешките земи?

Кой богослов от мнозинството с докторски титли ще намери време да изследва какафонията навсякъде, където се намеси гръцкият етнофилетизъм?

В официалното "канонично" българско православие няма никакъв помен от каквото и да било богословие, както и от реален църковен = душеспасителен живот.

Но темата беше за ЕТНОФИЛЕТИЗМА и дано някой от тези "канонични" чеда на БПЦ-БП, които са на университетски заплати (=професионално задължени) и с големи нарцистични претенции на експерти (как се правят сапунени мехурчета за забава на площада), събере мислите си и намери време да докаже професионалната си годност и умствено-научен капацитет.

Върни се в “секти и култове”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост