Православна детска градина

обсъждане на всякакви въпроси
sandi
Потребител
Мнения: 1174
Регистриран на: вт мар 06, 2007 6:31 pm

Re: Православна детска градина

Мнениеот sandi » ср яну 28, 2009 11:54 am

Bulgarian
Потребител
Мнения: 5
Регистриран на: чет мар 05, 2009 11:53 pm

Re: Православна детска градина

Мнениеот Bulgarian » ср апр 22, 2009 5:11 pm

Здравей sanata,
Аз мисля, че никак няма да е полезно за твоето дете да го запишеш на православна детска градина. Така или иначе то рано или късно ще се сблъска с други (не толкова християнски) възгледи към живота. Колкото по-късно стане това, толкова по-зле за детето. Аз самия до доста късна възраст съм бил изолиран от „лошите” неща в живота и бих казал, че това е по-скоро вредно, поне от сегашната ми гледна точка.
„да обясняват на децата, че без Него нищо не можем да вършим” – аз мисля, че това е невярно и не виждам защо искаш детето ти да расте като човек който в бъдеще ще бива управляван от други, защото точно това ще стане. С тези приказки се възпитава несигурност и неувереност у хората.
galalex4
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: вт яну 20, 2009 3:47 pm

Re: Православна детска градина

Мнениеот galalex4 » ср окт 28, 2009 11:46 am

Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Православна детска градина

Мнениеот plamen » ср окт 28, 2009 1:24 pm

Моето дете израсна в православна детска градина, към Енорийския център Покров Богородичен. Сега вече е 5 клас, така че спомените ми са с известна давност.

Оборудвахме едно от помещенията към храма - легла, масички, столчета, играчки, всичко. Разрешение сме искали само от енорийските свещеници. В един момент лично Патриархът посети градината и я благослови, имам много хубави снимки от онзи ден.

Съзнателно избягвахме всякакви държавно-административни процедури; проектът беше по-скоро съвместна инициатива на група родители, които сами си поделяха разходите за заплащането на заплатата на преподавателките. При положение, че една такава детска градина се започне по този начин, никой не може да ви задължи да минавате през лицензионен режим - защото става въпрос за организиране на времето на децата от самите родители, не за купуване и продаване на услугата "детска градина". Редувахме се (самите родители) да даваме нещо като дежурства при децата, спомням си, че ходих да си говоря с тях, пеехме.

Ако искате да правите обаче същинска детска градина, процедурта няма да ви се размине. Разрешение от митрополията - не виждам смисъл да ги занимавате. Този въпрос може да се реши на енорийско ниво. Има общо синодално решение да се развиват социални и образователни дейности към храмовете, какво повече?

Най-чистата схема, според мен:

1. решение на църковното настоятелство за предоставяне на помещение за целта
2. групата родители подписват помежду си договор за гражданско дружество по ЗЗД (Закона за задълженията и договорите), което ги легитимира като участници в "гражданския оборот", без да се налага да минават през регистрация по ЗЮЛНЦ (Закон за юридическите лица с нестопанска цел).
3. Настоятелството сключва договор с дружеството на родителите, където се указва срока и условията на ползване на помещението.

При вариант, където самото настоятелство решава да прави детска градина, това вече е вид услуга и трябва да минат през регистрация на обекта - ХЕИ, пожарна, лиценз от общината за упражняване на такава дейност и т.н. Това е възможно, макар не съм чул досега някой да го е направил. Детската градина в Енорийския център Покров Богородичен беше затворена (доста след като моята дъщеря вече беше "изкласила"), доколкото знам, след проверка на някоя от държавните институции. Не знам по време на затваряне на обекта какъв е бил модела, по който са работили. След това прочетох за някаква нова инициатива в друг храм; мисля, че ставаше въпрос все пак за фирма, която беше сключила договор с настоятелството, но и това май не тръгна.

За мен най-добрия вариант си остава: държавата да се държи колкото може повече по-далеч от въпроса как православните родители отглеждат децата си; и ако тия православни родители имат възможност да го правят някак си около храма, какво по-добре.
sanata
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пет ное 21, 2008 10:26 am

Re: Православна детска градина

Мнениеот sanata » вт дек 29, 2009 9:21 pm

Благодаря на Пламен за разясненията!
Vital
Потребител
Мнения: 90
Регистриран на: нед ное 06, 2005 11:12 pm

Re: Православна детска градина

Мнениеот Vital » чет дек 16, 2010 1:49 pm

А възможен ли е варианта съществуващ детски клуб с база и подходящ персонал, който да се преустрои като детска православна забавачница?!?

И в такъв случай от кого се иска разрешение, има ли изискване към специална програма за православни занимания и обучение на децата и изобщо други по-специални изисквания от страна на Църквата.
Мисля че по отношение административната страна на въпроса съм съвсем наясно, че няма нужда от разрешителни и регистрация понеже юридически това се води зала за анимация, а не детска градина, а и досега е функционирало успешно като детски клуб.

Ох, всъщност истината е че съм го оформила като идея в главата си, но чисто процедурно от страна на Църквата не са ми ясни нещата, за да си е съвсем съвсем православен и наистина работещ и полезен клуба. :oops:

Ще съм благодарна на всякакви идеи и съвети.
ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Православна детска градина

Мнениеот ioio » чет дек 16, 2010 2:19 pm

Според мен трябва да се иска благословия от Синода. Подава се писмено молба в деловодството. А може би трябва да се говори с викарния епископ, ако става дума за София. На "Калоян" е митрополията. На пропуски ще обясните и ще Ви дадат час за посещение. Това е по-бързия начин.
Vital
Потребител
Мнения: 90
Регистриран на: нед ное 06, 2005 11:12 pm

Re: Православна детска градина

Мнениеот Vital » чет дек 16, 2010 2:43 pm

За Бургас става дума.
ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Православна детска градина

Мнениеот ioio » чет дек 16, 2010 2:49 pm

Ще говорите със Сливенски митрополит Иоаникий. Може да му пишете, но преди всичко се посъветвайте с енорийският си свещеник.
Vital
Потребител
Мнения: 90
Регистриран на: нед ное 06, 2005 11:12 pm

Re: Православна детска градина

Мнениеот Vital » чет дек 16, 2010 2:53 pm

Да, без разговора няма да стане. Просто исках да проуча още малко предварително въпроса.
:)) Благодаря за отзивчивостта!
gaitan vejdu
Потребител
Мнения: 700
Регистриран на: чет окт 06, 2005 8:25 am

Re: Православна детска градина

Мнениеот gaitan vejdu » чет дек 16, 2010 3:04 pm

Виталка, изключително се радвам да те видя, душица златна!

Нямам отговор на питането ти, мисля, че което те посъветваха е удачно, но има още по-лесен начин, като запитате кварталния свещеник. Той ще ви упъти най-добре, според мен.

Дано не разводних разговора, и да си знаеш, че те обичам много. Ти си много слънчево същество! :D
Vital
Потребител
Мнения: 90
Регистриран на: нед ное 06, 2005 11:12 pm

Re: Православна детска градина

Мнениеот Vital » чет дек 16, 2010 3:23 pm

:)) :wave: Ти винаги ми носиш усмивка и никога не ми звучиш като разводняване.

Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта