Кръщение

обсъждане на всякакви въпроси
ivo_tehno
Потребител
Мнения: 409
Регистриран на: ср май 28, 2008 7:00 pm

Re: Кръщение

Мнениеот ivo_tehno » ср авг 26, 2009 6:07 pm

За авантюрата имах пред вид теб, лично. Това че ти не си съгласна с тази практика в България си е твой проблем. Страните, които изброи ми се струва че преувеличаваш малко, за Сърбия там не виждам нищо интересно, само посредственост, като при нас, за Русия, да даже съм гледал филм как хората облечени в бели дрехи ги потапят целите, беше нещо като голяма баня, но за Гърция не знам да кръщават така. Тези които кръщават така ми се струва да са единици. Обвиняваш Искра, че ти прочела само това изречение, а ти защо не си чела всичко? Казах че не съм против, но при нас това е практиката и не е чак толкова важно, дали ще се потопиш целия, ако аз трябва да се кръстя ще правя това което ми кажат, дали ще ме напръскат или ще ме потопят не ми е толкова важно, важното е слизането на Св.Дух, даже се приема, че след кръщение човек може да се причасти и без изповед ( дори и никога да не се изповядвал). Проблема беше в това, че ти се задълба и засуети защо и при нас не е така, ами не е. Сигурен съм, че ако кажеш на някой свещеник "Искам да се кръстя по този начин, може и някой да се съгласи", ако бях свещеник лично щях да те кръстя по този начин. Поздрави
galalex4
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: вт яну 20, 2009 3:47 pm

Re: Кръщение

Мнениеот galalex4 » ср авг 26, 2009 9:02 pm

Библиотека "Благочестие", Издателство "Витезда", гр. Костенец, заглавие на книгата /непълно/"Защо да се кръщаваме и какви са задълженията..."Автор Иван Николов, цитат: "Църковните правила за Светото Тайнство Кръщение.........50-то Апостолско правило - Епископ или свещеник, който извърши не три потапяния, а едно потапяне да бъде низвергнат." Никъде не чета "поръсване", "обливане". Продължавам с цитат от тази книга:" При здрави деца и възрастни хора Кръщаване с поръсване или обливане е недопостумо! Сам Господ Иисус Христос бил кръстен чрез потапяне в Йорданските води /Мат 3:16/, по същия начин са кръщавали и Апостолите /Деян 8:36-39/".
Ще се опитам /въпреки, че във форумите това е невъзможно поради липсата на жив разговор/ да ти обясня с думи прости защо държа да покажа, че това не е протестантска практика, а също и Православна такава. От момента от който сме се прибрали с мъжа ми от Германия, всекидневно, ежеминутно се сблъскваме с упоритото /граничещо с безумие/ нежелание на БПЦ да приеме, че миряните искат трептящ и деен църковен живот!Не знам ти къде живееш. Ела обаче в град Плевен и ще се сблъскаш с огроооооомна стена нежелание за общуване с миряните. С огрооооомна стена, зад която митрополита е недосегаем, а дори когато успееш да го "досегнеш" /писахме открито писмо, което публикувахме в местните вестници/дори тогава не излиза той самия, а един негов служител /отец Тихомир/ напълно по комунистически стил /повечето свещеници от БГ са признали че са били комунисти! а комуниста кожата си мени, но нрава не!/ни обвини, че видите ние не сме ходили на беседите които те организирали....Което ни хвърли в пълен смут по простата причина, че никъде, никога /откак сме се прибрали/, по никакъв начин не сме видяли, прочели, чули, че Плевенска Митрополия видите ли някъде, някога прави подобни беседи! Митрополията не била криела, че провежда подобни беседи!Не крие, ама и не показва никъде, не оповестява никъде, не пише, как да разберем ние - боб ли да хвърляме?
Ето например познавам много Варненски свещеници, миряни, попадии, които ратуват за неделни училища, беседи с възрастни и във Варненска Митрополия има...А тук...даже не ми се говори, защото съм говорила, говорила...време е да действаме!Сами , с Божията благословия и ще го направим. Но пак си остава тая горчилка в сърцето в душата, че БПЦ ДАЖЕ ПРИ ИНИЦИАТИВА ОТ СТРАНА НА МИРЯНИТЕ, ВМЕСТО ДА ГИ ПОДКРЕПИ, ГИ АНАТЕМОСВА КАТО ПРОТЕСТАНТИ!Всяко различие, всяко нещо което е различно от действащата закостенялост в нашата църква се анатемосва. В този ред на мисли - и за Кръщението...
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Кръщение

Мнениеот Aurelia Felix » ср авг 26, 2009 9:09 pm

Искра
Потребител
Мнения: 226
Регистриран на: чет апр 27, 2006 1:15 am

Re: Кръщение

Мнениеот Искра » чет авг 27, 2009 11:27 am

Ами, честно да ти кажа, сигурно и аз така бих реагирала, ако започне да ми размахва пръст от вестниците някой, който току-що се е върнал от Германия и за пръв път го виждам в храма. Предполагам, че за сбирките е било оповестено именно в преддверието на черквата. За православието не е характерна онази преследваща натрапчивост, която познаваш от протестанти и католици. Как си представяш един "трептящ и деен църковен живот"? И от кого се определя той - от висшия клир или от миряните, участващи в него?
galalex4
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: вт яну 20, 2009 3:47 pm

Re: Кръщение

Мнениеот galalex4 » чет авг 27, 2009 12:29 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Кръщение

Мнениеот aktex » чет авг 27, 2009 1:16 pm

Искра
Потребител
Мнения: 226
Регистриран на: чет апр 27, 2006 1:15 am

Re: Кръщение

Мнениеот Искра » чет авг 27, 2009 6:54 pm

В един комунистически град, какъвто описваш Плевен, е повод за радост, че все пак има действащ храм. В него има свещенослужител (добър или лош), който на всеки празник отслужва Литургия и вярващите могат да се причастят, да чуят Евангелското четиво или просто да пообщуват помежду си. Там все още се извършват кръщения, венчавки и др. тайнства. Погледни от тази гледна точка, а не от позицията на съдника. Защото познавам и един друг комунистически край на страната ни, където храмовете са превърнати в складове именно по желание на местното население, там не е отслужвана Литургия от десетилетия, всеки появил се свещеник бива изгонен и църковният живот наистина е мъртъв.
От описаното от теб оставам с впечатление, че от всички плевенчани само ти имаш интерес към неделно училище. Защо не опиташ да се кооперираш с отеца вместо да го критикуваш? Желая ти успех в това, с което си се заела.
А колкото до дрехите, винаги можеш да ги отнесеш в някой дом за изоставени деца, където ще са наистина нужни.
ivo_tehno
Потребител
Мнения: 409
Регистриран на: ср май 28, 2008 7:00 pm

Re: Кръщение

Мнениеот ivo_tehno » чет авг 27, 2009 11:14 pm

galalex4, за съжеление с много неща си права :oops: и искаш да ги промениш, не е не възможно, не е и лесно, но пък никой не е казал че ще е лесно :D . Аз съм от В.Търново и въпреки че е стара столица и през Средновековието е кипял бурен духовен живот, всичко е изчезнало след падането ни под турско робство, говоря за духовен живот. Останали са манастирите, някои църкви, които трябваше да се срутят(Св. 40 мъченици) за да ги ремонтират, няма неделно училище, духовни беседи, нищо. Вцърквата в която ходя от 3 години, няма с кой да пия едно кафе, съвсем сериозно, в редки случаи пия кафе със свещениците, разговора не е духовен, а административен, колко свещи трябва да се продадат за да има заплати, как са искали да ремонтират храма, но владиката е казал да се направи отстрани пристройка, която е огромна, но се ползва една стая само. Тази пристройка може да се използва за беседалня, но няма желание от страна на свещениците, нали те трябва да предоставят помещението, по принцип то си е на всеки християнин, но те държат ключа.
Когато живеех в Шумен също нямаше беседи, но имаше и още има много млади хора с които се събирахме в кафето и там си говорихме на духовни теми, беше интересно и ми липсва :( .
Във Варна в София нещата са наистина по-добре, само там съм забелязал, че зимно време в църквите наистина е топло, в Шумен и Търново, до като се служи Литургия наистина се чувстваш, като един от Св. 40 мъченика. Казвам го с болка и е истина.
За митрополитите: те навсякъде се крият, ама навсякъде, тях съвеста ги гони, знаеш ли колко от тях имат жени, деца и колко водят разгулен живот? Това, което е изказано за тях има и много инсинуации, но има и много истина.
Виж например Старозагорския Галактион
http://www.kazanlak.com/news.php?newsid=674&p=show_news
че ги и награждават такива за добре свършена работа
http://newsletter.slavibinev.com/%D1%81 ... %BA%D0%B8/
За невнимателните хора казват, че от едната страна градят, а от другата рушат, но такива като този с каквото и да се захване все е ущърб на Църквата, но пусто и примиренчество си казваме "Има Бог", да има, но и за нас има, нима с мълчанието си не се съгласяваме :shh: . Най-важното според мен е да не отъждествяваме християнството с клира му, много от тях заслужават да бъдат изхвърлени зад борда. Ако искаш попитай някой свещеник или още повече митрополит кой му е изповедник или пък духовен старец, равносилно е да хвърлиш огромен камък в действащ вулкан. На 100 двама трима я имат я не гаранция.
Един познат ми каза веднъж "Ако за едно поколение се раждаха по петима старци, то православието щеше да има друг вид".Поздрави, че много се отнесох
galalex4
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: вт яну 20, 2009 3:47 pm

Re: Кръщение

Мнениеот galalex4 » пет авг 28, 2009 12:31 pm

Искра, да ти кажа честно повечето от нещата за които споделих, вече волю неволю сама нармерих разрешение на проблема. Но просто исках да споделя как продължават да си вървят или по-точно да не вървят напред споделените от мен проблеми. Съгласна съм с теб, че по-добре да има действащ храм отколкото да няма, но нали се сащаш за оная пирамида на човешките потребности, дето ни я преподаваха /поне намен в университета/ и там ако приемем в конкретния случай, че наличието на храм е в дъното на пирамидата, то на върха й ще бъде потребността от адекватно на съвременните потребности обгрижване в духовно отношение. Ако пък в дъното на пирамидата няма храм /както ти описа, че има такива градове в Бг/, то целта в този случай ще бъде посторояването или функционирането на такъв и после вече да се върви нагоре към духовното обгрижване и т.н. и т.н. Така ни е сътворил нашия любящ Бог - да искаме и да търсим духовното все повече и повече и да не се задоволяваме с наличното и да не спираме дотам докъдето сме в момента. Всеки ден Му благодарим със съпруга ми, че ни дава все повече възможности да прославяме името Му, всеки ден Му благодарим за това,че само и единствено с Негова помощ сме това което сме и молим да ни дава повече и по-широки възможности да разпространяваме Евангелието Му, та повече хора да се спасят.
Колкото до това дали има и други семейства като нас в града. Честно да ти кажа - сещам се само за едно-две, които са наши приятелски семейства, които участваха в написването на "откритото писмо", но общо взето всеки е зает снещо си свое, ние също ...Но отец Венцеслав Илиев ни даде надежда с тези си думи, че ще ни покаже как сами да си направим неделно училище...И честно да си призная - тъй като влизам къде ли не из нета, свързах се с православни свещеници, на които не им чужда идеята, хората да се събират за подобни беседи, училища по къщите си, а и с помощта на свещеници по места да укрепват във вярата. За служби, кръщенета, венчавки - ок, няма проблем - в действащите храмове в градовете, където има такива, но за това да се подържа вярата, да се полива като цвете, само ходенето на неделна служба Е КРАЙНО НЕДОСТАТЪЧНО!Та както писах и по-горе - с Божията подкрепа ще го направим това към което сме тръгнали. Ще се радвам да ви се похваля когато това стане!
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Кръщение

Мнениеот Кабрал » съб авг 29, 2009 2:46 pm

galalex4
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: вт яну 20, 2009 3:47 pm

Re: Кръщение

Мнениеот galalex4 » съб авг 29, 2009 10:36 pm

Eй, ама значи - без даже да те вижда човек, и даже без да се сблъсквал с комунизма като идеология - като ти прочете написаното му става ясно - това е комунизма! Ама оня, еврейския комунизъм /то никога не е имало друг!/ дето беше облечен в овча кожа, кожата на фарисейщината, кожата на тия същите дето разпънаха нашия Спасител!Ей това сте си вие - от "време оно", от старозаветни времена- тия които са избивали с камъни онези, дето не са се сливали с тълпата...
Прости му Господи, че не знае нито какво пише, нито какво прави...
Бог да пази децата ни и родината от такива като теб.
Православна християнка съм и ще остана такава, но не заради такива като теб и твоите червени началници от БПЦ. Православна хриситиянка съм заради такива свещеници, които искат и поощряват техните миряни да дискутират и да обсъждат с тях. Има такива отци все още в България, и те не са ВИСШИТЕ ОТ ВИСШИЯ НАД ВИСШИТЕ, НАД ВСИЧКИ ВИСШИ КЛИРОВЕ ...Остани си там високо в планината с тях и не слизай, ако обичаш при нас, простосмъртните - там на Олимп си стойте - при ония мъртвите измислени богове на гърците...А ние, простросмъртните ще си общуваме със свещеници като отец Фотакиев и свещеник Любомир Попов от Варна, като отец Венцеслав Илиев, отец Севастиан от Пловдив, отец Боян Саръев- ей това са истинските свещеници с които съм общувала и продължавам да общувам /само отец Фотакиев се спомина - мир на праха му!/ и те ми дават вяра, че НЕ всички са безлични комунистически слуги като тия от ВИСШИЯ ВИСШ НАД ВСИЧКИ ВИСШИ КЛИР... Слава на Бога, че е имало и продължава да има такива отци като Йеромонах Серафим Роуз. Такива ще ми казват кое какво е, а не такива самозабравили и опиянили се от тоталитаризма в БПЦ, като теб, момче!Бог да се смили над самозабравилата ти се душа!
Р.Р.Апропо - на кой от всичките Кабрал-овци /в историята и в съвремието/ си се кръстил, че те всичките до един са червени ционисти т.е.тия дето разпънаха Иисуса, и просто трябва да махнеш едно "р" от псевдонима си, та да си покажеш истинското име, КАБАЛ!!!
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Кръщение

Мнениеот Кабрал » нед авг 30, 2009 12:09 pm

Zara_83
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 21, 2008 6:21 pm

Re: Кръщение

Мнениеот Zara_83 » нед авг 30, 2009 7:41 pm

Господин Петър, от всичките ви постинги лъха превъзходство,пренебрежение,незачитане на личността,презрение,именно това е причината да ви "мразят", с което вие така се хвалите. Във вас няма любов към хората, нито към Бога, защото си мислите,че като сте православен ще се спасите. Но искам да ви кажа, че който не обича,стои в смърт - 1 Йоан 3:14. Православието ви няма да ви спаси, ако нямате любов към ближния,а по поведението ви личи именно това. Вие изповядвате една фарисейска религиозна доктрина,която е напълно лишена от живот и ви съветвам да почетете за живота на Исус и да сравните себе си с Него. Християнството е начин на живот,то не е да ходиш в неделя на църква, а в останалото време да си живееш както на теб ти се иска - по ваши думи. Да си християнин означава да приличаш на Христос, нещо което не виждам по никакъв начин във вас. Пиша това да се опомните, защото в момента вие не сте спасен и ада,с който така обичате да плашите "еретиците" грози и вас. Помислете малко над думите ми и се смирете,защото виждам че и смирение към Бога ви липсва.
galalex4
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: вт яну 20, 2009 3:47 pm

Re: Кръщение

Мнениеот galalex4 » пон авг 31, 2009 11:14 am


Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта