Всяка власт е от Бога

обсъждане на всякакви въпроси
ivo_tehno
Потребител
Мнения: 409
Регистриран на: ср май 28, 2008 7:00 pm

Всяка власт е от Бога

Мнениеот ivo_tehno » вт юли 28, 2009 5:39 pm

Как разбирате това "Всяка власт е от Бога"? И дали наистина е така?
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот plamen » вт юли 28, 2009 8:49 pm

Разбирам го най-вече по отношение самия принцип на йерархичността в устройството на човешкото общество след грехопадението. За да се минимизират щетите от греха, е необходим порядък, структура. Оставени изцяло на вътрешния си импулс, без организирана външна принуда, човешките общества биха паднали по-ниско и от животинските (тоест, не просто силните ще изяждат слабите, а ще стигнат до бесовски низини на насилието и жестокостта, непознати в животинското царство).

Затова и ми се струва, че принципът "всяка власт..." касае порядъка изобщо - и не толерира, нито отхвърля който и да е конкретен обществен порядък или държавно устройство. Нито пък ни вменява политическо безразличие или безпрекословно подчинение на конкретна политическа власт.

п.с.
ivo_tehno
Потребител
Мнения: 409
Регистриран на: ср май 28, 2008 7:00 pm

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот ivo_tehno » ср юли 29, 2009 10:54 am

В началото си мислех, че когато се избира митрополит, епископ или политик, че все е от Бога, точно поради това "Всяка власт е от Бога" и си викам "Значи не е имало по-подходящ за него време", но четох една книга и там се казваше "И Диоклетиян ли беше от Бога"? После съответно беше обяснено, че самата властваща позиция, като пост е от Бога не че Бог избира личностите, които да постави. Но както сме свидетели дори и лошите властници без да искат вършат Божието дело :D
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот ТодорК » ср юли 29, 2009 11:05 am

Римляни 13
1. Всяка душа да се подчинява на върховните власти, защото няма власт, която да не е от Бога; и каквито власти има, те са от Бога наредени.
2. Затова, който се противи на властта, противи се на Божията наредба. А ония, които се противят, ще навлекат върху си осъждане.
3. Защото началниците не са страшни за добрите дела, а за лошите. Искаш ли пък да се не боиш от властта, прави добро, и ще получиш похвала от нея;
4. защото началникът е Божий служител, теб за добро. Ако пък правиш зло, бой се, защото той не напразно носи меч: той е Божий служител и отмъщава с гняв ономува, който прави зло.
5. Затова трябва да се подчиняваме, и то не само поради страх от неговия гняв, но и по съвест.
6. Затова и данък плащате; защото те са Божии служители, и с това именно служене са постоянно заети.
7. И тъй, отдавайте всекиму, каквото сте длъжни: комуто данък - данък; комуто берия - берия; комуто страх - страх; комуто чест - чест.

Според мен разгледан като цяло, пасажът е в съгласие с казаното от Пламен. Само искам да добавя че според мен задължителното ни подчинението на дадена власт стига дотам, докъдето Бог е посочил - за "кесаревите работи". Например не можем да отказваме да си плащаме данъците защото управляващите са атеисти например, т.е. властта е небогоугодна. Дори и небогоугодното правителство има власт от Бога в сферата, която му е определена.

Йоан 19
10. Пилат Му казва: на мене ли не отговаряш? Не знаеш ли, че имам власт да Те разпна, и власт имам да Те пусна?
11. Иисус отговори: ти не щеше да имаш над Мене никаква власт, ако ти не бе дадено свише; затова по-голям грях има оня, който Ме предаде на тебе.

Затова и "който се противи на властта, противи се на Божията наредба".
Разбира се, както е писал и Пламен, това не ни вменява политическо безразличие - длъжни сме да търсим такава власт, която да върши Божията воля. Но това трябва да става според правилата, които Бог е определил. Също така когато властта излезе извън сферата, определена и от Бога, и поиска за себе си неща, които сме длъжни да даваме на Него - тогава имаме не само правото, но и задължението да откажем.

П.П. Извинявай, Иво - постнал си докато пишех и затова е малко "отнесен" поста ми и несъобразен с насоката която си дал...
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот ТодорК » ср юли 29, 2009 11:47 am

ivo_tehno
Потребител
Мнения: 409
Регистриран на: ср май 28, 2008 7:00 pm

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот ivo_tehno » ср юли 29, 2009 1:56 pm

В интерес на истината пуснах тази тема защото все още има едно "обожение" към клирици, било висши и не дотам висши. Не искам да вдигам пушилка, просто исках да се осъзнае истината и да разбера кой как мисли по въпроса, защото такива свръх подчинения и непогрешимости са "валидни" само че за западния свят и да не правим и ние тази грешка. Поздрави
ПС Няма ли и други мнения, как мислите вие?
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот aktex » ср юли 29, 2009 4:30 pm

1 Всеки човек да се покорява на властите, които са над него; защото няма власт, която да не е от Бога, и колкото власти има, те са отредени от Бога.
2 Затова, който се противи на властта, противи се на Божията наредба; а които се противят ще навлекат осъждане на себе си.

Според мен апостолът тука излага длъжностите на християните спрямо гражданското управление, под което са живели. Имало е нужда за наставленията, които той дава тука. Имало е често въстания във времето на апостола. Евреите особено са били немирници, и не са били склони да се покоряват на езичници управители. Затова, във времето на Спасителя те са разисквали въпроса, “Право ли е да даваме данък на Кесаря?”. Правилото, което апостолът полага е, че гражданското управление, каквото и да бъде, е определено от Бога и следователно, християнинът е длъжен да му са покорява. И колкото власти има на света всичките са от Бога отредени. Божието провидение управлява всичко; и, следователно, каквито и да са били средствата, които са причинили съществуващото управление, следствието трябва да се счита като да е станало под управлението на това провидение, и, следователно, като да е от Бога отредено. Затова, който му се противи, той се противи на Божията наредба, и си навява осъждение.

3 Защото владетелите не причиняват страх на добротвореца, но на злотвореца. Искаш ли, прочее, да се не боиш от властта? Върши добро, и ще бъдеш похвален от нея;
4 понеже владетелят е Божий служител за твоя полза. Но ако вършиш зло, да се боиш; защото той не носи напразно сабята, понеже е Божий служител, мъздовъздател за докарване гняв, върху * този, който върши зло.

Защото владетелите не са страх за добрите работи, но за злите. Въобще, какъвто и да бъде характерът на частните чиновници, и какъвто и да бъде състоянието на обществото, едно правителство благоприятства на добро поведение, и обезсърчава престъпление. Неговото съществувание и трайност зависят от правенето му на това. Това е истина даже за езически правителства, като онова, под което Павел е живял. Следователно, християните са длъжни да се подчиняват на съществуващите власти. Това, обаче, не ги кара да се покоряват на някоя заповед която е противна на Божия закон. Понеже правителството е Божия наредба, управляващите трябва да припознават божията власт за върховна. Ако по злощастие, както често се е случвало във времето на апостолите, езичниците управители са искали от Християните да принасят жертви на идоли, те трябва да отговорят, както Петър отговорил на еврейския първосвещеник (Д.А. 5:29): Подобава да се покоряваме повече на Бога нежели на човеци”. Длъжността на покорност в такъв случай изисква от нас да се подчиним мирно на следствията на верно послушание на Бога, ако даже това има за следствие нашата смърт.

5 Затова нужно е да се покорявате не само поради страх от гнева, но и заради съвестта.
6 Понеже за тая причина и данък плащате. Защото владетелите са Божии служители, които постоянно се занимават с тая длъжност.
7 Отдавайте на всички дължимото: комуто се дължи данък, данъка; комуто мито, митото; комуто страх, страха; комуто почит, почитта.

Не само поради страхът от гнева, но и заради съвестта, - не само от страх на наказание, но за изпълнение съвестно на една Християнска длъжност. – За тая причина и данък плащате. Понеже правителството е отредено от Бога за доброто на обществото, изисква се от вас да плащате, и трябва да плащате, данък за поддържането му. По същия начин вие трябва съвестно да се подчинявате на законната му власт. – Отдавайте на всички дължимото. Тази заповед ни забранява каквото и да е лъжене в плащане на данъци, - престъпление, което мнозина са склонни да извинят, но което Бог счита също като кражба от частни лица.
Потребителски аватар
paladium
Потребител
Мнения: 96
Регистриран на: съб май 02, 2009 10:01 pm

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот paladium » чет юли 30, 2009 1:23 pm

Народа е казал: Глас народен глас божи.
hameleon4o
Потребител
Мнения: 219
Регистриран на: вт яну 27, 2009 5:51 pm

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот hameleon4o » пон авг 03, 2009 8:08 pm

А домогването до власт (т. нар. "узурпиране", присвояване на неполагащи се правомощия) от Бога ли е? Мисля, че в случая с този сайт става въпрос именно за това.

(Впрочем за админи и модове - "кода е въведен погрешно" се пише с пълен член.
Потребителски аватар
MacIlian
 Администратор
Мнения: 384
Регистриран на: пон сеп 19, 2005 12:59 pm

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот MacIlian » пон авг 03, 2009 10:16 pm

Искра
Потребител
Мнения: 226
Регистриран на: чет апр 27, 2006 1:15 am

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот Искра » вт авг 04, 2009 8:34 pm

И аз често съм разсъждавала по този цитат, но по-скоро във връзка с държавното управление на България или пък с управата на фирмите, в които съм работила...
hameleon4o
Потребител
Мнения: 219
Регистриран на: вт яну 27, 2009 5:51 pm

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот hameleon4o » чет авг 06, 2009 11:14 am

Тази сентенция "Всяка власт е от Бога" не е с библейски произход или поне доколкото на мен ми е известно (Втора и Трета книги Макавейски говорят за Господ като за "Владиката на всяка власт", "Властника на всяка власт" и пр.: 1 Мак. 3:24, 2 Мак. 5:4, 5:36, 6:10, 7:7, но това са изрази в съвсем друг смисъл). Тъй че, това е някакъв фолклоризиран, вторичен израз или израз сътворен, за да обслужва не особено християнските намерения на клирици и държавници, или в по-добрия случай да поддържа определени социални структури/ред. Доколкото "всичко е от Бога", то е логично, че и "Всяка власт е от Бога", но между "допуснато" и "дадено" има съществена разлика, която се предполага, че християнинът трябва да прави. В противен случай ще ударим в съждението, че властта на денница също е "дадена" от Бога...
hameleon4o
Потребител
Мнения: 219
Регистриран на: вт яну 27, 2009 5:51 pm

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот hameleon4o » чет авг 06, 2009 12:18 pm

За да остана недоразбран, нека добавя и че цитирания от ТодорК откъс е в контекста на друг закон: "Защото заповедите: не прелюбодействай, не убивай, не кради, нелъжесвидетелствувай, чуждо не пожелавай, и всяка друга заповед се съдържа в тия думи: възлюби ближния си като самаго себе си.", който непосредствено следва цитираното от Тодор (Рим. 13:9).
Последна промяна от MacIlian на чет авг 06, 2009 7:15 pm, променено общо 1 път.
Причина: премахнати илизшни ласкателства
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот Зограф » пет авг 07, 2009 6:04 pm

Почитаеми братя и сестри,
Мисля, че трябва малко по - задълбочено да се погледне на този въпрос. Да всяка власт е от Бога, но тук на земята и сега е дадена от Бога тази власт в ръцете на сатаната и той я дава комуто си иска. Ето какво пише в Евангелие от Лука: " И рече Му дяволът: Тебе ще дам властта над всички тия царства и славата им , понеже тя е мене предадена, и аз я давам, комуто искам;/гл.4;6/ В потвърждение на горното е и молитвата дадена ни от Спасителя: "да дойде Царството Ти, както на небето, така и на земята...", тоест на земята все още не е дошло Царството Божие, а до време все още ни управлява в различните царства и държави лукавия, через поставените от него, изрично негови слуги и поклонници някои от които несъзнават даже кому служат.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Всяка власт е от Бога

Мнениеот refab » пет авг 07, 2009 8:01 pm


Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 9 госта