Тревогите и мислите на един ученик

обсъждане на всякакви въпроси
Ognian_333
Потребител
Мнения: 11
Регистриран на: пет авг 07, 2009 11:32 pm

Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот Ognian_333 » пон авг 31, 2009 11:06 pm

Здравейте на всички,нов съм в този форум.Предварително ще се извиня ако на места изглеждам груб или осъдителен,това въобще не е моето намерение.Извинявам се и ако темата не е на място.
Не знам от къде да започна...По принцип съм човек който вярва в Бог от около 3 години.Едва наскоро обаче почнах да задълбавам в нещата.
Майка ми си купува разни книги на световни медиуми и аз като заинтересуван съм чел някои от тях.След прочитането им аз не подозирах ,че според официалната религия съм извършил лошо нещо,или направо да го наречем грях.Да,обаче тези книги ме накараха да премахна завистта от себе си,да бъда добър и да върша добри неща на хората около мене,всеки път когато помисля или се моля на Господ да ме обливат тръпки от радост и да усещам Неговото присъствие.И си мислих ,че съм открил истината.
После обаче почнах да чета в интернет статии,според които тези медиуми не са нищо повече от обсебени от дявола хора.Добре,но как човек,който е обсебен от дявола ще вярва в Исус Христос,ще помага на хората и ще ги учи да правят добро един на друг? - Това е първия ми въпрос.
И след това дойде страшното...АДЪТ! Хора казвам ви,живота ми се превърна в Ад,точно след като прочетох за него.Никога няма да забравя датата 5 август 2009.Нещо ме накара да напиша в google "мъчения в ада"... какви неща съм прочел,не пожелавам на никой да ги прочете.Само ще ви кажа,че в деня в който ги прочетох бях получил някакъв вид нервен срив,не не знам дали може да се нарече така.Аз просто бях в някакво зомбирано състояние,беше ме страх от всичко и от всички,даже майка ми ме питаше какво ми е,аз само отговарях едносрично.И се запитах - това ли е христианството,това ли е Бог?Как може за определен срок от време да извършиш неща,които заслужават безкрайна присъда,и то не каква да е ,а да гориш в пламъци.Това ли е справедливият и обичлив Бог?
Лично аз намирам идеята за преражданията много по-справедлива - ако изнасилиш момиченце в този живот,в следващия живот се раждаш момиче и те изнасилват...просто и справедливо нали?
Както и да е,след този ден аз станах друг човек.Казах ви как съм се чувствал след книгите на медиумите - еми сега след като прочетох "официалното" становище...какво да ви кажа - нямах сила нито да върша добро,нито да върша лошо.Скован от страх,всеки път когато си включвам скарата си представям човек затворен вътре за вечни времена.Знаете ли какво е всеки път когато чуеш думата "печене,огън и т.н." дори когато става въпрос за кюфтета например да потръпваш и да се страхуваш? ТОВА ЛИ Е ХРИСТИАНСТВОТО - не в този Бог вярвам аз...
Не ме разбирайте погрешно - аз ВЯРВАМ в Исус Христос,но мисля че всичките тези раища и адища са само за манипулация на човека.Аз пък имам друга теория - грях е да вярваш в Бог,който би изпратил дори и бръмбар в ада!!!
Наскоро почнах да се отърсвам от ужасът преживян,относно ада,но това сигурно ще остане завинаги с мене в живота ми.Вече когато чуя за Бог,неизменно се сещам за пламъци и тела в тях - това нормално ли е -според мен не,според мен състоянието в което бях когато четох само "медиумски книги" беше по-полезно на мен,по-полезно на хората около мен.
Не съм ли прав? Моля за спокойна дискусия,защото аз излагам моите възгледи.И МОЛЯ ВИ,ГОВОРЕТЕ СПОРЕД СЪРЦЕТО СИ,А НЕ СПОРЕД ДОГМИ,СЪЗДАДЕНИ И НИЕ НЕ ЗНАЕМ ОТ КОГО.

С най-добри чувства - един 16 годишен объркан младеж...
петър сапунаров
Потребител
Мнения: 157
Регистриран на: пон апр 06, 2009 6:52 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот петър сапунаров » вт сеп 01, 2009 8:36 am

Мисля,че моите съвети ще ти бъдат най-полезни. Аз съм на 19 години. И съм минал през още по-изкривен възглед за християнството, видял съм най-чудовищни нападки върху него. От моите другари. Единственият човек от моя клас,който сериозно се е интересувал от религия бях аз,всички други и до ден днешен имат все някакви съмнения.Само още един приятел се интересува от това. Продължават да вършат безобразни неща-а бяхме в най-елитната гимназия,която не е заплатена. Всичко,което казваш ми е познато.
По темата -страхът от Бог е задължителен елемент във всяка монотеистична религия,а те са 3 основни -юдаизъм,християнство,ислям има и секти монотеистични. Ще кажа като се дистанцирам от атеистите, които винаги имат готов отговор за всичко ,че християнството е най-големият подарък,който човечеството някога е получавало. Именно в християнството човек осъзнава,че се ражда свободен и като Божие творение има безкрайна ценност. Аз съм православен,но с по-широки убеждения,които разбира се накараха някои тук да ме обвинят в ерес... Но цялата източна култура , с всичките и аспекти е белязана точно от тази идея-липсата на всякаква свобода. Хегел пръв брилянтно го е забелязал. С една дума всички източни религии,философии, теософски учения заличават ценността на човека,азът за тях е или илюзорен, или се появява някаква бледа следа от аз,която веднага се заличава в невъобразимия безпорядък. Говоря за свободата,която в най-завършен вид присъства в християнската религия. Но дори в християнството има такива направления,които по мое мцнение са чудовищно извращение на идеята за свободата-например калвинизмът. Така,че аз избирам християнството дори само заради идеята за свободата. Вярата ми в тази идея-никога не може да си сигурен в нищо,дори ,че съществуваш ако щеш,може всичко да е илюзия. Затова вярата е най-основната сила на този свят.
Относно Ада-повечето хора си го представят погрешно,както и Рая, това не са места където ще лежиш и ще се чудиш какво да правиш,в Рая на слънце,а в ада в жупела. Едва ли под горене се има предвид мъчение с огън. Казано е ясно,че око няма да е виждало това,което ще има в рая-необходимо ли е повече той да се описва като поляна? Затова и се получават подобни глупости. Другото се отнася до това колко дълга е брадата на Бог-ами бог не е телесно същество,осъзнай първо това, второто,което питат хората е как Бог е съществувал безкрайно много време-ами той е извън времето,колко е голям,ами той е непространствен, сложно ли е устроен, той е абсолютно прост, в смисъл, че не е сложно устроен, да го наречем "монада". Просто е зад пределите на познанието ни. Виж не виждам защо толкова трябва да се страхуваш от Ада? Може би има хора,които предпочитат да ни налеят в главата,че в следващият си живот Сталин трябва да бъде изтезаван жестоко след прераждането си ,а после като гледам какви ги е направил 10000 живота дали ще му стинат не знам, за да стигне до Нирвана. Като горд европеец,и християнин те моля искрено да зарежеш окултизма,езотериката, теософията и прочие и да се обърнеш към истинския Иисус Христос. Информация за него има в Библията. Както казва Джон Лок :

В едно писмо до Ричард Кинг (25 август 1703) Джон Лок пише:

“Вие ме питате: ‘Кой е най-краткият и най-сигурен път, чрез който един млад човек може да постигне в пълна мяра истинско познание за Християнската религия?’.

На този въпрос аз мога да дам кратък и ясен отговор: Нека този човек да изучава Свещеното Писание, особено Новия Завет. Бог е неговият автор; Спасението е неговата цел; Истината – абсолютната и безпогрешната – изпълва неговото съдържание. В Библията се съдържа словото на Вечния живот.

Учудвам се, как е възможно някой, който изповядва Християнството и е решил да изучава сериозно тази религия, да се колебае къде да насочи своето търсене, при положение че знае, че съществува една Книга, в която се съдържа цялата информация – чиста и изчерпателна.”
Надявам се и тези думи на Кант да ти помогнат:

В своите “Лекции по философия на теологията” Кант пише:

Бог е единственият господар на света. [color=#FF0000]Той царува като монарх, а не като деспот, защото Той иска Неговите заповеди да бъдат спазвани от любов, а не от робски страх. Като истински баща, Бог ни повелява само това, което е добро за нас, а не господства над нас своеволно като някакъв тиранин[/color]. Бог дори изисква от нас да размишляваме върху мотивите за Неговите заповеди. Той настоява да спазваме тези заповеди, защото иска първо да ни научи да бъдем достойни за щастието и едва след това да участваме в него. Волята на Бога е великодушието, а Неговата цел е това, което е най-добро за нас.”

Надявам се да съм ти помогнал с помощта на тези велики философи. Въпреки,че има тук един Кабрал,които казва,че Кант ще се пържи, защото бил протестант, но той за мен е фанатик ,така,че не го коментирам. Успех! :))
И един последен съвет,обърни внимание на препоръката на Джон Лок,престани да четеш за религия в Интернет. Зарежи google!
Последна промяна от петър сапунаров на чет сеп 03, 2009 10:10 pm, променено общо 2 пъти.
Ognian_333
Потребител
Мнения: 11
Регистриран на: пет авг 07, 2009 11:32 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот Ognian_333 » вт сеп 01, 2009 10:31 am

Благодаря ти човече,но искам да те попитам нещо - смяташ ли ,че за един мимолетен човешки живот човека заслужава вечно наказание или вечна награда? Та ние не можем да осмислим всичко за един живот,какво остава да научим главните уроци на живота.Някои хора гледам пробутват глупостта за свободната воля - извинявайте,това ли е свободната воля - "Ако искаш вярвай в мене,ако не искаш не вярвай,само че ако не вярваш за тебе става много,много лошо".
Не ме разбирай погрешно - аз ИСКАМ да знам истината - но (моля ти се сега не ме смятай за еретик - за мене няма еретици,има свободомислещи хора) Христос е приключил земния си път преди,мисля че, 1976 години.Колко пъти е дъвкана неговата религия?За премахването на прераждането от Библията чувал ли си?И как да се иска от мене да живея според прищявките на някой си Константин който е нормален човек,по наследство император,живял преди 1700 години(да,говоря за Никейския събор).Ами евангелието на Мария Магделена,намерено по-късно?И всичките други евангелия?
Мисълта ми е следната - от смъртта на Христос до сега единствената ни обратна връзка с Бога са медиумите - не ти говоря за кварталната врачка,а за хора като Ванга,Силвия Браун,Слава Севрюкова.Иначе на кой да вярвам ? Казваш на Библията?На кой от 26-те превода на Библията?И на коя част - тази дето е дъвкана от папите и императорите,или на тази дето не е?Как да преценя кое е измислица и кое не е?Всеки от нас може да добави нещо -например според еди кой си в отвъдното има много крокодили които те гонят ако не си бил добър - И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ КАЖЕ НИЩО.Защо?Защото има толкова доказателства колкото има и църквата за ада и рая.ВЯРВАМ В БОГ.ВЯРВАМ В ИСУС.Горе-долу ВЯРВАМ в прераждания,казах ти защо.Църква? Същата която е горяла петел защото "имал връзка с дявола"?Същата,която е горяла хора на клада за щяло и нещяло,ВКЛЮЧИТЕЛНО и защото са казвали ,че земята е кръгла.Или пък тази църква,която е убивала котки,защото са вещици и така е спомогнала за развитието на бубонната чума?НЕ ,МЕРСИ.
И още нещо - когато четох тези "окултистки ,езотерични неща" се чувствах добре,правих добро,вярата ми в Бога стана НЕПОКЛАТИМА.А в последния месец,даже ме е страх да си помисля за Бог.Кажи ми сега,кое от тези неща ще донесе повече полза за вътрешния ми мир и за доброто на хората около мен?

Отново казвам,с най-добри чувства :))
петър сапунаров
Потребител
Мнения: 157
Регистриран на: пон апр 06, 2009 6:52 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот петър сапунаров » вт сеп 01, 2009 11:12 am

Точно в следващите две години от живота ти ще се съмняваш най-много. Това са години ,в които си обсебен от всичко и всички и се чувстваш несигурен,нормално е. Ще ти отговоря на най-важното нещо:
"Ако искаш вярвай в мене,ако не искаш не вярвай,само че ако не вярваш за тебе става много,много лошо". Виж сега,когато осъзнаеш,че грехът,който лесно ще можеш да разобличиш чрез съвестта си е парализиращият свободната ти воля,ще разбереш и всичко останало. Когато вярваш в Бог ще видиш ,че именно следствие от свободната воля е това да вярваш в него и вярата не е продиктувана от страх,а от висша нравственост. Кант много добре и дипломатично е решил този проблем ,вдигнат от други двама философи- Хюм и Лаплас. По този начин е запазил както и свободата ,така и причинността в света на явленията,но това е сложно. Самият аз едва започвам да го чета и осмислям. Просто ти давам пример. Сега ще уча право в СУ и като човек занимаващ се с това няма как да пренебрегна свободната воля. А колкото до религиозния фанатизъм-повярвай ми нито един истински християнин не е бил фанатик-например Блез Паскал и т.н.Ще ти го обясня просто-хората са свикнали да съдят за религията въз основа на нейното приложение-но това е грешка. Това ,че в Католическата църква,в Провославната не е било,- е имало Инквизиция не значи видиш ли християнството е боклук! Не може така да се съди за религиите. Това е все едно да съдиш за едно хубава песен,да кажем "I want to know what love is" въз основа на лошото и изпълнение. Ако някой я изпее ужасно лоша ли е самата песен или е лош певеца? Оставям те сам да разсъдиш.Войнстващият атеизъм от 20 век искам да ти обърна само внимание е взел десетки пъти повече жертви само за един век от целият религиозен фанатизъм във всички времена. Само комунизмът е взел над 150 милиона жертви , и още 100 репресирани и осакатени напълно, нацизма и фашизма заради тоталитарният им характер разглеждам като разновидност на атеизма/това е мое мнение разбира се/. Сега нека хората разберат колко са глупави и да не заклеймяват само клането през Вартоломеевата нощ ,ами да атакуват и атеистичните издевателства. Но те не се питат,защото е модерно, по-точно атеизмът не се отчита като причина за тези зверства, а само държавната политика. Ще се пръсна от смях, има много слепи хора. Не ми се дава пример само в СССР колко хора са били избити ,защото не са били атеисти! Надявам се след още 2-3 години да го разбереш. Например в България вечно се говори как са били преследвани богомилите,но се мълчи ,че след 9 септември в първите три месеца са избити 30 хиляди души -това е новата официална цифра ,а са репресирани 100 хиляди? Ами това вече е висша форрма на лицемерие! Не те мисля зя еретик-можеш да ми прочетеш останалите постове внимателно нека бъдат последните 20 не повече,назад са други теми и ще разбереш как мисли свободния човек. Мен ме обявиха също ,едва ли не за еретик така,че няма в какво да те обвинявам. С едно изричение-не съди за религията въз основа на това ,което пише в Интернет и от лошите и проявления.И разбери нещо ,което в училище непрекъснато се насажда и е погрешно-не всичко се обяснява разумно на този свят и не всичко е логично. Например нека някой ми обясни какво е единица? В математиката за нея не се дава определение! Защо се използва тогава? Успех ти пожелавам!
Последна промяна от петър сапунаров на вт сеп 01, 2009 12:18 pm, променено общо 2 пъти.
петър сапунаров
Потребител
Мнения: 157
Регистриран на: пон апр 06, 2009 6:52 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот петър сапунаров » вт сеп 01, 2009 11:26 am

Чета поста ти и осъзнавам че си поредната жертва на ужасяващия,нямам думи просто, атеизъм/не казвам ,че си атеист,а атеистчетата така наливат в главите на хората/, хиляда пъти по-гнусен от всяка атеистична проява през Древността-например Епикур. Разбери църква и вяра в Бог не са едно и също,църквата е институция,която взема решения на събори и т.н. Това обаче никак не значи и не води към идеята на плиткия разсъдък,че от тук следва,че църквата е вреда. Напротив църквата е нещо много хубаво,но често има лоши стопани. Давам ти само няколко примера-Коперник е свещеник,Грегор Мендел-създател на генетиката също, един от предтечите на Теорията за Големият взрив/аз не я одобрявам, от научна и логична гледна точка/ е пак свещеник,може и още много примери да се дадат-Паисий, Софроний и т.н.
Ognian_333
Потребител
Мнения: 11
Регистриран на: пет авг 07, 2009 11:32 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот Ognian_333 » вт сеп 01, 2009 11:49 am

Право? И аз това мисля да кандидатствам...След като ще учиш това значи познаваш добре историята.Аз не казвам ,че трябва да се съди за христианството по делата на църквата,напротив-христианството идва от Исус Христос.Но той е живял преди 19 века.В последните 1900 години връзката на хората (или поне така се предполага ,че трябва да бъде) с Бога е Църквата - нищо друго.Но виждаме какво прави тя.Аз не оправдавам комунизъм,Сталин,Хитлер и така нататък,просто казвам ,че единствената връзка с Бога ,според която не си еретик е чрез институция,извършвала горепосочените неща.И знаеш ли - това обезсърчава.Обезсърчава хора като мен,търсещи истината.Ако една песен се изпее лошо,това не означава ,че музиката е лошо нещо.Ами когато това е единствената песен?Какво правим тогава?
Опитвам се да провокирам мислене,което да накара хората да се поставят на мястото на хора като мен :
Вярваш в Бог.Търсиш го чрез църквата и виждаш що за институция е тя - хората там са хора като мене и тебе,просто по-начетени.Те не могат да дадат ОТГОВОРИТЕ.Те живеят според догми,които не е сигурно ,че идват от Исус Христос.Само в нашия град колко попове пияници и богаташи има....и това разваля всичко.После търсиш Господа чрез приятели - те ти се подиграват.Търсиш го в книгите на единствените хора,които могат да знаят отговора на всичко - медиумите.Мислиш ,че си намерил истината и в душата ти става някак...спокойно.И изведнъж намираш че си еретик,че ще гориш в ада.И пак започваш отново...И на моменти си казвам - колко прост е живота на атеистите - живееш според своите закони,след това просто умираш.Но вярата в Бог и в душите,не страха от него,не ми дава да бъда такъв.И пак се почва едно търсене.И така кръговрат,кръговрат....
Разбираш ли за какво ти говоря?
петър сапунаров
Потребител
Мнения: 157
Регистриран на: пон апр 06, 2009 6:52 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот петър сапунаров » вт сеп 01, 2009 11:54 am

"...просто казвам ,че единствената връзка с Бога ,според която не си еретик е чрез институция,извършвала горепосочените неща."
Кой ти каза това, братле? Можеш да се молиш на Бог навсякъде и да си християнин дори и никога да не си стъпвал в църква-това въобще не е ерес-чакай само сега мен какво ще ме направят,сега гледай какво става. Православието е просто най-чистата форма на християнството, това дори аз го признавам, затова и изповядвам него. Не съди църквата-църквата не е само догми! Църквата е институция,която се управлява от хора и е нормално до греши-това ,че църквата не греши го забрави,това е чисто повторение на партията не греши-народа греши,но партията не???? А колкото казах ти до цялата източна култура-просто яз не я приемам,това е мое мнение. Не те убеждавам в нищо,човек сам трябва да се убеди.

"Те живеят според догми,които не е сигурно ,че идват от Исус Христос." Стига с това не е сигурно ,нищо не е сигурно,трябва ли нещо да е сигурно? Кажи ми нещо,което е сигурно? Аз не знам такова нещо. Затова и има вяра на тоя свят,затова и Исус каза онези прочути думи на Тома! Чети.
петър сапунаров
Потребител
Мнения: 157
Регистриран на: пон апр 06, 2009 6:52 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот петър сапунаров » вт сеп 01, 2009 12:10 pm

"Търсиш го в книгите на единствените хора,които могат да знаят отговора на всичко - медиумите.Мислиш ,че си намерил истината и в душата ти става някак...спокойно."

Не ме карай да се смея,не искам да те обиждам,но откъде знаеш,че те знаят истината?
За Бога няма хора,които да знаят всичко-това е невъзможно-поправи си възгледите за медиумите.Какво е истина? Аз не знам някой който знае,но ние християните ,пък ако щеш и другите монотеисти вярваме,че Бог е истината,за нас е достатъчно. Само той/един Бог/може да знае какво точно е истината,защото той самият е истината, никой човек никога не можше да я знае, или пък да определи какво е истина.Говоря за "същността" на истината,кой знае какво точно е Бог,който би знаел какво е Бог,би знаел и какво е истината точно? Ние се опитваме да опознаем някои от неговите качества или атрибути,но всички не, ни е дадено да ги познаваме. Дори и за един не сме сигурни. Разбери го най-сетне.
Последна промяна от петър сапунаров на чет сеп 03, 2009 10:24 pm, променено общо 3 пъти.
Ognian_333
Потребител
Мнения: 11
Регистриран на: пет авг 07, 2009 11:32 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот Ognian_333 » вт сеп 01, 2009 12:11 pm

Под връзка имам впредвит обратна такава.Черта на всеки интелигентен човек е да търси истината.Аз се моля на Бог всеки ден от 3 години насам преди да заспя.Не ти ли е идвало обаче наум ,че може би просто се молиш на тавана?Е аз не мисля ,че е така,но пак ти повтарям - интелигентния човек търси,той не отхвърля сляпо което и да е мнение.
Не ти говоря за източна култура.Нея дори не я познавам.Говоря ти за така наречените врачки.
Думи на Слава Севрюкова "Не е от решаващо значение естеството на религията.Всички ние сме деца на Бога.По-важно е тук,на земята,да сме добри".В същата книга има цяла глава,от която се разбира ,че Слава не само вярва,ами е убедена в съществуването на Исус Христос.Защо това да е ерес?Защото не съвпада с "официалните догми".Жената ни учи да вярваме в Христос и да сме добри.По-добро от това здраве му кажи..
петър сапунаров
Потребител
Мнения: 157
Регистриран на: пон апр 06, 2009 6:52 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот петър сапунаров » вт сеп 01, 2009 12:14 pm

Отговори ми на конкретните въпроси. Задавам ти ги пак:

Кажи ми нещо,което е сигурно?

Какво е истина?


След това ще ти обясня всичко,що искаш за различните религии,виждам,че това те притеснява. И се пише предвид .wink:
Ognian_333
Потребител
Мнения: 11
Регистриран на: пет авг 07, 2009 11:32 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот Ognian_333 » вт сеп 01, 2009 12:26 pm

Сигурното е това,че си жив и живееш в свят,който възприемаш според сетивата си.И ако ще си пренастройваш живота - това ,което поне си сигурен ,че имаш - поне да си сигурен защо го правиш.
Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот Радослав » вт сеп 01, 2009 12:37 pm

За да върви по-добре разговора е редно да се изясни, какво е „Църква“. Ето и православното „определение“:

В тази статия има отговор на въпросите, който ви вълнуват за църквата, както и разяснение по въпроса „трявба ли ми Църквата, като христинин или не“.
Поздрави!
петър сапунаров
Потребител
Мнения: 157
Регистриран на: пон апр 06, 2009 6:52 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот петър сапунаров » вт сеп 01, 2009 12:43 pm

Добре нека приемем ,че единственото ,което е сигурно е ,че съм жив и има свят, така както ти казваш. Няма да задълбавам повече.

Относно останалите религии.Това е един мой важен коментар:

"Христос е казал преди всичко да се обичате, а не да се карате, кой към коя църква принадлежи! Вие вярвате в Бог, а някак изземвате функцията му на върховен повелител. Има ли значение кой към коя църква принадлежи? Не мога да ви разбера наистина! Ако както казвате само православната църква е истинска ,а всички други са еретични то следва, че всички други ще попаднат в АДА и ще бъдат навеки прокълнати. Добре, но и това не мога да разбера. Човешките дела следва да се оценяват не по това дали са ръководени от едно или друго учение,а от това дали са ЧОВЕШКИ! Вие някак превръщате останалите хора в заблудени овце. Не ние сме тези, които трябва да казваме кой е еретик или не! Спомняте ли си думите на Кирил Философ:
„ Бог не праща ли еднакво дъжд на всички? Също тъй слънцето не грее ли за всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате като признавате само три езика и като повелявате щото всички други народи да бъдат глухи и слепи?” Разликата е ,че тогава е ставало въпрос за езици, а сега за деноминации и различни религии. Самият факт, че Бог е дал разум на всички хора, дори аборигените имат разум и са измислили сложно нещо като бумеранга показва , че той го е направил неслучайно. От кого ние християните се учехме на наука и придобихме добродетели? Нима не усвоихме нищо от класическата древност? Да съгласен съм, че Христос е "най-чистият измежду чистите" и ,че е съвършен образец за морал, но кой от вас ще обвини "езичника" Епиктет,че е бил неморален? Нещо повече, ще усиля тезата си- кой от вас ще се сравнява по морални качества с Епиктет? Тук не вярвам да има такъв. Въобще ми прави впечатление, че разсъжденията не са трезви. А тези, които са живели преди Христос да слезе на Земята и те ли са били езичници и ще отидат в Ада? Не вие ще определяте това. Дори само това ,че Бог е дал на човечеството такива хора като Сократ, Платон, Аристотел, Сенека, Епиктет/да не изпусна някой/ е доказателство за това, че той не изоставя "езичниците".Има "изначални добродетели",които вие не можете да приемете по неизвестни причини,и които са присъщи за всички добродетелни хора.Може би някой ще каже тук-е защитаваш Сократ, а той е имал хомосексуални наклонности, а също и Платон-добре и какво от това? Това е бил порок на тяхното време както на сегашното е "всеки да ходи както си иска и да върши каквото си иска"-от негова гледна точка! Но нима Сократ не е бил велик човек,нима не е бил добродетелен? А "езичникът" Абу Али Ибн Сина/Авицена/-настръхвам само като произнеса името му;сигурен съм ,че Бог ще прости на него всичко, заблудите му, ще оцени търсенията му,но и,че той ще бъде от тези,които ще наследят Рая, а не Дядо Николай/Пловдивски/,"православните гръцки владици"живели и тормозили българският народ по време на османското владичество или организаторите на клането през Вартоломеевата нощ или онзи йезуит-Хардуен, който обвинява в атеизъм Декарт, Паскал, Арно, Никол, Малбранш.А Ванини е изгорен ,поради обвинение на йезуита,правоверният изрод Гарас.Причината-след като не могли да докажат, че е атеист, намерили жаба в неговият дом/понеже бил лекар/ и казали,че е магьосник и това е неговият Бог, на който се покланя! И Декарт и Паскал ли са атеисти или пък еретици, защото са изповядвали- първият католицизма , а вторият неговата разновидност-янсенизма? И Кант и Лайбниц ли са атеисти и еретици,защото са били лутерани? А Джон Лок-дори настръхвам само като помисля-не е възможно те да са такива!!! А Жан Жак Русо?Ето какво казва когато го обвиняват в атеизъм:“Бил съм безбожник, атеист, див звяр, вълк.”Той е дълбоко опечален от това. Боже, ако този човек е еретик направо нищо не би имало смисъл на този свят! Ето какво казва Кант на две места, могат да се проверят и онлайн тези неща:
В своя най-значим философски труд “Критика на чистия разум” Кант пише:

“Аз непоколебимо вярвам в съществуването на Бога и в съществуването на един бъдещ живот, и съм сигурен, че нищо не може да разколебае тази вяра, защото при едно такова разколебаване самите ми морални принципи биха се сринали, а аз не мога да се откажа от тях, без да стана отвратителен в собствените си очи.” (IMMANUEL KANT, “Critique of Pure Reason”, London, Macmillan, 1929, 856). И още:

"Вярата ми в Бога и в един друг свят е така сплетена с моите морални възгледи, че както няма опасност да загубя моралните си принципи, също така не се безпокоя, че моята вяра може някога да ми бъде отнета.” (IMMANUEL KANT, “Critique of Pure Reason”, London, Macmillan, 1929, 857).И пак:


“Съществуването на Библията като книга за хората е най-великото благо, което човешката раса някога е получавала. Всеки опит да се омаловажи Библията е престъпление срещу човечеството.” (KANT 1965, 19). И той ли е еретик? Втрещих се! Кой от вас ще се похвали с добродетелност като тази на Кант?

В заключение-не мерете нещата човешки!Вие не знаете нищо за същността на твореца,нито пък познавате неизмеримите му дела. Не изземвайте функцията му и не наричайте всеки еретик,защото може да се окаже,че вие сте истинските еретици!

NE SUTOR SUPRI CREDITAM.(НЕ СЕ ИЗКАЗВАЙ ЗА НЕЩА,КОИТО НЕ РАЗБИРАШ.)"

Но сега ще кажеш ,добре защо тогава атакуваш медиумите? Веднага ти отговарям-да предположим,че те наистина предсказват,както и е какво ще стане в бъдеще! Между другото искам да ти кажа,че всички те грешат,въпреки,че някой имат наистина висока успеваемост,но всички често грешат. Например Баба ти Ванга е имала 20% грешки. Човек като теб може да каже-еми тя е човек и греши.КАКВО? Ето тук е разковничето. Тя твърди,че служи на Бог и общува с добри духове и дори с Бог говори,всички медиуми и врачки го казват! Но,ако Бог е гарант за истината и ти общуваш със самия Бог/ти т.е. медиумът/,за да научиш истината или с подчинените нему духове,които знаят истината и бъдещето,как тогава се получават грешки понякога в твоите изказвания? Хем общуваш с Бог или добри духове,хем твърдиш,че бъдещето е абсолютно сигурно,но понякога става така,че тези духове явно те лъжат,обясни ми това? Биографите на Ванга обикновено излизат със смешната теза,че за щастие-хахах не и се били сбъдвали всички предсказания. Защо? Нали общува пряко с Бог и той знае истината винаги,значи тя трябва винаги да е права, а не е? Или понякога си приказва сладко, сладко с Лукавия?Каквото се отнася за Ванга се отнася и за всички медиуми по света без изключение. Да те просветля-в християнството всеки пророк,който е направил и едно лъжливо пророчество, е вече лъжепророк. Съжелявам Бабо Ванге,просто не ти вярвам! Това са чисто мои разсъждения,които не съм чел никъде и ,с които искам да обърна внимание на Кабрал и Радослав,че и със собствени рационални усилия можеш да стигнеш до християнството и истината за него.
Ognian_333
Потребител
Мнения: 11
Регистриран на: пет авг 07, 2009 11:32 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот Ognian_333 » вт сеп 01, 2009 1:09 pm

Много добър пост,браво.По-скоро добра първа част.Абсолютно съм съгласен.Тук обаче идва един проблем:
Медиумите са Медиуми - те предават.И както предавателите понякога се развалят,те понякога не се чувстват добре и не могат да си вършат работата.Друг път не им е казана нарочно истината или пък те не я казват - специално си спомням случай с Ванга,в който тя премълчава пред една майка,че до месец ще изгуби децата си.Просто не е могла да и го каже.А относно лукавия...КАКЪВ ЛУКАВ ?!"Бъдете добри,вярвайте в Христос,обичайте се,вярвайте в Бога" - това да ви приличат на думи от лукавия?
И отново,ЧОВЕЧЕ ТИ СИ КАНДИДАТСТВАЛ С ИСТОРИЯ.Константин,папи,вселенски събори,намерени и отхвърлени евангелия...не ви ли е идвало на ум ,че Църквата добре се застрахова като слага думите ,че който не познава на 100% е лъжепророк,тъй като е наясно ,че това е невъзможно.Само че това мнение се е насадило в поколенията,защото до преди само 5 века вече на човек като мене щяха да са му приготвили кладата.
петър сапунаров
Потребител
Мнения: 157
Регистриран на: пон апр 06, 2009 6:52 pm

Re: Тревогите и мислите на един ученик

Мнениеот петър сапунаров » вт сеп 01, 2009 1:10 pm

И още едно допълнение. Ти казваш,че тя вярва в Исус ,обаче и йезуита Хардуен и проклетата Екатерина Медичи,която е организирала клането през Вартоломеевата нощ е твърдяла,че вярва в Исус? Това е много леко да се вярва така на всичко. Тя може да казва каквото си иска!Тя твърди,че вярва в Исус, вярва в Псевдобог, т.е. в Сатаната. Запознай се -злият ангел понякога се появява и като добър и като светлина и т.н.,като добродушен. Даже мисля,дано не греша Св. Теофан Затворник казва,че той често се явява като добър ангел и ти не трябва да му вярваш. Дори в съня ти или виденията ти /както е при врачките/ да се появи нещо,което казва,че е Бог пак не трябва да му вярваш. Бог не се оскърбява от това-самите светци го казват. А ние непоколебимо вярваме и в тях.
Последна промяна от петър сапунаров на вт сеп 01, 2009 1:18 pm, променено общо 1 път.

Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта