Защо убиец на 52 български рода е светец, а Левски не е ?
Re: Защо убиец на 52 български рода е светец, а Левски не е
Здравей Тошо, наистина ми стана интересно какво разбираш под "истински светия" :) Аз лично смятам, че както посветеният на Христа живот, така и посветената на Христа смърт са еднакво определящи за това. И това е, защото който погуби душата си заради Него, той ще я спаси, а да избереш смъртта изобщо не е толкова лесно, колкото ни се струва на гледащите отстрани. Първоначаланият мотив за касапницата наистина е било въстанието, но от един момент нататък е имало възможност за избор, дали да си дадат живота за "каузата" Христос или да си спасяват кожата и тези, които наистина са го направили, са ярък пример за днешните християни с мъждукаща вяра, че и те трябва да жертват поне нещичко от комфорта на земното си съществуване при обстоятелства, в които имат избор - страдание с Христос или лъжеспасение без Него.
Гледал съм разни филми, в които показват каква е процедурата за канонизиране при католиците. И те си имат такива комисии като нашата, но имат и специална длъжност - "адвокат на дявола" (доколко е вярно това - нямам представа). Това е човек, чиято нарочна мисия е да издири всякакви възможни доказателства ПРОТИВ. Така, ако се стигне до канонизация разчитат че нещата ще са сигурни. Тоше, така като те гледам, трябва да се цаниш като "адвокат на дявола" към комисията на Синода :).
Ако някой отиде в Иран и развее едно знаме с кръст и започне открито да проповядва колко е добро християнството и арабите го линчуват, ще стане ли светец?
Предвид ужасните обстоятелства, за мен ще е мъченик за вярата, поне.