Страх ме е!

обсъждане на всякакви въпроси
Нова
Потребител
Мнения: 142
Регистриран на: вт ное 16, 2010 12:22 am

Страх ме е!

Мнениеот Нова » пет яну 28, 2011 1:06 am

Хора, признавам си- страх ме е от това, което идва. Знам, че не трябва, обаче това е истината. Не знам колко е близо, но май е много, много близо. Би трябвало да се радвам, че Господ Исус Христос ще дойде при нас, а не мисля за това, а за изпитанията. Не съм съгурна в себе си sad: . Знам, че съм слаба и ме е страх. Това осъдително ли е? Вероятно. Защо така става?

Не съм сигурна и дали всичко правилно мислим и разбираме. Например изобщо не мога да разбера защо точно почитаме неделя, а не събота, след като в заповедите 1 към 1 си пише- събота.

Не мога да разбера тази работа с иконите- в заповедите изрично си пише- не си прави изображение! Обаче е ясно, че ако се приеме буквално и снимки не трябва да си правим, и картини и ...

Не ми е ясно защо в храмовете ни има изображение на всевиждащото око на ... оня и то на олтара.

Не ми е ясно защо правим жертвоприношения на животни и после ги ядем.

Не ми е ясно защо празнуваме Рождество на 25 декември, след като е ясно, че на този ден от древни времена се празнува раждането на бога слънце- това е първият ден след зимното слънцестоене и от него започва да расте деня, т.е. новото начало. Да не би да се мамим и да си мислим, че празнуваме раждането на Исус Христос, а да правим друго ...

Единственото, което искам е да не сгреша, обаче се страхувам, че може да сгреша от неразбиране, а не от желание за противене.

Искам да помоля всички ви- написаното е съвсем сериозно и много ви моля- не ми се подигравайте и не ме охулвайте! Очаквам искрената ви братска помощ. Много се нуждая от нея!
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: Страх ме е!

Мнениеот Ника » пет яну 28, 2011 9:17 am

Ще се опитам да ти отговоря, както аз го виждам. Дебело подчертавам, че не съм капацитет. И най-вече опазил ни Бог да смятаме нашето мнение за меродавно.
1. Неделя е възкресението на Господ Исус Христос, така е прието от Новия завет. Но щом искаш почитай си и събота-лошо няма.
2. От личен опит казвам- молитвата на икони много, много ми е помагала. Не виждам нищо смущаващо. Още повече че първата икона на Богородица, е била изписана от един Христов апостол и е била благословена от Богородица.
Ето линк. http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/B ... pensky.htm
3. Защото Бог наистина вижда всичко, включително в сърцето и душата на човека.
4. Клането на животни в никакъв случай не замества жертвата на Христос на кръста. Това е вид благотворителност. Ти никога ли не си подавала по нещичко на ближен?
5. Рождество няма нищо общо с този езически празник. Не му придавай толкова важност. Това напомня на астрология, ако момченце е родено на рождения ден на Хитлер, ще бъде новия Хитлер. Това е абсурдно.
Помоли Бог да внесе тих и смирен дух в тебе.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Страх ме е!

Мнениеот ТодорК » пет яну 28, 2011 9:23 am

ivo_tehno
Потребител
Мнения: 409
Регистриран на: ср май 28, 2008 7:00 pm

Re: Страх ме е!

Мнениеот ivo_tehno » пет яну 28, 2011 10:15 am

Духовните старци умишлено не са говорили за последните времена и антихриста, защото хората само това чакали за да се изпълнят със страх и притеснения и да се хранят с такива мисли, но това не води към Христос. Ние сме много лабилни и както имаме склонност към мистичното, започваме да развиваме нездрава мистика. Ако седнеш и се поразровиш за иконопочитанието, за неделния ден и за всичко което те притеснява ще намериш отговор, но без да ми се сърдиш тебе те мързи, искаш информацията смляна, ние не сме журналисти, да пресъздадем днешните новини за 15-20мин. Седни помоли се на Христос да те просветли за да разбираш правилно написаното, чети с уважение дори и да не разбереш нещо веднага, след време ще ти стане ясно. Не когато ти искаш, когато Бог реши че си готова да го разбереш, то е като греховете, ние се молим да се очистим, а то нищо не става. Всичко с времето си. Наистина приятелски. Поздрави
Говоря така защото аз съм същия и съм го изпитал.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Събота

Мнениеот ТодорК » пет яну 28, 2011 10:26 am

ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Страх ме е!

Мнениеот ivanb63 » пет яну 28, 2011 11:27 am

Нова, нека се пробвам и аз като горепишещите да ти поразкажа и аз как ги разбирам нещата, за които пишеш. Пък който иска и може , нека мисли , каквото си иска и както си иска....
Значи да почна с Рождеството и Коледата.
Нова, виж сега, няма случайност тук, двете - Рождеството и Коледата, се препокриват. И двете дълбоко вътрешно "крият" един и същи факт, но под различен ъгъл представен и за това има уж "смесване" и се получава неразбирането. Значи, от около 20 декември до около 25 декември планетата ни се намира в едно много интересно състояние, както от гледна точка на планетарната ос, така и на геомагнитното енергийно поле на планетарния Дух. Самото геомагнитно енергийно поле е точно аурата на планетарния Дух. Та.... по Коледата се получава едно "отваряне" ... ждрело, улей ... през което се "спускат" определени космически влияния, точно на онзи паралел където казваме, че бил живеел Дядо Коледа. Много силно напомнящо е това "спускане" на онази "детска приказка", че .... Дядо Коледа се спуска през възтесничкият "комин" ... нареченото от мене ждрело в геомагнитната аура. Няма за мене абсолютно никакво съмнение, че да "посрещнем" Дядо Коледа, означава да сме подготвени чрез дългия коледен пост(рождественски пост) отваряйки нашата си лична аура(Душата).... да посрещнем много финото космическо, едва доловимо Дихание на Вселенският Разум. Така красиво описано като една детска приказка за Дядо Коледа, за да може да се изпълни писаното ...."Истина ви казвам, ако не станете като децата, няма да влезете в царството Божие". Няма нищо страшно, нали? Само нивероятно точно логика, обрисувана в една красива приказка... като Божествения приказен свят, за който мечтаем.
За съботата и неделята: Всичко си е на място, ако попиташ всички физици, ще ти кажат, че всичко във Вселената- макро и микро, е разделено на седем нива и поднива.... атома има до 7 електронни слоя, всеки най-много до 7 електрона..... и така нататък до където ти стигне ума. Със съботата и неделята, Бог иска да покаже, че всяко ниво и подниво завършва на 7 и човек трябва да си "почине", защото след седмицата започва нов цикъл. Обърни внимание на църковното календарче, на колко много църковни празници завършват на 7-мия ден и на 8-мия пише "отдание на празника" . Сиреч цикълът е завършен.ВОткровението на свети Йоан Бог му е показал 7 свещника с по 7 свещи на тях ....
Иконите: ..... "проблемът" идва от незнанието на хората какво означава думата " оικόνα " от гр. Икона означава "картина"..... картина, изображение, подобие на една духовна действителност. Точно както нашите снимки изобразяват, запечатват нашето подобие на външен изглед в един строго определен фикисиран момент. Иконата е точно така едно изображение на една духовна реалност "свалена" в материалния физически свят.
Жертвоприношенията на животни е свързано с проливане на кръв на старозаветните езически религии, това не е християнско. Това го правят неразбиращите християството, за свое собствено оправдание, за да не са сами когато ги "осъждат" за жестокосърдието им и да могат да кажат "не бяхме сами, накараха ни, така ни научиха, другите са виновни".

Не се страхувай от грешките си, а от нежеланието ти да се бориш с тях, когато се появи. Ако упорстваш в желанието си да изучиш Божийте тайни - те ще ти се разкрият, когато най-малко очакваш.
На несъгласните с мене - имат право, изразявам само мои виждания. Който иска нека проверява дали съм говорил вярно.... :angel:
Нова
Потребител
Мнения: 142
Регистриран на: вт ное 16, 2010 12:22 am

Re: Страх ме е!

Мнениеот Нова » пет яну 28, 2011 11:49 am

Не ти се сърдя, но за мързела не си прав- чела съм много по тези въпроси и за момента съм ги приела за задоволителни, но след време от някъде изниква някакъв контрааргумент, който кара нашите аргументи да ми изглеждат не толкова убедителни.

За тази събота и неделя и до днес не съм намерила убедителни аргументи.
За 25.12 съвсем наскоро сама се усетих и като се поразрових се оказа, че действително египтяните на този ден са почитали раждането на бога-слънце.
За клането на животни, наскоро ми попадна едно мнение, че в древността с такива ритуали с кръвта на живтоните са отваряли портали, през които са премивали ... сещаш се кои. Т.е. да не се окаже, че ти нямаш това предвид, ама без да искаш правиш работи, които не са за правене.
За всевиждащото око отдавна знам, че не е на Бога, ами на оня другия и съм търсила информация, но такава просто няма. Да не говорим, че съм се опитвала да питам и свещеници, но има ли нужда ти обяснявам, че въобще идея нямаха за какво става въпрос?
При четеното има и един друг проблем- първо голяма част от тези текстове са писани преди много години, на друг език, което ме затруднява. Второ ясно е, че има нужда от пояснение. Не всеки учи добре и разбира при четене така добре, както при слушане. Аз съм от тези хора и далеч не съм единствена. ОБАЧЕ! Тези неща просто няма откъде да се чуят. На проповед по храмовете всяка година в едни и същи дни просто се преразказват текстове от Библията. Говорят се едни и същи неща и никой не се и опитва да направи връзка с реалния, сегашния живот. В миналото, когато по-голямата част от миряните не са могли да четат, това е било важно да се разказва, че хората да са информирани, но сега е просто смешно- който иска си купува и чете. ВЪПРОСЪТ Е КАК ДА РАЗБИРАМ ПРОЧЕТЕНОТО, но в това никой не ми помага!
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Събота (продължение)

Мнениеот ТодорК » пет яну 28, 2011 12:04 pm

Нека видим първо какво заповядва Бог за съботния ден на израилтяните:

Изход 20
8 Помни съботния ден, за да го освещаваш.
9 Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела;
10 а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чежденецът, който е отвътре вратите ни;
11 защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.

Изход 23
12 Шест дена да вършиш работата си; а в седмия ден да си почиваш, за да се отмори волът ти и оселът ти, и да си отдъхне синът на слугинята ти и чужденецът.

Изход 31
13 Говори тъй също на израилтяните, казвайки: Съботите Ми непременно да пазите; защото това е знак между Мене и вас във всичките поколения, за да знаете че Аз съм Господ, Който ви освещавам.
14 Прочее, да пазите съботата, защото ви е света: който я оскверни непременно да се умъртви; защото всеки, който работи в нея, тоя човек да се изтреби изсред людете си.
15 Шест дена да се работи, а седмият ден е събота за света почивка, света Господу; всеки, който работи в съботния ден, непременно да се умъртви.

Изход 35
2 Шест дена да се работи; а седмият ден да ви бъде свет, събота за почивка посветена Господу; всеки, който работи в тоя ден, да се умъртви.
3 В съботен ден да не кладате огън в никое от жилищата си.

Левит 23
2 Говори на израилтяните, като им кажеш: Господните празници, в които ще свиквате свети събрания, Моите празници, са следните:
3 Шест дена да се работи; а на седмия ден е събота за тържествена почивка, за свето събрание: в нея да не работите никаква работа; във всичките ви жилища е събота Господу.

Второзаконие 5
12 Пази съботния ден, за да го освещаваш, според както Господ твоят Бог ти заповяда.
13 Шест дена да работиш и да вършиш всичките си дела;
14 а седмият ден е събота на Господа твоя Бог; в него да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, ни волът ти, ни оселът ти, нито който е отвътре портите ти, за да си почива слугата ти и слугинята ти, както и ти.
15 И помни, че ти беше роб в Египетската земя, и че Господ твоят Бог те изведе от там със силна ръка и издигната мишца; за това Господ твоят Бог ти заповяда да пазиш съботния ден.


Да сумаризираме какво имаха израилтяните до тук (гледай подчертаното в цитатитеза по-лесно) - шест дни да вършат своите си работи, а седмия ден е отделен (осветен) за Господа защото:
1. Господ работи 6 дни и благослови 7-ия и го освети (за предобраза който се явява седмия ден на Божията почивка в която са влезли вярващите виж Евреи, 4 глава )
2. за почивка
3. за знак/белег във всички поколения на израилтяните ("че Аз съм Господ, Който ви освещавам")
4. за "почивка Господу" и за "свето събрание", т.е. този ден да бъде отделен за Бога, а не за техните си работи (с които имаха разрешение да се занимават останалите 6 дни).
5. за спомен за извеждането им от Египет


От всички изброени точки единствено 1 е възможно да свърже съботата с християните. А за нея се говори в Евреи 4 глава че е преобраз на новия живот, в който би трябвало да влязат вярващите. И че който е влязъл в този живот (който е наречен "Неговата почивка") той "си е починал от своите дела, както и Бог от Своите Си.". Какво означава това? Означава, че за християнина целият живот е една голяма събота. Пребъдвайки в Христос, ние влизаме в божията почивка. Целият ни досегашен живот и всичките ни дела остават назад. Призовани сме да живеем за Господа и да търсим Неговото царство всеки ден. Нямаме като израилтяните 6 дни за себе си и за своите си дела и 1 за Господа и за Господните дела - за нас седмицата се състои от 7 съботи. А дали някой ден ще имаме нещо по-специално и тържествено в службата си за Бога не е от такова значение. За това говори и ап. Павел като казва:

Римляни 14
5. Един различава ден от ден, а друг смята всички дни еднакви. Всеки да постъпва, според както е напълно уверен в ума си.
6. Който различава дните, различава ги за Господа; и който не различава дните, за Господа ги не различава. Който яде, за Господа яде, защото благодари на Бога; и който не яде, за Господа не яде, и благодари на Бога.
7. Защото никой от нас не живее за себе си и никой не умира за себе си,
8. но живеем ли - за Господа живеем, умираме ли - за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме - Господни сме.

Можем да видим този начин на живот "в Божията почивка" и в евангелията, описващи живота на самия Господ Исус Христос. В крайна сметка юдеите искаха да го убият (поне официално) защото според тях "нарушаваше съботата". Но какво им каза Той? Че съботата е направена за човека, а не човека - за съботата. Че за свещениците (еврейските) е нормално да изпълняват длъжността си в храма и да принасят жертви в събота по същия начин както и през другите дни на седмицата. Че Давид, когато беше гладен, взе от присъствените хлябове. Или, с други думи, каза им че предназначението на всички тези заповеди беше да служат на хората и да ги напътстват към правилните взаимоотношения с Бога, а не да господаруват над тях.


Толкова за съботата засега. Що се отнася до неделния ден, то той също трябва да се разглежда в светлината на това, че ние вече сме влезли в Божията почивка и сме посветили целия си живот на на Бога (а не само 1 от всеки 7 дни). Не бива да се забравя и свободата, която ни е дадена в този нов живот както и това, че подобни плътски заповеди служат единствено за да ни помагат в нашия път към Бога и нямат значение сами по себе си. Както казва ап. Павел - ако искаш да пазиш един специален ден, в който да служиш по някакъв по-тържествен или особен начин на Бога, няма проблеми. Неделята е напълно подходяща - това е денят на възкресението на Христос. Наистина някой обвиняват, че църквата била го определила като празничен под натиска на това че бил езическия празник на слънцето. Но дори да са прави, ако ти празнуваш възкресението на Христос какво толкова те засяга това? Не виждам никакъв проблем. Или поне проблема е твърде незначителен на фона другите проблеми, с които се сблъскваме...
Нова
Потребител
Мнения: 142
Регистриран на: вт ное 16, 2010 12:22 am

Re: Събота

Мнениеот Нова » пет яну 28, 2011 12:13 pm

Първо да уточня, че няма никаква съседка адвентистка :biggrin: От такива гледам да стоя далеч, а други, с които да обсъдя нещата и да ме напътят- няма и то в това е проблемът. Та въпросите ми за мен са си съвсем логични и те си идват от само себе си.
Искам и специално да ти благодаря, че си правиш целия този труд, за ми обясняваш! Наистина съм ти много благодарна, както и на всички, които го правят :D !!!

Сега да обобщя за заповедите- искаш да кажеш, че те се отнасят само до евреите, не и до нас, за това имам право да почитам изображения на това, що е на небето и да почитам неделя, вместо събота. Хубаво, ама като са за евреите, що чинат в православната Библия и защо Църквата говори за тях, като за задължителни? Малко не ми се чини читаво аз да си избирам кои правила да спазвам и кои не и това да е праведно. Например наскоро си спомням някакво интервю с монах или свещенник, съжалявам, че не си напрамих труд да обърна внимание и да запомня, в което репортерът попита: - Възможно ли е в днешно време да се спазват десетте Божи заповеди, и отговорът беше: - Не само е възможно, а и трябва. Това е задължително.

Е, кой не е прав? Извинявай, ама тази работа е твърде объркваща :? :oops: Или трябва да се спазват тия заповеди или не. Всичко друго ми е ...
Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Страх ме е!

Мнениеот Радослав » пет яну 28, 2011 12:14 pm

Нова,

Купи си книгата на д. Андрей Кураев „Към протестантите за Православието“. Там са подробно обяснени (с контра доводи), като за лаици, иконопочитането и пазенето на Съботата.

Поздрави!
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Страх ме е!

Мнениеот ivanb63 » пет яну 28, 2011 12:23 pm

Нова
Потребител
Мнения: 142
Регистриран на: вт ное 16, 2010 12:22 am

Re: Събота (продължение)

Мнениеот Нова » пет яну 28, 2011 12:49 pm

Нова
Потребител
Мнения: 142
Регистриран на: вт ное 16, 2010 12:22 am

Re: Страх ме е!

Мнениеот Нова » пет яну 28, 2011 12:51 pm

Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Re: Страх ме е!

Мнениеот Gunev » пет яну 28, 2011 12:58 pm

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Събота

Мнениеот ТодорК » пет яну 28, 2011 1:02 pm


Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта