Спасяването на българските евреи

обсъждане на всякакви въпроси
Lychezar89
Потребител
Мнения: 40
Регистриран на: чет окт 28, 2010 2:16 pm

Спасяването на българските евреи

Мнениеот Lychezar89 » съб мар 19, 2011 10:53 am

Наскоро ходих в Бачковския манастир и там прочетох мисля за екзарх Стефан и патриарх Кирил , че са имали големи заслуги за спасяването на българските евреи.
Искам тук да вмъкна един текст и за ролята както и на БКП за спасяването на българските евреи. Ще ми бъде интересно да науча още неща и каква е била по-подробно позицията на Българската православна църква по въпроса.

Обвързвайки се решително с хитлеристка Германия, българската официална политика започва да придобива определен антисемитски характер. По настояване на германските си господари правителството изготвя противоеврейски закон, получил демагогското название “Закон за защита на нацията” (ЗЗН).
Съгласно този закон:
- смесените бракове между българи и евреи се забраняват (те се осъществяват само нелегално),
- има забрани за упражняване на определени професии и притежаване на дялове в предприятия от страна на евреите,
- наложени са извънредни имуществени данъци на еврейското население,
- наложено е носенето на „давидовите значки“ за индентификация,
- наложен е полицейски час за евреите,
- евреите могат да си купуват хляб само от отделни фурни,
- определени са улици, по които е забранено да се движат евреи,
- по 6-7 месеца в годината мъжете-евреи от донаборна до 50-55-годишна възраст са изпращани в „трудови лагери“.
ЗЗН е изработен със знанието и съгласието на тогавашния български монарх – Борис, който в срещата си с Хитлер през ноември 1940г. прие да провежда противоеврейски курсове в България.
Депутатът Тодор Поляков заявява: “Този законопроект е законопроект за опозоряване на нацията.” Против ЗЗН се обявяват множество български граждани чрез изложения и петиции, протестен глас надига и Българската православна църква.Активна съпротива срещу ЗЗН се разгръща и от трудовите слоеве – работници, служещи, занаятчии, а и от самото еврейско население.
“Еврейският въпрос” в България навлиза в драматичната си фаза през втората половина на 1941г. или когато Втората световна война става борба на живот и смърт между силите на фашизма и силите на демокрацията и социализма. От изхода на тази борба зависи и съдбата на евреите. Хитлеристкото нашествие в Съветския съюз става за българското монархофашистко правителство сигнал за рязко засилване на терора срещу комунистите и всички демократични сили. Вълна от масови арести, интернирвания в концлагери, процеси и екзекуции залива страната. Падат простреляни първите герои от съпротивата, организирането на която Партията започва още от 22 юни 1941г. Успоредно с този терор, правителството подготвя допълнителни противоеврейски мерки в съгласие с линията на хитлеристите за “окончателно разрешение на еврейския въпрос”. Тази линия бе утвърдена на специална конференция на хитлеристките главатари, състояла се в Берлин на 20 януари 1942г. Конференцията ръководена от шефа на Гестапо Хайдрих, приема документи придвиждащи евакуацията на всички европейски евреи на Изток, като първа стъпка към тяхното физическо унищожение.
В изпълнение на тези решения българското монархофашистко правителство обявява най-напред една поредица от противоеврейски мерки, напълно в духа на прословутите Нюрибергски расови закони на Хитлер: от втората половина на 1942г. нататък всички евреи трябва да носят отличителна жълта звезда, жилищата им – съответно отличително означение; на тях се забранява да посещават някои обществени места, стопанската им дейност рязко се ограничава, а всички физически годни мъже трябва да бъдат през по-голямата част от годината в специални трудови групи. По този начин правителството се стреми да превърне евреите в безправна, унизена преследвана етническа група, откъсната от българския народ, да противопостави българския народ на неговите съграждани.
Засилването на противоеврейските мерки съвпада по време с разрастването на въоръжената антифашистка борба на страната. По инициатива на вожда на Партията – Георги Димитров, през юли 1942г. се полагат основите на Отечествения фронт, призван да обедини всички антифашистки и прогресивни сили в страната. Още в първите месеци на въоръжената борба Партията дава скъпи жертви. С кръвта си комунистите доказват, че са най-верните изразители на народните и националните интереси в това – съдбоносно за България време. Участието на евреите в съпротивителното движение се изразява цифрово по следния начин:
Политзатворници – 460 души, осъдени на смърт 29, от тях екзекутирани 17.
Партизани – 260 души, от тях загинали 125.
Концлагеристи – над 1000 души, от тях загинали 10.
Успередно с въведените през есента на 1942г. многобройни ограничителни мерки за евреите, германското и българското правителство започват подготовката на следващия етап от общия план: изселването на българските евреи от страната с цел да бъдат унищожени в хитлеристките фабрики на смъртта.
Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Molecule » съб мар 19, 2011 2:02 pm

Откъде ги преписваш всички тия щуротии бе, човек? “Монархофашизъм”, борба между ”фашизма и демократично-прогресивните сили” и пр. Още на терминологично ниво си в огромна грешка. Коригирай си източниците, търси в по-широк спектър от исторически концепции. Истинското изследване започва отвъд изтърканите клишета на официоза, особено пък на крайно компрометирания комунистически официоз.
Lychezar89
Потребител
Мнения: 40
Регистриран на: чет окт 28, 2010 2:16 pm

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Lychezar89 » съб мар 19, 2011 2:24 pm

Този текст не съм го писал аз, но чрез него исках да изтъкна ролята на комунистическата партия за спасяването на българските евреи, която е основна, но в този момент тя не се споменава или не се признава, което според мен е грешка, защото трябва да се гледа обективно на събитията. От написаното се споменава също и за ролята на Българската православна църква, за която на мен ми е по-малко известно, така че ще се радвам да науча повече.
А доколкото дали режимът преди 9 септември е бил монархо-фашистки, смея да твърдя, че е, защото в България има монархическо управление, което разбира се е еднолично, а в последствие се присъединяваме към Тристранния пакт. Разбира се, това си е мое мнение, не задължавам никого да се придържа към него.
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Преспанец » съб мар 19, 2011 8:06 pm

Като стигнах до думата монархофашистко и спрях да го чета тва, няма такъв термин, нито пък е имало такова управление в България. Комунистите какво разправят е друг въпрос.
За спасяването на евреите голяма роля има БПЦ, депутати и председателя на Народното Събрание Димитър Пешев.
Най-важната роля обаче е на цар Борис Трети, който тогава има най-голямата политическа власт в държавата, а правителствата са му пионки.
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Преспанец » съб мар 19, 2011 8:07 pm

Присъединяването към Пакта въобще не значи фашизъм, това е с оглед на националните въпроси и не обвързва с идеологии, а с интереси.
Lychezar89
Потребител
Мнения: 40
Регистриран на: чет окт 28, 2010 2:16 pm

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Lychezar89 » съб мар 19, 2011 9:33 pm

Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Преспанец » съб мар 19, 2011 9:40 pm

Lychezar89
Потребител
Мнения: 40
Регистриран на: чет окт 28, 2010 2:16 pm

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Lychezar89 » нед мар 20, 2011 1:33 am

Не искам да променям мнението ти дали в България е имало фашизъм или не, но те моля да прочетеш по долу текста за шестте ястребинчета и тогава да прецениш какъв е бил режимът (няма да споменавам за многобройните репресирани и убити):
В дома на предания ятак и стар комунист Петър Калайджийски нахлуват въоръжени войници с натъкнати на пушките ножове. Подкарват цялото семейство — родителите с трите деца - Стойне, Иван и Надежда, към кметството. Не е отминато и семейството на Петко Стоичков. В дома са бащата, майката и 11-годишната Димитринка, Митка, както я наричат. Отвеждат и тримата.Полицаи нахлуват и в дома на Ценка и Цветанка. Отвеждат ги заедно с майка им и баща им.
Кметството на с. Ястребино е претъпкано от арестувани. Разпитът не продължава дълго. Не трепва закоравялото сърце на озверения подпоручик К. Йорданов (учител по професия) . Въпросите в питащите очички на децата остават без отговор. Малцина освобождават.
Полицаите избират жертвите си — осемнадесет души, от които шест деца! След пладне ги извеждат извън селото. Край селската горичка ги спират и зловещ картечен изстрел ги покосява. Незасегнат между труповете остава Стойне. Зашеметен и уплашен, той моли да не го убиват. Жесток злодей стреля и детето пада мъртво. Трагедията, разиграла се в Ястребино на 19 декември 1943 г., не е завършила. На следващата нощ убийците продължават гаврата с жертвите си. Изваждат набързо заринатите трупове и далеч от димящото село ги изгарят на клада, за да заличат престъпленията си.
http://vbox7.com/play:784c671d

Тук ще цитирам от уикипедия част за един концетрационен лагер на име Треблинка и сам прецени за какво е ставало на въпрос:
Треблинка е нацистки концентрационен лагер, част от системата на Холокоста. Работи от юли 1942 г. до октомври 1943 г. В него са унищожени около 800 000 души, като по този показател отстъпва само на Аушвиц 2 (Биркенау).
Системата за унищожаване на хора в Треблинка била проста и ефективна. Направо от влаковите композиции затворниците били вкарвани в съблекални,където всичките дрехи на затворниците били конфискувани. След като затворниците минели през съблекалните, били вкарвани в газовите камери. После труповете били изгаряни и заравяни близо до лагера. Случвало се влакови композициии да стоят със седмици, чакайки разрешение да разтоварят затворниците поради натовареността на лагера.
Лагерът е построен на около 100 км. североизточно от Варшава, като е специално създаден за унищожаване на евреи. В него са убити - в зависимост от използваните източници - между 700 000 и 1 400 000 души.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Кабрал » нед мар 20, 2011 9:01 am

Антифашистка съпротива в България е имало и никога не трябва да се отрича, а да се твърди. Освен исторически точно определението "антифашистка" се използва и за защита на българските интереси. Някой не разбраха, че Участието в Тристранният пакт, виновен за смъртта на над 50 млн. човека е нещо позорно и още по-лошо, обявено за престъпление от ОН(тогава още не е ООН). Съпротивата е била "антифашистка" защото е била насочена срешу страните от Тристранния пакт, вкл. и Германия. Макар в България да няма фашизъм като управляваща идеология или управляваша фашистка партия, има организации обяваващи се за фашистки, които са близки до управлението, има и министри твърдящи, че са фашисти, а и ние участваме във фашистката инвазия, заради което Балгария е обявена от ОН за държава агресор. Въпреки последващото участие на България в антифашистката коалиция и дадените многобройни жертви, тя не получава статаут на съвоюваща страна и на мирните преговори във Франция тя си остава страна агресор. Ще припомня, че Народния съд е по настояване на Англия и САЩ, за да се разбере, че по това време България се възприема като бясното куче, които трябва да бъде пребито с камъни или както казва Чърчил "Ше избодем очите на България, за да не може и да плаче". Именно по личното настояване на Чърчил народния съд се стоварва върху интелигенцията, защото тя била проповядвала войната. В тази обстановка за България става наложително да се доказва като много активно антифашистка страна, но защото съпротивата е била незначителна, пропагандата се е заела с това, което днес наричаме ПиАр. Хора прочели един позив или дали една торба хляб на нелегални се обявяваха за активни борци и т.н., а в историята се учеше, че тук е било и първото антифашистко въстание в света, демек ние сме били баш войводите на антифашистите. Това са причините за да се говори за антифашистка съпротива и монархо-фашизъм.
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Преспанец » нед мар 20, 2011 11:40 am

Не отричам, че е имало някакво движение, но то е било разбойническо, а не "антифашиско". Партизаните са се занимавали с нападения над полицията и войската, обири на ниви, посеви, плевни, мандри. Обикновени разбойници и крадци.
Има "фашистки" организации, които са опозиция на властта- легионерите, например, или ратниците, които доста бой и затвор са видяли. Тъй че да се говори за фашизъм на държавно ниво е смешно, още по-малко за монархофашизъм, какъвто термин, ако щеш питай някой дето учи политически науки - няма. Фашизма се стреми властта да е във фашисткия вожд, а царя да е марионетка. В България фашистки вожд няма, а царя дърпа конците. Комунистическата пропаганда е гола вода.
Смешно е да се обвини една страна за всичките жертви. Германия напада само Полша, това че Франция и Англия и обявяват война е друг въпрос. Всъщност ВСВ не започва на първи септември, защото Германия обвява война само на една страна тогава. Войната започва когато колониалните сили Франция и Англия обявяват война на немците. Простичко е. За жертвите са отговорни всички участнички.
А България реално не води военни действия, нито праща евреите някъде, нито войници на източния фронт, а само администрира териториите, които са и дадени за временно администриране от немците. Впрочем това са български земи - Македония, Източна Сърбия, Западна Тракия.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Кабрал » нед мар 20, 2011 2:41 pm

Има една поговорка: от каквото се срамува умният с това се гордее глупавият!
Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Molecule » нед мар 20, 2011 3:03 pm

Както винаги, щом се заговори на тая тема, Кабрал трепе рибата. Естествено, че за репресиите над интелигенцията е виновен само и единствено Чърчил. Като почнем от болшевишкия терор и свършим с червените кхмери. Няма кой друг да е.

Лъчезаре, тия истории за клетите комунисти ги преписваш от разни пропагандни книжлета, издадени през соца.

Както и да е. Общо взето, глупостите ви не заслужават коментар.
Lychezar89
Потребител
Мнения: 40
Регистриран на: чет окт 28, 2010 2:16 pm

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Lychezar89 » нед мар 20, 2011 6:12 pm

Антикомунизмът в България беше едно от основните средства за извършване на приватизационните процеси и ограбването на държавата, така че общо взето имах представа каква ще е реакцията на повечето съфорумници. Надявах се да има поне един, който да гледа обективно на събитията, но уви. Но и как ще има като повечето от Вас си работят в офисчета примерно, взимат си хубави пари и въобще не ги е грижа за история, за национални интереси и т.н. Между другото аз съм крайно скептичен към днешните историци, защото те обслужват нечий интереси. Кабрал, съгласявам се с теб и с по-голяма част от коментара ти. Радвам се, че поне призна, че в България е имало антифашистка съпротива, а за Народния съд, Англия и Сащ са откровени глупости според мен. Народният съд е създаден по идеологически причини за отстраняване на вредните реакционни елементи, които са виновни за вкарването в страната ни в трета национална катастрофа. Общо взето, цифрите, които се тиражират в публичното пространство далеч не отговарят на действителността, но това е друга тема. Преспанец, няма да си направя и труда да коментирам изказванията ти, те са очевидно смешни и за хора, невникващи по-детейлно в нещата. Molecule, много ще се радвам, ако не коментираш (нали си говорим глупости), от теб и без това няма да науча нещо ново и смислено.
Интересувам се по-детайлно каква е била ролята на Българската православна църква за спасяването на българските евреи. Ще бъда благодарен, ако някой отговори.
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Преспанец » нед мар 20, 2011 7:30 pm

Близо девет хиляди души от „стара България“ са събрани в Пловдив, но те не биват натоварени на влаковете за Полша поради официална отмяна на заповедта за депортация в последния момент. В тези събития се намесва митрополит Кирил (бъдещия Патриарх Български). Той влиза в еврейския лагер в Пловдив и заявява, че ще тръгне с депортираните, ако те не бъдат освободени. Междувременно в страната се надига вълна от народно негодувание срещу решението на правителството. Основно значение за отмяната на първия и най-организиран опит за депортация на евреите от „стара България“ изиграва бързото и решително действие на група от 42 депутати начело с подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, които се обявяват срещу случващото се, като чрез подписка в Народното събрание правят действията публично известни, показват фактическата им нелегитимнност и с това бламират антисемитските действия на прохитлеристкото правителство. Самото правителство спира депортирането и го отлага за по-късно (март). Лекарският съюз, Съюзът на писателите и спортно дружество „Славия“ също се противопоставят. Българската православна църква реагира особено последователно, като окуражава морално както евреите, така и множеството българи, несъгласни с политиката на правителството за разделение на нацията с мотива, че гоненията на евреите са удар по самата България. Особено активен е софийския митрополит Стефан, оглавяващ Светия Синод по това време.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0% ... 0%B8%D1%8F
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Спасяването на българските евреи

Мнениеот Кабрал » нед мар 20, 2011 8:38 pm

За съжаление беше най-лесно да питаме няколко осъдени на смърт от народния съд бивши депутати от деветдесетте години, но вече умряха. Те казваха, че кой бил осъден на смърт, кой на доживотен, но някак си успели през 1950-52 г. да си завършат висшето образование и да работят предимно като адвокати, един нямаше миньор или комбайнер. Общоизвестен факт е и издаването на присъди срещу вече мъртви хора.

Има достатъчно книги, най-вече международни договори, където са описани причините за народния съд и кой го иска. Напр. в архивите се пазят разменените писма между България и СССР в които се иска арестуваните български министри и регенти да бъдат екстрадирани в България(били са в затвор в Русия) за да бъдат съдени, писмото на СССР до Англия и САЩ в което се иска съгласието на съюзниците за предаването на арестантите на народния съд и отговорът на двете страни, че трябва да бъдат предадени за съдене. Как са се развили нещата и от къде идва идеята за това съдилище може да се прочете в спомените на Мошанов, преговарящ в Кайро, стенограми от предаванията на радио Лондон, речи на Чълчил и т.н.
Започнах с депутатите и осъдените мъртъвци, защото те доказват същността на народния съд - изпълнение на поетите ангажименти към победителите. Българската делегация изнася данните за народния съд на Парижката мирна конференция и доказва, че е изпълнила задълженията си след което започва поетапното освобождаване на всички осъдени на затвор, като най-дълго е лежал някой със заменена доживотна - 10 г. Просто повече България нямала нужда да държи някой в затвора, за кефа на съюзниците. А мъртъвци са били осъждани не за да им се вземат имотите, защото имотите се отчуждаваха и от живи, а за да се трупат много смъртни присъди за да ги отчетем в Париж.

Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 9 госта