филмът "Агора" и казусът "Хипатия"

обсъждане на всякакви въпроси
Makedonski
Потребител
Мнения: 62
Регистриран на: пон сеп 07, 2009 9:44 am

филмът "Агора" и казусът "Хипатия"

Мнениеот Makedonski » нед мар 27, 2011 8:52 pm

Здравейте!
Искам да ви попитам за едно историческо събитие, което нашумелият неотдавна филм "Агора" пресъздаде. Това е темата за "христиняския фундаментализъм" - убийството на философката Хипатия като едва ли не символ на християнската омраза към науката, свободата и просветлението... Естествено повечето "мозъци" на филма са евреи и малко мюсюлмани-това само го споменавам - да не се отдаваме на теории за конспирации.... Няма значение кой е създал филма -той поставя своите въпроси, на които ние християните трябва да можем да отговорим най-вече пред себе си, пред собствената си съвет, макар че пред Бога сме отговорни само за своите собствени деяния...

И така... Какво сте чели и какво мислите по въпроса?
Християни ли са "християните" убили Хипатия?
Каква е била историческата обстановка?
Наистина ли св. Кирил е виновен за смъртта и и за всички злини в космополитния град по онова време, т.е. наистина ли кръволок е обявен за светец?...

Не гледах филма-само го "скролнах" и останах с впечатлението, че еврейските автори ползват някакъв момент от историята с цел да внушат, че това е природата на християнството, което меко казано не е коректно. Представя ни се някакво убийство на велика мислителка и ни се внушава, че това е християнството, без да се каже нищо за Христовата повеля, че който нож вади-от нож умира...или че блажени са миротворците и кротките по сърце, незлобливите.... Изобщо вярвам и подкрепям това всеки да мисли както намира за добре, но силно се възмущавам от евтини пропаганди и недобросъвестни внушения.

И тъй, братя и сестри, какво мислите вие!? :)

Стоян
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: филмът "Агора" и казусът "Хипатия"

Мнениеот Дон Кихот » нед мар 27, 2011 9:42 pm

"Християни ли са "християните", убили Хипатия?
Да, много от тях монаси.

Каква е била историческата обстановка?
Неизбежна смяна на религиите. Старата отказва да умре, а новата бърза да заеме мястото й.

Наистина ли св. Кирил е виновен за смъртта и и за всички злини в космополитния град по онова време, т.е. наистина ли кръволок е обявен за светец?..."
Той не е участвал в убийството, въпреки че е говорел срещу Ипатия като езичница и магьосница.

Мой въпрос:
Ако днес протестирате срещу глобализацията и заграбването на цялата власт от масоните, да не мислите, че полицията ще ви милва по главицата? Ще ви почернят живота за нула време.

:thumbdown:
Makedonski
Потребител
Мнения: 62
Регистриран на: пон сеп 07, 2009 9:44 am

Re: филмът "Агора" и казусът "Хипатия"

Мнениеот Makedonski » пон мар 28, 2011 1:40 am

Makedonski
Потребител
Мнения: 62
Регистриран на: пон сеп 07, 2009 9:44 am

Re: филмът "Агора" и казусът "Хипатия"

Мнениеот Makedonski » пон мар 28, 2011 3:42 am

http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=164

ето едно смислено и издържано мнение....

Според достигналите до нас източници св. Кирил Александрийски не е вдъхновителят на убийството на Хипатия, напротив - макар да бил идеен враг на езичестовото и Хипатия, той скърбял за нейната несправедлива смърт! Не знаем как е било точно, но поне това е което говорят източниците!
Никъде не се среща намек за това, че светителят е инициатор на грозното убийство - това са голи предположения, изказани в по-ново време от такива като Волтер и Гибон....Единият войнстващ атеист, а другият протестант, гледащ с недоверие на източните християни...

Вижте какво! Каквато и да е истината около Хипатия, това не бива да има значение за нашата вяра!
Сърцето на истинския християнин се гнуси от злото и се радва на доброто...
Господ Иисус Христос се жертва мъченически за всеки един от нас - това е, което има значение!
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: филмът "Агора" и казусът "Хипатия"

Мнениеот Дон Кихот » пон мар 28, 2011 10:19 am

Кирил не е насъсквал никого и не е желаел смъртта на Ипатия, въпреки че не е одобрявал дейността й. Той играе доста злокобна роля в християнската история, защото върху неговите идеи възниква псевдо-гностическата ерес на монофизитството.

Християнството не е толстоизъм, който разбира Евангелието буквално и не допуска неговото символично или метафорично тълкуване, при което често се получават абсурдни положения. Християните не трябва да са безропотни овце, които са съгласни с всички и всичко, а когато трябва, те са длъжни да защитават вярата си и дори да дадат живота си за нея.

Но аз се питам защо испанските или холивудските атеисти създават филми за някаква философка, а не за хилядите раннохристиянски мъченици, убити от съмишлениците на Ипатия. Защото не им изнася.

::o
Makedonski
Потребител
Мнения: 62
Регистриран на: пон сеп 07, 2009 9:44 am

Re: филмът "Агора" и казусът "Хипатия"

Мнениеот Makedonski » пон мар 28, 2011 11:15 pm

peter kostov
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: пон мар 28, 2011 1:03 am

Re: филмът "Агора" и казусът "Хипатия"

Мнениеот peter kostov » вт мар 29, 2011 8:38 pm

Не бих се доверил на Холивуд за подобна информация. В Холивуд същесвува цяло течение, особено засилено през последните години от Гностично-вдъхновени филми, целта, на които е съвсем ясна за християните, а именно посяване на зърното на съмнението - убиецът на всяка богу - одухотворена вяра. Списъци на тия филми лесно могат да се намерят в нета - Агора е един тях разбира се, явна гностична ерес. Нищо лошо никога не е произлизало от Светата Съборна - Апостолска Православна църква, кому ли от богуогодните и светии дейци и водачи.
Достатъчно е да погледнем само нашата история, за да видим, че дори през турско робство сме били по-добре икономически, материално и духовно, тъй като сме търсили бог, чрез църквата (въпреки факта за отнетата ни свобода поради езическото минало и сатаниските сектанти богомили, които грехове изкупвахме 5 века), отколкото днес, когато тотално сме загърбили Бога.
Ето ви един сайт, на който говорещите английски могат да се запознаят с някои от Гностично вдъхновени
Потребителски аватар
to6ominator
Потребител
Мнения: 304
Регистриран на: пон май 10, 2010 11:09 pm

Re: филмът "Агора" и казусът "Хипатия"

Мнениеот to6ominator » вт мар 29, 2011 8:46 pm

peter kostov
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: пон мар 28, 2011 1:03 am

Re: филмът "Агора" и казусът "Хипатия"

Мнениеот peter kostov » вт мар 29, 2011 10:02 pm

[align=justify]Заедно с разказите за Галилей и Джордано Бруно, легендата за Хипатия е сред любимите теми на анти-религиозните идеолози. За пръв път слушах как Карл Сейгън, вдъхновено говореше за нея в популярните серии, "Космос" -от седемдесетте всъщност клаймакса на тези серии е, когато Сейгън с присъщия му за професионален разказвач мелодраматизъм обяснява как Хипатия е жертва на на извратения епископ на Александрия Кирил, който организира покушение срещу нея, използвайки суеверието на подчинените си. Сейгън заявава: "Най-голямата трагедия е, че когато християните идват да сринат и изгорят Александрийската Библиотека, няма кой да ги спре", и сякаш да им натрие носовете добавя, "И те провъзгласяват Кирил за светец".
Но идва ред на фактите твърденията на Сейгън се базират на анти-християнския труд на Едуард Гибън - "Залез и упадък на Римската Империя". Гибън е първия, който свързва убийството на Хипатия с палежа на Александрийската Библиотека, фимът на Алехандро Аменабар е издържан в същата Гибъново-Сейгънова традиция, представяща Хипатия като отчаен човек извън времето си, рационалист, който отчаяно събира жизнено -ценни свитъци, мигове преди библиотеката да пламне от ръцете на истеричните християни.
Сега нека погледнем историческите факти Хипатия е била философ (не естественик) и е убита през 415 година от тълпа хора. Практически всичко друго, което твърдят Сейгън, Гибън, Аменабар е фалшификация.
Исторически факт номер 1: Александрийската Библиотека е изгорена до основи не от християнските тълпи в 5-ти век (представени във филма като пъплещи хлебарки, доста обидна перспектива на режисьора, между другото). Александрийската библиотека е разрушена от войски на Юлий Цезар 40 години преди да е роден Христос. Това което виждате да разрушават във филма е храма на Серапис, така наречения Серапеон-построен след това до мястото на библиотеката, който би могъл и да съдържа такива ценни свитъци, но не е ясно дали е било така. И най-главното бил е разрушен от християните след редица случаи на оскверняване на християнските църкви от последователите на Серапис, не че искам да декулпабилизирам деянието на тези, които се опълчват на Бог и приемат методите на насилието пренебрегвайки заповедта, "Обичай врага си".
Но да се хвърля вината за разрушаването на духовното средище на епохата върху християните е нищо повече от клевета.
Още повече и факта за деликатното положение на Хипатия между конфликта на силните фигури на Орестес и Кирил. Факт, който най-вероятно е провокирал всъщност убийството и, тъй като агенти на Орестес са убили някои от сподвижниците на Кирил.
И най-накрая последната лъжа. Филма я описва като астрономка, а Хипатия е била нео -платонист- философ и не само християнски епископи са били в кръга на приятелите и, но и видни християнски богослови на времето си, като Августин, Амброзий и Ориген. Ето защо представянето и като хладен рационален учен изправен пред примитивно-суеверните християни не буди нищо друго освен порция смях над Холивудската измислица.[/align]
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: филмът "Агора" и казусът "Хипатия"

Мнениеот Дон Кихот » ср мар 30, 2011 1:44 pm

Сайтът http://theater.goodfight.org/ е интересен, но е създаден от протестанти-фундаменталисти и някои от коментарите, например за Майкъл Джексън, са пресилени и неверни.
peter kostov
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: пон мар 28, 2011 1:03 am

Re: филмът "Агора" и казусът "Хипатия"

Мнениеот peter kostov » чет мар 31, 2011 9:12 pm

Последна промяна от MacIlian на пет апр 01, 2011 9:54 am, променено общо 2 пъти.
Причина: Редактирани пунктоационни грешки

Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 3 госта