Комисията по досиетата публикува имената на митрополитите.

обсъждане на всякакви въпроси
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот Кабрал » вт яну 17, 2012 6:35 pm

За протестантските изповедания информацията излезе отдавна и тя е, че всички живи пастори отпреди 10.11. са били доносници. Всички продължиха да ръководят паствата си, само около Бургаската петдесятна църква имаше някакви брожения. Така или иначе те излезнаха с една декларация, че изборът е бил или да сътрудничат на ДС и да проповядват, или да откажат и закрият църквите.

Та мисълта ми е какво щеше да стане, ако Църквата беше обявила война на държавата и поповете яхнали крави и магарета бяха повели народа към София? Повели безбожния, по точно богоборски народ да свали една власт и да дакара друга, но коя? Коя власт по тези земи не се е борила със зъби и нокти срещу Църквата?
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот Зограф » вт яну 17, 2012 7:00 pm

Уважаемий Кабрал,
Забравяш ли думите на Господа, да отдаваме Кесаревото - Кесарю, а Божието - Богу! За съжаление в нашия случай не става въпрос епископите в Църквата да оглавява революции, а кой какъв път е избрал между:
1. Да последваме ли Христос към Голгота и като истински пастири да положиме ли душата си за опазване овцете от вълци в овчи кожи.
2. Да последваме предателя Иуда и да си получаваме хонорарите за доносническата си дейност.
Razkolnikov
Потребител
Мнения: 196
Регистриран на: нед авг 27, 2006 4:46 pm

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот Razkolnikov » вт яну 17, 2012 7:52 pm

Всички се оправдават с едни и същи глупости: "Такива бяха времената", "Такава беше конюнктурата", "Какво друго можехме да направим?".

Сега търся в Свещ. Писание, в апостолските Послания, пасаж, който гласи: "И ако ви накарат римляните да кадите тамян на техните идоли, идете и кадете. На статуята на кесаря най-много тамян кадете, защото такава е конюнктурата. И почитайте Юпитер и Юнона, защото такива са времената. И идоложертвено яжте, ако ви накарат, понеже какво друго можете да направите?". Ама нещо не мога да го намеря този пасаж... Явно го има само в Библиите на част от хората в този и подобните нему форуми.

Сериозно: Не забравяйте, че 120 български православни клирици (вкл. от висшия клир) са били убити от комунистите след 09.09.1944 заради това, че твърдо са отстоявали вярата. На всички е ясно, че такива като Марин Минков от с. Орешак не стават за мъченически венец. Но спомнете си за тези 120 свещеномъченици, когато в следващите дни слушате нелепи оправдания и нескопосани извинения, мънкане или (което е по-вероятно) гробно мълчание от страна на вашите зеловъзлюблени "владици" с пагони.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот Кабрал » вт яну 17, 2012 9:59 pm

И в кой един момент в Символа на вярата се включи, че вярваме в комунистическият пет или осемединен бог, или се служиха служби за победата на световния комунизъм?
Не, че е грях, но трябва поне да сме умерени в глупостта, защото е от Бога, но преекспонирането й е от свободната ни воля.

През всичките тези години вратите на всички черкви бяха отворени за вярващите! Църквата вършеше всичките си тайнства и изпълняваше богослужебната си дейност и то сред един богохулен народ, воден от престъпната си богоборска полу-интелигенция. Някой загрижен за морала на владиците да се е запитал какво щеше да стане, ако ЦК на БКП беше спряло поддръжката на черквите и заплатите за клира? Вие ли щяхте да се бръкнете да ги издържате и да започнете да плащате десятък? Наясно ли сте, че издръжката на Църквата при атеистите от БКП е била сигурно 20-30 пъти по-висока отколкото при Кобургите и сега, при демократите. Кобургите, които се чудеха как да се отърват от презряното от тях православие, или бясното куче Стамболов, заръфало Църквата. Те ли бяха по-добри от комунистите? Или тези, които обясняваха, че най-голямата грешка в нашата история била, че не сме станали католици и приели латиницита.

По добре провославни през 1000 години комунизъм, отколкото за 1 час еретици, пък ако ще затрупани със злато. Не си спомням имената, но един наш търговец преди освобождението писал на брат си, атонски монах, че се заселил в някакъв западен и град въртял голяма търговия, но бил сред неверници, а монахът му отговорил да зарязва всичко и да бяга презглава от еретиците, защото без пари се живее, но загубиш ли душата си е завинаги.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот small axe » вт яну 17, 2012 10:05 pm

Кабрал, ти или не разбираш за какво иде реч, или се правиш, че не разбираш.
Не става въпрос за съдене или тържествуване тук, ако някой го прави е жалко, Господ съди, но става въпрос за поемане на отговорност. Интересно как ще я поемат, след като се покаят, ако се покаят..
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот chacho » ср яну 18, 2012 3:28 am

Не става въпрос за покаяние. Църквата твърди че служи на Господ и се нарича "Света", извършва "свещенни ритуали'' и нейните служители се наричат свещенници. Не можеш да служиш на Господ и на ДС едновременно. Няма място за покаяние.
Razkolnikov
Потребител
Мнения: 196
Регистриран на: нед авг 27, 2006 4:46 pm

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот Razkolnikov » ср яну 18, 2012 5:25 am

Жал ми става, когато чета писанията на хора като Кабрал. Да, преди 6 години всички ме хулехте, че съм разколник. Сега вече разкол няма. Аз съм никой! Не съм разколник. Никакъв не съм. Можете да ме хулите и да ме заклеймявате като най-антицърковния човек на света... не ме интересува... Но пак ви казвам: спомнете си, че имаше хора, клирици на Българската Православна Църква, които не се огънаха пред безбожния комунистически режим и дадоха живота си за Христа. На фона на техния пример, кой християнин (дори лош като мен) не би презрял, от дъното на душата си, тези "рожби ехидни", иженарицаеми "владици на БПЦ", които са били служители на същите онези богоненавистници и човконенавистници, които убиха най-достойните клирици на нашата Църква като дядо Борис, архимандрит Ириней и още десетки други. Светци, свещеномъченици, които вашите "владици" отказват да канонизират... ясно защо... Вие казвате, че Марин Минков и ортаците му били "съхранили" Првослваието. Къде е сега това Православие? Какво са съхранили? Гоце, Бойко и компания да стоят като истукани на освещаването на знамената на Гергьовден?! Това ли е вашето "православие"?! Това ли са "плодовете" на техния "подвиг"?! Аз съм светски човек и вашите "владици" изобщо не ме интересуват, но... странно... уж, вие сте ултра-църковници, а само аз ли се сещам за думите от Писанието: "И тъй, кога видите да стои на свето място "мерзостта на запустението"..."
Vital
Потребител
Мнения: 90
Регистриран на: нед ное 06, 2005 11:12 pm

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот Vital » ср яну 18, 2012 9:27 am

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот Асен » ср яну 18, 2012 11:44 am

Така е, Виталка и аз мисля подобно на теб. Да! Имало е такива хора при всяка една власт и винаги ще ги има. Не поради друго, а защото така е устроена светската система, в която живеем. Дълбоко се съмнявам, че повечето от "осветлените" служители са били щастливи от положението, в което са се намирали, по скоро са "сътрудничели" поради оказаната им принуда. И съм почти 100% убеден, че тяхното "сътрудничество" по никакъв начин не е навредило на нито един мирянин или човек отишъл за молитвена нужда. И пак ще повторя, че православният форум не е място, където трябва да се отклоняват хората от християнската вяра, правейки опити за обезличаване на Църквата и отнемане на малкото надежда, която е останала в обществото ни. Не е наша отговорността и задължението да одумваме и съдим по махленски тези хора. Има други, упълномощени за това. Чест прави на редакторите на портала, че вчера веднагапубликувха точна и добре структурирана информация за събитието. И тази публикация беше използвана за създаване на повърхностна сензация от рода на: " ... вижте ги тия к`ви са били и к`во са правили ....". Което отново показва консумативната и жадна за сензации нагласа в отделни клубари, както и неразбирането на проблема от други. Много лесно е да се правим на героични апологети и да сочим с пръст, сега, когато има свобода на словото и всичко е много лесно.

Ами, как не сетихме да причислим към сътрудничилите на репресивни служби и Апостолът на езичниците-Павел? Никой ли не можа да се досети, че Савел от Тарс, ревностния гонител на Църквата Христова, участвал (с одобрение) и в убийството на дякон Стефан е "сътрудничил" на влестите по онова време, гонейки и затваряйки Христовите последователи? И как същия този "сътрудник" след срещата си с Господ Исус Христос пред Дамаск се обърна изцяло и стана най-деятелния и продуктивния от всичките апостоли? Преобърна езичеството в цяла Европа и благодарение на неговата всеотдайност, днес и ние сме християнска държава. И за това заплати с живота си на Римския ешафод.

А знаем ли в действителност колко от тези хора, чиито имена бяха показани вчера, не са постъпили точно като ап. Павел-с искрено покаяние и обръщане??? Със сигурност има такива! И затова апелирам да не ставаме прибързани в пристрастията си, а с любов и търпение да се молим и да ходатайстваме пред Бога. И не на последно място-самите ние да се променяме непрекъснато според Божията воля за нас.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот small axe » ср яну 18, 2012 1:11 pm

Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот Зограф » ср яну 18, 2012 1:40 pm

Подкрепям напълно уважаемия брат Смол! Спомнете си преди няколко месеца за какви ужаси беше писал, че са претърпели братя християни в ДС !! Някои в заслепление или нещо по-лошо което не смея да изрека, приравниха предателството на Иуда със мъченическата смърт на св. ап. Павел!!! О, времена, о нрави! Да говорим за "стопроцентната сигурност" че докато са чели някому молитва, не са го предали, а чак когато са отишли да се кръщават и изповядват, - за това мога да посоча примери със сигурност. Братя нека се опомним, - Църквата тачи своите мъченици и изповедници на вярата, а ние безсрамно мълчим и не говорим за тях!!! Защо драги ми Асене не защитаваш и хвалиш тях, а си се заел да ставаш адвокат на дявола??? Тези, които са забравили да изпълнят пастирския си дълг, а са станали "сътрудници" на гонителите на Църквата, - за тях каквото и да направите и да напишете,- Господ ще им въздаде според делата им, а имената им ще бъдат изтрити от спомена на поколенията. Не може да служите на двама господари!Спомнете си Кой го е казал това и къде го пише???
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот Eleazar_Levi » ср яну 18, 2012 2:38 pm

Църквите са особен вид организации, някои мерки подходящи за друга среда са неприложими в тях.
Знаейки това, все пак бих желал да ви попитам, смятате ли че е възможна лустрация в църквите?
Кой може да е инициатор, и как трябва да се процедира?
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот Асен » ср яну 18, 2012 4:21 pm

Здравейте Смол и Зограф, примерът с ап. Павел ми хрумна по повод на това, че той също е служил (по своето убеждение, разбира се) на системата по своето време. Естествено, това не бива да се приема буквално, че е бил сътрудник на тяхната ДС, както го асоциира Смол. Съжалявам, че не съм бил разбран правилно! Но каквото и да е, този човек е бил променен за Божия слава и е дал изобилен плод. А това, което искам да кажа от самото начало на темата е, че наистина съществува проблем, който сега стана достъпен до цялото ни общество, но не е наша работа да преценяваме по такъв начин. Защото може вече някои от сътрудничилите да се е покаял пред Бога, а ние да не знаем за това. Естествено, най-добре ще бъде ако го направят публично и това няма да бъде проява на слабост, а на сила и смелост да застанат пред обществото. Като сами видяхте, никъде в статията на Портала не се правят анализи за това, кой, как и какво. Написани са факти и толкова. Толкова ли е трудно да приемете, че това е възможност за всички тези хора да се променят, ако действително не са имали сила за това до момента? И кой от нас (или вас) никога не е съгрешавал? Няма такъв, но нали ние не сме публични личности и можем лесно да останем незабелязани от общественото мнение, и затова ни е мнооого лесно да хвърляме камъни в чуждата градина. Разберете, че те са обикновени хора като нас и Бог ще им прости ако Го потърсят от цяло сърце! А някои вече може и да са го направили, без да го афишират пред хората. За това "адвокатствам". И затова пак повтарям, че трябва да се молим и да ходатайстваме, а не да се възмущаваме. Нека да им бъде даден шанс! А вече...ако не пожелаят да се променят, тогава знаем какво следва.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот small axe » ср яну 18, 2012 6:09 pm

Апостол Павел е служил на убеждението си, не на двама господари.
Системата за която говориш тогава е била тази в която е учен и това е фарисейската школа. Той е бил със абсолютно чиста съвест пред Бога. Дали въпросните агенти в Бг са били с такава съвест, не знам, знам само че това да си агент на ДС и едновременно с това да си Божи служител не е редно.

Другото което пишеш, вече сме го казали. И не виждам някой да е хулил и плюл и осъдил, а са казани фактите които излязоха публично. Това е. Оттук насетне трябва да се поеме отговорност.Това не са маловажни неща, напротив.
Как ще се поеме тази отговорност и за какво, тези които трябва да я поемат сами си знаят. Но ако някой е навредил на някого с това си агентурно минало, трябва да поеме отговорност, освен да се покае сам пред Бога.

Това би се отнасяло и за протестантските там пастори, католически и други ръководители.
Това е редно, ако не се направи е все едно да сложиш персийски килим върху пода на който има нещо което вони и да се правиш че не знаеш какво мирише и що гостите ти се цупят.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Комисията по досиетата публикува имената на митрополитит

Мнениеот Асен » ср яну 18, 2012 6:21 pm

Смол, нека възмущението и емоциите ни да отстъпят пред търпението и надеждата.

Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта