Какво е вярата?

обсъждане на всякакви въпроси
ема
Потребител
Мнения: 17
Регистриран на: ср фев 22, 2012 1:56 am

Какво е вярата?

Мнениеот ема » ср фев 22, 2012 7:08 pm

Здравейте, бих искала да получа и други гледни точки за това какво е нашата християнска вяра? Бог е любов и това е пътят и единствената истина, така поне аз го разбирам. Тогава какво е злото или дявола, съществува ли или това е начин да се нарече тъмното в човека и нали Бог - любовта е най-силното нещо, тогава защо се страхуваме от дявола? След като Бог е любов, страхът от него няма ли да ни попречи да го приемем в сърцата си? Страхът било то и страхопочитание не е ли нещо, което не е съвместимо с любовта? Това е нужно, за да не вършим лоши неща, но в такъв случай това означава, че не ги вършим от страх, а не от любов.
Последна промяна от MacIlian на ср фев 22, 2012 10:20 pm, променено общо 1 път.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Какво е вярата?

Мнениеот small axe » ср фев 22, 2012 7:55 pm

Иисус Христос е Бог дошъл в плът и умрял на кръст, заради нашите грехове. Този Иисус възкръсна от мъртвите, понасяйки наказанието за тези наши грехове. Смърта не можа да го задържи, понеже в него нямаше грях и той оживя в нетленно тяло и седна отдясно на Бога.
Който човек се покае /признае и обърне от греховете, оставяйки ги/ и повярва в Христовото възкресение и изкупление за нас, има вечен живот.
Това е вярата на християните. Всичко след това е живот в тази вяра, като Христос е вечен застъпник и ходатай за нас и ни обича както Отец обича Него и както Той и Отец са едно, така и ние сме едно.
paul_iv
Потребител
Мнения: 21
Регистриран на: нед фев 12, 2012 10:47 am

Re: Какво е вярата?

Мнениеот paul_iv » ср фев 22, 2012 9:51 pm

Ема, ти нали си православна християнка? Много е хубаво, че питаш, когато се съмняваш в нещо или не знаеш. На пръв поглед въпросите ти са напълно нормални и естествени. Защо обаче тук ми намирисва на дъновизъм и бели братства. Сякаш се чудиш, за дънов ли да се хванеш или за православната църква. Като че ли не си се определила още, съмняваш се в религиите.
Според Петър Дънов Бог е любов, Бог е Хармония, Бог е светлина и изобщо е във всяко едно нещо; Бог е на всякъде. Пак според него дяволът е едно необходимо зло, и ако го нямаше, светът не би съществувал. Така че да не сме се притеснявали, да не се страхуваме от него, защото доброто и злото се допълвали и така оформяли едно цяло. Нещо като Ин и Ян.

Хайде кажи ни сега от какво естество са въпросите ти и ще продължим по- нататък. Предварително се извинявам, ако съм се заблудил в помислите си. И дано да съм се заблудил.
ема
Потребител
Мнения: 17
Регистриран на: ср фев 22, 2012 1:56 am

Re: Какво е вярата?

Мнениеот ема » ср фев 22, 2012 11:15 pm

Православна християнка съм, но от сравнително скоро започнах да се интересувам по-подробно . Ти позна и ме шокира :D, наистина чета неща от Петър Дънов, но не съм част от нищо такова и не съм напреднала много в неговото учение, освен това чета други източни философии и езотерика. Може това да ме обърква и наистина в момента вярата ми е в застой, затова задавам въпроси и събирам и други гледни точки освен своята. :)
Последна промяна от MacIlian на чет фев 23, 2012 7:32 pm, променено общо 1 път.
ема
Потребител
Мнения: 17
Регистриран на: ср фев 22, 2012 1:56 am

Re: Какво е вярата?

Мнениеот ема » чет фев 23, 2012 1:23 am

Наистина човек трябва да има една религия, аз се опитвам да бъде така. Затова искам отговори за тази религия от хора по-сигурни във вярата си от мен.
Последна промяна от MacIlian на чет фев 23, 2012 7:26 pm, променено общо 1 път.
Razkolnikov
Потребител
Мнения: 196
Регистриран на: нед авг 27, 2006 4:46 pm

Re: Какво е вярата?

Мнениеот Razkolnikov » чет фев 23, 2012 1:50 am

В Свещ. Писание се казва: "А вяра е жива представа на онова, за което се надяваме, и разкриване на онова, що се не вижда" (Евр. 1:11). В коментара си към този стих св. Йоан Златоуст пише (мой превод от руски): "Вярата е съзерцанието на неявното и води към такова пълно убеждение в невидимото като във видимото". Т.е. вярата винаги се основава на личен опит (забележете думите "жива представа", "разкриване", "съзерцание") - опит от общението с Бога. В Православието това става по много начини, напр. чрез молитвата, четенето на Свещ. Писание и, разбира се, св. Литургия.
Има много разлики между Християнството и източните учения. За мен, най-важната е, че Християнството изповядва вярата в Личен Бог. Бог е Личност. Брахманът в Упанишадите е безличен Абсолют. В будизма изобщо няма Бог. Нещо повече - най-важното будистко учение е Анатма-вада или учението, че личността изобщо не съществува. Тя е излюзия, породена от безначалното незнание (авидя).
gaitan vejdu
Потребител
Мнения: 700
Регистриран на: чет окт 06, 2005 8:25 am

Re: Какво е вярата?

Мнениеот gaitan vejdu » чет фев 23, 2012 8:22 am

Ревностното изповядване на това Верую, ми се струва верният отговор.

Символ на вярата
(Символ верую, Никео-Цариградски символ на вярата)

1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.

2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.

5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.

6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

9. В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.

10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

11. Чакам възкресение на мъртвите.

12. И живот в бъдещия век! Амин.


---
Придържането ми към точно тези велики редове, много ме спасява от залитане към лъстивите учения, честно.
И винаги се възхищавам, когато усетя колко много мъдрост са вложили хората, разсъждавали над всяко слово от Символ вурую. Тук всяка дума тежи на мястото си. Нито мога да добавя, нито да отнема.
Просто, текстът е съвършен, според мен.

Някога, при отговаряне на подобно питане, бих се впуснал в обговаряне на философските аспекти, изясняване понятието Вяра и т.н.,
но днес вече това ми се струва пустословие.

Нещата отдавна са ни открити,
просто трябва да ги приемем чистосърдечно и съблюдаваме ревностно.

Мир.:D
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Какво е вярата?

Мнениеот Кабрал » чет фев 23, 2012 9:47 am

Аз бях посъветвал поп-арт християните да слушат сутрин и вечер премъдростта:

http://www.youtube.com/watch?v=HmeWkpsy9YI

ама племе горделиво и високомерно не слуша!

Хубаво ги е наредил Смола, но е пропуснал най-важното, казано лично от Спасителят на Никодим: вярата е да приемеш като абсолютна истина, че кръщението ще те спаси! От тук следва останалото, кръщението ще те спаси, защото Който го казва е въплатения Син и т.н.
Vital
Потребител
Мнения: 90
Регистриран на: нед ное 06, 2005 11:12 pm

Re: Какво е вярата?

Мнениеот Vital » чет фев 23, 2012 10:47 am

Привет и тук, Ема :wave:

С тази тема ми припомнихте една случка, която винаги с много усмивка разказвам.
Синът ми беше 5 годишен, когато една вечер се прибирахме от игра в парка и той целия кален от поредната локва, в която прави замъци, с цялата сериозност на 5-те си години ме попита "Мамо, кое е по-добре - да обичам Господ като теб или да имам страх Божий като тати?"
Толкова неподготвена ме свари, че успях само да измисля нещо от рода на "Не знам, мам. Вероятно ще трябва да си избереш сам, на кое повече се доверяваш, а пък аз ще се помоля Бог да ти помогне да решиш".
А после дълго мислих, кое наистина е по-доброто. Установих, че няма по-добро и по-правилно. И двете са любов към Бога, но различните хора по различен начин чувствам, проявяваме, преживяваме любовта.
Може да Ви звучи нелогично, но често в страха има и любов, и грижа, и почит, и приемане...
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Какво е вярата?

Мнениеот small axe » чет фев 23, 2012 11:14 am

Кръщението е неотменна част от всичко. Но не то спасява, а Христос. То е правда, която трябва да се извърши след като човек се покае и повярва. Трябва да се кръсти в името на Отца, Сина и Св.Дух.
А това което казваш съм наредил, или изредил, не го казвам аз, Кабрал, но така е написано. Акцентът е Христос и възкресението, също и прошката и изкуплението на греха. За теб акцентът винаги е кръщението, но в него ти влагаш автоматизъм и магизъм, а същината не те интересува толкова, а същината е новото създание, което живее в правда и мир. Това са ми наблюденията от тези години във форума относно твоите разбирания. Ти се интересуваш предимно от външното, ритуала и прочие.

Но така или иначе, темата на Ема е важна и нека не обръща внимание на нашите дискусии с Кабрал, а да вземе предвид написаното от всички, досега, за да си изгради цялостна представа.
Потребителски аватар
Дака
Потребител
Мнения: 41
Регистриран на: съб мар 28, 2009 12:43 pm

Re: Какво е вярата?

Мнениеот Дака » чет фев 23, 2012 3:58 pm

Какво е вярата? :shock:
Първото и най-главно нещо, което трябва да знае всеки христянин, това е истината отсносно Христовата вяра.Главните истини в които трябва да вярва всеки христянин може да научим от символа на вярата или както съкратено се нарича ВЕРУЮ ! Учението което съдържа символа на ВЯРАТА е най-правото и чисто учение! То е извлечено от Свещеното писание. Онуй що Свещеното писание разправя подробно, тук в символа на вярата е изразено кратко. Символа на вярата в този си вид какъвто го четем днес и не променен е съставен от Светите отци преди повече от 1 500г. Макар Христовото учение да е напълно истинско все ще се намерят хора да го изтълкуват изопачено (по своему)! Така и се случило.Едни криво разбрали апостолското учение, на други се сторило не до там вярно, трети искали да покажат ума си и по такъв начин започнали да изопачават Христовото учение! И така зебелязали някои които били ревностни във вярата. Явила се нужда да се поправи стореното зло. Като средство за това послужили Вселенските събори. Съдете сами не е ли срамота ние които се наричаме христяни да не знаем както трябва вярата си! Някакви си сектанти знаят по- добре своето учението (макар да учението им да е лъжовно) от колкото ние да не знаем вярата си! В заключение ще кажа само, че оня който желае да наследи царството небесно трябва твърдо да вярва в Бога Отца в Неговия Син Господа Исуса Христа и в Светаго Духа .
Преписал съм го със съкращения от книга на която са скъсани началната корица и немога да ви насоча за нея! Тя ми е подарък и печатана 1930г. в печатница Хр.Г. Данов Пловдив.
Razkolnikov
Потребител
Мнения: 196
Регистриран на: нед авг 27, 2006 4:46 pm

Re: Какво е вярата?

Мнениеот Razkolnikov » чет фев 23, 2012 4:41 pm

paul_iv
Потребител
Мнения: 21
Регистриран на: нед фев 12, 2012 10:47 am

Re: Какво е вярата?

Мнениеот paul_iv » чет фев 23, 2012 6:36 pm

Ето това много ми хареса
www.pravoslavieto.com/books/obozhenieto.htm

Ема, добре е тези книги на Дънов и всякаква друга езотерична литература, освен да спреш да ги четеш, ами и да ги изхвърлиш от вкъщи. Не да ги подариш на някой друг, а да ги унищожиш, например като ги изгориш.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Какво е вярата?

Мнениеот Кабрал » чет фев 23, 2012 7:37 pm

Въртим-сучем, все гледаме да подменим Бог със себе си и делата си! Евагтелистката болест!
Христос не говори сложни работи: Казва на Никодим, че който повярва и се кръсти ще бъде спасен! Никодим го пита в какво да вярва и защо да вярва в това и Иисус повтаря: да повярва, че кръщението ще го спаси, защото той е Въплатения Син, ипостас на Бог. "Повярвайте, че кръщението ще ви спаси, защото аз, Бог, ви го казвам"!
Другото е да докараме нещата до нашите заслуги и лични дела, няма как някакво си кръщение да ни спаси, ще се спасим, защото на нас всичко ни е ясно, сами можем да си тълкуваме нещата и да ги докараме до изцяло наши заслуги, другото са магии и шашми.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Какво е вярата?

Мнениеот small axe » чет фев 23, 2012 8:59 pm


Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта