За форумните ни аватари

обсъждане на всякакви въпроси
Потребителски аватар
Hatshepsut
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пон сеп 26, 2011 6:08 am

За форумните ни аватари

Мнениеот Hatshepsut » вт фев 28, 2012 11:00 am


Нека в тази тема всеки от нас да сподели какво представява неговия аватар и защо е избрал именно такъв аватар. Желателно е да публикува и самия аватар (най-добре като прикачен файл), защото ако след време го смени с друг аватар, ще се загуби връзката между публикуваната информация и настоящия му аватар.
Колегите, които не използват аватари, също могат да изложат аргументите, поради които не желаят да използват такива.

Това е първата ми тема във форума. Вероятно тя ще се стори несериозна на мнозина, но според мен въпросът за аватарите, които си избираме, не е маловажен.
При това, във форума вече има тема за потребителските ни имена (), така че настоящата тема ще допълва предишната.

Спопред мен, от психологическа гледна точка, когато един потребител или гост на форума чете дадена публикация, той я възприема комплексно - не само текста в публикацията, но също така и потребителското име (т.нар. ник), аватара и подписа на автора на постинга. Може би някои от тези елементи се възприемат на подсъзнателно ниво, но определено имат някакво психологическо въздействие.

Какъв е произхода на думата "аватар"?

Аватар, или аватара (от санскрит अवतार, слизане) е въплъщение на божество в индуизма. Най-често понятието се свързва с различните въплъщения на Вишну на земята, където той под различни образи извършва подвизи.

Произходът на понятието е изключително древен. Той е засвидетелстван в т. нар. „Брахмани”, в Пураните, и в по-късните епоси Рамаяна и Махабхарата, в които окончателно се оформя днешното разбиране на аватарите. Според индуизма божеството се инкарнира в света през различните епохи от неговото съществуване, за да представи на човечеството определени нравствени и религиозни модели, примери за подражание и образци на религиозния култ.

В различните традиции на индуизма се споменават различен брой аватари, от няколко до десетки. Основно са възприети десет от тях. Някои от аватарите на Вишну са обект на самостоятелен религиозен култ.
Още една дефиниция:

Бог Брама няма форма. Той е възвишено, но непознаваемо божество, което невидимо обхваща цялата Вселена. Когато той се проявява, желаейки да се запечата в облик, разбираем за нашия интелект, тогава ние го наричаме Аватар.

По аналогия, можем да разглеждаме нашите аватари като нашите форумни превъплъщения, които разкриват определени черти от характера ни. Чрез аватара ние изразяваме себи си или част от себе си. Аватарът е начина, по който желаем да изглеждаме пред другите потребители, нашето виртуално лице, така да се каже.

Една статия по въпроса за аватарите:

Аз също ще публикувам по-нататък информация за моя аватар, като отделен постинг :)
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот Чехълче » вт фев 28, 2012 6:38 pm

Моят аватар е част от колекцията "Син нос". :thumbup: Историята на едно плюшено мече, което децата са забравили в късната есен в една барака. Мечето прекарало цялата зима на студено, гледайки през прозореца кога ще дойде някой при него. От самота и студ се е скъсало на няколко места, а напролет, когато децата се връщат в бараката, защиват с кръпки скъсаните му места. sad:
http://carteblanchegreetings.com/myblue ... ry_so_far/
paul_iv
Потребител
Мнения: 21
Регистриран на: нед фев 12, 2012 10:47 am

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот paul_iv » вт фев 28, 2012 11:17 pm

Темата е много интересна. Не знам до каква степен нейния автор е разсъждавал по този въпрос и колко задълбочено. След пускането на моята тема за символа на този сайт, следващата ми щеше да бъде точно тази, но съм изпреварен :thumbup: Едва сега разбрах, че Мария е отворила въпроса за форумните ни имена, но ми се ще да изкажа и тук някои мои мнения. Не бих могъл да си представя изчерпването на въпроса само с един пост.

Никът на автора е име на първия фараон жена в египет. Трудно ми е да го изговарям, да го пиша, дори не знам мъж ли е или жена и затова го наричам просто автора. Ще е интересно обаче да сподели защо така се е нарекъл.

Самото значение на думата аватар слизане и въплъщение ми напомня на паднали ангели, които не са ли демоните...?

Самият интернет не може ли да се разглежда, като един друг свят, в който понякога прекарваме голяма част от времето си, да не говорим, че за мнозина той е основния им доход. Интернет може да се превърне в начин на живот. Един друг живот, паралелен на реалния, който всъщност може да заеме първо място, а реалнйя да се превърне във второстепенен. Почти всеки крие личността си зад измислено потребителско име и така губи самоличността си. Прочели сме някъде дума, хареасали сме я и сме решли да я използваме за ник, но не се питаме дали е за добро или лошо. После си изтегляме една картинка и с нея си създаваме аватара и в повечето случаи не се замисляме, как се обезличаваме или на какво се опитваме да се оприличим.

Надявам се повечето от форумците да разберат какво искам да кажа. Лично аз предпочитам да използвам името си или в краен случай ника ми да се доближава значително до него. Когато започнах да уча немски език, учителката ни още в първия учебен час, ни постави аналогичните немски имена. За моето, дълго време мисли и след няколко дена реши да е Paul. Обясни ми, че до голяма степен се доближавало до Пламен. А iv е от фамилията ми Иванов. Харесвам името си, както Мария - нейното, също и значението му. Картинка не съм си сложил сигурно се сещате вече защо. Ако трябва да сложа, ще е моя снимка, но за сега не искам поради пак едни такива подобни съображения.

Може би някои ще оспорят всичко това, но нека обясня. За мен няма значение звученето на думата или какво точно изобразява картинката. Има значение какъв смисъл се влага в думата и каква представа ще ти даде картината. Думата на различни езици звучи различно, но има един смисъл. Например там където ходя да обядвам на стената вместо картина е окачена реклама на водка - една много красива девойка, облечена оскъдно в червено бельо е обгърнала с краката си бутилка водка, на главата й също в червен цвят има рога на дявол и отдолу пише "дяволско изкушение" Винаги, когато вляза ми се набива на очи. Сигурен съм, че повечето от вас ще се сетите, какво мисля за тази реклама.

И не на последно, в което намирам връзка с темата е музиката и видеото (също и компютърните игри). Става въпрос за смисъла на текстовете в рок музиката, металика и др. Също и нейното звучене най- вече на хип-хоп, хаус и др. За някои, които мислят по- задълбочено ще поставя въпроса и за музиката, в която се използват предимно ниските честоти, като нямам предвид как засяга това слуха, а смисъла в използването им.

Скритите послания в рекламите, а също и в музиката (записан на обратно текст), са по- далечни неща за друга тема.
Потребителски аватар
Hatshepsut
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пон сеп 26, 2011 6:08 am

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот Hatshepsut » ср фев 29, 2012 7:16 am

Потребителски аватар
Hatshepsut
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пон сеп 26, 2011 6:08 am

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот Hatshepsut » ср фев 29, 2012 7:56 am

Дойде ред да спомена и за моя аватар. Публикувам го в пълен размер, за да се видят детайлите:Egyptian_Queen.jpg
Намерих тази картинка в интернет и ми хареса за аватар. Изображението не представлява конкретна историческа личност. Откакто я намерих през октомври 2010 г., нямам желание да я сменям с никоя друга и я използвам навсякъде по форуми и сайтове в интернет, както споменах и в предишния си постинг.
Също така смятам, че аватарът ми е в пълна хармония с потребителското ми име :)

Това е първият ми антропоморфен аватар, преди това използвах два други аватара, които представляваха символи, свързани с българската история.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот Aurelia Felix » ср фев 29, 2012 6:08 pmS.P.Q.R.
Потребителски аватар
Андреева
Потребител
Мнения: 105
Регистриран на: ср юни 29, 2011 1:53 pm

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот Андреева » чет мар 01, 2012 2:06 pm

това съм си аз, само че илюстрация
Потребителски аватар
Андреева
Потребител
Мнения: 105
Регистриран на: ср юни 29, 2011 1:53 pm

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот Андреева » чет мар 01, 2012 2:07 pm

преди бях с този аватар, но реших че ще е по-добре с мой портрет
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот Eleazar_Levi » чет мар 01, 2012 4:31 pm

Потребителски аватар
Андреева
Потребител
Мнения: 105
Регистриран на: ср юни 29, 2011 1:53 pm

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот Андреева » пет мар 02, 2012 11:00 am

защо да си сменям цвета на косата? това си ми е истинския - не се боядисвам въпреки че наближавам 36...
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот Eleazar_Levi » пет мар 02, 2012 11:22 am

Тъмнокосите повече ми импонират, нищо против русите в случая.
ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот ioio » пет мар 02, 2012 7:59 pm

ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот ioio » пет мар 02, 2012 11:28 pm

Оказва се, че има полза от оплакванията тук, защото смениха снимката и вече не е моята при ония коментари. Ако е било шега - намирам я за крайно селска и просташка. Що се отнася до темата форумните аватари - подкрепям предишното си изказване. Центриране на личността. Христоцентричност, това трябва да е целта ни, казано по богословски. И ако аватарите не действат и не работят за това - предпочитам без тях!
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот refab » съб мар 03, 2012 12:27 am

Потребителски аватар
Hatshepsut
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пон сеп 26, 2011 6:08 am

Re: За форумните ни аватари

Мнениеот Hatshepsut » съб мар 03, 2012 7:19 am


Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта