Има ли памет водата

обсъждане на всякакви въпроси
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Има ли памет водата

Мнениеот Преспанец » пет май 04, 2012 8:30 am

Има ли памет водата?

Неотдавна бяхме поканени да участваме в едно предаване, в което основният въпрос беше дали водата може да помни и да реагира на човешките думи, мисли и емоции. Тук ще се опитаме накратко да изложим нашето становище за "паметта" на водата като хора, които се придържат към постиженията на съвременната наука, и като християни.

Идеята, че водата е живо същество и притежава такива психични характеристики като усещане, възприятие и памет не е нещо ново под слънцето. В древността, а и понастоящем някои езически народи продължават да приписват одушевени качества на неодушевена материя – камъкът, дървото, водата имат душа. Този начин на възприемане на света се нарича анимизъм. За него ще споменем отново по-нататък.

За Масару Емото и "Великата тайна на водата"

Един от съвременните големи пропагандатори на "живата" вода е Масару Емото, роден на 22 юли 1943 г. в Йокохама, Япония. Той е известен с експериментите си, с които "доказва", че структурата на водата зависи от качеството на оказваното върху нея въздействие, например човешки мисли, емоции, музика и т.н.

Масару Емото е завършил хуманитарни науки със специализация „Международни отношения” в Йокохамския университет. През 1992 г. получава сертификат за доктор по алтернативна медицина от Свободния международен университет в Калкута, Индия. Да бъдеш доктор по алтернативна медицина е все едно да станеш доктор по астрология, или доктор по алхимия. „Алтернативен” в конкретния смисъл означава нетрадиционен. Нещо като алтернативна математика: ако 2+2=4 в традиционната математика, в нетрадиционната 2+2=5 или всъщност както ви харесва – дори може да се окаже 4, ако платите повечко. Алтернативната медицина просто не е медицина, както алтернативната математика не е математика. Алтернативната психология е парапсихология, т.е. чиста езотерика и окултизъм.

Важното е да се подчертае обаче, че самият Масару Емото открито заявява, че не е никакъв учен. Той признава, че е инструктирал предварително фотографите да избират най-задоволителните снимки. През 2003 Джеймс Ранди (един безпогрешен изобличител на шарлатаните в науката) предлага на японеца награда от 1 млн. долара, ако успее да повтори опитите си, при двойно сляп експеримент.[1] Предложението е още валидно, но Масару няма подобна смелост. Подозираме, че печалбите му от "вълшебната" вода, която се продава за 35 долара бутилката, без научно доказана терапевтична стойност, далеч надвишават сумата, която му предлага Ранди. (Хората, които участват в неговия бизнес изчисляват, че годишният му оборот достига над 14 млрд. долара.)

Що се касае до филма "Великата тайна на водата", той е силно критикуван от учените в целия свят. Спонсорите на филма са Василий Анисимов и Алишер Усманов – руски богаташи-милиардери със съмнително минало. Във филма се цитират различни "учени". Една бърза проверка показа, че Рустум Рой, Аплас Грубер, Мартин Чаплин и други са хомеопати, окултисти, доктори по алтернативна медицина, академици в непризнатата РАЕН.[2] Рустум Рой, например, черпи идеите си от един бразилски магьосник от втори ранг Джон Божий. Рой дори се осмелява да каже, че традиционната медицина не е истински научна.[3] Изключение прави Курт Вютрих, сериозен учен, Нобелов лауреат. Интервюто с него продължило повече от един час, но секундните му реплики във филма са извадени от контекста на цялото му изказване.

За структурираната вода

При ниска температура във водата се образуват кристали с различна форма, както няма две еднакви снежинки – казват учените. „Като физик аз прекрасно разбирам, че увлекателните приказки за структурираната вода са чиста лъжа. Разбира се, водата реагира на външни въздействия. Например, ако се подложи на електрическо поле, всичките нейни молекули ще се подредят. Но водата има много къса памет. Премахнете това поле и за милиардни части от секундата водата ще се окаже в първоначалната си позиция” – пише академик Едуард Кругляков. [4]

В природата са известни две явления, които категорично доказват непрекъснатото хаотично поведение на молекулите на течностите. Едното от тях е наречено дифузия, а другото – брауново движение, като и двете се обясняват с топлинното движение на градивните частици (виж Уикипедия). В резултат молекулите на водата блуждаят в различни посоки, поради което е невъзможно да образуват някакви трайни структури като кластери (клетки на паметта) и информационни панели, както твърди Емото.

Експериментът с Жак Бенвенист и неговата хипотеза за това, че антигенът чрез многократно разреждане запазва своята активност не се потвърди (списание „Nature”). Двойно слепият експеримент доказа, че водата няма способност да запаметява следи от предшестващи разтвори. По-късно беше извършен трети експеримент в САЩ от Министерството на отбраната. Резултатът бе същият: водата не може да пази информация и да въздейства без активно вещество в нея. Науката е категорична: липсва ли предвидимост, повторяемост на резултатите от независими експерименти – няма теория, няма научен факт. „Медицината и биологията отричат приписваните на структурираната вода целебни свойства” – казва академик Ед. Кругляков.

Водата сама по себе си не е жива. Псевдонаучния филм „Великата тайна на водата” се опитва да ни представи водата като живо същество, способно да се цупи, да бъде злопаметна и т.н. Както казахме в началото обаче, това е опит за връщане към анимизма и донаучната епоха. Анимизмът (одушевяване на мъртвата материя) се среща при малките деца и първобитните племена, които не могат да си обяснят по друг начин явленията, чийто механизъм не разбират. Така например детето, което вижда, че луната го придружава по време на вечерната разходка, е убедено, че тя го следва.

От цялата тази идея за способността на водата да реагира на нашите мисли, емоции и думи и да ги запаметява ясно прозира един източен, шинтоистки светоглед, съгласно който човекът е част от цялата природа, не е по-горен от животните и растенията, не е отделен от тях и трябва да спечели благоволението на техния „дух” (както във филма „Аватар”). Затова не е чудно, че най-запалени разпространители на религията на Масару Емото в България са последователите на Бялото братство. Според пантеистичното учение на Петър Дънов „Божеството има Свой организъм, в който влизат минералите, растенията, рибите, птиците, хората…” „Учителят” не прави разлика между дух и материя, между разумни и неразумни същества; за него всичко в природата е разумно и има "своего рода интелигентност" – "с рибите и птиците можете да говорите и те да ви разбират", "клетките са разумни същества", а "цветята – духове". Подобен възглед е в пълен разрез с християнството – според него Бог е трансцедентен по отношение на материята, а човекът е "венец на творението", създаден по Божий образ и подобие, – нещо, което не се казва за нито едно животно.[5]

И един въпрос от психолингвистиката: какво се случва, ако на водата се казват думи, които на едни езици могат да имат позитивен смисъл, а на други – негативен? Омофоните са думи, които звучат еднакво, но имат коренно различни значения: „прост” (на немски: "на здраве", а на български – „необразован, глупав човек”) или пък "склеп" (на руски е „гробница”, а на полски – „хранителен магазин”). Как водата може да разпознае на какъв език ѝ се говори? Може би трябва да поканим Масару Емото да ѝ превежда? Ако водата може да разчита емоциите ни, то тогава тя е Бог, защото дори психолозите не винаги разбират правилно нагласите на хората.

Освен всичко друго във филма се стига и до чист фатализъм. Ако едно дете е получило неподходящо име (напр. Ленин, Сталин и пр.) при повтарянето му от неговите родители, водата в тялото му ще се структурира по възможно най-лошия начин. Това ще предопредели житейският път на детето, в резултат на което неговата съдба ще бъде крайно тежка и злощастна (а може да повлияе така и върху съдбата на милиони други хора).

"Жива" вода, хомеопатия и духовност

Хомеопатията, паметта на водата и други недоказуеми от традиционната наука явления са израз на духовните търсения на човека, осъзнаване на факта, че науката не може да задоволи неговите дълбоко екзистенциални нужди. „Човекът е убил Бога”, според Ницше, но не е убил жаждата за Него. „Човекът е неизлечимо религиозен”, пише руския философ Бердяев. Когато хората не вярват на Бог, те започват да вярват на всичко друго. И в този смисъл основават своята вяра и надежда на различни лекарства-измислици, зад които стои един езически светоглед, а не рядко тъмни духовни сили. Всички лечители със "структурирана", "жива" вода и хомеопатия говорят също за чакри, карми, биополета и т.н. Това още веднъж потвърждава, че дискусията по темата лежи повече в областта на езотериката, отколкото в полето на науката.

За нас, като християни, е по-добре да се ръководим от думите на Светото Писание: „Всичко изпитвайте; дръжте доброто. Въздържайте се от всякакво зло.” (І Сол. 5: 21-22) | www.prozoretz.bg

Бележки

[1] Двойно сляп експеримент – от англ. Double-blind experiment. Процедура, при която експериментът се провежда в неутрална среда от неутрални хора, за да се избегнат пристрастия или плацебо ефект.
[2] http://lurkmore.ru/РАЕН
http://old.duma.bg/2006/1106/131106/obs ... /ob-4.html
[3] http://ru.wikipedia.org/wiki/Великая_тайна_воды
[4] http://www.sbras.ru/HBC/2000/n39/f16.html
[5] http://www.pravoslavieto.com/inoverie/p ... /index.htm

Петър Вълков – психолог
Валентин Велчев – биолог и теолог

беба
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет ное 18, 2010 6:37 pm

Re: Има ли памет водата

Мнениеот беба » пет май 04, 2012 2:16 pm

Моето джипи е хомеопат и до сега не съм чувала от нея за чакри и биополета :roll: Възприема хомеопатията като медицина, явно не е от типичните хомеопати :biggrin:

Може ли някой ако има повече инфо за отношението на християнството към хомеопатията да сподели. Мен лично ме интересува понеже ползвам, доволна съм, дава резултати и никога не съм я разглеждала в аспекта който понякога виждам че и се приписва. Винаги съм я виждала повече като билколечение.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Има ли памет водата

Мнениеот Eleazar_Levi » пет май 04, 2012 3:20 pm

jamie_adams
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: чет мар 29, 2012 3:04 pm

Re: Има ли памет водата

Мнениеот jamie_adams » пет май 04, 2012 4:53 pm

Те физиците досега смятаха, че тяло в нашите измерения не може да се движи с повече от c=300 000 km/s, което е скоростта на светлината във вакуум, ама като откриха частица, която го прави в LHS и сега се чудят какво да измислят, за да не изглеждат като глупаци, че теориите им не струват. Може и да не знаете, ама голяма част от физиката е стъкмистика, базирана на емпирично наблюдавани процеси и явления. Когато някой процес или явление не отговаря на досегашната теория, сядат "великите физици" и почват да мислят нова теория, която да обяснява това. Затова сега физиката е разделена на различни дялове, които си противоречат даже. При елементарните частици важат 1ни закони, при тела в космоса съвсем други, при тела със средни размери 3-ти. Голяма бъркотия е. И при цялата тази бъркотия във физиката, да слушаш физик да ти казва, че разбира процесите и явленията в света е меко казано абсурдно. Дори и светила като Айнщайн не са си позволили да го кажат.

Сега малко химия. Водата е силно полярна молекула. Тя представлява електричен дипол. Електричния дипол се преориентира в зависимост от действащия сумарен вектор на вектор-силите на всички източници на ел. полета, ограждащи водната молекула. Очевидно е, че във физиката има различни полета, със сили, действащи тях. Силите са вектори с приложни точки (нещо, като фиксирани вектори). Възможно е с процеси сили от 1но поле да се превръщат в сили от друго поле, с определен КПД на преобразувание. Очевидно е, че човешкото тяло има много и най-различни полета, чиито източник е. Очевидно, има механизъм за превръщане на други полета в ел. такова, което е динамично в 4-мерното пространство-време. Очевидно това поле влияе върху подреждането на силно полярните водни молекули в домени.

Горните твърдения са добре известни в науката и не се отричат. Въпросът е, че начина по който се генерира електричното поле и по-скоро електромагнитното поле, ограждащо човешкото тяло, не е случаен. Това е грешката на онзи физик, че си мисли, че е случаен начина, а и много много не го интересува какъв е. Изглежда, това поле силно зависи от най-различни процеси: промяна в емоцията, промяна в работата на системите: кръвоносна, нервна и т.н. Понеже във физиката все още няма "емоция" като понятие, нито се интересуват от информационните качества на полетата и силите в тях, като носители на информация и разум, ако щеш, то тези физици подобно на коне с капаци обявяват това за измислица. Всеизвестно е, че хората отдавна ползваме електромагнитното и други полета за пренос на информация, данни и т.н. След като простите хора го правим, защо и Бог да не го прави... Това е ясно като бял ден. Много ясно, че Бог използва света много по-ефективно за информационни, изчислителни процеси, отколкото ние можем да си представим, че може да се използва.
Отделно, когато вода е преминала през определено ел. поле, нейните водни молекули са се ориентирали спрямо полето и са се подредили спрямо него. Ето ти начин на запомняне на полето. Понеже полето е носител на информация, реално е запомнена информация. Оттук нататък започват спекулациите: ама каква е тази информация, не е ли случаен шум, ако не е случаен шум тогава какво е, дали изобщо има нещо като случаен шум, или нищо не е случайно на този свят и т.н. Понеже човеците сме прости и не можем да анализираме такива огромни потоци от данни, а дори и нямаме уреди да ги засечем, та да почнем да ги анализираме, затова е много угодно на някой да каже: абе т'ва е случайно и толкоз...
jamie_adams
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: чет мар 29, 2012 3:04 pm

Re: Има ли памет водата

Мнениеот jamie_adams » пет май 04, 2012 5:04 pm

Освен това твърдението, че поради високата температура, "случайните топлинни сили", обусловяващи брауновото движение биха развалили структурата, обусловена от ел. магнитните сили при Масару Ямото отпада, защото той замразява водата, а там брауновото движение е нулево. Освен това, топлинните сили, обусловаващи брауновото движение също не са длъжни да бъдат случайни...
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Има ли памет водата

Мнениеот Eleazar_Levi » пет май 04, 2012 5:09 pm

jamie_adams
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: чет мар 29, 2012 3:04 pm

Re: Има ли памет водата

Мнениеот jamie_adams » пет май 04, 2012 5:15 pm

Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Има ли памет водата

Мнениеот Дон Кихот » пет май 04, 2012 7:33 pm

mon
Потребител
Мнения: 129
Регистриран на: ср авг 27, 2008 5:19 pm

Re: Има ли памет водата

Мнениеот mon » пет май 04, 2012 7:39 pm

Ето нещо от Уикипедия: В края на 80-те години на 20 век, екип от учени под ръководство на Жак Бенвенист от Френския национален център за медицински изследвания обявават, че са потвърдили експериментално наличието на въздействие на хомеопатични разтвори върху биологични системи. Финансирането на научното звено на Бенвенист идвало от хомеопатичната компания Боарон, което веднага поставило съмнение за експерименталната непредубеденост на учените. Научното звено, което Бенвенист е работил, е закрито след скандалните му публикации, а откритията му са осмяни от научната общност - той става първия носител на две игнобелови награди. Бенвенист е уволнен от френския Национален център за медицински изследвания за „опозоряване на родината“

А ето и за какво се дават игнобелови награди - http://bg.wikipedia.org/wiki/Награди_Иг-Нобел
лаик
Потребител
Мнения: 189
Регистриран на: ср фев 09, 2011 11:17 am

Re: Има ли памет водата

Мнениеот лаик » пет май 04, 2012 10:01 pm

Държа да отбележа следните основни неща, а именно - водата не се освещава автоматично след като прочетем молитвите на водосвета. Ние измолваме благодатта на Светия Дух да освети тази вода и Той в зависимост от вярата и любовта ни я освещава. Действа синергийният принцип. Светената вода ще бъде за наше здраве и спасение в зависимост от вярата ни, а не в зависимост от преструктурирането на молекулите, който феномен не отричаме, но ако ще цял живот да пием само светена вода, щом нямаме "благодатта на Нашия Господ Иисус Христос, любовта на Бог Отец и общението на Светия Дух",* няма да се спасим и няма да получим никаква духовна полза. Просто ще умрем здрави, примерно. И между нас казано - дали става нещо с молекулите на водата слабо ме вълнува. Християните искаме да придобием Светия Дух, а не телесно здраве.

*Златоустова литургия
jamie_adams
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: чет мар 29, 2012 3:04 pm

Re: Има ли памет водата

Мнениеот jamie_adams » съб май 05, 2012 7:14 am

jamie_adams
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: чет мар 29, 2012 3:04 pm

Re: Има ли памет водата

Мнениеот jamie_adams » съб май 05, 2012 7:59 am

Към допълнение на долното, някой биха могли да кажат, че ние имаме интелект и душа, и едва ли заради това можем да бъдем разглеждани като обекти в програма. Да, обаче, мога да кажа, че щом ние не можем да пишем програми с интелект и душа, не значи, че и Бог не може. Що се отнася, до програмите с "интелект", вече има напредък и има алгоритми за самообучение (генетичен алгоритъм, др.) и т.н, макар и да са на доста примитивно ниво.
В Библията на доста места пише, че ние сме деца на Бог. Даже в много славянски езици Отец се използва като Бог. Това идва да покаже, че Той ни дава да правим разни работи, които и Той може да прави, макар и далеч не толкова добре: да програмираме, да създаваме, да използваме въображение, интелект, да изпитваме Любов и радост от Сътвореното: както Божественото, така и нашето, да сме състрадателни, милосърдни и т.н. Понеже имаме собствен интелект, който е далеч по-примитивен от Божия, така както и компютрите с изкуствен интелект, които ние създаваме са далеч по-примитивни от нашия, ние често правим глупости, които Го ядосват, така както родител се ядосва на глупостите на децата си. Освен това, известно е, че изкуствения интелект разчита на натрупване на достатъчно знания, за да може да прави по-малко грешки. Понеже това не е по силата на един човек, то затова имаме и колективно съзнание. Т.е. има голяма област от данни, достъпна за хората, които знаят къде и как да я намерят и да я използват, или по-точно им е дадено от Бог да знаят. Така, Леонардо да Винчи е правил самолети, парашути, танкове, водолазни костюми, много преди изобщо някой да се сети, че може да има такова нещо. Очевидно е имал достъп до Всемирните данни, където има информация за всичко, което се е случило, се случва, ще се случи или е възможно да се случи И ТО НЕ САМО В НАШИЯ СВЯТ. Някои хора просто получават достъп до тия данни и то не само за четене от тях. Доказано има случаи, когато човек само с мисълта си може да променя съдбата си донякъде. Т.е: записал е нещо друго в дадената му област от данни, които се отнасят за това, което предстои да се случи. Повечето го правим несъзнателно, но има хора, които могат да го правят и съзнателно.

Що се отнася до времето, като величина, то в Божията програма, която е и многонишкова, то е една от многото променливи във вектор (масив). Времето не се определя в зависимост от това, коя инструкция от програмата се изпълнява, а по-скоро от стойността в тази клетка от масива. Така е възможно, в различни нишки или копия от масива в стекове, хийпове и т.н., това число да бъде различно. Ето факт: времето е относително: при движения със скорости близки до c, то има свойството да се забавя. Така се предсказва от Айнщайн ефекта на космонавта, който като се върне от космоса със свръхбързия си кораб си е останал млад, а роднините на земята са станали дърти или са умряли. Защо при движение със скорости, близки до c, стават такива неща? Както знаем, в Библията се споменава за "безвремие", когато умрем и душите ни излезат от тялото. Аз твърдя, че това "безвремие" изобщо не е измислица, а е свързано с преминаване на душите ни в други измерения, и е свързано и със забавянето на времето, предсказано от Айнщайн. Как точно? Ето как: Душите ни, като излезат от тялото, по някое време започват да се движат със все по-високи скорости и стигат скорости, близки до c. Тогава, за тях времето се забавя. Когато Стигнат до c, времето за тях спира да тече. Забележете, става въпрос за времето, от гледна точка на нашия свят в нашите измерения, а не за времето, възприемано от душата. Тя продължава да си възприема времето като течащо. В момента, в който се движи със скорост с, тя не е нито в нашите измерения, нито в други: една гранична точка, в която величините, от гледна точка на нашето измерения или са 0, или безкрайност или са неопределени. В момента в който душата се движи със скорост > c, тогава тя напуска нашите измерения и влиза в други. В другото измерение, от гледна точка на нашето величините вече не могат да се опишат като едномерни числа, а като вектори или комплексни числа, с 2 или повече измерения.
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Има ли памет водата

Мнениеот ivanb63 » ср май 09, 2012 1:43 pm

лаик
Потребител
Мнения: 189
Регистриран на: ср фев 09, 2011 11:17 am

Re: Има ли памет водата

Мнениеот лаик » ср май 09, 2012 11:41 pm

ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Има ли памет водата

Мнениеот ioio » чет май 10, 2012 7:48 am


Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта