За Вас!

обсъждане на всякакви въпроси
ispovednik
Потребител
Мнения: 6
Регистриран на: вт фев 21, 2006 3:40 pm

За Вас!

Мнениеот ispovednik » ср апр 22, 2015 1:09 am

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: За Вас!

Мнениеот prokimen » съб сеп 24, 2016 12:27 am

Благоговейни отче,

Едва сега отварям темата, която сте отворили за да предложите на вниманието на клубните участници Вашия блог. Приятно е да се види блог, оформен като Вашия. Жалко е, че не участвате във форумните дискусии. От публикуваната Ви автобиографична справка става знайно, че сте магистър на богословските науки. Несъмнено, една пастирска грамотност като Вашата е необходима в този форум, в който поглеждат много българи от цял свят.

Понеже съм алергичен към ръкоположилия Ви архиерей, позволете ми една братска забележка. Митрополит Кирил не е канонизиран или с други думи казано, не е причислен към лика на светиите и затова не е редно да се упоменава като св. = свети.

В някогашната далечна семинария на гара Черепиш ни учеха, че църковният протокол и грамотност налагат да се пише за право-правещите архиереи, а в случая за ръкоположилия Ви "свето-Варненски митрополит", а не "св Варненски митрополит".

Като вземем предвид пристрастието на широките маси да се кланят на какво ли не, малката неточност в автобиографичния Ви текст може да стане причина за прибързана всенародна почит на "свети Кирил - Богомил Варненски". Да пази Бог щото жадуващите за поклонение на мощи да отидат да изровят тленните останки на удавения дядо Кирил и заради едно Ваше "св"да разпарчатосат костите му за талисмани.

Незначителни недогледки стават причина за сериозни грешки дори в авторитетните учебници по Православно догматическо богословие. Тези дни дяконът на Цяла Русия Андрей Кураев направи едно уточнение относно гръцкия езически философ ПОЛЕМОН.

Пръв св. Григорий Богослов цитира името на гръцкия езически философ ПОЛЕМОН като добродетелен езичник.

След това св. Йоан Дамаскин предлага на читателите си нещо като Вашето "За Вас" украсен текст, в който упоменава за "ИКОНАТА" на ПОЛЕМОН. Видимо, читателите нямали нужната грамотност за да проумеят, че под гръцкия израз "икона" трябвало да се разбира не икона на светец, а чисто и просто портрет.В красноревото писание на св. Йоан Дамаскин се указва и на чудо, станало от поглед към портрета - икона на езичника.

.

Според правилата на българската граматика, само учтивата форма "вие" за 3 лице единствено число се пише с главна буква. Във Вашия случай, граматичният прочит на заглавието указва, че сте отворили темата за един човек. Когато обръщението е към много хора, тогава то ще е за тях или "вас"

Неграмотният превод на портрета, приукрасен витиевато от св. Йоан Дамаскин със станало чудо, стигнал до вниманието на светите отци от Седмия Вселенски събор. По време на събора, както утвърждава бившият професор по богословие и днешен специалист на специалистите по хомосексуализъм - дякон Андрей Кураев, сред свидетелствата за древното почитане на иконите в християнската църква, цитирали текста на св. Григорий Богослов за "добродетелния езичник" ПОЛЕМОН, чийто портрет = икона станал чудотворен.

Бедата е, че старият служител на КГБ - Андрей Вячеславович изровил донесението на Диоген и от досието на езичника става знайно, че той обичал да живее с момчета.

Позовавайки се на чудотворния портрет на езичника мъжеложник ПОЛЕМОН, руският митрополит Макарий Булгаков цитирал чудото в своя учебник по догматика, наричайки го СВЕТИ ПОЛЕМОН. Същото прави и друг виден руски догматист Архиепископ Силвестър Малевански в своя 5 томен учебник по Догматика

В своите археологични лекции или чтения А.П.Голубцов повтаря грешката на митрополит Макарий и Архиепископ Силвестър, говорейки за свети Полемон.


Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 57 госта