Православие и човешка уродливост

обсъждане на всякакви въпроси
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Православие и човешка уродливост

Мнениеот prokimen » съб юли 30, 2016 10:17 am

Последна промяна от prokimen на съб юли 30, 2016 10:44 am, променено общо 1 път.
laikos
Потребител
Мнения: 199
Регистриран на: чет фев 05, 2015 8:42 pm

Re: Православие и човешка уродливост

Мнениеот laikos » съб юли 30, 2016 4:13 pm

Не знам. Има различни хора и отделни случки.

Може би не са я закачали от уважение към куража и храбростта на мъжа й, може би са я съжалявали с такъв буен мъж, може би защото е останала вдовица, или заради парите на свекъра. Или защото са били добри мюсюлмани, а шариата защитава вдовиците и сираците.

Във всеки случай е глупаво да се създават стетротипи и черно-бели картинки. Ясно е, че е по-добре да си богат и красив, отколкото беден и грозен. Всички бихме искали България на три морета, управлявана от Иоан XVIII Асен, примерно. Ама историята ни е отредила друга съдба.

Всеки знае за "страшните турски беснования" - цитат от приписка, но само от такива събитя ли се е състоял живота в Османската империя?

А какво да кажат ирландците, на които английските лордове са отнели земите и са ги заградили, за да гледат овце, и когато през 1842г. картофената реколта пропада се оказва, че няма какво да се яде? Милиони умират от глад.

Някой да е чувал някога зверовете-турци да са реквизирали добитъка и зърното на раята, така че да няма и за семе? И раята да мре? За 500 години как не чухме за един гладомор?! А същевременно тези, които измориха милиони свои еднокръвни едноверци сега ги обявяват едва ли не за светии? И рогата на червената им звезда още стърчат по кулите на "Третия Рим"...

Пред тия турските зверства са като игра на децата от яслата.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Православие и човешка уродливост

Мнениеот Next » съб юли 30, 2016 9:42 pm

"...същевременно тези, които измориха милиони свои еднокръвни едноверци сега ги обявяват едва ли не за светии? И рогата на червената им звезда още стърчат по кулите на "Третия Рим"..."
За това ли иде реч?


П.п. По тая тема има и още много. Вярно западните агенти с червени петолъчки избиха милиони, но историята си иска коректност, а не политкоректност.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Православие и човешка уродливост

Мнениеот prokimen » съб юли 30, 2016 10:51 pm

Откривайки темата, имах на ум личното си недоумение как е възможно хора, черкуващи се и причастяващи се могат да стигнат до дълбините на падението,както и омаловажаване на невъобразими злодеяния да остават покривани от благочестиви църковни и държавни служители. За указеания от мен случай се питам дали църковната иерархия е могла да не знае какво се е вършело с крепостните руски селяни. Вярно е, че за Бога няма малък или голям грях. Всеки грях влече след себе си последствия, но има някои неща, които все пак трудно се побират в ума. Повтарям се, че визирам православното "носене на две дини под една мишница".

Колкото до Сталин, макар и семинарист, той отрано манифестира своя атеизъм. Ето защо го изключвам от полезрението на моето недоумение. Сам по себе си Сталин е твърде противоречива личност и много детайли от онова страшно време никога няма да узнаем за да можем да "съдим праведно".
laikos
Потребител
Мнения: 199
Регистриран на: чет фев 05, 2015 8:42 pm

Re: Православие и човешка уродливост

Мнениеот laikos » съб юли 30, 2016 11:29 pm

Този антифейк е най-големия фейк.

Даже по време на комунизма учехме за композициите със зърно, дарявани от България за гладуващите в Съветския съюз след Първата световна война. Апропо, под какъв предлог ставаше изземването на църковните ценности?

При два века непрекъснати злополучни войни, кога злите османлии допуснаха голодомор за раята, от 1689 до 1878?
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Иван Грозни, митрополит Филип и Кирил Гундяев

Мнениеот prokimen » пет авг 05, 2016 8:36 amПравославните руси са отново и отново в душевно объркване от своя Велик Господин Светейши патриарх Кирил Гундяев, сравняван в последно време все по-често с патриарх Никон.

Отдавна името на руския цар Иван Грозни е камък за препъване. Не от вчера или от днес се дочуват гласове за неговата канонизация. Някои са изрисували дори образа на цвря с нимб на святост.

В последните дни два руски града - Орел и Александров -претендират за правото да издигнат нарочен паметник на Иван Грозни.

По думите на Орловския губернатор Вадим Владимирови Потомски, той има личната подкрепа на патриарх Кирил в своята инициатива за паметник на Иван Грозни в гр. Орел, цитирайки светейшия руски първоиерарх, който назовал Иван IV наравно с императора Петър I "могъщи държавници".

Православните граждани на Орловска област са съблазнени от своя патриарх, защото те от своя страна са се обърнали към патриарх Кирил да не подкрепя идеята за паметник на Иван Грозни заради убийството на митрополит Филип Количев.Патриарх Кирил обаче обръща внимание не на факта с убийството на митрополит Филип, а дава приоритет на това, че царят бил могъщ държавник.

Съблазънта е в това, че главата на църквата, която е отделена от държавата, пренебрегва духовното и нравствено поведение на личността. А защо е било необходимо патриархът да се меси в чисто граждански мероприятие?!

Колкото до Иван Грозни, той е виновен не само в смъртта на митрополит Филип, но и в новгородския погром, в жестоки смъртни присъди пред погледа на народа, но при всичката тази жестокост, "благочестивият" могъщ държавник е бил женен само 7 пъти.

Само многоженството му би било достатъчно да се замисли човек над моралния облик на най-набожния руски цар.

Ако Църквата не даде своята морална оценка, това ще рече, че тя поощтрява многоженството и жестокостта като метод на управление. Къде остава благовестието на християнските ценности?!
Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта