ЕРЕТИК ИЛИ МЪЧЕНИК

обсъждане на всякакви въпроси
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

ЕРЕТИК ИЛИ МЪЧЕНИК

Мнениеот prokimen » съб авг 13, 2016 12:42 amПод горното заглавие порталът за Култура, изкуство и общество публикува провокационната статия на Теодора Димова.

Не бих споделял свое съждение по провокационната лукавост на Теодора Димова, ако лукавостта не беше рекламирана от професионалния портал за църковни интриги "Двери" и ако не бях открил реклама на статията и в стената (фейсбук) на уважаемия от мен русенски свещеник Стефан Маринов Стефанов.

Двете провокационни реклами на хора, мислещи да са добросъвестни православни християни и свещеник, ме задължиха да споделя своето виждане по въпроса.

Ето и моят отговор като коментар на статията в самия сайт за някаква си там култура, изкуство и общество:

"Госпожо Димова,

Изненадан съм от провокационното заглавие на евтината Ви статийка.

Нямам честта да зная каква религия изповядвате и каква Ви е грамотността в православното вероучение. Ако трябва да Ви се отговори на долнопробната провокация, то отговорът е, че закланият свещеник е ЕРЕТИК по силата на православната догматика.

Трагичният случай е печален и римо-католическият свещеник вече предстои пред лицето на Бога, в чиято власт е да отсъди.

Ние можем единствено да се молим Бог да ни дава благодатни сили да не се отказваме от Него, ако Промисълът допусне да се окажем в подобна ситуация.

Можем ли да говорим за изповедничество?

Нямаме сведение, че терористите са искали от свещеника да се откаже от своята религия.

Засега информацията която дава една от монахините, кръвожадните ислямисли са искали на всяка цена да пролеят християнска кръв без да поставят условия.

Доколкото свещеникът е римо-католик, то правото да се произнесе по неговата святост има единствено римо-католическата църква.

Ако бяхте добросъвестен човек, щяхте да зададете въпроса защо римо-католическата църква не канонизира своите герои?

Ако бяхте задали този въпрос, това щеше да е свидетелство, че сте човек, достоен за уважение. Статията Ви е лукавост и минира уважението към Вас. Ако мислите да сте почтен човек и талантлив журналист, задайте публично въпроса защо Ватиканът не канонизира изкланите римо-католически монаси в Алжир, защо Ватиканът не канонизира избиваните християни в Пакистан. Знайте, че без да съм пророк, ще дръзна да Ви уверя, че Ватиканът няма да канонизира заклания свещеник във Франция, чийто случай Вие ползвате за бездарните си идиотски статийки и провокационни въпроси. Ватиканът не желае да дразни ислямистите.

Ако Вие бяхте талантлив журналист и добросъвестен човек, заслужаващ уважение, щяхте да зададете същия въпрос когато ислямистьите заклаха двайсетина коптски християни на брега на морето.

Ако бяхте Човек, достоен за уважение, щяхте да пишете и за зверски избитите християни в Сирия, щяхте да пишете когато ислямистите отвлякоха цял манастир православни сирийски монахини и един православен митрополит - брат на Антиохийския патриарх.

Вие не писахте, защото нямате нито християнска, нито човешка съвест. ПОЗОР за вестник, който Ви печата.

Оставам с искрено неуважение към Вашата непочтеност."

В критичната си забележка към отец Стефан му припомних историческия факт, че по време на руско-турската Освободителна за България война, римският папа се е молил за победата на турското оръжие. Ценя отец Стефан и скърбя, че дори той, един от малкото грамотни и добросъвестни пастири се увлича лекомислено от лукавостта на провокацията. Не бих го изобличил, ако той преди да рекламира евтини статийки на бездарни журналисти, беше организирал обществен молебен в гр. Русе за отвлечените православни монахини и митрополит.

Някой да е чул, че леещите крокодилски сълзи за нещастния римо-католически свещеник са се молили за отвлечените православни? Да сте чели, че същите тзи православни зададоха същия въпрос за коптските християни или организираха някакво мероприятие против кръвопролитието? Аз не съм срещал, освен провокацията на отец Добромир "Защо Църквата мълчи" за мигрантите. Същото сдружение продължава да увлича в долнопробни провокации.

Може ли БПЦ-БП да провъзгласи римо-католическия пенсиониран свещеник за мъченик, след като той не е неин член? БПЦ-БП може и трябва да подготви верните си чеда за изповедничество, защото кръвопролитието няма да закъснее и в България.

преди години имаше някакво зверство в Македония. Няколко младежи бяха намерени зверски убити, но родните провокатори не организираха и за тях панихида. Къде по-интересно е да се прославят с провокации.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ЕРЕТИК ИЛИ МЪЧЕНИК

Мнениеот Next » съб авг 13, 2016 5:25 pm

Ваше боголюбие, не се впечатлявайте много.
Откак разбрах, че журналистиката е втората най-древна професия, не им се връзвам много-много...

П.п. Предполагам се сещате коя е първата най-древна професия.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ЕРЕТИК ИЛИ МЪЧЕНИК

Мнениеот Next » съб авг 13, 2016 9:32 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: ЕРЕТИК ИЛИ МЪЧЕНИК

Мнениеот prokimen » съб авг 13, 2016 10:54 pm

Аз така и интерпретирах постинга Ви, че визирате журналистиката като професия с мерканилно изкушение, отколкото като призвание да се донесе важна информация до по-широка аудитория.

Журналистиката би трябвало да служи в максимална степен на истината.

Всеки християнин би трябвало да осъзнае, че с живота и труда си свещенодейства. Всички сме свещеници по чина Мелхиседеков, дори и онези, на които Църквата чрез ръковъзлагане е дала пастирското послучание за душегрижието на верните и да председателстват евхаристийните събрания. На служебното си място християнинът свещенодейства и служи на Истината, воден от съзнанието, че е непрекъснато пред Бога.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ЕРЕТИК ИЛИ МЪЧЕНИК

Мнениеот Next » съб авг 13, 2016 11:45 pm

Много рядко журналист отразява вярно даден църковен празник. Като правило веднага после се казва и за езическите корени за въпросния ден и новоезическото звучнение на този "празник".

Това е нашата "християнска" журналистика. Изключенията само потвърждават правилото...
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: ЕРЕТИК ИЛИ МЪЧЕНИК

Мнениеот prokimen » пон авг 15, 2016 11:41 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: ЕРЕТИК ИЛИ МЪЧЕНИК

Мнениеот Aurelia Felix » вт авг 16, 2016 10:08 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: ЕРЕТИК ИЛИ МЪЧЕНИК

Мнениеот prokimen » ср авг 17, 2016 10:05 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: ЕРЕТИК ИЛИ МЪЧЕНИК

Мнениеот prokimen » ср сеп 14, 2016 3:05 pm"Тече ли през един и същ отвор на извора сладка и горчива вода ?" [Иаков, 3:11]

В контекста на апостолските думи недоумявам от играта с огъня, който подемат както расоносният университетски преподавател отец Добромир Димитров от Великотърновския университет с неговото интервю за мълчанието на църквата, така и на посредствената журналистка, изскочила на селския мегдан с провокационната си статия, а от няколко дни и Русенският митрополит Наум.

Повтарям, че не съм расист, а само реалист. Искам да вярвам, че митрополит Наум, журналистката и попът-университетски преподавател не са само евтини играчи, а че имат и малко милосърдие в сърцата си. За момента липсва конкретен пример в личния им живот да са сторили нещо по въпроса и остават само лемислените им приказки - самореклама.

Недоумявам защо дядо Наум не излезе с обръщение към правителството да подпомогне бежанците в Турция, където логично би трябвало да им е по-добре понеже ислямът е държавна религия, а и няма война, вместо да агитира българите да се заемат с този европейски цирей.

Недоумявам, че никой не обърна внимание, че Църквата и българите са безразлични към зверствата над християните в Близкия Изток. До такава степен ли Българската Църква в лицето на попа, владиката и пишман християнката-журналистка се е извратила, че да не прояви никакво милосърдие към реално страдащите?
! Това говори ли нещо на владиката, попа и журналистката?


Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта