До къде стигнахме!? И монасите ни емигрират.

разкази за поклоннически пътувания и свети места
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

До къде стигнахме!? И монасите ни емигрират.

Мнениеот Ника » нед сеп 03, 2017 9:23 amОбщо 110 са монасите и монахините в Българската православна църква.
Монаси и монахини издържат близо 60 манастира сами и на собствени разноски. Повечето са жени в пенсионна възраст, а всички оцеляват на ръба на мизерията. Сред тях има и инвалиди, които на практика вместо да купуват лекарства с оскъдните си пари за старост, плащат с тях електричеството и водата на обителта. Дори правят и някой дребен ремонт, когато керемидите започнат да пропускат дъжд и сняг. Това установи проверка на вестник „Монитор”.
Общо 110 са монасите и монахините в Българската православна църква. От тях представителите на висшия клир са 35. 15 са митрополити, епископите са 20. Всички те са на заплата, вървят им и осигуровки, които се изплащат задължително от митрополиите. Осигурени здравно са и 16-те калугери, обитаващи големите и богати манастири като Рилски, Бачковски, Троянски, Роженски, Поморийски и Клисурски.
Останалите 59 човека оцеляват въпреки мизерията, обясни експертът теолог към „Подкрепа” Христо Латинов.
Според Устава на Българската православна църква от митрополиите зависи дали и на кого от обикновените монаси се плащат заплати и осигуровки. А се оказва, че епархиите, в които това наистина се прави, се броят на пръсти. Така достъп до безплатна медицинска помощ имат предимно тези, които са се замонашили след пенсионирането си или са пенсионери по болест. Заради мизерията, на която са обречени обитателите им пък, малките манастири в страната или пустеят, защото нямат от какво да се самоиздържат, или са стопанисвани от единици хора. В повечето случаи монахът в някое от тези места е сам и едновременно е и игумен, и послушник. Само за последните две седмици нашумяха два такива случая. Единият бе с 84-годишната монахиня Серафима, която е единствената обитателка на манастира „Св. Богородица” край Бургас и се оказа, че преди години се наложило да продаде жилището си, за да покрие разходите на обителта. В сряда тя алармира, че митрополията иска нарочно да съсипе манастира, за да го превърне в хотел. В отговор сливенският митрополит Йоаникий се сопна, че жената не трябва „да говори много и да се оплаква“, защото всъщност не епархията, а тя трябвало да внася пари – отчисленията, които получава от продажбите на свещи и аренда.

Сред малкото епархии, в които все пак се плащат заплати и осигуровки калугерите и калугерките, независимо дали правят отчисления или не, е Ловчанската. Митрополията плаща здравните осигуровки на монасите и монахините от трите манастира в епархията – Врачешкия, Гложенския и Новоселския. Те могат да се осигуряват и за пенсия или да си формират заплати, ако манастирското братство или сестринство реши и приходите на обителта могат да си го позволят, коментира Ловчанският митрополит Гавриил. В нашата епархия по-имотните манастири и църкви следва да броят отчисления на митрополията в размер на 4% от приходите си. От бедните пари не искаме, дори им помагаме, допълни владиката. По думите му въпрос на личен избор било дали монахиня ще дава пенсията си за обителта или не. Те все пак са монаси и са дали обет за нестяжение, тоест да нямат нищо свое, каза още митрополит Гавриил. Не така е обаче в периферията на Софийска епархия. Една от жените в черно, която по неволя се лишава и от оскъдната си пенсия е 60-годишна раково болна монахиня Фотиния. Жената живее в пристройката на църквата в Кюстендилското село Пиперков чифлик, където предстои да бъда възстановен някогашен манастир. Сестра Фотиния се е заселила тук преди година, като преди това е била в два други манастира. Жената е инвалид, придвижва се трудно с помощта на бастун. Преди две години е оперирана от рак на гърлото. Претърпяла е няколко курса химиотерапия. Предстои й втора операция до месеци. Тя не получава заплата, оцелява с инвалидната си пенсия от 150 лева. Бог помага, като ми изпраща хора. Манастирът още не е възстановен, но хора идват, кръщават децата си в църквата, но приходите не са големи. Затова, електричеството и тока плащам от пенсията, разказа за „Монитор” сестра Фотиния. Хората ми носят зимнина, през лятото зеленчуци от градините си, много са добри. Така се справям, допълни тя.
Заради мизерията в българските манастири и липсата на помощ от повечето митрополии монаси и монахини са започнали да емигрират в Гърция и дори в Румъния.

laikos
Потребител
Мнения: 199
Регистриран на: чет фев 05, 2015 8:42 pm

Re: До къде стигнахме!? И монасите ни емигрират.

Мнениеот laikos » нед сеп 03, 2017 11:12 am

И монасите ви ли емигрират?
:biggrin: :biggrin: :biggrin:
Че вие имате ли такива?
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: До къде стигнахме!? И монасите ни емигрират.

Мнениеот Next » нед сеп 03, 2017 2:11 pm

Това вчера бих го разглеждал като присмех. Днес обаче говорих с една жена. В разказа ще има 2-ма владици: младия и стария. Тя е майка на младия, в чийто манастир хората влизат по бански, понеже наблизо има плаж. Имат си и жени за обслужващ персонал, въобще хранят се добре.

Предавам разговора по смисъл:
- Какво прави владиката?
- Нищо, губи си времето?
- Е как така?
- Ами така (стои само на един стол и гледа компютъра).
и т.н. неща, след което:
- Е, то има 12 големи празника в годината, неделя поне не служат ли?
- Не.
- Е как така, нали са манастир?
- Нов стил!(и нещо от рода: на кой свят живееш)

Говорила преди със стария владика, който и казал, че и той е за стария стил, но да си мълчи, че ще и забрани да престоява в манастира (освен за малко). Явно наблизо е имало и икона на св. Георги.
- Ето на св. Георги са му смъквали ремъци кожа от тялото, но той не е предал Христа!
- Недей тъй, недей тъй.... и си тръгнал.

P.s.: "„Чуйте друга притча: имаше един човек стопанин, който насади лозе, огради го с плет, изкопа в него лин, съгради кула и, като го предаде на лозари, отиде си. И когато наближи гроздобер, той изпрати слугите си при лозарите, да му приберат плодовете. А лозарите, като уловиха слугите му, едного набиха, другиго убиха, а трети с камъни пребиха. Пак изпрати други слуги, по-много от първите; и с тях сториха същото. Най-сетне изпрати при тях сина си, като каза: ще се засрамят от сина ми. Но лозарите, като видяха сина, казаха помежду си: този е наследникът; хайде да го убием и да присвоим наследството му. И, като го уловиха, изведоха вън от лозето и убиха. И тъй, като си дойде господарят на лозето, какво ще направи на тия лозари? Отговарят Му: злодейците ще погуби зле, а лозето ще даде на други лозари, които ще му дават овреме плодовете. Иисус им казва: нима не сте никога чели в Писанията: "камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни"? Затова казвам ви, че царството Божие ще се вземе от вас и ще се даде на народ, който принася плодовете му” (Мат. 21:33-43)."
laikos
Потребител
Мнения: 199
Регистриран на: чет фев 05, 2015 8:42 pm

Re: До къде стигнахме!? И монасите ни емигрират.

Мнениеот laikos » вт сеп 05, 2017 11:20 am

Пак ще ни обвинят, че хулим. А всъщност по-грамотните ще се сетят и за владиката, и за голямата владика и за всичко. Те самите един друг се замерват с кал и си гризат гърлата, а после ние сме виновни...

Върни се в “храмове и манастири”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост