ВНИМАНИЕ! Манастирите не са зоологически градини.
ВНИМАНИЕ! Манастирите не са зоологически градини.
Изразявам възмущението си от тези хора, които ходят по свети места или от любопитство, т.е. да разгледат, или да убият времето си, или, защото и другите ходят. В манастир се ходи или при нужда - нужда от помощ от страна на миряните и нужда от помощ от страна на манастира, или на църковни празници. Всяко друго посещение в манастира е нарушаване на хармонията и духовният мир на тези, които се молят за нашето спасение.
Благодаря ви за разбирането!
Благодаря ви за разбирането!
Re: ВНИМАНИЕ! Манастирите не са зоологически градини.
Бях наскоро в Струпешкия/Тържишки/ манастир, близо до с.Струпец, Врачанско. Разположен е на възвишенията в Искърския пролом - гледката е великолепна. Мястото е чудно. Самият манастир е горял нееднократно, та от руините е оцеляла само старата църква, за съжалени нереставрирана. После са възстановили и самия манастир. Но НЯМА МОНАСИ! И по-лошото е, че разбрах, че е превърнат в нещо като усамотно хотелче, в двора, където има прекрасна поляна са изградени беседки и огнища, където както разбрах "миряните" си правят банкети! Срамно!
Е те и в Бачковския манастир си имат "зоологическа градина": патки, кози,кокошки.
Отговор до Nasju: Здравей, не искам да влизам в спор но нека да изясним някои неща. Вярата на човека не се съхранявя в манастир или където и да било, тя е вътре в самия човек. Манастира не може да опази човек от светските изкушения, ако човек не се опази сам. Манастира не е музей, за да бъде посещаван с опознавателна цел, а когато е комерсиализиран, то за това отговорност носят тези, които са го направили такъв, а тебе какво ти е, ти отиваш при Бога, или при светеца. Как мога аз да знам когато отивам в някой манастир, дали е комерсиализиран или не, ами тези хора, които са го комерсиализирали какво, да ги зарежем ли, нали и те имат нужда от спасение, ще се опитаме да им помогнем Казваш, че водиш детето си в истински манастир, какво означава истински и какво означава фалшив манастир. Манастира си е манастир, опитай се всичко нередно което виждаш да не се спира в ума ти и да не разсъждаваш върху него, остави го просто да премине покрай теб. Спреш ли го в ума ти, ти спираш лукавия, а спре ли един път, трудно ще го накараш да си тръгне.
Бог да ви пази! Амин!
Бог да ви пази! Амин!
То защото повечето си затварят очите и ушите и се правят, че няма нищо, та за това хората ги делят на истински и фалшиви, ама не манастирите, а хората в него.
Тук в Търново в манастира Св.Николай една се правеше на интересна/дори не беше монахиня, а най-обикновен служител/, и обиждаше на ред и гонеше хората, но благодарение на БДИТЕЛНИ хора вече я усамотиха в покоите си и сега е като мишка.
Тук в Търново в манастира Св.Николай една се правеше на интересна/дори не беше монахиня, а най-обикновен служител/, и обиждаше на ред и гонеше хората, но благодарение на БДИТЕЛНИ хора вече я усамотиха в покоите си и сега е като мишка.
БРАВО на бдителните хора! :clap:
- elena..eli
- Потребител
поддържам мнението на ivo_tehno
когато отивам в монастир ,аз си отивам с нагласата да подиря спокойствие,да зарадвам духа си и да получа успокоение и надявам се спасение,
когато видя монаси /или монахини/,които си милеят за обителта
участвам в богослужение -което ми дава мир и сили да продължа напред
започвам да чуствам една лекота , и дните ми се изпълват с радост,
не мога да се дистанцирам от пошлостта ,която видя
не мога отивайки в монастира и виждайки как се редят бидони с вода и монахът тича и развявайки расо вика някого за нещо да донесе,за да започне по-бързо освещаването на водата -да остана безчувствена и да се дистанцирам от видяното
оставамБЕЗМЪЛВНА И огорчена.
Съжалявам за картината ,която описвам,но тя е действителна,била съм свидетел на такава ситуация.
Крайно време е монахът да вземе да си изпълнява задълженията и преди да стане такъв "да знае къде и за какво "отива.
когато отивам в монастир ,аз си отивам с нагласата да подиря спокойствие,да зарадвам духа си и да получа успокоение и надявам се спасение,
когато видя монаси /или монахини/,които си милеят за обителта
участвам в богослужение -което ми дава мир и сили да продължа напред
започвам да чуствам една лекота , и дните ми се изпълват с радост,
не мога да се дистанцирам от пошлостта ,която видя
не мога отивайки в монастира и виждайки как се редят бидони с вода и монахът тича и развявайки расо вика някого за нещо да донесе,за да започне по-бързо освещаването на водата -да остана безчувствена и да се дистанцирам от видяното
оставамБЕЗМЪЛВНА И огорчена.
Съжалявам за картината ,която описвам,но тя е действителна,била съм свидетел на такава ситуация.
Крайно време е монахът да вземе да си изпълнява задълженията и преди да стане такъв "да знае къде и за какво "отива.
-
- Потребител
-
- Потребител
Г-жо Мария, дайте пример за лошо намерение да се посети манастир.
Също така не мислите ли, че най-голямо право да решава какво може и не може да се прави в манастира има този, който го е създал и/или този, под чиято власт попада манастира, а така също и постоянните му обитатели.
Предполагам, че ако Вие или г-н Атанас, или който и да е построи манастир (или пък се замонашите и сте на едно мнение по въпроса с "колегите" си) , ще можете да определя донякъде правилата в него, така че ... дерзайте! 8)
Също така не мислите ли, че най-голямо право да решава какво може и не може да се прави в манастира има този, който го е създал и/или този, под чиято власт попада манастира, а така също и постоянните му обитатели.
Предполагам, че ако Вие или г-н Атанас, или който и да е построи манастир (или пък се замонашите и сте на едно мнение по въпроса с "колегите" си) , ще можете да определя донякъде правилата в него, така че ... дерзайте! 8)
-
- Потребител
Върни се в “храмове и манастири”