Църква "Света Троица" село Алваново общ. Търговище

разкази за поклоннически пътувания и свети места
meteoinf
Потребител
Мнения: 5
Регистриран на: чет сеп 23, 2010 5:10 pm

Църква "Света Троица" село Алваново общ. Търговище

Мнениеот meteoinf » пет сеп 24, 2010 3:54 pm

Църквата "Света Троица" е построена през 1896 година. Към нея има и Метох.
Завършен е ремонта на метоха, ремонтира се в момента и църквата. Открита е банкова сметка за ремонт на църквата. Желаещите да помогнат, моля да се обадят в Кметството. Телефона е 06025 2222 или 0896351678

1. Описание:

Църквата "Св. Троица" в с. Алваново, общ. Търговище е регистрирана като обект II категория в Института за защита на паметниците на културата в София.

Построена е през 1869 г., което е видно от надписа на каменната плоча вградена в челната фасада , като една от първите църкви в България построени непосредствено след Освобождението.

Построена е солидно, от бял дялан камък, тухлена зидария и дървена надстройка на покривната конструкция. Църквата има правоъгълен план, с размери прибл. 22 х 10 м . Западната фасада има отворено входно предверие с три свода, а източната фасада завършва с полукръгла апсида. Северната и южна фасада имат по три симетрични прозоречни отвора, докато южната има и една входна врата. На западната фасада в ляво и дясно от входното предверие има два прозоречни отвора, а на източната фасада, на полукръглата апсида в долната част е входна врата , със зазидан кръгъл прозоречен отвор над нея . Покривът е обложен с печени керемиди, съвременен тип - най-вероятно реконструкция на оригиналния покрив от "римски" керемиди.

Камбанарията е строена също от бял дялан камък, в октагонален план, с прозоречни отвори на всяка страна. В миналото отворите са били затворени от прозорци с дървени рамки, от които днес е частично запазен само един. Завършва с купола, покрита с поцинкована ламарина с малки декоративни улуци при долните ръбове и декоративен кръст от ковано желязо на върха .


2. Състояние:

Очевидно постройката е направена на солиден, най-вероятно каменен терен, защото не се забелязват никакви видими измествания или дилатации на основната конструкция. Под влияние обаче на външните фактори, временните и климатични промени, както и остаряването на конструкцията, ясно са видими ощетения на външните и вътрешни стени на църквата. На южната и западната фасада, които нямат мазилка, ясно се виждат вертикални дилатационни фуги в каменната конструкция, с ширина прибл. 10-15 мм.

Най-критично е състоянието на северната фасада, чиято съществуваща мазилка на места е напълно паднала, докато част от каменния подпокривен корниз е съборен на около 2 м, като през останалия отвор между покрива и фасадата във вътрешността прониква дъждовна вода.

Вътрешната конструкция на църквата е значително ощетена. Полусводния таван от дъски наковани върху носещи ребра, на местата където прониква дъждовната вода е изгнил и в крайно лошо състояние. Зидната мазилка има пукнатини, частично е отпаднала или в разпадащо се състояние. Дъсченият под има частични ощетения, с изгнили дъски и носещи греди. Фасадните прозорци са почти напълно разрушени, дървените рамки изгнили и без функция.

Вътрешния дървен балкон над входното предверие е значително деградиран конструктивно, с видимо остаряване на материала, и почти напълно унищожено амбиентално съдържание.

Вътрешния инвентар на църквата се състои от голям дървен иконостас, архитектурно оформен в стила на 18 век, с икони и сакрални картини работени върху дървена основа, с надпис от автора Недку Йоневъ, 1928 г .чийто подпис и текст са ясно видими на долните икони на двата противоположни края на иконостаса.

Конструктивно иконостаса е запазен, без значителни ощетения на материала, но лицевата страна на дървената архитектура допълнително е пребоядисвана със светло-синя боя, която не отговаря колоритно на съдържанието на иконостаса и цялостния амбиент на църквата. Направените сонди на част от конструкцията показват, че основният (оригинален) тон на конструкцията е бил гълъбово-сив, положен върху дървената конструкция, без допълнителни оцветени слоеве . Не е открита възможна друга полихромия на тази част на олтара, а химическа анализа трябва да покаже какво е съдържанието и качеството на употребения материал (боя).

Няколко икони в горния ред липсват, като три са съхранени от кмета на селото.

На южната страна има дървен амвон и няколко дървени седалки, една от които с вградена икона, направени в същия стил и от същия автор както и иконостаса. Също такава седалка се намира на вътрешния дървен балкон, както и дървен шкаф със църковни вестници и документи, които вероятно съдържат ценни данни за цървката.

Инвентара допълват и свещници и кандила от ковано желязо, част от които са откраднати от непознати лица, а съществуващите се съхраняват от кмета на селото.
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Църква "Света Троица" село Алваново общ.Търговище

Мнениеот Дон Кихот » пет сеп 24, 2010 7:28 pm

Пишете, че църквата е строена през 1869 или 1896 г., което според Вас е "непосредствено след Освобождението", но е невярно. Колко жители има в това село? Търсихте ли помощта на богати емигранти?

Прераждането в гностицизма -
http://archiman.livejournal.com/
Liturgist
Потребител
Мнения: 12
Регистриран на: чет мар 29, 2007 7:54 am

Re: Църква "Света Троица" село Алваново общ.Търговище

Мнениеот Liturgist » съб сеп 25, 2010 3:44 pm

Според списъка на храмовете от 1898 г. във Варненска и Преславска епархия публикуван на сайта на епархията, храмът "Св. Троица" в с. Алваново е построен през 1880 г. Считам, че това е коректната година.
http://mitropolia-varna.org/index.php?o ... &Itemid=75
meteoinf
Потребител
Мнения: 5
Регистриран на: чет сеп 23, 2010 5:10 pm

Re: Църква "Света Троица" село Алваново общ.Търговище

Мнениеот meteoinf » съб сеп 25, 2010 4:14 pm

Годината е 1896.
Пишеме писма и търсим спонсори, но засега само сме събрали 8300 лева
meteoinf
Потребител
Мнения: 5
Регистриран на: чет сеп 23, 2010 5:10 pm

Re: Църква "Света Троица" село Алваново общ.Търговище

Мнениеот meteoinf » пон юли 11, 2011 10:51 pm

Ремонтирали сме покривната и подпокривната конструкция. След дни ще започваме стените и пода на храма.
meteoinf
Потребител
Мнения: 5
Регистриран на: чет сеп 23, 2010 5:10 pm

Re: Църква "Света Троица" село Алваново общ.Търговище

Мнениеот meteoinf » пон апр 16, 2012 8:20 am

С големи усилия оправихме стените, циментирахме пода и в момента сме на избор на гранитогрес за пода. Не ни стигат около 2000 лева да завършим този ремонт.Осветлението отвън ще е с дарителство. Правим и нова стабилна желязна врата, за да е по-добро заключването на храма. Мислим дори на празници той да се отваря вече винаги, но това в близко бъдеще.
meteoinf
Потребител
Мнения: 5
Регистриран на: чет сеп 23, 2010 5:10 pm

Re: Църква "Света Троица" село Алваново общ. Търговище

Мнениеот meteoinf » съб апр 13, 2013 8:37 am

Храма е почти завършен. Остава само да съберем последните 1000 лева от дарители и да изплатим ремонта. Отново правим дарителска кампания. На 5 май с Великденска литургия ще е откриването, тоест отварянето на ремoнтирания храм "Света Троица".
Последна промяна от MacIlian на съб апр 13, 2013 11:21 am, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Църква "Света Троица" село Алваново общ. Търговище

Мнениеот Мария » нед юни 09, 2013 8:42 pm

Какво стана - завършен ли е ремонта на храма? :)

Върни се в “храмове и манастири”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост