Бигорски манастир в Македония

разкази за поклоннически пътувания и свети места
arise
Потребител
Мнения: 36
Регистриран на: ср фев 23, 2011 1:40 pm

Бигорски манастир в Македония

Мнениеот arise » пон юни 13, 2011 9:37 am

Някой ходил ли е в този манастрир ? Нека сподели във форума с какви впечатления е останал ?

Бигорският манастир „Свети Йоан Предтеча“ е православен манастир в западната част на Република Македония. В миналото е част от Охридската архиепископия, а днес — от Дебърско-кичевската епархия. Разположен е в Община Маврово и Ростуша, по поречието на река Радика, между градовете Дебър и Гостивар. Известен е с изящния си дървен иконостас, смятан за един от най-прекрасните в православния свят. Патрон на манастира е Свети Йоан Кръстител, а бигорски произлиза от камъка бигор, от който са скалите в района.

В статия за "Цариградски вестник" от 1 януари 1859, българският просветен деец Йордан Хаджиконстантинов-Джинот твърди, че обителта е построена от цар Самуил.

„ В Дебр соществует една велика обител, називаемая Буйгор, т.е. храм „Святаго Предтеча и Крестителя Йоана”, болгарски „хожат” — ту има от 15 до 20 калугери, безпрестанно служи се Богу безкровная жертва.
Тая обител е зидана от царя Самоила Болгарскаго, кой е населил град Преспа, а днес е село заборавено. По отпадении болгарскаго царства тая обител опустила се и разорила се до основание, после обновена от многотрудних монахов.


Според летописите на самия манастир, той е основан през 1020 година от архиепископ Йоан Дебърски. Историкът Иван Снегаров се съмнява в това датиране, като приема за достоверни сведенията за съществуването му през 16 век. Неизвестно кога манастирът е изоставен, според местните легенди в резултат на османска кампания за насилствена ислямизация в региона.

През 1743 година Бигорският манастир е възстановен от йеромонах Иларион. През 1800 година, при игумена Митрофан (1796-1807) е построена днешната манастирска църква. В началото на 19 век, при управлението на игумена Арсений (1807-1838) от село Галичник, са предприети големи разширения и манастирът се радва на много благодетели. През 1814 година е построена северната сграда, а през 1825 година — манастирската трапезария.

През 30-те години на 19 век е създаден и изключително орнаментираният и ценен дървен иконостас в църквата на манастира. Главен майстор е Петър Филипов (Гарката) от село Гари, представител на Дебърската дърворезбарска школа, който заедно със своя брат Марко, Макрий Негриев и други помощници се трудят около 6 години, за да създадат този шедьовър. Иконите в иконостаса са дело на зографа Михаил и сина му Димитър от влашкото село Самарина. Заедно с иконостаса Петре Филипов и останалите дърворезбари изработват и архиерейския трон и игуменския стол в църквата.

В притвора на църквата през 1871 година личат фреските на „Св. Климент Охридски“, „Св. Наум“, „Св. Иван Владислав“, „Св.Св. Кирил и Методий“, „Св. цар Борис“ и „Св. цар Иван Шишман български“.[3] Според българският журналист Светослав Терзиев надписите над българските владетели Борис и Иван Шишман са неумело преправени на Стефан Дечански и Лазар Хребелянович по времето на сръбската окупация на Македония 1913-1941 година.

Манастирът е традиционно място на почит и средище на поклонници както от околните християнски, така и от торбешките села. На 30 септември 2009 година в манастирския комплекс избухва пожар при който цялостно изгарят монашеските жилища, кухнята, библиотеката, гостната, две трапезарии, стария конак и горния палат.
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Бигорски манастир в Македония

Мнениеот plamen » пон юни 13, 2011 2:29 pm

Преди десетина години ходих там и се запознах с един от братята. Част от разговора с него е включен в този филм, който направихме тогава с Пенко Скумов:


(от 12 мин. нататък)

[flash 450,350]http://blip.tv/play/hZ8Ggby4QAI[/flash]


Поздрави,
Пламен
arise
Потребител
Мнения: 36
Регистриран на: ср фев 23, 2011 1:40 pm

Re: Бигорски манастир в Македония

Мнениеот arise » чет юни 16, 2011 9:53 am

Благодаря ти много за клипчето. Хареса ми много, имаше какво да науча от него за Бигорския манастир, както и за Македония. Особено много ми харесаха интервютата с монасите, имаше какво да се научи от тях. Много мъдрост има в тях, дори и когато ги гледах от компютъра, въпреки че си е друго да се посети Бигорския манастир и да си поговоря аз лично с братята, да усетя благодатта.

Върни се в “храмове и манастири”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост