За молитвата

Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

За молитвата

Мнениеот Славян » пон окт 19, 2009 1:05 am

В името на Отца и Сина и Светия Дух, Амин!

"Молитвата е беседа на човешката душа с Бога, тайнствен разговор с невидимия наш Небесен Баща. Каквото е въздухът за тялото, това е молитвата за човешкия дух: има ли молитва - духът диша и живее; няма ли молитва - за духа няма въздух, за него няма живот. Ала истински се моли само оня човек, който вярва в благостта и всемогъществото на Бога и който има съзнание за своето душевно и телесно безсилие, за пълната своя зависимост от Твореца Промислител.
Сам Бог ни е заповядал и научил да се молим. Още в Стария Завет Той ни подканя "Призови Ме в скръбен ден - и ще те избавя, и ти ще Ме прославиш" (Пс. 49:15). "Ще викнете към Мене и ще Ми се помолите, и Аз ще ви чуя. Ще Ме потърсите и ще Ме намерите, ако Ме потърсите от все сърце" (Иерем. 29:12-13).
И Господ Иисус Христос, за да ни предпази от всякакви беди и напасти, препоръчва ни да се молим винаги, като ни посочва и главния предмет на нашата молитва - царството Божие, вечното наше спасение. "Бъдете будни и се молете, - казва ни Той, - за да не паднете в изкушение" (Мат. 26:41). "Искайте - и ще ви се даде; търсете - и ще намерите" (Мат. 7:7). "Всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите" (Мат. 21:22). "Каквото и да поискате от Отца в Мое име, ще ви даде" (Иоан. 15:16). "Всякой, който иска, получава, и който търси, намира" (Мат. 7:8). "Но първом търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко това ще ви се придаде" (Мат. 6:33)."

По-нататък, Молитвеникът на Българската Православна Църква, от където е взет този цитат за молитвата, ни учи за условията при които трябва да се молим:

1. Предварителна подготовка - като бъдем дълбоко проникнати от мисълта, че ние - слабите, грешните и недостойни твари - ще застанем пред всемогъщия и всесъвършен Бог, пред Когото благоговеят херувимите, и ще беседваме с Него като с наш добър Баща.

2. Внимание и разбиране - да вникнем в смисъла на думите, които четем или пеем, тъй като никаква полза няма от молитва, която се изпълнява без внимание и разбиране.

3. Вяра и надежда - непоколебимо да вярваме и да се надяваме, "защото който се съмнява, прилича на морска вълна, издигана и размятана от вятъра".

4. Съкрушеност и смирение - тъй като само смирението, съзнанието за нашето недостойнство пред всесветия Бог, може да покрие нашите немощи и да ни направи любими за Него.

5. Търпение и постоянство - чрез това ние ще се укрепим в благата надежда и ще направим себе си способни и достойни да приемем Божиите благодеяния.

Молитвата е издигане на душата към Бога, издигане с вяра, надежда и любов и тук идва постът да улесни това издигане, като откъсне душата от всичко тежко, което и пречи да се издигне, а именно прекомерната земна привързаност и човешките слабости. Молитвата и постът, по думите на св. отци, са две крила, чрез които нашите души се издигат от земята на небето - към Бога.

Чрез молитвата се придобиват небесни съкровища, дето ръжда не ги яде и крадец не ги краде, гаранция за вечния живот, гдето няма никаква болка скръб и въздишка, затова тя най-много от всичко трябва да занимава нашия ум.

Изпълнени с вяра и надежда в благостта и всемогъществото на Всевишния, всецяло убедени в това, че нито един, "който е вярвал Господу, не е бил посрамен" (Сир. 2:10), и дълбоко проникнати от съзнанието за нашата душевна и телесна немощ, нека винаги пред Бога в молитва изливаме душата си и откриваме тъгите си, като след изпълнение на нашите просби, веднага Му отправяме и сърдечни благодарения, хваления и славословия, за Неговото величие и преголяма милост към нас. Нека с молитва се обръщаме и към пресвета Богородица, най-усърдната пред Господа Бога застъпница за целия християнски род, и към всички светии, благоугодили Богу и обкръжаващи престола Му - и те да ходатайстват пред Господа за нашето спасение, като подкрепят молитвите ни пред Него.

Господ Иисус Христос напусна земята, след Възкресението Си, при Възнесението Си, макар и да е с нас до славното Свое Второ Пришествие, но ни прати Утешителя - Светия Божи Дух, Който пребъдва сред живо вярващите и тайно напътства Богочовешкото единство - Светата Църква.
Бивайки в Светия Дух, биваме извън бесовски дух, избягваме козните на Сатана и излизаме от изкушенията, затова нека Го попросим:

Царю небесни, Утешителю, Дух на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота и спаси Благий нашите души.

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и вовеки веков. Амин.
Последна промяна от Славян на вт окт 20, 2009 10:46 am, променено общо 1 път.

Върни се в “Молитви”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост