Молитвеник

Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Молитвеник

Мнениеот Славян » пон окт 19, 2009 7:46 pm

В името на Отца и Сина и Светия Дух, Амин!

"Молитвата е беседа на човешката душа с Бога, тайнствен разговор с невидимия наш Небесен Баща. Каквото е въздухът за тялото, това е молитвата за човешкия дух: има ли молитва - духът диша и живее; няма ли молитва - за духа няма въздух, за него няма живот. Ала истински се моли само оня човек, който вярва в благостта и всемогъществото на Бога и който има съзнание за своето душевно и телесно безсилие, за пълната своя зависимост от Твореца Промислител.
Сам Бог ни е заповядал и научил да се молим. Още в Стария Завет Той ни подканя "Призови Ме в скръбен ден - и ще те избавя, и ти ще Ме прославиш" (Пс. 49:15). "Ще викнете към Мене и ще Ми се помолите, и Аз ще ви чуя. Ще Ме потърсите и ще Ме намерите, ако Ме потърсите от все сърце" (Иерем. 29:12-13).
И Господ Иисус Христос, за да ни предпази от всякакви беди и напасти, препоръчва ни да се молим винаги, като ни посочва и главния предмет на нашата молитва - царството Божие, вечното наше спасение. "Бъдете будни и се молете, - казва ни Той, - за да не паднете в изкушение" (Мат. 26:41). "Искайте - и ще ви се даде; търсете - и ще намерите" (Мат. 7:7). "Всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите" (Мат. 21:22). "Каквото и да поискате от Отца в Мое име, ще ви даде" (Иоан. 15:16). "Всякой, който иска, получава, и който търси, намира" (Мат. 7:8). "Но първом търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко това ще ви се придаде" (Мат. 6:33)."

По-нататък, Молитвеникът на Българската Православна Църква, от където е взет този цитат за молитвата, ни учи за условията при които трябва да се молим:

1. Предварителна подготовка - като бъдем дълбоко проникнати от мисълта, че ние - слабите, грешните и недостойни твари - ще застанем пред всемогъщия и всесъвършен Бог, пред Когото благоговеят херувимите, и ще беседваме с Него като с наш добър Баща.

2. Внимание и разбиране - да вникнем в смисъла на думите, които четем или пеем, тъй като никаква полза няма от молитва, която се изпълнява без внимание и разбиране.

3. Вяра и надежда - непоколебимо да вярваме и да се надяваме, "защото който се съмнява, прилича на морска вълна, издигана и размятана от вятъра".

4. Съкрушеност и смирение - тъй като само смирението, съзнанието за нашето недостойнство пред всесветия Бог, може да покрие нашите немощи и да ни направи любими за Него.

5. Търпение и постоянство - чрез това ние ще се укрепим в благата надежда и ще направим себе си способни и достойни да приемем Божиите благодеяния.

Молитвата е издигане на душата към Бога, издигане с вяра, надежда и любов и тук идва постът да улесни това издигане, като откъсне душата от всичко тежко, което и пречи да се издигне, а именно прекомерната земна привързаност и човешките слабости. Молитвата и постът, по думите на св. отци, са две крила, чрез които нашите души се издигат от земята на небето - към Бога.

Чрез молитвата се придобиват небесни съкровища, дето ръжда не ги яде и крадец не ги краде, гаранция за вечния живот, гдето няма никаква болка скръб и въздишка, затова тя най-много от всичко трябва да занимава нашия ум.

Изпълнени с вяра и надежда в благостта и всемогъществото на Всевишния, всецяло убедени в това, че нито един, "който е вярвал Господу, не е бил посрамен" (Сир. 2:10), и дълбоко проникнати от съзнанието за нашата душевна и телесна немощ, нека винаги пред Бога в молитва изливаме душата си и откриваме тъгите си, като след изпълнение на нашите просби, веднага Му отправяме и сърдечни благодарения, хваления и славословия, за Неговото величие и преголяма милост към нас. Нека с молитва се обръщаме и към пресвета Богородица, най-усърдната пред Господа Бога застъпница за целия християнски род, и към всички светии, благоугодили Богу и обкръжаващи престола Му - и те да ходатайстват пред Господа за нашето спасение, като подкрепят молитвите ни пред Него.

Господ Иисус Христос напусна земята, след Възкресението Си, при Възнесението Си, макар и да е с нас до славното Свое Второ Пришествие, но ни прати Утешителя - Светия Божи Дух, Който пребъдва сред живо вярващите и тайно напътства Богочовешкото единство - Светата Църква.
Бивайки в Светия Дух, биваме извън бесовски дух, избягваме козните на Сатана и излизаме от изкушенията, затова нека Го попросим:

Царю небесни, Утешителю, Дух на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота и спаси Благий нашите души.

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и вовеки веков. Амин.

П.С.: Обяснението и разбирането на молитвите е неделимо от самото молитстване, тъй че включвам този уводен материал, като заглавен пост в тази тема, която е за свободно и спонтанно постване на молитви, с и без повод, винаги и по всяко време.
И нека молитствайки добием от благодатта на Триединния Бог и наш Господ, комуто слава подобава, и сега и винаги, и вовеки веков. Амин!
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Вечерни молитви

Мнениеот Славян » пон окт 19, 2009 7:46 pm
Боже вечний и Царю на всяко създание, Който ме удостои да стигна до тоя час, прости ми греховете, които извърших в тоя ден с дело, слово и помисъл, и очисти, Господи, моята смирена душа от всяка сквернота на плътта и духа. И ми дай, Господи, през тая нощ да имам спокоен сън, та като стана от смиреното си легло, да благоугождавам на Твоето пресвято име през всички дни на моя живот и да побеждавам плътските и безплътни врагове, които ме нападат. И ме избави, Господи, от суетните помисли, които ме оскверняват, и от лошите пожелания. Защото Твое е царството и силата и славата, на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков! Амин!
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Молитвеник на Форуми Православие България

Мнениеот Aurelia Felix » пон окт 19, 2009 9:23 pm

"Господи, Боже наш, като благ и човеколюбец, прости ми каквото съгреших в тоя ден с думи, с дело и помисъл. Дарувай ми мирен и спокоен сън; Прати Твоя ангел-пазител да ме закриля и пази от всяко зло, защото Ти си пазител на душите и телата ни и на Тебе - Отца, Сина и Светаго Духа, въздаваме слава сега и всякога и во веки веков. Амин!" митр.Йоаникий
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Молитвеник на Форуми Православие България

Мнениеот kassie » вт окт 20, 2009 9:32 am

Ето и православния превод на Псалом 3
"Псалом на Давида, когато бягаше от сина си Авесалома.

Господи, колко се умножиха враговете ми! Мнозина въстават против мене;
2. мнозина казват за душата ми: за него спасение няма в Бога.
3. Но Ти, Господи, си щит пред мене, моя слава, и Ти въздигаш главата ми.
4. С гласа си викам към Господа, и Той ме чува от светата Си планина.
5. Лягам, спя и ставам, защото Господ ме закриля.
6. Няма да се уплаша от десетки хиляди люде, които отвред са се опълчили против мене.
7. Стани, Господи! спаси ме, Боже мой! защото Ти удряш по лицето всички мои врагове и трошиш зъбите на нечестивите.
8. От Господа е спасението. Върху Твоя народ е Твоето благословение."
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Молитвеник на Форуми Православие България

Мнениеот Славян » вт окт 20, 2009 3:19 pm1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца и чрез Когото всичко е станало.
3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Дух Светий и Дева Мария и стана човек.
4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.
5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.
6. И се възнесе на небесата, и седи отдясно на Отца.
7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.
8. И в Духа Светаго, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.
9. В една, света вселенска и апостолска Църква.
10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.
11. Чакам възкресение на мъртвите.
12. И живот в бъдещия век! Амин.
mon
Потребител
Мнения: 129
Регистриран на: ср авг 27, 2008 5:19 pm

Re: сподели с приятели

Мнениеот mon » нед ное 22, 2009 8:23 pm

Молитва на св. Ефрем Сирин

Господи и Владико на моя живот,
не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие.
Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов дарувай на мене,
Твоя раб.

Ей, Господи Царю!
дарувай ми да виждам моите прегрешения
и да не осъждам моя брат,
защото си благословен во веки веков.
Амин.


Господи и Владико живота моего,
Дух праздности, униния, любоначалия и празднословия не дажд ми.
Дух же целомудрия, смиренномудрия, терпения и любви даруй ми, рабу Твоему.

Ей, Господи, Царю!
Даруй ми зрети моя прегрешения
и не осуждати брата моего.
Яко благословен еси во веки веков.
Аминь.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Вечерни молитви

Мнениеот Славян » пон ное 23, 2009 7:14 pm
Вседържителю, Слово на Отца, Иисусе Христе, Който едничък си съвършен,
поради голямото Твое милосърдие никога не се отдалечавай от мене, Твоя раб,
но всякога пребъдвай в мене.
Иисусе, добър Пастир на Твоите овце, не ме предавай на змийното коварство
и не ме оставяй на прищевките на сатаната, понеже в мене е семето на тлението.
Но Ти, Господи Боже, Комуто се покланяме, Царю светий, Иисусе Христе,
като спя, запази ме с непомрачимата светлина на Твоя Свети Дух,
с Който освети твоите ученици.
Дай, Господи, и на мене, недостойния Твой раб, Твоето спасение, когато съм на леглото;
просвети ума ми със светлината на Твоето свето Евангелие,
душата ми - с любовта към Твоя Кръст,
сърцето - с чистотата на Твоето слово,
тялото - с Твоите спасителни страдания,
мисълта ми опази с Твоето смирение и ме дигни навреме да Те славословя.
Защото си препрославен с безначалния Твой Отец и Пресветия Дух во веки! Амин!
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Молитвеник

Мнениеот kassie » вт ное 24, 2009 9:36 am

Тропар (църк.слав.):Благословен еси, Христе Боже наш, Иже премудры ловцы явлей, ниспослав им Духа Святаго, и теми уловлей вселенную, Человеколюбче, слава Тебе.

Тропар (бълг.):Благословен си, Христе, Боже наш,
Който показа рибарите премъдри,
като им изпрати Светия Дух и чрез тях улови вселената: Човеколюбче, слава на Тебе.
Последна промяна от kassie на вт ное 24, 2009 9:40 am, променено общо 1 път.
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Молитвеник

Мнениеот kassie » вт ное 24, 2009 9:40 am

Ежедневната молитва на св. Филарет Московски

Господи, аз не зная какво да искам от теб.
Ти Едничък знаеш, какво ми е потребно.
Ти ме обичаш повече, отколкото аз умея да обичам себе си.

Отче!
Дай на Твоя раб това, което аз сам не умея да искам.
Не дръзвам да прося нито кръст, нито утеха - само стоя пред Теб.
За Теб сърцето ми е открито.

Ти виждаш моите нужди, които самият аз не съзнавам.
Виж и постъпи с мен според Твоята милост:
накажи ме, изцели ме, смири, въздигни ме.

Благоговея и безмълствувам пред Твоята свята воля
и пред Твоя непостижим за мен промисъл.
Готов съм на саможертва, предавам се всецяло на Тебе.
Нямам друго желание, освен да върша Твоята свята воля.
Научи ме да се моля. Сам в мене се моли.
Амин.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Помилуй ме Боже

Мнениеот Славян » ср ное 25, 2009 7:42 pmПомилуй ме, Боже, по голямата Си милост, и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми.
4. Много пъти ме умий от моето беззаконие и очисти ме от моя грях,
5. защото беззаконията си съзнавам, и моят грях е винаги пред мене.
6. Пред Тебе, пред Тебе едничкия съгреших и лошо пред Твоите очи извърших; тъй че Ти си прав в Твоята присъда и чист в Твоя съд.
7. Ето, в беззаконие съм заченат, и в грях ме роди майка ми.
8. Ето, Ти обикна истината в сърцето, и вътре в мене ми яви мъдростта (Си).
9. Поръси ме с исоп, и ще бъда чист; умий ме, и ще бъда по-бял от сняг.
10. Дай ми да чуя радост и веселие, и ще се зарадват костите, от Тебе съкрушени.
11. Отвърни лицето Си от греховете ми и изглади всичките ми беззакония.
12. Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.
13. Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.
14. Върни ми радостта на Твоето спасение и с властния Дух ме утвърди.
15. Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се обърнат.
16. Избави ме от кръвнина, Боже, Боже на моето спасение, и езикът ми ще възхвали Твоята правда.
17. Господи, отвори устните ми, и устата ми ще възвестят Твоята хвала;
18. защото, да би искал жертва, аз бих Ти дал; но към всесъжения не благоволиш.
19. Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш.
20. Стори добро (Господи) на Сион по Твоето благоволение; въздигни стените иерусалимски;
21. тогава ще Ти бъдат угодни жертви на правдата, възношение и всесъжение; тогава на Твоя олтар ще възложат телци.
lalili
Потребител
Мнения: 16
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 10:04 am

Re: Молитвеник

Мнениеот lalili » пон сеп 20, 2010 1:57 am

Молитвено правилото на св. Пахомий Велики

Трисвятое: Светий Боже, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас.

Пресветая Троице... Пресвята Троице помилуй нас, Господи, очисти греховете ни, Владико, прости беззаконията ни, Светий, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.

Господня молитва "Отче наш...":Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име, да дойде Твоето Царство, да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес, и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на нашите длъжници, и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия.

Господи, помилуй! (12 пъти).

Слава и нине: Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и във вечни векове, амин.

Приидите поклонимся (3 пъти) Дойдете да се поклoним на Царя, нашия Бог. Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа Царя, нашия Бог. Дойдете да се поклоним и паднем пред Самия Христос, нашия Цар и Бог.

Помилуй мя, Боже... Псалом 50:
Помилуй ме, Боже, по голямата Си милост, и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми. Много пъти ме умий от моето беззаконие и очисти ме от моя грях, защото беззаконията си съзнавам, и моят грях е винаги пред мене. Пред Тебе, пред Тебе едничкия съгреших и лошо пред Твоите очи извърших; тъй че Ти си прав в Твоята присъда и чист в Твоя съд.

Ето, в беззаконие съм заченат, и в грях ме роди майка ми. Ето, Ти обикна истината в сърцето, и вътре в мене ми яви мъдростта (Си). Поръси ме с исоп, и ще бъда чист; умий ме, и ще бъда по-бял от сняг. Дай ми да чуя радост и веселие, и ще се зарадват костите, от Тебе съкрушени. Отвърни лицето Си от греховете ми и изглади всичките ми беззакония.

Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене. Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене. Върни ми радостта на Твоето спасение и с властния Дух ме утвърди. Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се обърнат. Избави ме от кръвнина, Боже, Боже на моето спасение, и езикът ми ще възхвали Твоята правда.

Господи, отвори устните ми, и устата ми ще възвестят Твоята хвала; защото, да би искал жертва, аз бих Ти дал; но към всесъжения не благоволиш.

Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш. Стори добро (Господи) на Сион по Твоето благоволение; въздигни стените иерусалимски; тогава ще Ти бъдат угодни жертви на правдата, възношение и всесъжение; тогава на Твоя олтар ще възложат телци.

Верую (Символ на вярата):
Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан. И възкръсна в третия ден, според Писанията. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.
И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.
В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.
Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.
Чакам възкресение на мъртвите.
И живот в бъдещия век! Амин.

Иисусовата молитва (100 пъти): "Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме грешния".

"Достойно есть...": Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, същинска Богородица, те величаем.

Отпуст: Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги и во веки веков. Амин!
Господи, помилуй. (три пъти)
Господи Иисусе Христе, Сине Божий, заради молитвите на Твоята Пречиста Майка, на преподобните и богоносни наши отци, и на всички светии, помилуй ни. Амин!
Метличинка
Потребител
Мнения: 45
Регистриран на: пет фев 06, 2015 4:26 pm

Re: Молитвеник

Мнениеот Метличинка » пон юни 01, 2015 9:33 pm


Царю Небесни, Утешителю Всеблаги, Душе на истината, предвечно изхождащ от Отца и всякога почиващ върху Сина, непресъхващ източник на божествени дарования, разделящ ги на всеки според Твоята воля, с които и ние, недостойните, се осветихме и се запечатахме в деня на нашето кръщение! Погледни милостиво на молитвата на Твоите раби, дойди при нас, всели се в нас и очисти душите ни, за да бъдем подготвени за жилище на Пресвета Троица. Да, Всеблаги, не се гнуси от нашата нечистота и греховни рони, но ги изцели с Твоето целебно помазване. Просвети ума ни, за да познаем суетата на света и на това, което е в света, оживи съвестта ни, за да ни напомня постоянно какво подоба да вършим и какво да отхвърляме, изправи и обнови сърцето, за да не източва ден и нощ зли помисли и неуместни желания. Укроти плътта и угаси с Твоето росоносно дихание пламъка на страстите, помрачаващи в нас драгоценния Божий образ. Прогони далече от нас духа на празност, униние, властолюбие и празнословие, и ни дай дух на търпение, дух на кротост и смирение, дух на чистота и правда, та като изправим разслабените сърца и колена, безленостно да тичаме по пътя на светите заповеди, и така, избягвайки всеки грях и изпълнявайки всяка правда, да се сподобим да получим мирен и непосрамващ край на нашия живот, да влезем в небесния Йерусалим и там да Ти се покланяме заедно с Отца и Сина, пеейки във вечни векове: Света Троице, слава на Тебе. Амин.

Върни се в “Молитви”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост