ПАРАКЛИС на свети архидякон и апостол първомъченик Стефан

Потребителски аватар
MacIlian
 Администратор
Мнения: 384
Регистриран на: пон сеп 19, 2005 12:59 pm

ПАРАКЛИС на свети архидякон и апостол първомъченик Стефан

Мнениеот MacIlian » съб ное 07, 2009 10:02 pm


Тропар, глас 4: С добрия подвиг си се подвизавал, първомъчениче Христов и апостоле, и си изобличил нечеститето на мъчителите, с камъни убит от ръце на беззаконници, венец от десницата на Стоящия свише си приел и викайки към Бога си се отправил, като си казал: Господи, не им зачитай този грях!
Припев: Свети първомъченичеСтефане, моли Бога за нас!
1.1. Елате да увенчаем с венци от песни първомъченика на Христовата Църква и облечени в Божествената благодат на свети Стефан да запеем победна песен!
Припев: Свети първомъченичеСтефане, моли Бога за нас!
1.2. Носейки кротостта на Учителя, любовта и смирението Му, ти, свети Стефане, достойно си бил пръв между дяконите и защитник на вдовиците!
Припев: Свети първомъченичеСтефане, моли Бога за нас!
1.3. Ти си бил повикан достойно за помощник на Христовите апостоли и като верен дякон си вървял по стъпките на Христа даже до мъченическа смърт!
Припев: Свети първомъченичеСтефане, моли Бога за нас!
Богородичен: Христе Боже, Ти заради нас, човеците си допуснал да бъдеш носен от Дева и като младенец да бъдеш повит в пелени, а Твоят първомъченик бил обсипан с камъни и по този начин съблечен като човек!
Припев: Свети първомъченичеСтефане, моли Бога за нас!
2.1. Христе Боже, Твоят първомъченик засия като ангел, окръжен с небесна светлина и се насити с Твоята неизказана светлина, Човеколюбче!
Припев: Свети първомъченичеСтефане, моли Бога за нас!
2.2. Изпълнен с Божествена мъдрост, светият първомъченик изобличи своите мъчители, които го убиха с дъжд от камъни, но с това го увенчаха като победител!
Припев: Свети първомъченичеСтефане, моли Бога за нас!
2.3. Светият първомъченик имаше непобедима смелост чрез ревността си към Бога, защото се опълчи даже до кръв срещу богоубийците!
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!:
Богородичен: Светият първомъченик видя Дошлия чрез Чистата Дева Майка Христос да стои на небето в слава отдясно на Бога Отца!

ЕВАНГЕЛИЕ
Слава на Отца и Сина и Светия Дух: По молитвите на първомъченика, Милостиви Господи, очисти многото наши грехове!
И сега и всякогаи во веки веков. Амин!: По молитвите на Света Богородица, Милостиви Господи, очисти многото наши грехове!
Помилвай ме, Боже по великата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми:
Кондак: Вчера Владиката дойде заради нас по плът, а днес рабът излиза от плътта: вчера Този, Който царува си роди по плът, днес рабът Му бива убит с камъни, затова умира първомъченикът - божественият Стефан!
Припев: Свети първомъченичеСтефане, моли Бога за нас!
3.1. Свети Стефане, ти си надминал по похвала всеки чин и носиш на всекиго победната песен на Словото, защото изнемогвачовешкият ум да ти изплете достоен венец!
Припев: Свети първомъченичеСтефане, моли Бога за нас!
3.2. О, чуден е твоят глас, Стефане, с който си извикал: "Господи Христе, не зачитай на убийците това беззаконие, но като Бог и Творец приеми моя дух като благоуханна жертва!
Припев: Свети първомъченичеСтефане, моли Бога за нас!
3.3. Ти си приел като награда за страданията от десницата на Бога чуден венец и сега, всеблаженни, предстоиш пред Бога. Увенчай със слава и нас, които те възпяваме!
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!
Богородичен: Безтленният Син приема временно битие от Отца чрез Света Богородица. Заради Него убитият Христов последовател Стефан сега наследи вечен живот!

МОЛИТВА
Свети архидяконе Стефане, първи мъчениче и пръв в пътя на спасението след върховните апастоли, днес нашият духовен поглед е насочен към тебе. Ние знаем за тебе как ревностно си прегърнал Светото Евангелие и усърдно си го проповядвал със слова и дела. Твоята обич към Господа била известна на всички християни, а добротворството ти нямяло граница. Затова светите апостоли те избрали за пръв свой помощник в грижите за трапезите за бедните, болните и нещастните. Не е имало случай да дойде при тебе някой и да си отиде празени неутешен. Тебе Бог избрал като гранитен камък в строежа на първата християнска община и ти достойно изпълни Божиите планове. Обаче лъжливата фарисейска ревност и завистта на Божиите противници те постави на подсъдимата скамейка да отговаряш за своята вяра. Ти и тук не се посрами, изобличи Христовите убийци и след пламенната защита на своята реч видя Господа Иисуса да стои отдясно на Бога Отца и да ти поднася венец. Книжниците и фарисеите те обсипаха с камъни и те убиха. В предсмъртните страдания ти, вдъхновен от Дух Светий, можа да се молиш за своите мъчители като Господа на Кръста: "Боже, не зачитай им този грях!"
Ето, ние днес стоим коленоприклонно пред твоя образ и просим за себе си твоето застъпничество пред Бога. Защити сираците и вдовиците, подкрепи немощните и старците, излекувай нашите телесни и душевни недъзи. Погледни милостно и към твоите раби (имената), които търсят твоята закрила и ходатайство пред Бога. Запази ни от всяко зло и ни защити от видими и невидими врагове. Нека даденият ти от Бога мъченически венец послужи като всесилен покров над нас, та с твоите молитви да преминем тукашния живот спокойно в мир, единомислие и славословие на Отца и Сина и Светия Дух. Амин!

Върни се в “Параклиси”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост