клиросно пеене

иконата, църковната архитектура, музиката, живописта, фотографията и графичния дизайн с християнско съдържание
Иван Калев
Потребител
Мнения: 132
Регистриран на: нед дек 07, 2008 6:17 am

клиросно пеене

Мнениеот Иван Калев » ср яну 21, 2009 1:47 pm

Здравейте! С моята нова тема търся помощ за себе си и за всички, които искат да пеят сладкогласно на клира. Семинаристите учат източно-църковно пеене 5 години и са предпочитани навсякъде като певци. Тези, които са учили в музикални училища и консерватории пеят много вярно и са предпочитани за хорови певци. Такива като мен, учили-недоучили в паралелния курс и в богословските факултети търсят самоучители.
Отец Кирил Дидов е издал прекрасен самоучител с 40-те упражнения и "Господи возвах" на 8-ми глас.
Радка Тончева също е издала "Кратък възкресник" в комплект с компактдикове.
Любомир Янъков в софийския храм "Свв. Кирил и Методий" е създал школа. Доколкото зная в "Покров Богородичен" също има двегодишен курс за певци. Ние в Бургас нямаме такава школа. А тези, които живеят в по-малките градове и поселата не зная как се справят.
Молбата ми е към знаещите и умеещите да направят сайт, откъдето да можем да теглим самоучители на паралагия и мелос.
Да се започне от "Кратък възкресник", "Псалтикиен възкресник", "Псалтикийна утреня", "Псалтикийна Литургия", "Псалтикийен минейник", "Псалтикиен триод и Пентикостар" и накрая с "Псалтикийни треби".
Всяко песнопение да бъде изпълнено на паралагия и мелос.
Знаем, че трудът, положен за Бога не остава без награда на земята и в небесата! Всичко да бъде за Божия слава!
Утре се навършват три месеца от блажената кончина на една наша християнка - Йова Велева от Бургас. Беше духовно чадо на приснопаметния архимандрит Севастиян, дългогодишен ефимерий на Патриаршеския девически манастир "Света Троица" до Велико Търново. След като й беше поставена най-страшната диагноза рак, я обгрижваше духовно свещеник Василий от бургаски храм-параклис "Света Троица". Редовно я изповядваше и причастяваше до последни й земен миг. Когато вече беше на морфин с нетърпими болки, дядо Севастиян й се явил да я утеши. Тя му казала, че се страхува от митарствата, а той й казал:
-Не бой се, дядо! Аз ще те чакам горе! Сега при мен в килийката е Иван певецът. Той ще излезе, ти ще влезеш!
Иван певецът е приснопаметният протопсалт Иван Димитров от Велико Търново. Когато учех там в Богословския факултет видях колко внимателно и с много любов учи богословите на източно-църковно пение.
Затова моля тези, които знаят и могат, да помагат на желаещите да се научат така, както помагаше Иван Димитров!
За слава Божия!
РАДКА ТОНЧЕВА

Re: клиросно пеене

Мнениеот РАДКА ТОНЧЕВА » нед сеп 06, 2009 7:54 pm

Моля, обадете ми се, красивото църновно пеене изисква сериозна подготовка, с радост помагам на всеки, който желае да се образова.Радка
Иван Калев
Потребител
Мнения: 132
Регистриран на: нед дек 07, 2008 6:17 am

Re: клиросно пеене

Мнениеот Иван Калев » ср сеп 09, 2009 10:06 pm

Благодаря за предложението! Моля да ми пишете с лично съобщение, защото аз не мога да Ви намеря сред потребителите!
Гост

Re: клиросно пеене

Мнениеот Гост » пон сеп 14, 2009 9:57 am

франка

Re: клиросно пеене

Мнениеот франка » пон сеп 14, 2009 6:39 pm

подобен сайт има- на йеродякон Юстин Зографски. в него има неща за самоучител които могат да бъдат изтеглени. хубавото е че има и светогорски варииаци върху определени песнопения.
Иван Калев
Потребител
Мнения: 132
Регистриран на: нед дек 07, 2008 6:17 am

Re: клиросно пеене

Мнениеот Иван Калев » чет сеп 17, 2009 9:25 pm

Вчера се срещнахме с Радка Тончева в Бургас. Подари ми "Кратък възкресник" на западни ноти, фототипно издание, два диска с всички песнопения от него и пълен запис на Светата Златоустова Литургия на още два диска. Молитвите ми към свети Роман Сладкопевец и свети Йоан Кукузел под Покрова на Пресвета Богородица са били чути!
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: клиросно пеене

Мнениеот aktex » чет сеп 17, 2009 9:37 pm

Иване, какво е "Кратък възкресник" на западни ноти???

Това са тези по които учихме по музика през соца, а има и други пак 8, но на църковно-славянски.
psaltos1

Re: клиросно пеене

Мнениеот psaltos1 » пон мар 29, 2010 12:13 am

Акте Х, има западни ноти, които ти сигурно си учил, има също така наречените невми или винзантийска нотация която се използва за източното пеене и която е много по-подходяща за тези цели от западните ноти.

"Това са тези по които учихме по музика през соца, а има и други пак 8, но на църковно-славянски."

Не, това няма нищо общо нито със соц. нито с църковно славянски.

Ето страницата на отец Юстин Зографски

http://www.ierodiakonjustin.info/

Има много полезни невми, и записи. М/у другото и целият Кратък Воскресник заедно с упражненията го има записан.

Според мен от голяма помощ е да се служат записи с източно пеене. За жалост в момента такива записи са 95% на гръцки. Но макар и да не разбирах думите, самата музика много помага. Много "клишета" се запаметяват. Започваш да чуваш гласовете (1-8)... изобщо е от голяма полза.

Поздрави
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: клиросно пеене

Мнениеот m.muladzhikova » пон мар 29, 2010 9:09 am

Псалтос,
благодаря за линка към сайта.

Иван,
какво е качеството на зиписите?
Иван Калев
Потребител
Мнения: 132
Регистриран на: нед дек 07, 2008 6:17 am

Re: клиросно пеене

Мнениеот Иван Калев » пон мар 29, 2010 8:08 pm

Качеството на записите на г-жа Радка Тончева е отлично! Тя се върна от Италия всеки може да й се обади и ако има възможност да си купи "Кратък възкресник" и двата нейни албума. На Благовещение се срещнах и с г-н Иван Праматаров. Имам негови записи, а също на отец Кирил Дидов, на г-н Андрей Касабов и много други. Така, както Мирослав Стефанов ми изпрати диск със записи, така и аз имам желание да ви ги изпратя. Само още малко ми трябва да се науча да правя записи от един носител на друг. Пишете ми!
psaltos
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: нед мар 28, 2010 11:50 am

Re: клиросно пеене

Мнениеот psaltos » вт мар 30, 2010 10:33 am

Според мен тези нови издания на западни ноти са вредни. В дългосрочен план, всеки който има сериозно намерение да се занимава с източно пеене трябва да научи невми. Това е азбуката.

Плюс това невмите са много по удобни за пеене прима виста, и за източните ладове също. Много формули които завършват определено коляно примерно с източни ноти певецът може лесно и бързо да разпознае а на западните не.

Не знам защо някои хора толкова се напъват да правят тези адаптации, според мен по-добре да вложат тези сили за разпространение на вече същесествуващото наследство.

Поздрави
Иван Калев
Потребител
Мнения: 132
Регистриран на: нед дек 07, 2008 6:17 am

Re: клиросно пеене

Мнениеот Иван Калев » вт мар 30, 2010 12:43 pm

Който е учил в Семинария, Духовна Академия или Богословски факултет и е усвоил тънкостите на пеенето на невми познава красотата на източно-църковното пение. За съжаление качеството на фототипно отпечатваните Псалтикии на Манасий Поптодоров е плачевно! Когато Петър Динев е започнал преводите им на западни ноти, съм сигурен, че го е правил с благословение. Всички знаем, че има едно прекрасно поколение духовници и певци, които не познават невмите, но са ненадминати! За съжаление най-младите поколения семинаристи отхвърлят пеенето на западни ноти! А тези, които в музикални училища са учили западни ноти, не желаят да се запознаят с красотата на невменото пение! Старая се да се уча от двете школи и много уважавам г-н Иван Праматаров, който с много любов преподава невмено пение, адаптирано и със западни ноти! Ако има в певческите школи русофили и гръкофили, аз предпочитам да бъда българофил!
Asenov
Потребител
Мнения: 411
Регистриран на: съб яну 24, 2009 7:24 pm

Re: клиросно пеене

Мнениеот Asenov » вт мар 30, 2010 3:12 pm

Asenov
Потребител
Мнения: 411
Регистриран на: съб яну 24, 2009 7:24 pm

Re: клиросно пеене

Мнениеот Asenov » вт мар 30, 2010 3:14 pm

psaltos
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: нед мар 28, 2010 11:50 am

Re: клиросно пеене

Мнениеот psaltos » вт мар 30, 2010 6:07 pm

1) Аз не съм семинарист и съм самоук
2) Понеже в момента нямам време да отговоря обстойно на въпроса, ще ви пратя един линк където подробно е обяснено защо невмите са по-добри за употреба при източно църковно пеене:

http://stanthonysmonastery.org/music/NotationB.htm

3) Да, наследство, защото вече имаме голяма база то псалтикии, които никой нито може нито ЩЕ преведе някога. Ако искаме да ги ползваме ТРЯБВА да можем да пеем по невми.

4) Западните ноти за пеене са по неудобни и трудни (освен за някого с формално музикално образовение, но дори и тогава те пак са по трудни при един 6ти глас примерно)

5) Как ще предадем със западни ноти повредите, минаването от един глас в друг (диези, бемоли, които са много по трудни за четене)? Как ще запишем един 2 ри или 6ти глас (-невъзможно е, тези интервали в западните ладове ги НЯМА), че дори и 8ми, който се води диатонически, но всъщност не отговаря 100% на западната диатоническа гама...?

6) Тук не говорим кой стил е по-добър.. кой по-красив и тнт. Това са субективни неща, тук говорим за ПРАКТИЧЕСКИТЕ предимства на невмите за източното пеене.

Поздрави
Последна промяна от psaltos на вт мар 30, 2010 7:25 pm, променено общо 2 пъти.

Върни се в “православно изкуство и символика”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост