Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

иконата, църковната архитектура, музиката, живописта, фотографията и графичния дизайн с християнско съдържание
svetkataa
Потребител
Мнения: 15
Регистриран на: нед сеп 19, 2010 1:52 pm

Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот svetkataa » ср сеп 22, 2010 2:44 pm

Правилно ли е изобразяването на Бог Отец в православната иконография?

Нека видим какво казва историята: В първите векове християните нямали обществена сграда, в която да извършват богослужения. Те извършвали завещаната им от Господ Иисус Христос св.Евхаристия по къщи и скрити места ( напр.катакомби).Поради гонението от страна на езичниците и страх от профанация на светините си, те започнали да изразяват вярата си в символи.И вместо преки изображения на Своя Бог първите християни използвали система от символични изображения, които били разбирани само от просветените в тази вяра. За разлика от християнството древния езически свят в своите религиозни представи бил пропит от материални и чувствени елементи.Боговете и богините, които изобразявали езичниците били за тях най красивите от всички останали хора, чужди на човешките недостатъци с добре изразени антропоморфни форми.Но по своя характер новата религия, която светкавично завладявала Рим била чужда на тези чувсвени елементи, защото била пропита от най-висша духовност.Нейните членове били призвани "да се покланят на Отца с дух и истина"(Иоан 4:24).И този Бог е един, единствен с безтелесна природа.
-Характера на християнството се оказал чужд на езичесткото развитие в живописта и пластиката.За християните не били нужни конкретни видими форми и изображения на Бога.Това абсолютно, вездесъщо и невидимо Начало не би могло да бъде вместено в един ограничен конкретен образ, какъвто и да е бил той по своя външен вид. И вместо преки непосредствени изображения на единия Бог християните използвали тайнствената символика, която и днес се среща в православните храмове.Но нека да проследим как се развива изобразяването на един конкретен образ в християнството- на Бог Отец.По свидетелството на Ориген се разбира, че между християните, (въпреки изискваната от религията висша одухотвореност) се срещали и такива, които създали най съвършен образ на всемогъщия Бог.Ето какво казва той:"Изображенията на боговете при езичниците били различни:едни повече, други по-малко съвършени, както в произведенията на Фидий и Поликлет.Същото различие се забелязва и у християните: между тях има такива, които са създали най-съвършен образ на всемогъщия Бог" Този възглед за неизобразимостта на Бога споделяли и други църковни писатели.Блажени Августин казва:"Ако Бог е безтелесен, необходимо следствие е, че Той не може да бъде изобразяван телесно" Блажени Теодорит Кирски пише:"Следвайки заповедите на Десетословието , ние сме длъжни да не изобразяваме Бога, с каквито и да е било видими знаци, тъй като Той е невидим и неописуем"А Конастинополския патриарх Герман по-късно потвърждава,че християните никога не са мислили да изобразяват невидимия Бог в какъвто и да е вид,образ, подобие или начертание.А папа Григорий Велики дава ясно да се разбере, че в нач. на VIII в. изображения на Бог Отец не са съществували.Ето какво казва той:"Ние не можем да си представим във видим образ и изобразен с бои Отца, Защото не знаем какъв е Той..."Така образа на Бог Отец в християнството през първите векове се запазил само в символите изведени от Свещеното писание.
Къде за първи път срещаме Образа на Бог Отец в друг вид не в обичайния символен за християните?
-Първи опит за преминаване от символично към антропоморфно представяне на Бог Отец е открито в една старохристиянска базилика от V в. в Рим.Базиликата "Св. Мария Велика."
Една от мозайките в тази базилика представя една библейска сцена, сцената "Превземането на Йерихон от израилтяните" Тук присъствието на Бог Отец било представено в човешка фигура, която благославяща се подавала наполовина от облака.По-късно в историята на християнството тази фигура започнала да се заменя в цял ръст.Наи-често Бог отец бива срещан във образ на старец с дълга брада или като юноша, напр. при сътворението на първите хора Адам И Ева.
Аз питам този антропоморфизъм намира ли място в православната иконография с оглед на всичките тези събития и мения?
Ето какво казва Св.Василий Велики:"Ако искаш да познаеш Бога, отдели се от своето тяло и от ЧОВЕШКИТЕ си чувства, напусни земята, морето, въздуха...прекоси с духа си небето и щом се въздигнеш над него, съзерцавай единствено с духа си карасотата, която царува там, небесните войнства, хора на ангелите, на арахангелите и накрая като се извисиш над всичко това, което е СЪЗДАДЕНО и отстраниш духа си от НЕГО опознай Бога...ето Бог Отец, ето Бог Син, ето Бог Дух Свети".
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот ven4e » ср сеп 22, 2010 3:46 pm

Ще цитирам мнението на един православен свещеник:
"Не искам да потвърждавам, че Бог Отец може да се изобрази по някакъв адекватен начин. Както впрочем и за Светия Дух изображението във вид на гълъб е само асоциативно - духът е невидим - само еднократно се е явил по този начин. Но иконата не е фотография, а проникване в духовно пространство".
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот Дон Кихот » ср сеп 22, 2010 4:06 pm

Изобразяването на Бог Отец като чист Дух е забранено от Седмия вселенски събор (787 г.). Въпреки това продължава да се рисува главно под католическо влияние.
:cry:
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот Дон Кихот » ср сеп 22, 2010 4:50 pm

Можете да свалите тази класическа книга

Автор: Успенский Л.А.
Название: Богословие иконы православной церкви
Издательство: Коломна: Издательство братства во имя святого князя Алексадра Невского
Год: 1997

оттук:
http://mirknig.com/knigi/religiya/11812 ... erkvi.html
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот ven4e » ср сеп 22, 2010 5:10 pm

Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот Дон Кихот » ср сеп 22, 2010 6:07 pm

Венче,

Това руско мнение, което цитираш, не е много меродавно. Неговият автор вижда и в Библията, и в иконата само отвлечени символи, а това е опасно, защото води именно до гностицизъм. Ние не влизаме в църквата, за да се наслаждаваме на собствените си чувства (прелест), а да приемем Божията благодат (спасение).

Неслучайно отците на Седмия събор са забранили изобразяването на Бог Отец или рисуването на кръстове по земята. Всяко фантазиране или профаниране трябва да има мярка, иначе се изражда.

:thumbdown:
Liturgist
Потребител
Мнения: 12
Регистриран на: чет мар 29, 2007 7:54 am

Re: Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот Liturgist » чет сеп 23, 2010 10:29 am

82- ро правило на Трулския събор категорично забранява изобразяването на Христос във вид на Агне тъй като е отминало времето на старозаветните предобрази и алегории. Живеем във времето на изпълнение на пророчествата и предобразите. Иконата трябва да изобразява онова, ... "което сме чули, което сме видели с очите си, което сме наблюдавали и което ръцете ни са попипали за Словото на живота." /1 Йн. 1:1 /. Ако иконата не изобразява това, което сме видели, то тя въвежда в лъжа. Никой не е видял Бог Отец. Следователно изобразяването му е невъзможно. Единородният Син, Който е в недрата на Отца е станал плът и е живял между нас. Той може и трябва да бъде изобразяван. Светият Дух може да бъде рисуван само във вид на гълъб, или на огнени езици в иконите на съответните събития, когато е видян в този образ.
Потребителски аватар
ecclesiast
Потребител
Мнения: 225
Регистриран на: ср сеп 30, 2009 2:26 pm

Re: Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот ecclesiast » чет сеп 23, 2010 12:57 pm

Тъй като във всеки православен храм има изображение на Отца, ако някой православен каже тук, че не е правилно, то такъв православен очевидно не ходи на черква. Защото инак би се чувствал некомфортно, нали така.
Същото беше и с другите антицърковни теми.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Богопоклонение, не храмонаблюдение

Мнениеот Славян » чет сеп 23, 2010 9:53 pm

Liturgist
Потребител
Мнения: 12
Регистриран на: чет мар 29, 2007 7:54 am

Re: Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот Liturgist » чет сеп 23, 2010 10:06 pm

След падането на Византия и затихването на исихазма, в областта на иконописанието настава време за произволни интерпретации. Останали извън обсега на здраво богословско надзорничество, зографите дават, макар и благочестива, воля на своите собствени тълкувания. През вековете изобразяването на Бог Отец стига до нас като утвърдено църковно предание. Но това не означава, че е истинно. Доста неща и в богослужението са се промъкнали през столетията и впоследствие са били отхвърлени. В епиклезата на св. Литургия се привнася молитвата на 3- ия час " Господи, иже Пресвятаго Твоего Духа...", която съвсем не е на място и с право е пропусната в новобългарското издание на Служебника.
Съвсем не ме притеснява изображението на Бог Отец, доколкото болшинството хора го възприемат като украса, и едно такова изображение няма да ме спре да ходя в храма. Но ако подобна икона провокира неправилни богословски мнения, то тогава няма да ми е приятно да я виждам в църквата.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот ven4e » пон окт 18, 2010 1:51 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот Aurelia Felix » пон окт 18, 2010 3:33 pm

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот ven4e » пон окт 18, 2010 3:41 pm

Мога да напиша и защо се забраняват музикални инструменти в Новозаветната църква :) Сигурна съм, че идея си нямаш :) И не само от това, за огромно мое съжаление.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот Aurelia Felix » пон окт 18, 2010 6:46 pm

Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Изобразяването на Бог Отец-правилно ли е, или не?

Мнениеот Жоро » пон окт 18, 2010 6:57 pm


Върни се в “православно изкуство и символика”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост