Romeiko ensemble

иконата, църковната архитектура, музиката, живописта, фотографията и графичния дизайн с християнско съдържание
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Romeiko ensemble

Мнениеот prokimen » ср окт 10, 2012 11:33 am

Бързам да споделя днешното си случайно откритие по две прични.

1. Рядкост е да се чуят подобни византийски песнопения

2. Заинтригован съм от мненията на форумните писатели и читатели, които ежедневно се регистрират, а не се виждат на дискусионния хоризонт, какво е впечатлението им от клипчето на ансамбъла за византийска музика "Ромейко" в опита им да нт.н. "велика църква" - "Св. София".

През 1992 г. в С.А.Щ. е създаден ансамбъл "", поставил си за цел да възстанови древното автентично византийско пение. Същевременно, участниците в ансамбъла гастролират в облачения на древните византийски певци или псалти, възстановени по древни образци и описания.

Периодически хорът дава концерти в "концертната зала" - храма "Св. Ирина"
Този факт и други факти на концерти в православни храмове провокира у мен въпроса доколко е възможно това от благоговейна гледна точка? Допустим ли е концерт в храм, който по предназначение е дом за молитва? Молитва ли е концертът? Допустимо ли е църковните богослужебни текстове да се пеят на концерти? Например, не граничи ли с кощунство или профанация концертното изпълнение на "Тебе поем"? В този контекст би могло да се допусне и употреба на потирите по владишките банкети? Как мислите по този въпрос?

Причината да отворя нова тема е преди всичко и най-вече неотдавната изява на хористите да ни покажат царското или по-скоро императорското богослужение в Православна Византия, а именно , както то се е извършвало в храма "Св. София" в Константинопол през XIII век.

Понеже не съм специалист в тази област, не мога да се произнеса дали реконструкцията е сполучлива или не. Гледайки клипчето, не мислите ли, че Бог във Византий е бил всичко на всичко един символ, в който човечеството самообожествява себе си и само себе си - император и духовенство?

До каква степен пищната църковна ритуалистика не убива духа или невидимата представа за Вечносъществуващия Бог?

Върни се в “православно изкуство и символика”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост