Вавилонската кула - неосъщественият съветки проект

иконата, църковната архитектура, музиката, живописта, фотографията и графичния дизайн с християнско съдържание
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Вавилонската кула - неосъщественият съветки проект

Мнениеот prokimen » вт апр 03, 2007 5:50 pmНа една от най-високите точки на Москва се извисява днешната катедрала, в чест на Христа Спасител.

През февруари 1990 г. Синодът на РПЦ - Московска Патриаршия дава благословението си за възстановяването на храма, а на 5 май 1995 г. излиза и специален президентски указ.

Храмът е действащ от 2000 година. Той е изграден на мястото на взривения на 5 декември 1931 г. храм.
(дореволюционна фотография на взривения храм)

Строителството на грандиозен храм в чест на победата във войната над Наполеон през 1812 г. било замислено още в онези дни, когато последните френски войници напускали пределите на Русия. Едва 5 години по-късно, на 12 октомври 1817 г. се освещава мястото на строежа и поставя първия камък. Храмът трябвало да се вижда от всяка точка на руската столица. На 26 май 1883 г. бил осветен след 44 годишно строителство.

Храмът бил висок 103,5 метра, заемащ площ от 6805 кв. метра с диаметър на главния купол 25,5 метра и побирал до 10 000 души.

Дошлите на власт болшевики предприемат фараоничен проект за архитектурната промяна на гр. Москва.


Последна промяна от prokimen на вт апр 03, 2007 6:04 pm, променено общо 1 път.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Мнениеот prokimen » вт апр 03, 2007 6:03 pm

Взривявайки катедралата, безбожната власт възнамерявала на нейното място да въздигне нещо особено, което да символизира мощта на комунистическата идеология.

Плановете се объркали. На строителната площадка комунистите хвърлили десетки тонове бетон, започвайки грандиозното строителство на ДОМА НА СЪВЕТИТЕ, кеойто трябвало да представлява следното:В крайна сметка, строителите трябвало да преустановят строителството, защото на мястото на разрушения храм се появило много водаи почвата се оказала нестабилна. Десетилетия наред останал да свидетелствува за грандиозния строеж един плувен басеин "Москва"

Последна промяна от prokimen на вт апр 03, 2007 8:33 pm, променено общо 1 път.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Мнениеот prokimen » вт апр 03, 2007 6:19 pm

Излятата основа за най-голямото здание в света - Домът на Съветите представлявала нещо действително уникално и несрещано до този момент. Плаващата основа наподобявала огромна чаша, която плувала като чиния в корито. Никакви земетресения не могли да застрашат подобна основа, както за плаващата чиния не са опасни движенията на водата, в която тя плава.

С идването си на власт, Хрушчев преостановил строежа и се разпоредил да залеят основите с вода и наоколо да построят съблекални. Така се получил най-големият в света открит плавателен басеин.

Възникнал проблем за през студените руски зими. Гениалността на комунистическата власт изобретила разрешение - през зимата да се топли водата в басеина. Никой не е в състояние да узнае колко енергия е била необходима за да се топли товаогромно съоръжение.

Ето как би изглеждала комунистическата Вавилонска кула днесprokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Мнениеот prokimen » вт апр 03, 2007 6:52 pm

Било разпоредено на проектантите да предвидят голяма глава на Ленин, който окичвал несравнимото строителство. Главата на пролетарския "гений" трябвало да бъде толкова голяма, че да помести в себе си зала за конференции и конгреси.За такава глава се изисквало и съответно голямо тяло. Предвиждало се туловището за конгресната зала да бъде по-голямо от кремълскатаСтроителството на кула не е толкова трудно, а и затова и се нарича кула. Но другарят Ленин не е кула и не трябвало на макета да изглежда като истукан. Той се е врязал в съзнанието на хората всякога опъната напред ръка и издигната нагоре, указваща "верния" път на пролетариата.

Гениалните архитекти измислили ръката на Ленин да бъде с размерите на железопътен мост.

Лесно е да се строи мост, защото краищата му опират двата бряга, а ръката на "безсмъртния вожд" висяла в пространството, в празнотата.

Строителите на американската статуя на Свободата не срещнали трудност с нейната ръка, държаща факела, защото тя е издигната нагоре.

Архитектите решили да направят хиляда тонно вътрешно укрепване на ръката, но възникнал друг проблем - в каква страна трябвало Ленинската ръка да показва?! - Запад? - Изток?

Понеже планът на силите на поднебесието бил да устрои световна революция и да погълне целия свят, то затова и въпросният Ленин трябвало да сочи целия свят и сияещото бъдеще. затова се взело мъдро решение да се постави електрически двигател под статуята свръх гигант, който да върти непрекъснато статуята.

При изгрев слънце - ръката на "вожда" ще показва Изток. Когато слънцето се възкачва насред небето - ръката ще се извисява към него. И така цели 24 часа - пълен оборот.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Мнениеот prokimen » вт апр 03, 2007 7:16 pm

С ръката на Ленин не свършила архитектската главоблъсканица, а оттам тя тепърва трябвало да започне. Било недопустимо да се постави статуята направо на земята. Налагало се построяването на съответен постамент. Ако самата статуя е по-висока от всяка една кремълска кула, то какъв постамент би трябвало да се предвиди? 100 метра, 200, 300? Разбира се, че 300 метра са малко. Толкова е Айфеловата кула и такава постройка вече имало. Трябвало им по-висок постамент, на който и да поставят въртящият се вожд като златен петел.

Решено било в постамента да се устрои музей на световните революции, най-голямата в света библиотека, институт "Маркс и Енгелс", отделен институт "Ленин", работнически клубове и голяма, много голяма, най-най-голямата зала в света.Зали и стълбища - червен гранит, бял гранит, черен, мрамор - бял и розов, малахит и т.н.Безсънни нощи хиляди инженери търсели разрешение на хиляди проблеми. А какви трябвало да бъдат асансьорите? С каква вместимост? С кресла или без? А как да се устрои вентилацията на фантастичната постройка? Как да се осигури идеална акустика в главната зала? А когато изгори крушка, то как ще се сменя на тавана, който се издигал на 70 метрова височина?Всичко това трябвало да се нарича Дворец на Съветите - ДС, който получил народното наименование ВАВИЛОНСКА КУЛА.

Едва започнал строежът, а вече метрото стигало дотам и новата спирка нарекли преждевременно ДС, но фараоничната сграда така и не построили.


- видео архивен материал
Liturgist
Потребител
Мнения: 12
Регистриран на: чет мар 29, 2007 7:54 am

Мнениеот Liturgist » вт апр 03, 2007 9:46 pm

По повод на представеното от Prokimen се сетих за нещо, което съм чувал. То може да е плод на православно остроумие, а може и да е истина- не знам.
Казват, че когато след смъртта на Ленин започнали да копаят основите на мавзолея, строителите се натъкнали и спукали минаваща оттам канализация. Вонята от нечистотии около Кремъл била нетърпима. Чувайки за това, св. патриарх Тихон Белавин отбелязал: "Каквито са им мощите, такова им е мирото".
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Мнениеот prokimen » ср апр 04, 2007 2:33 pm

:)

Върни се в “православно изкуство и символика”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост