Фаянсов иконостас в Савино

иконата, църковната архитектура, музиката, живописта, фотографията и графичния дизайн с християнско съдържание
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Фаянсов иконостас в Савино

Мнениеот prokimen » чет окт 06, 2016 1:59 am

На любителите на църковното изкуство препоръчвам книгите на Андрей Грабар. За момента той остава ненадминат колос в научните изследвания на християнското изкуство. Нямам представа дали има някакви негови творби на български език, като се има предвид, че не само съпругата му е българска, но и самият той публикува първата си сериозна творба с научна стойност в България.

Колкото по темата, предлагам на вниманието Ви фансовия иконостас в храма "Преображение Господне" в микрорайона Савино на гр. Железнодорожен (Железнодорожный).

Иконостасът е централен с два странични, което по-простичко казано ще рече, че има три престола - централен и два странични.

Иконостасът е от църквата, строена по проект на архитекта Н. Потапов и чието преустройство е завършено през1905 г. По това време храмът е украсен с фаянсов иконостас, изработен в тверската фабрика на М.С.Кузнецов по проект на професора по архитектура В.А.Косяков и скулптора Н.В.Аненски.

Съдружеството на Кузнецов е изработило всичко 38 подобни иконостаса в различни храмове по цяла Русия, както и иконостаса за православния храм в чешкия курортен град Марианске Лазне. Иконостасът от Марианске Лазне е бил изготвен и представен на изложбата в Париж през 1900 г., след чието закриване е транспортиран в Чехия.

Цветовете на иконостаса в с. Савино са до ден днешен свежи. Иконостасът е три ярусен (иконите са на три нива) и нароява 33 икони. Удивителната дълговечност на иконостаса се обяснява с това, че елементите му са изпичани при 1200 градуса. По време на богоборческата власт в Русия храмът преживял участта на милионите руски храмове. Той бил ограбен, но по чудо иконостасът не бил разрушен.

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Църквата "Св. Владимир" в Марианске-Лазне

Мнениеот prokimen » чет окт 06, 2016 2:23 am

Православният храм "Св. Владимир" в чешкия курортен град Марианске-Лазне е осветен през 1902 г. Сред множеството руски пътешественици, отсядали за лечение в Марианске-Лазне са били генерал А.Ф.Лвов, автор на руския химн "Боже, царя храни", писателите Гогол, Тургенев, Гончаров, писанистът Рубинщейн и др. известни личности.

В онова време не е съществувала православната църква на Чешките земи и Словакия. Постройката на православен руски храм в град Марианске-Лазне било въпрос на международен престиж, както и икономическа необходимост, щото многочислените руски курортисти не отивали в неделните и празнични дни да се молят в съседните градове.
Върни се в “православно изкуство и символика”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта