За и против икуменизма

рисковете на междухристиянския диалог
dshakin
Потребител
Мнения: 238
Регистриран на: вт апр 22, 2008 5:03 pm

Мнениеот dshakin » пон юни 02, 2008 12:23 am

Петрова
Потребител
Мнения: 524
Регистриран на: ср фев 06, 2008 4:14 am

Мнениеот Петрова » пон юни 02, 2008 3:21 am

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » пон юни 02, 2008 4:43 am

За отлъчването - не разбрах мнението ти. Освен ,че май ще накърниш Христос или нещо от тези дивотии.

Какъв коментар искаш за митовете и легендите. За мен ти влизат в митологията на всеки народ, но ги няма в Библията. Виж в твоята може и да ги има, знам ли. Минотарви , джуджета, феи, баба яга и много други :).
Кое е достатъчно кресноречиво в превода?
Идинствено превода на бългаски се превежда "предания", заимствано от руския или по точно казано май преведена от руски. Думата не се среща в друг превод :( .

А какво искаш да коментирам за "кирхе" -> Светото Писание на Лутер най-вече са му бодяли очите думите: Предание и Църква (Kirche) която той превежда като община, събрание (Gemeinde).
Ами най- важното е ,че църквата не е църква с тухли и бетон :) , това е събрание на хора в христа :). Но много от вас като чуят църква и си представят една голяма сграда вътре мрачна (конкуренция на погребалните агенции :lol: , а всъщност трябва да е храм в който да възхваляваме Бог) и трябва да се влиза тихо мълком , да не ни осетят, да се изнижем когато целунем пръстена или кръста подаден от попа и това е много "набожно" :lol: (ох, да ви имам набожността :lol: ). Тъй като не ползвам превода на Лутер, няма как да дам отговор. Но ето ,че и човек от обща култура (каквато при теб е занижена, но хайде имаш конкурент , един дето само го мразят), би обяснил какво е, какво представлява всъщност Живата Църква.

Ами съжалявам много но моята Библия се състоя от 66 книги,канона на която е приключил в края на първи век след Христа. Всичко след това което се е изключило и включило за мен е ерес. Боже опаци да вярвам на Макавели или 3 третата книга на ездра (да не би някой от вас да е имал трето око и да се е притеснявал да каже ,че да е записал нещата по някакво такова заглавие). В крайна сметка много от православните се оказват психически неустоичиви да причетата една дълга глава от която и да е книга. За това съответната книга на ездра е "накълцана" на 3 части ,че бебчетата да си направят попара с нея и макавели и да я изядат по лесно (ако не разбираш метафорите - твой проблем). Дори в гръцкия превод не открих тези "беседи" , да не би да искаш да кажеш ,че си се виждал на някоя беседка и сте си говорили за 2 Солонци ??? :shock:

Ами не виждам, някой да си напрегне мозъка от вас и да "сътвори" нещо , което "братята" руснаци вече да не са го направили. Дишата им прахта , във всяко едно отношение - че чак ви се присмиват. Но вие си искате така. Има много хубава "приказка" дето казват хората "човек като иска да е жертва на някой , не можеш да му помогнеш". Така ,че и да иска някой да ви помогне - няма начин. Те (братята) ви бият , а вие пак отивате при тях.

Еха , последните християни.
Елена ли имаше дете "християнка". Ето елена виждаш ли ,дъщеря ти не е християнка, щото ти си последното покеление :lol:
Той Паисий го е казал "неразумни човеко , защо се срамиш да се наречеш българин" - ами много просто, българин=простак (неук, необразован,мръсен,бърка си в носа,"интереса клати феса" - малко като проститутка е той). И ето сега какво означава последни християни?
Няма как да сме последни - нашите деца и те ще бъдат. Или пък ти предвиждаш края на света след по малко от година и нямаме време да научим децата си и да ги образоваме в Словото?
Неразумнии..... Павел писа, че са в последно време. Уау тва "последно време" 2000 години. :shock:
Така ,че всяко време е последно. Както по времето на Хрисос, така и след смъртта му и след възкресението и по време на апостолите (когато Исус е в царството си). А пък ти тази ерес дето ми приказваш ,че сме последни , можеш да я завреш да не казвам къде на този дето ти я пробутва!

По задълбочено трябва да мислиш ти , че като гледам каква теология изповядваш , много си далеч даже и от православието :lol:
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Мнениеот ven4e » пон юни 02, 2008 9:31 am

Шакин, на мен любим ми е св.Игнатий Брянчанинов и понеже ме подсети за него, те поздравявам теб, а и всички истински вярващи в една друга тема с неговите думи :)
Петрова
Потребител
Мнения: 524
Регистриран на: ср фев 06, 2008 4:14 am

Мнениеот Петрова » пон юни 02, 2008 9:57 am

Шакин, искат от теб да наливаш масло в огъня на болни бъртвежи, брат! Не е нужно, знам, че ме разбираш. :|
nikito5kov
Потребител
Мнения: 118
Регистриран на: чет фев 14, 2008 10:20 am

Мнениеот nikito5kov » пон юни 02, 2008 12:09 pm

dshakin
Потребител
Мнения: 238
Регистриран на: вт апр 22, 2008 5:03 pm

Мнениеот dshakin » вт юни 03, 2008 12:45 am

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » вт юни 03, 2008 1:53 am

Е , не приемай ходенето на църква и отдаването на хвала всяка неделя за хвалба. Защото принципно всеки трябва да го прави. И не трябва да се хвалим. А това е наше задължение. Както сутрин като станем и си мием зъбите :)
Дали е запазило вярата непокътната или не никой със сигурност не може да каже. Един ден ще разберем.
Ако "накълцването" е добро , нека Словото стане на 198 книги. Всяка книга да я раздробят на 3 части ,че така да сме "смила" по лесно.
Чела съм някой неща от "златоуст" - и не виждам допирните точки със словото.
Е, аз тук не намесвам историята. Просто съм забелязала ,че много от православните като им кажат някой руски поп (станал автор на нещо си) и едва ли не са по възвишени от Господ. Няма значение дали теологията на съответния човек , не е теологията на Словото. Като ти кажат Кураев и той е по велик от Бог. И за това казах ,че никой не си е напънал мозъка да преведе, нито да "сътвори" някоя книга с обяснения. Всичко което го има на пазара ,първо се издава на руски , после се превежда на бг.
А и повечето ползват преводни издания на Библията от руски.

„...не бой се малко стадо, понеже вашият Отец благоволи да ви даде Царството...”.
дали не е имал предвид спасените, защото те няма да са целия свят???!

И какво означава ,че едва са създавали Българската Господна Вечеря ??? :shock:
Петрова
Потребител
Мнения: 524
Регистриран на: ср фев 06, 2008 4:14 am

Мнениеот Петрова » вт юни 03, 2008 12:57 pm

това, което виждаш девойко-протестантке е уважението към духовния наставник, а това, което търсиш е да окаляш... :?

никой не въздига който да било човек до Бога, но ти искаш да ни вмениш този грях! Не е учудващо за теб, не ти е за първи път и едва ли ще е за последен. Навик ти е.

Веднъж само видях на живо едно младо момче-протестантин. Уплаши ме, честна дума, не мисля, че беше съвсем наред, говореше ми за този Лутер (забележи, аз пиша имената с главна буква) и беше така надъхано и екзалтирано, че ми се наложи да бъда малко по-строга за да ме остави на мира! Няма да ти описвам колко нагъл беше. Никакви изводи разбира се не правя от едно момче, просто това е моят опит с протестантите. и ти го увеличаваш..
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » вт юни 03, 2008 1:05 pm

Както вие увеличавате моя опит с православните - и от двата синода :)
Потребителски аватар
elena..eli
Потребител
Мнения: 331
Регистриран на: вт фев 26, 2008 12:26 am

Мнениеот elena..eli » вт юни 03, 2008 1:23 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Мнениеот prokimen » вт юни 03, 2008 1:27 pm

На 25 май т.г. беше извършен прецедент в живота на т.н. "ОФИЦИАЛНО ПРАВОСЛАВИЕ", което се хвали със своята псевдоканоничност.

Архиерей на румънската патриаршия се причасти в римо-католически храм.

Повече от странно е, че православните портали предпочетоха да си замълчат и претенциозните богослови не дадоха грамотни разяснения за прецедента.

В една църковна общност, която проглушава света за своята каноничност, подобни изяви би трябвало да бъдат осветлени по грамотен начин и в светлината на православното канонично право.

При все, че случаят касае друга поместна църква, ако патриаршеският Синод имаше елементарна богословска грамотност и апостолско съзнание, би трябвало да реагира по някакъв начин и да засвидетелства своята православна вярност.

Няма никакво съмнение, че православната журналистика в България работи най-уселено срещу устоите на ПРАВОСЛАВИЕТО!
, което отваря нова страница в живота на т.н. "канонично" православие.
Петрова
Потребител
Мнения: 524
Регистриран на: ср фев 06, 2008 4:14 am

Мнениеот Петрова » вт юни 03, 2008 1:36 pm

срамота!! гнусно :x

п.с. prokimen, би ли могъл да намалиш размера на първата снимка, че много разтяга страницата?
Последна промяна от Петрова на вт юни 03, 2008 1:38 pm, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » вт юни 03, 2008 1:37 pm

А може да е нямало православен храм на близо, и той да е почувствал ,че точно в този момент трябва да вземе господна вечеря. :shock:
abc
Потребител
Мнения: 670
Регистриран на: пон фев 18, 2008 1:46 am

Мнениеот abc » вт юни 03, 2008 4:27 pm


Върни се в “дебати: икуменизъм”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта