Постни манджи
- elena..eli
- Потребител
- Мнения: 331
- Регистриран на: вт фев 26, 2008 12:26 am
Ядене - Половин тенджере картофи се обелват и сваряват в тенджерето в подсолена вода. Когато се сварят още докато са топли на картофите се слага олио или маргарин и се разбърква, за да се овкуси. След това се добавят предварително нарязани кисели краставички и кисели моркови. Разбърква се всичко това и се яде. Ако някой спазва строг пост да не слага маргарин/олио на вече сварените топли картофи. Бон Апети.
Пиене - Боза на корем.
Пиене - Боза на корем.
- elena..eli
- Потребител
- Мнения: 331
- Регистриран на: вт фев 26, 2008 12:26 am
Когато учех в богословския факултет аз и състудентите ми от нашия поток си купувахме плодове в сряда и петък и така изкарвахме целия ден.
Аз днес съм на зеле салата и маслинки ,а тези в семейството ми ,които не постят са на кюфтенца :roll: .
Не знам дали споделих по-преди с вас ,но не приемам по време на пост да се спира олиото,все пак за мен то си е посно.
Аз днес съм на зеле салата и маслинки ,а тези в семейството ми ,които не постят са на кюфтенца :roll: .
Не знам дали споделих по-преди с вас ,но не приемам по време на пост да се спира олиото,все пак за мен то си е посно.
- elena..eli
- Потребител
- Мнения: 331
- Регистриран на: вт фев 26, 2008 12:26 am
Ето ви една салата ,която в къщи използваме за основно ядене през лятото:
КИТАЙСКА САЛАТА
1 ч.ч.ориз /сварен /
2 домата
1 прясна краставица
1 лимон
1 стрък пресен чесън
1 стрък пресен лук
връзка пресен копър.
Оризът се сварява за 10 минути,прецежда се и се охлажда.Доматите и краставицата се режат на кубчета.Чесънът,лука и копъра на ситно.Всичко се обърква добавя се сокът от лимона и сол на вкус.
КИТАЙСКА САЛАТА
1 ч.ч.ориз /сварен /
2 домата
1 прясна краставица
1 лимон
1 стрък пресен чесън
1 стрък пресен лук
връзка пресен копър.
Оризът се сварява за 10 минути,прецежда се и се охлажда.Доматите и краставицата се режат на кубчета.Чесънът,лука и копъра на ситно.Всичко се обърква добавя се сокът от лимона и сол на вкус.
- elena..eli
- Потребител
- Мнения: 331
- Регистриран на: вт фев 26, 2008 12:26 am
Ето и още една рецепта която приготвям много често,взех я от кулинарен журнал миналото лято.
ТИКВИЧКИ НА ФУРНА С ЛУК
6-7 средно големи тиквички,7-8 големи глави кромид лук,2връзки магданоз,1/2 ч.ч.олио,1с.л.брашно,сол,червен пипер,смлян черен пипер,3с.л.оцет.
Тиквичките се изчистват ,измиват и се нарязват на кръгчета с дебелина 1 сантиметър.Посоляват се и се нареждат плътно в тавичка на два пласта.
Лукът се изчиства,измива се е се реже на полукръгчета.Задушава се с олиото и малко вода.Прибавят се ситно нарязания магданоз,черния пипер,малко червен пипер и сол на вкус.Сипва се върху тиквичките.
Брашното се размива с 1 ч.ч.вода,прибавя се оцетът и с тази смес се заливат тиквичките.
Ястието се пече в умерена фурна,докато остане на мазнина.Сервира се студено.
Става супер вкусно.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
ТИКВИЧКИ НА ФУРНА С ЛУК
6-7 средно големи тиквички,7-8 големи глави кромид лук,2връзки магданоз,1/2 ч.ч.олио,1с.л.брашно,сол,червен пипер,смлян черен пипер,3с.л.оцет.
Тиквичките се изчистват ,измиват и се нарязват на кръгчета с дебелина 1 сантиметър.Посоляват се и се нареждат плътно в тавичка на два пласта.
Лукът се изчиства,измива се е се реже на полукръгчета.Задушава се с олиото и малко вода.Прибавят се ситно нарязания магданоз,черния пипер,малко червен пипер и сол на вкус.Сипва се върху тиквичките.
Брашното се размива с 1 ч.ч.вода,прибавя се оцетът и с тази смес се заливат тиквичките.
Ястието се пече в умерена фурна,докато остане на мазнина.Сервира се студено.
Става супер вкусно.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Към Whoami:
Братко, разбирам те и те извинявам, а и ти ме извини. От моя страна ще се стремя да не се изразявам заядливо. Виждам, че си дал доволен брой постни храни. Навремето, когато в къщи започнахме да постим (преди 10 г.), ни беше доста трудно и стресиращо, понякога сме яли и „сух” хляб, но постепенно натрупахме опит. Сега почти нищо не ме притеснява, често пъти хляб и салата са предостатъчни. В гладуването на обяд по-голями специалисти са дъщерите ми, но и аз понякога го правя (само, че от немайкъде). Лошото е, че на празен стомах често вдигам кръвно, а ако се случи да заместя колега на някоя машина, изнемогвам. Затова зададох този въпрос към съфорумците си.
А бисквитената торта често е в „обръщение” (е, не е като с мляко, но нали затова е пост, малко да олекне тялото за сметка на душата). Кокосовите стърготини наистина разнообразяват вкуса и за да не е блудкава, а също ако нишестето е от две съставки. Мисля, е известна като „конска” торта.
Към Aktex:
Това, че тази седмица не ядеш зеленчуци на какво се дължи – някаква диета ли е, или реципрочно на пост, просто ми е чудно (ако не е съвсем лично). А ако не ядем ориз, картофи, хляб и ..., на нас православните много ни се стеснява асортимента, то по време на пост това е сърцевината на менюто (съвсем откровено, не го приемай като заяждане).
Братко, разбирам те и те извинявам, а и ти ме извини. От моя страна ще се стремя да не се изразявам заядливо. Виждам, че си дал доволен брой постни храни. Навремето, когато в къщи започнахме да постим (преди 10 г.), ни беше доста трудно и стресиращо, понякога сме яли и „сух” хляб, но постепенно натрупахме опит. Сега почти нищо не ме притеснява, често пъти хляб и салата са предостатъчни. В гладуването на обяд по-голями специалисти са дъщерите ми, но и аз понякога го правя (само, че от немайкъде). Лошото е, че на празен стомах често вдигам кръвно, а ако се случи да заместя колега на някоя машина, изнемогвам. Затова зададох този въпрос към съфорумците си.
А бисквитената торта често е в „обръщение” (е, не е като с мляко, но нали затова е пост, малко да олекне тялото за сметка на душата). Кокосовите стърготини наистина разнообразяват вкуса и за да не е блудкава, а също ако нишестето е от две съставки. Мисля, е известна като „конска” торта.
Към Aktex:
Това, че тази седмица не ядеш зеленчуци на какво се дължи – някаква диета ли е, или реципрочно на пост, просто ми е чудно (ако не е съвсем лично). А ако не ядем ориз, картофи, хляб и ..., на нас православните много ни се стеснява асортимента, то по време на пост това е сърцевината на менюто (съвсем откровено, не го приемай като заяждане).
- elena..eli
- Потребител
- Мнения: 331
- Регистриран на: вт фев 26, 2008 12:26 am
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост