Днес е Никулден

въпроси за източниците на нашата вяра
zoro
Потребител
Мнения: 81
Регистриран на: вт окт 28, 2008 10:15 pm

Днес е Никулден

Мнениеот zoro » съб дек 06, 2008 10:41 am

Днес е Никулден
Свети Николай Мирликийски Чудотворец (Никулден) е голям църковен
празник.

Свети Николай, архиепископ Мирликийски е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите, и на банкери.

Роден е през 3-и век в Патара (дн. Мала Азия), след праведен монашески живот е избран за архиепископ на гр. Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Светите му мощи днес се намират в италианския град Бари. Още в детството си Св.Николай е пример на добродетелност и аскетизъм. През целия си живот се отказва от материалните облаги и ги раздава на бедните. След избирането му за епископ на Мира, в Югозападна Мала Азия, добродетелните му дела непрестанно се множат. По време на пътуването му до Божи гроб силна буря застига кораба и убива един от моряците. С кротка и искрена молитва към Бога Свети Николай успокоил морето и възкресил убития моряк. Популярни са и други чудодейни епизоди със светеца, които чрез разказите на моряците придобиват голяма популярност. Св.Николай завършил тихо и блажено земния си живот през 342 г.

След смъртта тялото му останало нетленно и излъчвало струи на благодатни изцеления и чудеса. През 1099 г. мощите му били пренесени в гр.Бари, Италия, където в негова памет се устройват специални църковни тържества в продължение на няколко дни. Християнският култ към Св. Никола възниква и се разпространява в пределите на Византийската империя през VІІІ - ІХ век, а от там в страните на Западна Европа. Векове наред църквата отбелязва празника на Св.Никола с тържествено богослужение. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии и да спасява изпадналите в беда сиромаси. Поверието казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св.Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото и рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св.Николай за неговото застъпничество.

Народната традиция повелява обредният Рибник и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква. На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

На Никулден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина.
angel4o
Потребител
Мнения: 151
Регистриран на: вт апр 29, 2008 1:22 am

Re: Днес е Никулден

Мнениеот angel4o » съб дек 06, 2008 11:25 am

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Днес е Никулден

Мнениеот Кабрал » съб дек 06, 2008 11:44 am

Ами има с това, че съществува 2000 години. И една ли щеше да съществува ако от сутрин до вечер се питахме, ами това какво общо има с еди какво си. Има с тава, че когато съм бил на зор съм се молил на св.Никола, като завеждащ сектора, да ме спаси. И ми е давало сили защото съм знаел, че всички са се молили в този момент. Както и морякът на Ванеса, който да последно е стискал иконата на светеца. Знаеш ли какво е вода от 4 градуса? Без термо костюм умираш за 5-7 минути, когато си с костюм след 6-7 часа от които след първите два са само болка, каквата не можеш да си представиш. А той е издържал много повече от това което се приема за възможно, стискайки иконата. Потопи си ръцете в един леген студена вода през зимата за няколко часа, за да разбереш какви усилия са това.
Затова ще помоля днес да не коментираме "икони", "радиции" и т.н. Сигурно Бог ме е спасил, съгласен съм. Но аз се молих на Свети Никола и Дева Мария. И поне днес да не коментираме икони, светци и други "противоречия" с Библията.

Защото днес е денят на Свети Никола, спасителят на моряците и рибарите. Честито на всички и да се помолим и за удавените.
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Днес е Никулден

Мнениеот aktex » съб дек 06, 2008 12:29 pm

Честито на всички от Бургас!
Да не забравите ,че днес се яде шаран.
За хората, като мен, които не ядат шаран - вземете някаква друга риба.

Весело изкарване

Важно!
Не правете това с вашата лодка!
angel4o
Потребител
Мнения: 151
Регистриран на: вт апр 29, 2008 1:22 am

Re: Днес е Никулден

Мнениеот angel4o » съб дек 06, 2008 5:58 pm

+Christian+
Потребител
Мнения: 57
Регистриран на: нед юли 20, 2008 3:19 am

Re: Днес е Никулден

Мнениеот +Christian+ » съб дек 06, 2008 7:34 pm

Честит имен ден на всички Николаевци и Николинки.Да сте живи и здрави и в живота ви да има много любов и щастие :biggrin:
Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Днес е Никулден

Мнениеот Радослав » съб дек 06, 2008 7:49 pm

Макар и със закъснение заради многото задачки днес се включвам за да кажа:
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на всички и от мен!
Нека Благодатта на нашия Господ Иисус Христос бъде с всички ни!
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Днес е Никулден

Мнениеот Кабрал » нед дек 07, 2008 7:56 pm

Има две заповеди, да възлюбим Бог и да възлюбим хората. Ако хората бяха съвършенни като Бог, нямаше да имаме нужда от Него и заповедта щеше да една. Има неща които водят хората към Бог има и такива, които сплотяват хората и правят обществото трайно и стабилно и в крайна сметка, макар и по заобиколен начин, пак водят към Бог. Историята на Западна Европа, по точно на няколко века, когато са се правили опита да се живее само и единствено в и за Бог са причинили разпад на обществото, милиони жертви в безкрайните религиозни войни и в крайна сметка отдръпване на цялата западна цивилизация от Бог. Европейската. Американската търси Бог, но не го намира. А не го намират, защото нямат традиции. Събират се хора, които мислят, че само библията може да ги сплоти и направи общество. Резултатат 40 хил. регистрирани деноминации само в САЩ. Даже броят нямаше да е от зачение, ако тези общности бяха трайни и последователни. Дори не говоря за точно изповядване на вярата, а за непрестанното закриване на стари, откриване на нови деноминации, цветаруване от една в друга и в крайна сметка разочарование и отричане от Бог. Очевидно теорията, че можеш да обичаш само Бог е грешна. А и Бог ни е заръчал да спазваме всичките му заповеди, не само едната.
За разлика от тези общества ние не тръбим, че обичаме само Бог. Всъщност нищо не тръбим, а живеем както сме живели винаги с църквата, но и с обществената организация, включваща и традициите и бабините девитини. Определено много от традициите и почти всички бабини девитини нямат връзка в Бог. И ако не беше дошъл Христа маса народ щяхме да избием с камъни заради тях. Но чрез Богочовекът получихме ново разбиране за света. А от историята видяхме жалкият край на фанатизираните, антихристови общности, които отричаха всичко, което не е от Бог/техният/. Скоро срещнах една обява в бразилски сайт, че денят на св.Йоан Богослов ще бъде честван за в бъдеще от евангелистите петдесятници като: "Ден на Господ, без Йоан." Едва ли Господ е искал подобно отношение към своя любим ученик на когото поверил майка си, но нейсе. Проблемът е, че даже не знаем дали църквата на честващите Бог без Йоан съществува още в този град, или са станали новопетдесятници, универсалисти и каквито и да било. Ние имаме всичко, но сме православни от хилядолетия. Строевата подготовка няма отношение към битката, там не се марширува поне от 200 г., но без нея не може да съществува нито една армия. И да не забравяме, че през достатъчно трудните времена на православната църква, вярата е била пазена предимно от бабите. Както е казано: Вярно, че Бог помага, но все пак по-добре пилот да кара самолета.
Хубаво или лошо, ние живеем така. Лошо е да предсказваш, но рибарят като види определини явления пали веднага към брега и хич не се тюхка, че предсказанието му за времето обижда Бог.

В някой райони на страната бременната трябва да преминава през прага с левият крак, в други с десният. Естествено Акте вече се кръсти и пали свещи в ужас от тези бабини девитини. Даже може и някоя икона да целуне, разрешавам. И аз като бях млад и глупав мислех така. Дакато разбрах, че не са девитини, без значение с кой крак, бременната трябва да внимава и да се замисли преди да прескочи прага. За да не падне, защото навремето това често е било фатално.

И с нашият пример. Наистина е рядка глупост да заровиш всички кости на шарана. По-глупаво от това е само да не заровиш всички, защото децата или пийналите мъже са се задавили с тях. А ако ги изхвърлиш в двора ще се задави кучето или котката. Шарана има сдвоени меки костици, които не усешташ в устата, гълташ и ти се забиват дълбоко в гърлото. Такъв обичай няма за паламуда, калкана и сафрида, защото с костите им е трудно да се задавиш. Но с тези на заргана не е така, те са малки и остри и затова бабините девитини казват, че трябва да се съберат всички защото светят. И децата внимават.

Акте, на иконите се целуват краката и ръцете. Свеща се купува само от храма. Да не вземеш да ме изложиш.
Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Re: Днес е Никулден

Мнениеот Gunev » нед дек 07, 2008 9:14 pm

Кабрал, благодаря ти за този пост. Не бях погглеждал към тази тема от такъв ъгъл...

Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост