правила в храма
правила в храма
Има ли писано правило ,как ( и къде) трябва да застанат в храма жените и как, и къде ( от коя страна) мъжете .Има ли такова правило ( писано) Къде са написани тези правила..,за да се "ограмотя" и да не съблазнявам (прогневявам ) хората в храма..
Предварително благодаря
Предварително благодаря
-
- Потребител
Re: правила в храма
"Как да стоим и да се държим в църква" - Иван Николов, издателство "Витезда"
osvnls70 писани правила има много. Някои правила са създадени от огнетен човек. Мисля ,че трябва да потърсиш в словото някъде дали пише, как се разделят мъжете и жените по време на Богослужение. Ако трябва да има разделение, то там ще е споменато :)
Поздрави в Христа !
Поздрави в Христа !
Г-н Калев, в тази книга ли са изложени всички правила на църквата..? Защото това ме интересува
-
- Потребител
Като за начало написаното н тази книжка е достаъчно.
"В помощ на молещия се" - издава славянобългарският манастир "Свети Вмчк Георги Зограф" - Света гора, Атон
"В помощ на молещия се" - издава славянобългарският манастир "Свети Вмчк Георги Зограф" - Света гора, Атон
Аз съм скептична към споменатото четиво "Как да стоим и да се държим в църква", защото според мен типът, към който принадлежи, създава сериозна опасност от подмяна на искреното благоговение и благочестие с изкуствен и сладникав заместител.
Соня, не обръщай особено внимание на "ревнителките" в храма, бързащи да дръпнат човека на някое "подходящо" място, да го забулят със забрадка, ако е жена и да го научат как се правят нещата... Най-важното е човек да осъзнава и помни пред Кого стои в храма. И рамо до рамо с кои стои там. И какво прави там. Това съзнание по естествен начин регулира евентуалните ексцесии или недостатъци по отношение на облеклото, телесното положение или поведението...
Тук можеш да намериш Правилата на Църквата:
Соня, не обръщай особено внимание на "ревнителките" в храма, бързащи да дръпнат човека на някое "подходящо" място, да го забулят със забрадка, ако е жена и да го научат как се правят нещата... Най-важното е човек да осъзнава и помни пред Кого стои в храма. И рамо до рамо с кои стои там. И какво прави там. Това съзнание по естествен начин регулира евентуалните ексцесии или недостатъци по отношение на облеклото, телесното положение или поведението...
Тук можеш да намериш Правилата на Църквата:
Нямам нищо против правилата ама ми се струва, че и богослов не ги е чел :D
Ако смяташ че ще се съблазниш от някой момък ако стоиш в дясно, то тогава стой в ляво, ама да има правила незнам :roll:
Ако смяташ че ще се съблазниш от някой момък ако стоиш в дясно, то тогава стой в ляво, ама да има правила незнам :roll:
На същото мнение съм като вас..Човек незнае например ,в какво молитвено стоене пред Бога се намира отсрещния човек ,независимо от мястото,което е заел в храма .
Гледай ти...,това за пръв път го чувам.. ::o
Соня, признавам си, че тези въпроси не са ме е занимавали особено. Като потърсих обаче, намерих и аз едно обяснение, точно както написа Asenov:
Из "Апостолско предание", за чийто автор се смята св. Иполит Римски ():
"18. О молитве тех, кто слушает Слово
Когда учитель закончит поучение, то оглашенные пусть молятся отдельно от верных. И женщины пусть стоят в церкви в каком-нибудь месте отдельно, будь они христианками или оглашенными. По окончании молитвы они не дают друг другу лобзание мира, ибо их лобзание еще не свято. Верные же пусть приветствуют друг друга: Мужчины — мужчин и женщины — женщин; но мужчины пусть не приветствуют женщин. Женщины же все должны покрывать головы свои платом (pallio); но только не льняным, ибо это не покрывало."
Колко ли още може да се открие като се разрови човек :oops:
Из "Апостолско предание", за чийто автор се смята св. Иполит Римски ():
"18. О молитве тех, кто слушает Слово
Когда учитель закончит поучение, то оглашенные пусть молятся отдельно от верных. И женщины пусть стоят в церкви в каком-нибудь месте отдельно, будь они христианками или оглашенными. По окончании молитвы они не дают друг другу лобзание мира, ибо их лобзание еще не свято. Верные же пусть приветствуют друг друга: Мужчины — мужчин и женщины — женщин; но мужчины пусть не приветствуют женщин. Женщины же все должны покрывать головы свои платом (pallio); но только не льняным, ибо это не покрывало."
Колко ли още може да се открие като се разрови човек :oops:
Kassie,как се превежда последното изречение : "Женщины же все должны покрывать головы свои платом (pallio); но только не льняным, ибо это не покрывало."
Буквално: Всички жени трябва да покриват главата си с pallio - платно/кърпа/шал/..., но само не ленено, защото то не представлява покривало.
Тук стана много интересно. Ленени бяха дрехите на свещениците в Стария завет ("Доик идумеец отиде, нападна върху свещениците, и уби в оня ден осемдесет и пет*** мъже, които носеха ленен ефод") - ленена долна дреха, пояс, кидар, ефод (Аарон, Самуил, Давид носят такива), "превези на главите"(Иезекиил 44:18)... Ленените дрехи явно са за свещенодействие. И за очистване? Според Откровението седемте ангели, които държат седемте прокази също са в ленени дрехи...
Ленена е Торинската плащеница. Ленен е Убрусът. Не зная дали има значение... Просто разсъждавам...
За pallio (но не съм сигурна дали е същото, а ми трябва доста време да проуча) пише Тертулиан...
Толкова можах засега :(
Тук стана много интересно. Ленени бяха дрехите на свещениците в Стария завет ("Доик идумеец отиде, нападна върху свещениците, и уби в оня ден осемдесет и пет*** мъже, които носеха ленен ефод") - ленена долна дреха, пояс, кидар, ефод (Аарон, Самуил, Давид носят такива), "превези на главите"(Иезекиил 44:18)... Ленените дрехи явно са за свещенодействие. И за очистване? Според Откровението седемте ангели, които държат седемте прокази също са в ленени дрехи...
Ленена е Торинската плащеница. Ленен е Убрусът. Не зная дали има значение... Просто разсъждавам...
За pallio (но не съм сигурна дали е същото, а ми трябва доста време да проуча) пише Тертулиан...
Толкова можах засега :(
1Коринтяни
14 Не учи ли ви и самото естество, че, ако мъж оставя косата си да расте, това е позор за него,
15 но, ако жена оставя косата си да расте, това е слава за нея, защото косата й е дадена за покривало?
14 Не учи ли ви и самото естество, че, ако мъж оставя косата си да расте, това е позор за него,
15 но, ако жена оставя косата си да расте, това е слава за нея, защото косата й е дадена за покривало?
Върни се в “писание и предание”