Защо, защо, защо?

въпроси за източниците на нашата вяра
timotey
Потребител
Мнения: 122
Регистриран на: чет дек 03, 2009 3:14 pm

Защо, защо, защо?

Мнениеот timotey » пон яну 18, 2010 12:44 am

Преди време Прокимен зададе този въпрос. На тези три ЗАЩО, защо има такова отстъпление на клир и пасоми от Закона Божи, с Божията помощ, отговарям с три ЗАЩОТО.

1. ЗАЩОТО днешното време е време на огромни изкушения. Казано е за нашето време, че който изтърпи на последните изкушения, ще бъде по-велик от старите мъченици за вярата. Какво означава това? Означава, че както мъчениците са търпели мъчение и дори смърт заради Христос, ние също да отхвърлим изкушението, макар да ни боли, както ги е боляло старите мъченици, когато са им рязали ръцете и краката. Това е същественото. Как ще станем по-велики от старите мъченици за вярата, ако не изтърпим по-големи мъки? Защото сегашните изкушения са силни и страшни и когато ние ги отхвърлим, ще ни заболи, както когато ни режат краката и ръцете! Ако погледнеш към нещо съблазнително, трябва да отвърнеш очи от него, дори да те заболи, сякаш ти изваждат очите! Ако чуеш нещо съблазнително и приятно и смешно/но богопротивно/ затвори уши и бягай, дори да те заболи, сякаш ти режат ушите... и т.н.

Наистина нашето време е време на страшни изкушения и съблазни – човекът стана като бог – знанието се умножи, както е казано, и човек днес може всичко – тези знания и възможности възгордяват и човекът забрави, че своите таланти и познания дължи на Бога, и заприлича на сатана – самостоятелен и горд. Когато днес човек има такава сила и мощ и познания, трудно му е да е послушен на старомодната Църква и старомодните свещеници и епископи, които нямат Божията сила на старите светии.

2. ЗАЩОТО днес човекът стана нервен и припрян, бърза по спешни земни задачи и не му остава време да се замисли за смъртта си и къде ще отиде след нея. Хората днес са болни по различни причини, но са болни- било по наследственост, било заради отровената природа и храни и обездвижване, било поради употреба на неподходящи храни и питиета. За пост дори е страшно да се помисли – отровата в тялото тръгва да излиза и човек няма сила да изтърпи излизането й, и я затиска с нова отрова и се успокоява...

Мнозина си мислят, че непостенето е дребен грях, но според мен не е. Казано е “пост и молитва”, а не молитва и пост – първо е поста и молитвата не се чува без поста. И така, човекът - отровен, измъчен, припрян и нервен, останал без пост, трудно стига до чиста молитва и причастие! Изкушенията и от храните са големи и страшни – появиха се храни със странна смесица от полезни и отровни храни – храна от фабриката, а не от Бога и от природата. И хората се пристрастяват към тях и стават наркомани, без да разбират, че са такива. При това положение, коя е тая сила, която ще накара този зависим и нервен и болен човек да бъде кротък и послушен на Църквата и Закона?

3. ЗАЩОТО християните днес са непросветени в значението на Църковното Предание. Дори и свещенослужителите. С лекота нарушават Преданието, ако епископът пожелае това! А без послушание на Църковното Предание единици могат да се спасят по Божия милост.

Хората не знаят и не разбират значението на църковността. Аз си признавам, че съм влюбен в църковността. Всичко държа на Църквата – на Причастието, на требите, на светената вода, на изповедта и всичко църковно – свещи, тамян, кандило и прочие. Много правилно казва света Матрона Московска:

[“Народът е под страшна хипноза. Той не е на себе си. Страшна сила е встъпила в действие. Тази сила е във въздушното пространство и прониква навсякъде. По-рано тя е обитавала сред блатата и вековните непроходими гори и не е имала достъп в людските домове, защото хората редовно ходели на църква, носели кръстчета и навсякъде били обградени с икони, кандила, светена вода. Бесовете прелитали покрай домовете, но вътре не смеели да влязат”.[/b]

Сега спокойно влизат и правят каквито си искат бели! Хората нямат нито светена вода, нито запалено кандило, нито запален тамян. За причастие да не говорим- 0.1% от българите вземат причастие. А половината от тях, може би недостойно...

Църквата е Корабът на Спасението и който е кръсен и непослушен на Църквата, с всяко непослушание, той стъпва надолу на стълбичксата за слизане от Кораба на Спасението. Нямаш осветен кръст на шията – едно стъпало си стъпал надолу, не пиеш светена вода и не ходиш на неделна литургия и не вземаш причастие и дори нафора, - още едно стъпало надолу... Не палиш кандило пред иконата или нямаш икона, не палиш тамян и още няколко отстъпления и ти се намираш извън Църквата...

А да обичаш враговете си и да търпиш унижения и да се радваш на това – това си е фантастика!

С други думи – имаш Преданието – имаш Спасението, нямаш Преданието – нямаш Спасението и даже надежда за Спасението!

И понеже Просвещението в Църковното Предание е дело трудно и продължително и мъчително, макар и спасително!, църковният клир няма чак толкова сили за такова трудно дело, а се надява на старите чудотворни икони и нетленни мощи на светиите – те да просветят и обърнат православните кръстени към послушание църковно... А това няма как да стане. Затова и непослушанието на църковния клир води автоматично до непослушание на пасомите към църковното Предание.

Вероятно има още други ЗАЩОТО, но тези са сякаш основните и ние трябва да се пазим поне от тях. В заключение две думи още как да стигнем до любов къв враговете си. Отговорът е – чрез послушание на Църквата - първо пиене на светена вода и ръсене на дрехите и стаята и леглото с нея, после пост и молитва, изповед и причастие, палене на кандило пред осветена икона, палене на тамян, насилие към поклони и търпение при всички съвременни изкушения, виждане със сърцето си на Ангелите, светиите и Небето.

Тогава ще ти бъде смешно, когато някой човек те обижда или някоя медия те дърпа към жалката и временна земя и към земни дребни радости.

Ще се засмееш и ще заплачеш за този глупав свят!
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Aurelia Felix » пон яну 18, 2010 12:28 pm

Мога да прибавя и четвърто ЗАЩОТО. Защото съвременните хора сме роби на зрелищата и удоволствията от тях. Колко много хора, след като се приберат в къщи първата им работа е да грабнат дистанционното и да включат проклетата телевизия? След което да си приготвят набързо някакъв отровен буломач и да седнат преживяйки и гледайки тъпо в този отровен заместител на книгите и иконите. Те не управляват телевизора, а той - тях. Той ги владее! Той определя мисленето им. Той им казва какво да купят за храна, за придвижване, за носене, дори повелява с какво да си мият косите и зъбите.

Как може християни да гледат Биг брадър? Това чисто воайорство е върхът на падението! Гледането на такива гнусни, воайорски и просташки предавания е грях, който трябва да бъде изповядан и спрян. И тъй като телевизията е господар на много души, то човек трябва да се кае и моли за освобождение от този наркотик.

Преди време се възхитих от един американски християнин, който след като бил роб на телевизията дълго време, най-накрая се взел в ръце, изкарал супермодерния си телевизор на двора, взел брадвата и го натрошил на парчета!!! Ето на това му викам ефективно покаяние!

Старецът Паисий Светогорец е казвал, че телевизията е бяс. Мога да добавя, че този бяс следва да бъде изритан от всеки християнски дом.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Славян » пон яну 18, 2010 12:35 pm

Бог с теб, Тимотее! Щедър и милостив е Той, че не ни оставя без светилници!

Споменаваш причастие и нафора. Посочи, на мене лаика, приликите и отликите им, ти или някой друг сведущ!
А, да, освен това и:
Светената вода остава ли такава, при доливането на съда със светена вода, който е на привършек, с неосветена вода? Правилно ли е?

Със здраве!
Asenov
Потребител
Мнения: 411
Регистриран на: съб яну 24, 2009 7:24 pm

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Asenov » пон яну 18, 2010 3:11 pm

Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Славян » пон яну 18, 2010 3:19 pm

Гост

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Гост » пон яну 18, 2010 3:35 pm

Гост

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Гост » пон яну 18, 2010 3:51 pm

Разбира се при доливане водата остава всичката светена.

Причастието е тяло и кръв Христови, които на външен вид изглеждат като хляб и вино,
а нафората е само осветен хляб, подобно на светената вода.

Явно светената вода и осветеният хляб имат божествено излъчване и демоните заобикалят хора, взели ги с вяра в Църквата и послушни на нея. Нафората се взема на гладен стомах, както и Богоявленската вода.

Причастието не само гони силно демоните, но и смекчава страстите ни и ни обожава.
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Дон Кихот » пон яну 18, 2010 4:08 pm

"Споменаваш причастие и нафора. Посочи, на мене лаика, приликите и отликите им, ти или някой друг сведущ!"

Анафората се е появила поради влошаването на църковната дисциплина. Хората са престанали да се причащават на всяка литургия, както е било в древната Църква. Затова сега им се дава анафора като псевдопричастие.

"Светената вода остава ли такава, при доливането на съда със светена вода, който е на привършек, с неосветена вода? Правилно ли е?"

Не е редно да се долива, а се потребява, докато свърши. Иначе може да се долива цял живот с плахата надежда, че са останали няколко молекули от светената вода и да не се ходи в църква за нов водосвет.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Славян » пон яну 18, 2010 4:16 pm

Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Gunev » пон яну 18, 2010 4:26 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Aurelia Felix » пон яну 18, 2010 4:40 pm

Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Славян » пон яну 18, 2010 5:26 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Aurelia Felix » пон яну 18, 2010 5:36 pm

Гост

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Гост » пон яну 18, 2010 5:39 pm

Asenov
Потребител
Мнения: 411
Регистриран на: съб яну 24, 2009 7:24 pm

Re: Защо, защо, защо?

Мнениеот Asenov » пон яну 18, 2010 6:01 pm


Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта