Грижа за Починалите

Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Грижа за Починалите

Мнениеот Славян » съб яну 23, 2010 11:54 pm


Като християни всички ние вярваме във Възкресението на Господа Иисуса. Той за това възкръсна: за да възкреси и нас, да ни дари вечния живот, за който сме създадени. "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на ония, които са в гробовете, живот подари", възпява Църквата.

Един ден и нашите покойници и всички починали в Христа ще възкръснат за вечен живот, както казва свети апостол Павел в Посланието си до римляните: "Ако пък сме умрели с Христа, вярваме, че и ще живеем с него" (Рим. 6:8).

Според думите на Спасителя умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Къде са душите им след смъртта и в какво състояние се намират те до възсъединяването на мъртвите?

Съгласно със Свещеното Писание и Св. Отци ние вярваме, че веднага след смъртта на телата душите отиват в отвъдния свят и продължават там съзнателния си живот. Иисус Христос ясно е казал: душите на праведниците се намират в мястото на радостта, където живеят, чувстват и мислят, а душите на грешниците са в мястото на мъката, където страдат, разбират ужасното си състояние и напразно скърбят за пропиляното на земята време, прекарано в грехове. (Някои секти (най-вече адвентистите) заблуждават, че след смъртта на телата душите прекарвали в някакво безсъзнателно сънно състояние до второто пришествие).

Но нито грешниците в ада, нито праведниците в рая получават пълно и окончателно възмездие непосредствено след смъртта си. Едните живеят частично в блаженство, другите - очаквайки вечните мъки. Положението на умрелите, които са на оня свят, не е окончателно. Затова за грешниците, попаднали в ада, които са вярвали и са се каели приживе за лошия си живот, но не са имали време да принесат достойни плодове на покаяние, има още надежда за спасение. Господ Иисус Христос ни казва, че хулата против Светия Дух е непростим, смъртен грях, но всеки разкаян и изповядан грях ще ни се прости. Затова вярваме, че Милостивият Господ - Всеведецът, за Когото всички са живи, може да прости и греховете на обичаните от нас покойници.

Как могат да бъдат простени такива грехове? Молитвите, милостинята и помените, правени в чест на покойниците, могат да умилостивят Бога и да покрият много грехове. Молитва за умрелите е въведена още в Литургията, съставена от св. апостол Иаков, брат Господен. А св. Василий Велики казва, че Господ приема от нас умилостивителни молитви и жертви за ония, които са в ада.

Телесната смърт не прекъсва единството между вярващите в Христа, пребиваващи в Църквата. Затова на тях - вечно живите в Бога - отдаваме почит и признание и затова измолваме прошка от Бога - да смегчи Милосърдният, Който иска всички да се спасим, тяхната участ на оня свят.

Нашите обични покойници споменаваме ежедневно в молитвеното си правило - със свои думи и с думите на светиите:


По време на всяка Св. Литургия, на Проскомидията, свещеникът споменава също имената на починалите в Христа. Тамянът символизира чистата ни молитва, която възлиза до Бога, запалването на църковната свещ - горещата ни вяра, а пламъчетата й напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.

Но молитвената грижа за починалите наши близки не се изчерпва с това. Църквата е определила специални дни в тяхна памет на починалите. Те винаги са в съботен ден, защото тогава Господ Иисус Христос е бил също Покойник, с тялото Си в гроба.

В тези дни във всеки православен храм се извършва специално богослужение - Литургия за упокой и Обща панахида, която отбелязваме като Задушница.

Преди определения час занасяме в храма това, което според възможностите си сме приготвили за раздаване (виж по-долу) и записваме имената на нашите покойници за молитвено поменаване (за предпочитане както по време на Литургията за упокой, така и на Общата панахида).

След богослужението молитвени възпоменания за тях правим и на техните гробове, като ги почистим, прикадим и украсим с цветя, красиви като добродетелите на починалия, като свещеникът прелее гроба с вода и червено вино за спомен на Христовата жертва за нас, като запалим църковната свещ и като раздадем малък дар на колкото се може повече познати и непознати, за да могат и те молитвено да поменат с "Бог да прости!" нашите сродници. Починалите в Христа не изпитват ревност помежду си. Затова посещаваме гробовете и на други починали християни и се молим и за тях. Те всички имат нужда от свидетелството и застъпничеството ни!


Наред с молитвите, за помен за сродниците и близките ни е добре да вършим дела на милосърдие, да проявим милост, която винаги Господ иска и очаква от нас: да подпомогнем болни, страдащи или изнемогващи, да раздадем дрехи на нуждаещи се, да дарим средства, икона или нещо друго, необходимо на Църквата. Та като кажем "Бог да прости покойните ми сродници" (и споменем имената им), този, който приема, също да се помоли за него.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Задушница. На гроба на починалите или посещавайки други християни, на Задушница правим така наречените помени или раздавки - всеки с това, което според възможностите си е приготвил.

Прието е да подаваме варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони. Защо именно жито и вино, какво символизират те? Житното зърно "няма да оживее, ако [първо] не умре" (1Кор. 15:36), затова вареното църковно жито ни припомня нашето бъдещо възкресение, а виното символизира животодателната Лоза Иисус Христос и Неговата пречиста Кръв в тайнството на светото Причастие (Иоан 15:4).

Освен близките ни, дошли да почетат и да се помолят за близките ни, подаваме и на хората около съседните гробове, та и те да измолят прошка от Бога за тях, както и ние за техните обични.

За жалост в незнанието и суеверието си дори благочестиви християни придават друг смисъл на раздавките, вярвайки че житото и виното, които се принасят и преливат в памет на покойника, са за самия него. Но имат ли нашите покойници нужда от храна и питие, когато техните души са нематериални и храната им е също невеществена?!

"За да се нахрани" в отвъдния свят някои оставят и храна на гробовете на любимите си покойници, без да мислят, че тя ще послужи само на птиците и безпризорните животни, които ще омърсят и осквернят християнските гробове. "Сладкиши, поднесени на затворени уста, е също каквото ястия, сложени на гроб" (Сир. 30:18).


Последна промяна от Славян на пон яну 25, 2010 4:35 pm, променено общо 4 пъти.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Връзката с Предците

Мнениеот Славян » нед яну 24, 2010 12:04 am

Нека помним, как дължим живота си на нашите предци, и затова нека им изпросваме вечен живот от Животодавеца!

Но колко ли молитви са нужни, за да изведе Бог една душа от ада? Примерно душа на неколкократно умишлено абортирала жена? Дали бихме смогнали в нашия кратък живот, и при нашите немощи!? Дори няма как да знаем, дали е (вече) в Рая!
Но въпреки всичко, молитвата за починалите не пречи, а само помага, и то, и на починалите, изпросвайки им милост, и на нас - приучвайки ни към молитвен живот и Бог като ни види, просълзени за починалите християни, и на нас ще даде благодат!

Затуй нека се молим, братя и сестри! Да се молим за всичките ни знайни предци, сродници и приятели, и ние, и чрез йереите, за да има кой да се моли нявга и за нас, грешните!
ivan47
Потребител
Мнения: 689
Регистриран на: чет авг 13, 2009 4:26 pm

Re: Грижа за Починалите

Мнениеот ivan47 » нед яну 24, 2010 11:55 am

Дай, Господи, прошка и на нашите деца , заминали си преди нас , и направи вечна тяхната памет !

Амин.


П.С. Благодаря ти Славяне за поста !
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Грижа за Починалите

Мнениеот Славян » нед яну 24, 2010 1:17 pm

ivan47
Потребител
Мнения: 689
Регистриран на: чет авг 13, 2009 4:26 pm

Re: Грижа за Починалите

Мнениеот ivan47 » нед яну 24, 2010 2:10 pm

Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Грижа за Починалите

Мнениеот Чехълче » нед яну 24, 2010 8:22 pm

Славян, в нашия блок има една много симпатична баба на над 95 години. Често ходя да я видя и наистина много я обичам.
Дано Бог да й даде дълъг живот. Амин.
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: Грижа за Починалите

Мнениеот m.muladzhikova » нед яну 24, 2010 9:42 pm

Нека Бог се смили над душите на прекрачилите от този свят към Него, и да приеме по неизказаното си милосърдие повече от тях при Себе си - в Светлината.

Амин.

П.С. Бабо, няма да те забравя, нито ще забравя обещанието си към теб. Почивай в мир.
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Грижа за Починалите

Мнениеот Дон Кихот » нед яну 24, 2010 11:54 pm

Не се залъгвайте с приказки от популярните книжки - кой благочестив старец какво видение имал, какви гласове чул и пр. Никой, който е в ада, не може да бъде изваден оттам, защото за един богоборец и богохулник това е естественото място. Христос ясно го е казал в притчата за богаташа и Лазар.
.
Преди време "Двери" пусна статия на един гръцки духовник, в която се твърдеше, че адът и раят не съществували в действителност, а били само състояния на душата. Това е чиста проба ерес, която идва от Ориген. Под влияние на александрийския гностицизъм той свежда всичко до алегории и символи.
.
Инквизицията в Испания -
http://archiman.livejournal.com/
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Грижа за Починалите

Мнениеот Славян » пон яну 25, 2010 12:32 am

Тъга
Потребител
Мнения: 8
Регистриран на: вт яну 19, 2010 9:28 am

Re: Грижа за Починалите

Мнениеот Тъга » пон яну 25, 2010 4:27 pm


[/quote]
Тъга
Потребител
Мнения: 8
Регистриран на: вт яну 19, 2010 9:28 am

Re: Грижа за Починалите

Мнениеот Тъга » нед яну 31, 2010 4:17 pm

Наближава 40 дена от смъртта на брат ми.Моля да ми дадете повече информация за този износ.Какво точно се прави на този ден?Имам малко информация,но ми се ще да науча повече.Благодаря ви предварително!
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Грижа за Починалите

Мнениеот Чехълче » нед яну 31, 2010 8:29 pm

Тъга, попитай свещеника на църквата, където ще правите помена, за да не се получи, че неволно сме те подвели.
Тъга
Потребител
Мнения: 8
Регистриран на: вт яну 19, 2010 9:28 am

Re: Грижа за Починалите

Мнениеот Тъга » нед яну 31, 2010 9:16 pm

Добре.Благодаря ти за съвета.
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Грижа за Починалите

Мнениеот Мария » нед яну 31, 2010 11:23 pm

Ето линка, от който по-горе е цитирал Славян: .
За мен лично е много полезен.
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: За Молитвено Застъпничечество

Мнениеот m.muladzhikova » пет сеп 03, 2010 9:36 pm

Господи,

Прости прегрешенията на баба ми и я спаси. Избави я от мъките, ако е подложена на такива и по великата Си милост й дарувай покой. / И я събери с дядо ми, който я чака и страда, че са разделени /.

Амин

Върни се в “Молитви”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта