Филмът "Агора"

споделете вашите впечатления от интересни събития
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Филмът "Агора"

Мнениеот plamen » пет фев 12, 2010 11:29 am

един интересен коментар от руски блог: http://vlad-vorobev.blog.ru/86837731.html

Ако някой е гледал вече филма, нека да сподели - наистина ли християните в този филм са представени така отблъскващо?
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот Aurelia Felix » пет фев 12, 2010 1:38 pm

И защо трябва да ни интересува, как са представени християните в поредния филм?

Само да напомня, че по време на цезар Нерон за християните са казвали, че тровят кладенци, а после им приписали подпалването на Рим.

Според този филм, който не съм гледала и няма да гледам, тъй като прочетох вече достатъчно за него, става дума как епископ Кирил Александрийски насъсква група новопокръстени християни в Александрия да убият младата и красива учена жена - Хипатия. Повече от ясно е, че един свят мъж няма да се замеси в такова пъклено дело, но целта на филма е пределно ясна: внушенията как християните са зли и подобни на талибани. Няма нужда да казвам какво ще предизвикат тези внушения в главите на днешното неграмотно исторически и богословски човечество.

Явно идват времената на гонения срещу християните, когато отново ще бъдем обявени за врагове на човечеството, терористи и каквото там им дойде на неоезичниците в злите сърца.
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот Дон Кихот » пет фев 12, 2010 8:24 pm

Имам поне две книги за прословутата езическа философка Ипатия. Няма съмнение, че тя е линчувана от християнската тълпа, но самият еп. Кирил Александрийски не участва в убийството й. Трябва да се разбере преходната епоха, в която се развива тази драма - началото на V век във Византия, когато на теория законите обявяват всичко, освен никейското пристиянство, за углавно престъпление и на практика мълчалия отказ на местните власти да приложат закона спрямо все още съществуващото езичество. Не ви ли напомня това днешна България?

Такива атеистични филми могат да се направят на много теми, неприятни за християнството - Инквизицията, кръстоносните походи, войните между католици и протестанти и пр. Но защо няма филми за масовите гонения и убийства на християни в Римската империя, Персия, Япония, СССР, нацистка Германия, редица ислямски страни днес? Няма такива филми и няма да има, защото на тези, които финансират, не им изнася да има.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот Aurelia Felix » пет фев 12, 2010 8:31 pm

refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот refab » съб фев 13, 2010 9:22 am

Да, наистина е решаващо това, дали е участвал или не Кирил Александрийски в това, както разбирам, престъпление на тълпата!... Вярвам на Дон Кихот, че не е участвал!... Иначе, тълпата си е тълпа, независимо какъв политически и религиозен етикет има, а също така във всеки човек има не малко "тълпа"!... Навремето запомних едно стихотворение на античен автор, което , разбира се, не споделям, но считам , че винаги има поне минимална степен на основание, актуалност:

Тъпчи го със крака
с камшик го бий
впрегни го във хомот
народа тъп
защото никой повече от него
тъй робство не желае!
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот Дон Кихот » съб фев 13, 2010 2:15 pm

"Безсмислено е да се освобождава роба. Всяка свобода той отново ще превърне в робство" (А. Ф. Лосев).
?!

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот ?! » съб фев 13, 2010 8:47 pm

"Агора" е достъпен в торент мрежата, но мен тук определено не ми се коментират качествата на поредния холивудски продукт. Ясно е, че има зрелище за масовата публика и ако Римския, и Филипополския папи имат неблагоразумието, отново да съветват зрителите, несъмнено много ще зарадват продуцентите на филма.
Аз не приемам - демонстрираната в някои коментари до тук позиция на щрауса. Смятам, че като православен христианин случаят с Хипатия пряко ме касае или това не е част от историята на християнството, както не е Инквизицията и прочее, и прочее... Нещо повече! Хипатия е символ, защото тя е убита от тези, които разпнаха Христос, същите Го разпъват още от создание и ще Го разпъват до скончание мира сего. Може би, точно тях визира великия Ф.М.Достоевски в приказката си за Великия Инквизитор. Е, няма на света нещо по-антихристиянско от идеологизирането на самото християнство.
Тази седмица в един от столичните храмове един изпекан ритуалчик ни взе 25 лв. за "панихида-петминутка", а неговия помощник остана недоволен, че сме занесли само хляб, жито и вино, т.е., не остана нищо по-тлъсто за пангара. Защо споделям това, защото не мислите ли, че всеки ден по няколко пъти псевдохристияни пречукват Хипатия, а ние отстрани пазим православните дрехи на хвърлячите. Впрочем филма може да наведе и на следното - юдеите не посмяха да посегнат на виновната жена пред лицето на Христос, а тези които се нарекоха християни разкъсаха друга без вина.

ПОЗДРАВИ!
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот refab » пон фев 15, 2010 6:19 pm

?!

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот ?! » пон фев 15, 2010 9:43 pm

Досаден лапсус! "Агора" не е холивудски, а испански филм. Моля за извинение!

Спасителни пости!
andrey

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот andrey » пон фев 15, 2010 11:52 pm

Св. Кирил е бил човек с гореща, южна кръв. Дали има пръст в убийството на Хипатия (Ипатия) не се знае. Можем само да се надяваме, че няма.

Хипатия е била буквално разкъсана на парчета от озверени монаси (!). Откъдето и да го погледнем, този случай е срам за нас като християни.
Йордан Генков

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот Йордан Генков » ср мар 03, 2010 8:55 pm

Изгледах филма и прочетох историческите извори за него. За съжаление християнската църква имам за какво да се срамува и да се извинява и Ипатия (Hyparia) е една от тях. Редно е както учи християнството да се поиска прошка и църквата да се извини за това си деяние. Все пак тълпата е била насъскана от някой, а този някой по късно е обявен за светец така, че самата църква е застанала зад него.
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот Зограф » чет мар 04, 2010 10:15 pm

chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот chacho » нед мар 07, 2010 2:14 pm

А какво да кажем за прочутата Александрийска библиотека или за Областния управител , който е християнин, но симпатизира на науката и на своята учителка? Не го приемайте лично, но щом идеята се превърне в политика, нещата стават такива. А въпросния "Светец" Кирил , както и всички уж Духовни водачи (не само християнски) са политици, с нищо неотличаващи се от останалите. Най- мрачния ден за християнството е денят в който то се превръща от Божи път в политика. Невероятно щастлив се чувствам че имам възможност да живея и следвам религия , на която това още не се е случило.


Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот Чехълче » нед мар 07, 2010 3:24 pm

chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: Филмът "Агора"

Мнениеот chacho » нед мар 07, 2010 6:21 pm

.....? :oops:

Май трябваше първо да Питаш Попа за продължението!

Върни се в “литература, театрално и киноизкуство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта