Ванга и храм св. Петка

теми за общности от сектантски тип
Гост

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот Гост » нед яну 03, 2010 8:01 am

Искам първо да отбележа че това което пиша е мое мнение и то хипотетично тоест аз лично не познавам Ванга и не съм виждал нейните дела изказвам се само и въз основа на това което пишат и говорят хората така наречени- свидетели при възможността тези неща да са верни.
Както останалите ще ти отговоря само още веднъж а останалото го оставям на теб. Аз като човек бях длъжен малко от малко да ти осветля пътеката по която вървиш. Изборът си е твой дали да приемеш светлината или не. Извинявам се не бях чел форума от началото и затова бях останал с убеждението че си изградила доброто впечатление към Ванга още от малка. Но това ме хвърля още повече в ужас като разбирам че изпитваш такива симпатии към нея вече като изграден човек и то от прочитането на една книга независимо от кого е тя. Без да познаваш автора лично какъв човек е и не можеш да си сигурна с какви цели е написана тази книга.
Не знам къде си го прочела това със злите сили цитирам твоите думи “ Злите сили ще ти кажат с подробности за миналото, но нищо няма да ти кажат или ще налучкват за бъдещето. “ Но много грешиш ако си мислиш че дяволът или неговите слуги не виждат в бъдещето само малко помисли толкова мощни сили а да не умеят точно това. А за оценката как да четеш то само по себе си се вижда щом можеш толкова лесно да приемеш тези неща. Ще кажа нещо за себе си от близо 22г. съм учител по Айкидо ако не знаеш какво е това изкуство прочети малко за него и философията която изразява. Та като учител по айкидо доста хора като теб са минали през залата уверени в себе си лекари, юристи, икономисти, военни а така също и учители и директори на училища деца и т.н. опитът ми е огромен и от това което знам е че всеки си мисли че вижда нещата обстойно но като се погледне отстрани истината е трагична след известно време някой успяват да се видят отстрани и то тези които успеят както се казва да изпразнят чашата тоест да оставят настрани егото си нещата които си мислят че знаят и да се доверят на учителя си други които не могат да изпразнят чашата и все размишляват задават всякакви въпроси и в повечето случаи безсмислени не успяват де се видят отстрани и си остават на нивото на което са и дошли. Та затова си и позволих да дам тази оценка. Изучаване на библията е и не само сама да четеш но и да се съветваш и обсъждаш част от прочетеното с някой по запознат с вярата, пак ти казвам това не е каква и да е книга колкото повече препрочиташ части от нея толкова повече нови неща виждаш в прочетеното.
Мисля че си малко афектирана от факта че ти си сама тоест никои не те подкрепя в този форум твоето мнение за Ванга и затова мислиш че някои иска да ти налага неговото си мнение взимаш го много на вътре и някак си не можеш да видиш общата картина а тя е че никой, е може и да има някой в форума по афектирани към личността Ванга и да се е изказал по грубо за нея но в общ план повечето от нас се опитваме да ти обясним най същественото а то е че наистина ако се приеме факта че Ванга има умения да гадае то това не идва от нея самата. А и някъде бях чел че не е била само изкушавана но е и приела изкушението от случката когато и се показало видение на конник, който излъчва светлина и се представя за Йоан Кръстител (по други източници за Йоан Златоуст). Казва й, че тя ще започне да предсказва, а той ще бъде до нея, за да й предава информацията от отвъдния свят. Вместо да се посъветва с духовник и да отхвърли съблазънта, Ванга изпада под влиянието на явилия се й дух. Аз също не мога да вярвам на тук прочетено там прочетено нещо това ти го давам като пример, но казах ти факт е и то 100% че ако тя е гадаела то това са били зли сили някъде в предишното изказване писах в момента не си спомням точно от колко години насам Господ не се явява нито неговите ангели на хората по никакъв начин на никои нито на свещеници на никои независимо колко постят и колко праведни са те и всеки които каже че има такова видение то то произлиза от злите сили и това ще е така мисля чак до настъпването ма армагедон. А и Зара малко грешеше като се изказа че само в вярата е спасението, то е в вярата но и делата. Също така пак ти казвам от опит думи като феномен, екстрасенс и тем подобни са много мноого опасни, тези хора не знаят каква е от къде произлиза тяхната сила и за каква цел. Ако при теб се случват някакви странни неща и затова толкова пишеш и мисля че се убеждаваш сама да вярваш в тези неща че са добри то тогава мисля че имаш доста голям проблем и не е срамно да го споделиш с някой истински вярващ и праведен човек. Пак казвам от опит, има такива неща но не мисля че са безобидни. Извини ме ако съм те обидил с нещо.
" Напротив - вниквам в нещата, доколкото мога, и гледам на тях не само и не толкова буквално, а и преобразно; в преносен смисъл.."
Вървеики по обширният свят ние стоим в безкрайната Вселена
Zara_83
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 21, 2008 6:21 pm

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот Zara_83 » пон яну 04, 2010 6:28 pm

Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот zmianatz » вт фев 16, 2010 6:08 am

10. Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.
11. Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене.
12. Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата; тъй бяха гонени и пророците, които бяха преди вас.
13. Вие сте солта на земята. Но, ако солта изгуби сила, с какво ще се направи солена? Тя вече за нищо не струва, освен да се хвърли вън и да се тъпче от човеците.(Матей, 5 глава)
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот Славян » вт фев 16, 2010 5:10 pm

Пазете се от синята! Служи си с Божието слово, с този Небесен хляб, като си прави топчета от него и замеря навред по трапезата!
Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот zmianatz » вт фев 16, 2010 9:26 pm

Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот Чехълче » ср фев 17, 2010 8:08 am

Някой май се превъзнася по собствената си праведност и ръси парчета прелест навсякъде. :problem:
Последна промяна от Чехълче на ср фев 17, 2010 4:09 pm, променено общо 1 път.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот ТодорК » ср фев 17, 2010 12:20 pm

Не се карайте, моля ви. Всеки си има мнение...
Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот Bluesky » ср фев 17, 2010 4:12 pm

Zmianetz, вече ни омръзна да обясняваме едно и също за Ванга. Ти не искаш да проемеш фактите и Словото. Жалко но виж тук какво пише за нея:

Съществуват най-различни версии за начина, по който е врачувала Ванга. Може би най-смехотворната е на Юрий Горный. Той твърди, че петричката гадателка разполагала с огромна мрежа от информатори в хотели, рейсове и таксита, които предварително обработвали и прослушвали бъдещите й клиенти и предавали на нея събраните сведения. Други смятат, че тя има способността да чете мисли, но това не може да обясни как тя говори за хора и събития, за които дошлите при нея изобщо не знаят или не си спомнят. Ванга не е и шизофреник с раздвоение на личността. Изводът е един – Ванга не се поддава на материалистическо (атеистично) обяснение. Ключът към разгадаването на този проблем лежи другаде.

Хора, близки с Ванга, съобщават как понякога тя изпада в транс, променя рязко лицето и гласа си и започва да говори от името на други хора. Самата тя изповядва, че предсказва, като общува с духовете на умрелите. Всъщност тези духове не са на покойници, а са духове, подчинени на дявола. Демоните разполагат с известни познания за бъдещето и миналото и ги нашепват на врачката. Те не винаги разбира казаното от тях и пита други хора да й обяснят. Описва духовете като прозрачни и безцветни (“като вода в чаша”), но същевременно излъчващи светлина (“като огън в печка”). Според нея те вървят, сядат, плачат, смеят се. Сред тях тя среща духовете на Ленин, Рьорих, Брама. Ванга описва духа на създателката на теософията Елена Блаватска като най-страшния дух, срещан от нея.

Важна подробност е бучката захар, която Ванга изисква да се носи от посетителите. В окултизма и магията кристалите играят основна роля като резонатор на личните “вибрации”. Гадателката е откровена пред близките си: “Понякога спя само един час. Духовете не ми дават мира. Тормозят ме, будят ме. Казват: "Ставай. Време е да се работи". Въпреки крайно изтощителния печалбарски маратон, в който се превръща животът й, тя притежава невероятна, неуморна, бясна енергия.

Въпреки че полуграмотната Ванга във външния си живот се представя за православна вярваща, нейните възгледи за религията нямат нищо общо с християнството. На въпроса дали вярва в Бога тя отговаря объркано: ”Бог не може да има на света, Бог е този свят. Няма Бог в човека, но има човек в Бога” (?). Тя отхвърля и традиционото разбиране за рая и ада: “Това са различни страни на живота без тяло. Ако умрелият е нужен на живите – това е рай” (?). По отношение на Спасителя Ванга фантазира, че Христос “няма фигура”, а бил “огромно огнено кълбо” (?). За най-голям светец тя признава руският монах Сергий Радонежки, който “се превърнал в светлина” (?). Според Ванга всички религии щели да отпаднат, а щяло да остане само учението на Бялото братство (на Рьорих), което щяло да завоюва света, като тръгне от Русия. Тя нарича това учение “огнена Библия” (?). Ванга не вярва в безсмъртието на душата и във възкресението, а в индийския мит за прераждането. Според нейните думи първата й майка била фараонка от Египет, а тя самата няколко пъти се прераждала. Според нея съветските ракети “очистват” и “освещават” космоса над Русия, а Юрий Гагарин възприел “небесно тяло” (?).Погрешните предсказания и гадания на Ванга нямат чет. Съчиненият от нея разговор с Хитлер е само началото. Търновският поет Радко Радков, който е бил много близък с покойната Людмила Живкова, сподели в разговор с мен, че петричката врачка й казала за него, че бил “английски шпионин”. Това е не само лъжа, но и клевета. На Александър Бовин Ванга предсказва, что СССР ще окупира Чили и "скоро червени знамена ще се развяват в много страни на света". Дори заявява, че България неминуемо ще влезе в състава на СССР. Нещо повече, “Русия ще стане господар на света”. Ванга стига до гротеска, до нелепост, когато забранява на своите клиентки да носят обувки с токчета, защото “пречат на небето”, а един руски писател съветва да оставя ръкописите си отворени през нощта, за да попият “небесни енергии”. Тя препоръчва сутрин на гладно да се пие “за здраве” по чаша ракия и пр.

Много екстрасенси претендират, че те са единствени приемници на Ванга, като отричат другите мистификатори. През лятото на 1995 г. Ванга определя осетинеца Маирбек Хаджумарович Бегизов за свой наследник. Но няколко дена преди да издъхне, тя внезапно си сменя мнението и посочва за заместница асеновградската гадателка Нина Димитрова. Нейна духовна наследница претендира да е и една също сляпа французойка Патрисия Люмо. Други твърдят, че продължавали да получават “откровения” от умрялата петричка врачка. Забравя се, че в разговор с Връбка Орбецова през 1991 г. Ванга нервно отхвърля конкурентните екстрасенси като “шарлатани” и “тинтири-минтири”.

Случайно или не, в Централна Африка се почита езическо божество на име… Ванга. Местните чернокожи езичници вярват, че то живее на един остров в езерото Виктория и му се молят при болести и природни бедствия. И в Бангладеш е налице култ към божество със същото име – Ванга (Vanga < bôngo, [Bonga = Слънчево божество]). Не бива да забравяме, че Църквата учи за реалността на демоните, прикриващи се зад маските на езически божества и стремящи се да отклоняват човеците от благочестивото преклонение пред истинния Бог. Възможно е демон, представящ се с името Ванга, да е „избрал“ някога Евангелия за свое лице в България и под негово влияние тя да е врачувала с цел отвръщане на българския народ от спасителното Православие. За съжаление и днес все още има хора, които се стремят чрез лъжехристиянски средства да увековечат пагубния култ към покойната Ванга от Петрич, като я представят едва ли не за светица и богиня, противопоставяйки се по този начин на православното християнство, проповядвано и пазено в Църквата Христова. Затова, нека се вслушаме в трезвото предупреждение на апостол Павел: “Да не бъдем вече младенци, люлеени и увличани от всеки вятър на лъжливо учение, по лукавството на човеците, по хитрото изкуство на измамата” (Ефес. 4:14).

Архим. доц. д-р Павел Стефанов

И няколко цитата:"И вие не слушайте вашите пророци и вашите гадатели, вашите съновидци, вашите магьосници и вашите звездобройци, които ви казват: "няма да служите на вавилонския цар".
Защото те ви пророкуват лъжа, за да ви отдалечат от земята ви, та Аз да ви изгоня, и вие да загинете"-Йер. 27:9-10
Кога влезеш в земята, която Господ, Бог твой, ти дава, да се не учиш да вършиш гнусотии, каквито са вършили тия народи;
не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач, магьосник,
омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, нито който пита мъртви;
защото, всеки, който върши това, е гнусен пред Господа, и тъкмо поради тия гнусотии Господ, Бог твой, ги изгонва отпреде ти.
Бъди непорочен пред Господа, твоя Бог;
защото тия народи, които ти изгонваш, слушат гадателите и предсказвачите, а това Господ, Бог твой, не ти е дал.
Господ, Бог твой, ще ти издигне Пророк изсред тебе, от твоите братя, като мене, - Него слушайте".-5та Мойсеева Второзаконие18:9-16
Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот zmianatz » ср фев 17, 2010 4:49 pm

Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот zmianatz » ср фев 17, 2010 5:05 pm

Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот Bluesky » ср фев 17, 2010 11:45 pm

Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот zmianatz » чет фев 18, 2010 12:33 am

ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот ivanb63 » чет фев 18, 2010 11:40 am

Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот Bluesky » пет фев 19, 2010 6:43 pm

Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Ванга и храм св. Петка

Мнениеот Чехълче » пет фев 19, 2010 6:47 pm

Учудващо много внимание отделяме на вещиците...Ако така ревностно се занимавахме с четена на Библията и на светите отци...Цена нямаше да имаме...

Върни се в “секти и култове”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта