Разпети петък

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
Zara_83
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 21, 2008 6:21 pm

Разпети петък

Мнениеот Zara_83 » пет апр 02, 2010 9:02 am

Велики петък, познат още като Разпети петък, е най-тъжният, най-тежкият ден от Страстната седмица. Божият син е разпитван, обвиняван и обиждан, а римският наместник Пилат, притиснат от ревящата "Разпни Го" тълпа, издава страшната присъда - смърт чрез разпъване на кръст.

В този ден Иисус Христос претърпял безброй поругания и неимоверни страдания.

http://www.vbox7.com/play:324676f3

Днес светът остава без Бог. Който след три дни ще възкръсне. На този ден невинният Агнец, изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, прославя позорния стълб, като невинен бива принесен в жертва за спасението на човечеството.

И от кръста Божият син простил на враговете и гонителите си, а на разкаялия се разбойник, разпнат до него, обещал още днес да бъде заедно с него в царството Божие.

Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота. Черен, мрачен, потресаващ е денят, в който Христос умира.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Разпети петък

Мнениеот Чехълче » пет апр 02, 2010 11:31 am

Да, вчера и днес са тъжни дни...Какво ли бихме правили, ако всичките ни дни бяха така самотни...
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: Разпети петък

Мнениеот m.muladzhikova » пет апр 02, 2010 11:53 am

Днес в църквата, докато чаках огромната опашка от хора желаещи да се поклонят на изнесеното в центъра на храма разпятие и да минат под масата - наблюдавах хората.
Видях стари и немощни, които едвам движещи се правеха всичко възможно - колкото и да им е трудно това физически - да се приведат максимално ниско и лазейки на колене и лакти - да преминат от другата страна. Видях млади и напети, здрави мъже и жени, които се чудеха как така да минат - без да се приведат. Едни се мъчиха да минат с "патешко ходене", други постоянно си удряха главите в дъното на масата - така че цялата се тресеше и подскачаше, и аха - цялата да се обърне и стовари върху останалите чакащи да преминат под нея... :( Имаше млади момичета, които минавайки клекнали може би не съзнаваха, че от позата целите им задни части излизаха от плитките джинси и се виждаше не само бельото им...Имаше мъже и жени, които не се привеждаха, ами с две ръце се опитваха да "разширят" празното място, и хванали здраво двата крака на масата натискаха с все сила навън - така че краката скърцаха и пукаха, и всичко се клатеше....
Гледах ги и мислех: Толкова ли е трудно дори днес - на "Разпети Петък" да наведем глави, да паднем на колене, да се смирим, да отхвърлим гордостта и тщестлавието си? Тъжно ми беше, че множеството от хората бяха дошли само защото "всички така правят" / както чух да коментира една жена до мен / - едва ли не защото такава е модата...

Дано Бог Иисус Христос прости на всички ни.
Последна промяна от m.muladzhikova на пет апр 02, 2010 5:05 pm, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Разпети петък

Мнениеот zmianatz » пет апр 02, 2010 1:51 pm

Границата между правилното православие и гордостта на фарисейщината е твърде малка, както забелязвам. Има хора, които колкото и да са неосведомени по християнските въпроси, се мъчат да живеят праведно и да правят добро. Господ ще види на всеки в сърцето какво му е, независимо дали правилно е изпълнил даден ритуал или не. Ако искрено вярва - Човек ще се спаси; ще бъде помилван. Ако осъжда - ще бъде съден както съди. Не е хубаво "от мода" да ходиме по черкви, защото това не е истинска вяра; това е суеверие и тщестлавие.
Бог да ни пази от изкушенията на сатаната, които се опитват да ни навредят и заблудят.
Asenov
Потребител
Мнения: 411
Регистриран на: съб яну 24, 2009 7:24 pm

Re: Разпети петък

Мнениеот Asenov » пет апр 02, 2010 4:04 pm

Гост

Re: Разпети петък

Мнениеот Гост » пет апр 02, 2010 4:43 pm

Bach - Matthäuspassion - 78 - Wir setzen uns
http://www.youtube.com/watch?v=tuevG8Tgtcs
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Разпети петък

Мнениеот Славян » пет апр 02, 2010 4:57 pm

Зара, радвам се, че си се променила - че прославяш св. кръст!
Само едно не е вярно - че него ден светът останал без Бог...

Църковната песен гласи, как Христос е бил същевременно - духом в ада, с разбойника в рая, с тялото си в гроба, и на престола с Отца Си и Светия Му Дух!
Богу нашему слава!

Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта