страхът на атеистите

два пътя; колко истини?
Потребителски аватар
ecclesiast
Потребител
Мнения: 225
Регистриран на: ср сеп 30, 2009 2:26 pm

страхът на атеистите

Мнениеот ecclesiast » чет юли 29, 2010 1:54 pm

В един форум по астрофизика изпратих следната тема снощи
Ще обясня, че става дума за представата за вселената на астронома Тихо Брахе. Той живял непосредствено след Коперник и отрекъл с необорими до ден днешен доводи, че хелиоцентричният модел е невъзможен. Доводите не Тихо Брахе разисквам в тази пък тема . Естествено, те са, както вече казах, необорими, затова и никой не може да ми даде отговор.
С удоволствие забелязах, че никой от съвременните физици, участващи във форума, не може да защити веруюто си. Модераторите пък заключиха темата набързо, страха ради юдейскаго. :??
Предлогът - темата е верска, а не физическа.
Ето основанието:
"ecclesiast, добре дошъл си във този форум, но спазвай тематиката му.

За философии, религии, истории, политика, свободата на словото и дали американците са кацнали на Луната - моля дискутирайте в други форуми."
Не разбрах какво общо има неотменимото право на свобода на словото в тази тема...
Затова, ако тука не ви е страх, ще пуснем темата и ще поканя физиците.

Но да не каже някой модератор, че темата ми пък не е верска? Мога да я преработя.
Потребителски аватар
ecclesiast
Потребител
Мнения: 225
Регистриран на: ср сеп 30, 2009 2:26 pm

Re: страхът на атеистите

Мнениеот ecclesiast » чет юли 29, 2010 1:59 pm

Ето страшната тема.

Тихо Брахе. Защо да вярваме на Коперник

--------------------------------------------------------------------------------

Ако някой симпатичен монах от средновековието се материализира пред вас с думите: "Чада, прочетох и изучих вашите книги. Това, което върхушката ви внушава за строежа на света, е абсолютна лъжа. Не е наука, а идеология", то тогава с какви аргументи от вашата лична опитност бихте му възразили? Какви са механизмите на обикновения човек да се увери, че написаното в учебниците, е истина?
Как постъпва съвременният интелектуалец с инакомислещите? Изгаряте го (фигуративно казано) на кладата на тоталното отрицание?

Снощи помедитирах над учебника по астрономия, за който споменах в другата тема. Твърде се възмутих да прочета за Джордано Бруно, който уж бил най-напред измъчван, после изгорен от инквизицията за убежденията си за строежа на вселената. Не са верни тия неща, както е видно и отбиографията му, която имам вкъщи (честно съветско издание), и както можете и да прочетете в съветските енциклопедии. Инквизицията едва ли е знаела въобще за коперниканството на Джордано, разследвали са го за съвсем други неща.
Животът му е бил следният:
1. бил монах, но се размонашил, скарвайки се със събратята си. В манастира попаднал на книгата на Коперник, която прочел и после му оказала влияние на светогледа. Но неговите занимания и публикации далеч не са основно свързани със строежа на вселената.
2. почнал да печата разни съчинения (той и работил като печатар), памфлети срещу папата и кардиналите, хули срещу монашеството, извадки от които имаше в съветската книжка - истината е, че нормален човек така не пише, само някой психопат. Например, казва той, монашеството трябвало да бъде избивано, защото са паразити - след което започва да изброява различни паразити - като въшки, като скакалци, като троскот, като мишки, като плъхове... и така - три реда. Съжалявам, но психично здравите не пишат така и никога не са писали. Аз чета основно стари автори, начиная от Платон, но и по-късни - римски историци, също църковна история. Никой така не бръщолеви.
Обидите за папата и кардиналите били оставени без последствия, папата бил толерантен човек. Но му направили досие и взели да го следят какви ще ги върши нататък.
3. Издал трактат "За магията" - където и възхвалявал магията и магическите занимания, утвърждавайки, че нямало Бог, ами Моисей направил чудесата си не с Неговата сила, ами понеже изучил магическото изкуство на египетските влъхви. Тогава вече инквизицията го привикала, постъпвайки според съществуващите разпоредби. Те били - да му покажат оръдията за мъчения и да го сплашат. Ако еретикът се покае, пускат го с последно предупреждение. Покаял се и го пуснали.
4. след което продължил да богохулства. Взел да хули св.Причастие, после Христа и пророците. Техните чудеса, казвал той, били лъжливи, всичко, което говорели било лъжа, затова и били справедливо наказани с публична и позорна смърт. (Въпросче - а Данчо Бруно как е умрял, каква смърт му е допуснал Господ?)
5. Избягал от родината си, пише авторът на биографията, която четох. "Опитал се да поживее далеч в калвинистка Женева и лутеранска Германия. Навсякъде, обаче, богохулството се наказвало със смърт" - цитирам.
6. Затова се и прибрал у дома. Най-сетне го заловили и, без да го изтезават, (щото няма смисъл) го осъдили на смърт "като непоправим и неразкаян еретик".
Авторът обилно документира биографията. Погледнах един енциклопед.речник (съветски) в два тома. За дж.бруно пише - италиански философ...(изброяват убежденията му за вселената). Изгорен от инквизицията през 1600 г.
Да, така е. Но понеже науката става все по-лъжлива, вижте сега какви глупости можем да прочетем в уикипедията. Също и учебникът по астрономия лъже - нито е изгорен заради това, нито въобще някой се е интересувал от коперниканството му. Той самият, според мен, не се е интересувал от коперниканството си чак толкова, занимавал се е с други неща.

Най-сетне - когато един учебник явно лъже за нещо - при това нахално, - то не следва ли да предположим, че лъже и за други неща? Друг път ще се логна и ще ги изброя. Кънекшънът ми е ограничен във времето.

темата ми е за неограничени хора, свободни в мисълта си.


--------------------------------------------------------------------------------

сега - как въобще хората вярваме на някого или на нещо. Вярваме на близки, които добре познаваме, че не лъжат, ако не познаваме човека, който изказва някакво твърдение, вглеждаме се в очите му, за да го видим, честен ли е, умен или глупав и пр. Опитваме се с личен опит да се убедим в твърдението му, проучвайки нещата.

Ако опитността показва, че човекът е лъжец и манипулатор, ако опитността също показва, че нещата, които той твърди не може да са такива, то не му и вярваме повече за нищо. Изясни се нахалството на наса за лунните мисии - едно реалити шоу, заснето в снимачен павилион от Стенли Кубрик. Най-сетне, с аполо 13 върхушката си и призна индиректно, че всичко това е шоу.
Нима някой от нас е в състояние да измери паралакс на някоя от звездите? Или друго твърдение да проверим. Разполагаме с телескопи, да речем, може да се запишем в някоя обсерватория. Възможностите ни са дотам.

Сега ще преразкажа по памет встъпителните думи на една съветска популярна астрономическа книга:

"В далечното минало вавилонските и египетски жреци, които служели на управляващата върхушка, имали много точни познания за небесните явления - слънчеви и лунни затъмнения и др. Знаейки това, те използвали познанията си за свои цели, за да държат неграмотния народ и роби в подчинение.
Днес, обаче, в съветското общество, всеки работник и трудещ се има достъп до научното познание...."
Естествено, има и американски вариант на такива книжки - днес обаче трудовият американец в нашата демокрация - и т.н.

Но не прави ли впечатление колко опосредставана е на пръв поглед връзката между небесните явления и диктатурата? А ето, че е съществувала.

И така, какво ако днес аз не желая да съм египетски роб или халдейски простак и лековерно да вярвам на очевидно лъжливите учебници?

bbh
Потребител
Мнения: 20
Регистриран на: чет май 13, 2010 11:19 pm

Re: страхът на атеистите

Мнениеот bbh » чет юли 29, 2010 5:36 pm

Съжалявам, главно себе си, че ще трябва да се включа отново, но да не би да твърдиш, че Слънцето се върти около Земята?

Това, че нещо ти го казва майка ти не означава, че е вярно, но изглежда имаш подобни критерии за оценка на информацията.

Ето малко плод за размисъл относно кацането на луната:
Valentin Velchev
Потребител
Мнения: 53
Регистриран на: вт ное 20, 2007 4:17 pm

Re: страхът на атеистите

Мнениеот Valentin Velchev » чет юли 29, 2010 7:40 pm

Към ecclesiast:

Ето най-новите научни изследвания за Коперник, Бруно и Галилей:


Авторите Ч. Такстън и Н. Пиърси са християни и са чудесни историци и философи на науката. Те много подробно са изяснили въпросите, които ти засягаш.
Потребителски аватар
to6ominator
Потребител
Мнения: 304
Регистриран на: пон май 10, 2010 11:09 pm

Re: страхът на атеистите

Мнениеот to6ominator » чет юли 29, 2010 10:19 pm

Значи, щом бил монах и се размонашил, печатал памфлети срещу папата и кардиналите, хулил и т.н. значи да го убият, а? Дори да не са го убили, не отричай, че са убили Коперник! Великите църковни служители нарушават основна Божия заповед: "Не убивай!" Или Божиите заповеди не важат за папата и кардиналите, а? Това е върховно лицемерие: да използваш вярата на хората за собствено облагодетелстване и за ликвидиране на критиците. За мен такива папи и кардинали са по-големи грешници от останалите. Освен това, не можеш да отречеш, че земята се върти около слънцето, защото се намира в гравитационното му поле. Това и децата го знаят. В комунистическите учебници има комунистическа пропаганда, а в църковните - църковна. Това е положението. Хората не желаят да си кривят душата и да бъдат обективни за нещо. Само в математическите науки (включително физика) съм видял абсолютна обективност, както и в Десетте Божи заповеди, които са били нарушавани многократно от самите духовници.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: страхът на атеистите

Мнениеот ТодорК » пет юли 30, 2010 11:06 am

Аз лично предпочитам да оставя науката на тези които се занимават професионално с нея. Като цяло не виждам никакви допирни точки между природните науки и духовното. Науката (т.е. природните науки) се занимават с изследване, класифициране и използване на природните закони и изключително рядко влизат в допир с християнството, което от своя страна пък се занимава изключително с духовното. Като цяло според мен може да се каже че двете оперират в различни сфери и съвсем не са "взаимно изключващи се" както ни учеха в у-ще по времето на комунизма. Така че дали например физиците са прави за размерите на вселената или грешат, за мен не е особено интресно освен като любопитен факт. Като цяло считам, че да се опитваш докажеш или отречеш съществуването на Бога с помощта на природните науки е загуба на време - те просто не се занимават с това.

Да вземем за пример може би най-дискутираната тема - теориите за еволюцията и креационизма. Библията ни съобщава (доста лаконично) че Бог е сътворил всичко, но не обяснява подробно как точно го е направил. Това не е от особено значение за богооткровението и тази част просто липсва. И именно на това "как" (което не е особено интересно от духовна гледна точка) се опитва да отговори биологията. Така че нека биолозите си спорят дали Той е създал всеки вид отделно (креационизъм) или е направил един вид да премине в друг (еволюционизъм).

Някой може би ще каже че ако креационизмът се докаже окончателно това много ще помогне тъй като атеистите ще останат без своя теория, но аз не мисля така. Просто ще си измислят някакво друго обяснение което ги задоволява. Всъщност те и сега признават креационизма защото считат че първоначално животът се е самозародил по някакъв необяснен все още начин. Но не виждам това да им помага да се приближат към Бога. Така че лично аз за себе си съм избрал да не влагам твърде много време и сили в подобни спорове, защото считам че ползата от тях е малка...
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: страхът на атеистите

Мнениеот Дон Кихот » пет юли 30, 2010 12:50 pm

Главната причина, поради която е осъден Джордано Бруно е убийство. Ударил в спор друг монах с тежко обковано евангелие и му строшил главата. Други обвинения в окултизъм и магьосничество са верни, но второстепенни.

Саладин - страшилището на кръстоносците
http://archiman.livejournal.com/
Потребителски аватар
ecclesiast
Потребител
Мнения: 225
Регистриран на: ср сеп 30, 2009 2:26 pm

Re: страхът на атеистите

Мнениеот ecclesiast » пет юли 30, 2010 5:02 pm

Потребителски аватар
ecclesiast
Потребител
Мнения: 225
Регистриран на: ср сеп 30, 2009 2:26 pm

Re: страхът на атеистите

Мнениеот ecclesiast » пет юли 30, 2010 5:09 pm

Потребителски аватар
ecclesiast
Потребител
Мнения: 225
Регистриран на: ср сеп 30, 2009 2:26 pm

Re: страхът на атеистите

Мнениеот ecclesiast » пет юли 30, 2010 5:14 pm

Потребителски аватар
ecclesiast
Потребител
Мнения: 225
Регистриран на: ср сеп 30, 2009 2:26 pm

Re: страхът на атеистите

Мнениеот ecclesiast » пет юли 30, 2010 5:23 pm

ivan47
Потребител
Мнения: 689
Регистриран на: чет авг 13, 2009 4:26 pm

Re: страхът на атеистите

Мнениеот ivan47 » пет юли 30, 2010 7:37 pm

Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: страхът на атеистите

Мнениеот zmianatz » пет юли 30, 2010 7:54 pm

Не е проблемът в развитието на науката. Проблемът е, че тя отрича Бог, бидейки създала и развила разни неща - технически - а не се замисля, че с един потоп всичко това ще се срине... :wink:
Потребителски аватар
to6ominator
Потребител
Мнения: 304
Регистриран на: пон май 10, 2010 11:09 pm

Re: страхът на атеистите

Мнениеот to6ominator » съб юли 31, 2010 8:11 pm

Еклесиаст, ако вярваме на думите ти, то поповете всички са били света вода ненапита. Сигурно "магьосниците и вещиците" (както са наричали учените тогава) сами са се изгаряли на кладите или сами са се обесвали... Като си толкова голям експерт по църковна история, как ще коментираш . Това ми прилича на забрани от комунистически тип, само, че страшното е, че не са били комунисти, а църковни служители. Да не споменавам "миролюбивите" мероприятия: Вартоломеева нощ, кръстоносни походи (един от който е нанесъл вреди и на нашето средновековно царство), да не говорим как гръцките попове са издевателствали над българския народ по време на турското робство, за да ни накарат да си мислим, че сме гърци....
Потребителски аватар
ecclesiast
Потребител
Мнения: 225
Регистриран на: ср сеп 30, 2009 2:26 pm

Re: страхът на атеистите

Мнениеот ecclesiast » пон авг 02, 2010 5:37 pm


Върни се в “наука и религия”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта