Са ли митарствата част от Свещеното предание?

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата

Са ли митарствата част от Свещеното Предание?

да
18
47%
не
16
42%
не знам
4
11%
 
Общо гласове: 38
Dante
Потребител
Мнения: 113
Регистриран на: нед май 02, 2010 1:57 pm

Re: Са ли митарствата част от Свещеното предание?

Мнениеот Dante » пет сеп 17, 2010 10:29 pm

Според мен Митарствата имат по-древен произход от богомилски апокриф - те са взаимствани от древногръцката митология. Доколко е древногръцка е друг въпрос, но се сещам за Дедал и Икар. Ако прочетете тази история МНОГО ВНИМАТЕЛНО може би ще разберете за какво говоря - Дедал се излъгва да направи една крава, която зачева от един бик и ражда чудовището Минотавър, за което трябва спешно да се направи Лабиринт, но толкова оплетен, че да не може никой да излезе от него, особено чудовището. Но Дедал завежда чудовището вътре и излиза обратно. Чудовището реве в Лабиринта и всички критиняни треперят панически от страх, най-вече Дедал, който е проектирал Лабиринта. По някое време се появава ГЕРОЙ, който иска да убие чудовището в Лабиринта и да върне спокойствието на жителите на острова на цар Минос и най-вече на Дедал. Този ГЕРОЙ убива чудовището и излиза от Лабиринта, а майсторът на Лабиринта е затворен наместо Минотавъра, защото издава на ГЕРОЯ тази ВЕЛИКА ТАЙНА - как да излезе от Лабиринта. Цар Минос, ядосан на Дедал, отнема ЗНАНИЕТО как да излезе от Лабиринта от Дедал, но Дедал открива ИЗХОД - прави на себе си и на своя син КРИЛЕ, за да полетят над стените на Лабиринта, но се случва нещастието с Икар, който не е наследил РАЗУМА на Дедал...

Agni,

Има ли ИЗХОД за затворените в Лабиринта на Митарствата, създаден от самите тях? Как Дедал ИЗЛИЗА от Лабиринта? Ако някой се раздели с тялото си /не тялото на греха, а материалното тяло!/, разделя ли се с РАЗУМА? Не може ли по всяко време да ИЗЛЕТИ от кое да е митарство, стига да знае как? Ама вие си знаете своето - мандалото хлопва в смъртния час, няма мърдане от лапите на демоните и бесовете след това... Доктрина, какво да се прави?! Да си отвинтим главата и да я сложим в торбата...

P. S. Съжалявам, ако съм те разочаровал по отношение на ОСНОВНАТА МАТЕМАТИЧЕСКА АКСИОМА - да те питам, ако някой сам се лъже за нещо кой е виновен? На кое митарство според теб трябва да се наредят всички наивници?
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Са ли митарствата част от Свещеното предание?

Мнениеот ven4e » пет сеп 17, 2010 11:05 pm

Данте, доколкото си спомням, майката на Минотавъра не е крава, а жената на цар Минос. Плюс това Тезей е излязъл от Лабиринта с нишката на Ариадна и никакво знание от Дедал не е отнемано.
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: Са ли митарствата част от Свещеното предание?

Мнениеот m.muladzhikova » пет сеп 17, 2010 11:16 pm

Dante
Потребител
Мнения: 113
Регистриран на: нед май 02, 2010 1:57 pm

Re: Са ли митарствата част от Свещеното предание?

Мнениеот Dante » съб сеп 18, 2010 12:53 am

ven4e,

Чети ето тук за кравата на Дедал :):
http://bg.wikipedia.org/wiki/Минотавър

Да те питам, ven4e, ако ти се върти в главата някоя магария, но не знаеш как да я направиш и отидеш при някой знаещ, според теб кой е отговорен за тази магария? Този ли, който я извършва /ученикът/ или този, който го учи /учителят/? Кой носи отговорност за деянието? Какво може да се роди от такъв съюз? Кой е Минотавър? Детето на греха няма ли двама родители - един сеещ семе и друг даващ плод? Според теб кой е този ГЕРОЙ, който може да убие Минотавъра? И да излезе от Лабиринта? Коя е НИШКАТА НА АРИАДНА? Как Дедал не може да излезе от Лабиринта?

Иначе продължавай да четеш митологията - там може да откриеш доста християнство, но в значително по-чист и ерудиран вид.


m.muladzhikova,

Ако се вярва на приказката, че смехът е здраве, то ти си яка като камък, но дали тежиш като камък - виж, това не съм убеден. А ако обърнем гледната точка - какво биха си помислили гърците, ако дойдеха в нашия свят? Има един интересен философски филм на подобна тематика - "Les visiteurs" /1993/, обичам този филм, гледай го, няма да съжаляваш. :)

http://www.imdb.com/title/tt0108500/
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: Са ли митарствата част от Свещеното предание?

Мнениеот m.muladzhikova » съб сеп 18, 2010 7:18 am

Мерси, Данте,
Всеки от нас е уникален. Един с един не си приличаме. Но света затова е толкова интересен! Един блести с енциклопедични знания, друг с уменията на ръцете си, трети с красотата на гласа си.

Като камък не искам да тежа. Никога не ми е било цел. Има една канара - Христос. Друг като Него няма, няма и да има.

P.S. Не се присмивам на теб или разсъжденията ти, Данте. Поставих се на мястото на древните гърци - едва ли са си представяли някога, че мита за Минотавъра ще послужи за онагледяване на един от най-спорните въпроси в християнството - митарствата.

Поздрави :biggrin:
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Са ли митарствата част от Свещеното предание?

Мнениеот ivanb63 » съб сеп 18, 2010 11:48 am

Ммм..даа...
В гръцката митология има толкова много символика, че нямам думи. Но пък прекаленото "задълбаване" в подробностите, май се изпуска основната цел на Религията - достигането на Божието царство!? Ето това е недостатък пък.
Но пък символиката на гръцката митология е много близка до тази на древноегипетската.
Пример:
Митът за Сфинкса и митът за Кентавъра са почти идентични, да не кажа еднакви.
С тази разлика, че гръцките митове са много по-близко до съвременния начин на мислене и по-лесно (как да го кажа с мой си измислен термин) ... "размитологизиращи" или още по-точно - по-лесно могат да се разшифрова значението им. И това ги прави по-достъпни. Но пък определено си ме е страх от съвременните "православни инквизитори" ... :wink: :) а и няма изградена почва за разговори и съпоставки по темата. Тук-там из форума срещам хора които се интерисуват от тази част на познанието.
А бее... мъчна работа.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Са ли митарствата част от Свещеното предание?

Мнениеот Славян » съб сеп 18, 2010 11:54 pm

pavel
Потребител
Мнения: 209
Регистриран на: вт сеп 14, 2010 12:47 pm

Re: Са ли митарствата част от Свещеното предание?

Мнениеот pavel » съб сеп 18, 2010 11:55 pm

Dante
Потребител
Мнения: 113
Регистриран на: нед май 02, 2010 1:57 pm

Re: Са ли митарствата част от Свещеното предание?

Мнениеот Dante » нед сеп 19, 2010 4:05 pm

Ами каква ПЪТНА ТАКСА трябва да платят НАИВНИТЕ ДЕЦА, за да ПОРАСНАТ и да СТАНАТ МЪДРИ ЧОВЕЦИ?

Сигурен съм, че в този Форум има православни, които са търкали студентската скамейка в Семинарията, но едно е да зяпаш като МАЛКО ДЕТЕ, а съвсем друго да РАЗБИРАШ за какво става дума.

Разбирам, че сте ми навити да изразите "топлите си братски чувства", я с бан, я с презрение, но замислете се, ако нещата не са такива, каквито си ги мислите - всеки човек може да се обърка, да се излъже, да падне в капана на своите илюзии. Защо вие да не можете, а всички останали да могат? Високомерието и егоцентризмът не са добри съветници.

Ако ми докажете, че съм в грешка и съм изрекъл лъжи за днешното Православие, то аз ПУБЛИЧНО ще се покая и ще премина през този Форум, запрегнат в магарешка каручка като рева: И-а-а-а-а, и-а-а-а-а...

НАШИБАЙТЕ МЕ ЕДНО ХУБАВО, ТА ДА СЕ ИЗЛЕЕ ОТ ВИНОТО ВИ В ДАМАДЖАНАТА МИ, ТА ДА СЕ ОПИЯНЯ И ДА ВИКАМ С ПЪЛЕН ГЛАС!!!

Ако зарева с пълен глас, да знаете защо викам и какво искам да кажа - искам да покажа, докажа и разкажа какво голямо магаре съм. Така ще получите частично удовлетворение от несправедливо изречените думи, а аз ще трябва да се покая и пред свещеник, за да премина през Митарство № 19. Ако стигна до Митарство № 19, щото магарията ми може да е голяма. И ако нямам застъпник, който да противостои на дявола, ще трябва да си подам ръцете /забравих, че нямам ръце - предните копита/ да ми сложат прангите и да ме водят /забравих, че вече не мога да ходя - значи да ме носят/ в адските дълбини. То като съм без застъпник май въобще нямаше митарства според някои - никой не те проверява дали си черен или бял, директно си за пъкъла?! Това не ви ли се струва странно - ами, ако е станала някаква грешка, ако ИЗГЛЕЖДАМ черен, а ВСЪЩНОСТ съм бял, например дяволите са записали само злите ми дела, а аз имам цяла кесия със ЗЛАТО, което обаче няма кой да издири /ЗАЩОТО НЯМА ДИРЕНЕ НА ИСТИНАТА, НЯМА СЪД/, че да види, че е в мен, а някой трябва да ми я даде КАТО ПОДАРЪК, да ме обсипе със ЗЛАТО, за да стана тежък на ВЕЗНИТЕ и да премина през демонските пълчища - значи, поправете ме, ако греша, но ако някой ми е свил кесията със ЗЛАТО, моят "застъпник", т. е. някой е откраднал добрите ми дела /това не знам как може да стане - може би вие ще ми обясните/, аз ще бъда обявен от някого за ПРЕДВАРИТЕЛНО ОСЪДЕН, БЕЗ СЪД И БЕЗ ПРИСЪДА отивам директно в ада, а някой, който има застъпник, който вади от СВОЕТО СЪКРОВИЩЕ и го дава да натежи на ВЕЗНИТЕ НА СЪДА /когато добрите дела на съдения се изчерпат като противотежест на злите му дела/, ЧРЕЗ ЗАСТЪПНИЧЕСТВО отива в рая. Ако СПАСЕНИЕТО е по БЛАГОДАТ, чрез ВЯРА, защо едни вярващи ще бъдат пратени в ада /т. нар. грешници/, а други в рая /т. нар. светии/? Нещо не се връзва, надявам се да ме светнете - каква е тази логика?! Иначе, ако ми кажете, че просто вярвате, без да знаете защо и как - значи спорим просто за спора, а не защото имаме логически аргументи?! Значи колкото вие сте прави, толкова и аз мога да бъда прав - значи без аргументация този спор е обречен да завършва винаги с друг победител - с две губещи страни /спорещите/ и трета, печелеща /заблуждаващата/.

Дайте да я прочетем тази история и да я разнищим така, че всички дяволи в главите на наивниците да се изметат оттам и да дойде МЪДРОСТТА.

http://www.pravoslavieto.com/history/20 ... arstva.htm

Да не се скъпим за време, усилия и средства:

"10 Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби,
11 Но ти, човече Божий, бягай от тия неща; и следвай правдата, благочестието, вярата, любовта, търпението, кротостта.
12 Подвизавай се в доброто войнствуване на вярата; хвани се за вечния живот, на който си бил призван, като си направил добрата изповед пред мнозина свидетели.
13 Заръчвам ти пред Бога, Който оживява всичко и пред Христа Исуса, Който пред Понтийския Пилат засвидетелствува с добрата изповед,
14 да пазиш тая заповед чисто и безукорно до явлението на нашия Господ Исус Христос,
15 което своевременно ще бъде открито от блажения и единствен Властител, Цар на царствуващите и Господ на господствуващите,
16 Който сам притежава безсмъртие; обитавайки в непристъпна светлина; Когото никой човек не е видял, нито може да види; Комуто да бъде чест и вечна сила. Амин." /1 Тимотей 6:10-16/
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Са ли митарствата част от Свещеното предание?

Мнениеот Чехълче » нед сеп 19, 2010 8:48 pm

Поразително невежество, дори е пресякло границите на православието и е изплющяло незнайно накъде...Човек направо няма какво да каже, четейки някои мисли, вълнували форума. На турски има един точен израз "Geçmış olsun", казва се на хора, които боледуват. Съдържа пожелание за скорошно оздравяване, но и съжаление, че са заслужили с нещо да бъдат болни. Geçmış olsun.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Неправедно отсъждане човешко

Мнениеот Славян » вт сеп 21, 2010 1:22 am

ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Неправедно отсъждане човешко

Мнениеот ivanb63 » вт сеп 21, 2010 11:32 am

Dante
Потребител
Мнения: 113
Регистриран на: нед май 02, 2010 1:57 pm

Re: Са ли митарствата част от Свещеното предание?

Мнениеот Dante » вт сеп 21, 2010 1:56 pm

Пиша във връзка с "Форумният Везувий", който беше "заключен" вчера:

viewtopic.php?f=20&t=1899&start=0

Ето едно филмче за днешната ситуация в България. Надявам се да забележите какво казва монахинята - няма застраховани от дявола, който се опитва всячески да се намъкне във всеки, /особено в кръстените и изповядващи т. нар. Православие, които веднъж кръстени спират да ТЪРСЯТ ОБЩЕНИЕ СЪС СВЕТИИТЕ, защото вярват, че вече са спасени./*

http://vbox7.com/play:e7e21322

*
Написаното в скобите е моя интерпретация на изложените съждения във филма.

Тигър написа:
"Видно е, че доста хора смятат митарствата, ако не за абсолютна истина, то поне за нещо едва ли не безобидно. Някои ги бъркат с духовната битка с княза на този свят, която се води за душите ни. Само че тази битка е валидна докато сме в тялото, тъй като след телесната смърт всеки ще "легне" там, където си е "постлал" приживе, което и учи член 18 от Послание на патриарсите на източно-вселенската църква за православната вяра."

От кого се води тази духовна битка с дявола? Нима всеки кръстен не е воин в тази битка? Кой от Св. Отци казва, че битката свършва или започва с физическата смърт на когото й да било? Ако тялото на греха е унищожено - да, свършва, но ако не е унищожено тялото на греха - тогава поради какви доводи ще спре тази битка, ако въобще дори не е започвала? Да, на каквото си постелиш, на това ще легнеш - но ако си си изградил един илюзорен свят - фантазии в целофан, то няма ли да се сгромолясат рано или късно тези имагинерни основи - когато ВИДИШ ИСТИНАТА? Явно който си постели ИСТИНАТА, ще легне на ИСТИНАТА, а който се обгърне с ЛЪЖАТА, ще легне на ИСТИНАТА на кукуво лято, в смисъл когато кукувицата го закука обгърнат в ИСТИНАТА.

"Архимандрит Павел Стефанов си е направил труда да проследи произхода на това учение в статията "Митарствата - гностическо наследство в българския фолклор и култура". Естествено, за привържениците на ереста тази статия е недостатъчна да ги убеди в езическата вяра, която са прегърнали. Целта на тази тема е да докаже, доколкото е възможно в границите на форума, че митарствата противоречат на учението Христово и дефакто отричат и Кръста, и Изкуплението, и прошката на греховете. Не си правя никакви илюзии, че ще убедя когото и да било от "митарите", освен ако по Божия милост, Духът на Истината не им просветли умовете."

Отново арх. доц. д-р Павел Стефанов!!! Животът не е само секс, наркотици и рок-енд-рол за някои хора - те четат, пишат, преподават... Но КАК четат, КАКВО пишат и ЗАЩО преподават - ето това са важни въпроси, на които някои хора трябва да си отговорят.

"Тъй като на нито един вселенски събор на Църквата не е утвърждавана доктрина за митарства след смъртта във вида, в който масовата публика вярва, единственото, на което тя е изградена е сънят на Василий за преживяванията на послушницата му Теодора. И така, християнката Теодора, която е кръстена, водила е живот на покаяние и добри дела, ето с какво се сблъскала след смъртта си:..."

Това, че "на нито един вселенски събор на Църквата не е утвърждавана доктрина за митарства след смъртта във вида, в който масовата публика вярва" е вярно - Църквата изпада в нок-аут, изгубила единство, раздирана от всякакви ереси, превзета от светска суета... Вярващите в България КАТО ПРЕОБЛАДАВАЩА ЧАСТ са измамени от самите себе си /бесовете играят хоро в главите им/ - ТЕ НЕ ПОЗНАВАТ УЧЕНИЕТО, такова, каквото Е в Св. Писание, а са си измислили свои доктрини, които произлизат от техните заблудени сърца. Ако един ден те победят своята гордост, своята наивност и своята суета, те ще могат да прозрат ИСТИНАТА, КОЯТО ДАВА СВОБОДА. А ИСТИНАТА е тази - да ЧЕТАТ като МИСЛЕЩИ ЧОВЕЦИ, а не без да мислят.

В този Форум цари МАСОВА ПСИХОЗА по отношение на Митарствата. Този Форум е ПРОЕКЦИЯ на православието в България, на православните българи в и извън нея, които са прегърнали нещо, за което нямат НИКАКВА ПРЕДСТАВА - само си ВЪОБРАЗЯВАТ, че имат - мисля, че най-събудените започват вече да се опомват и да искат цитати от Св. Отци и Св. Писание.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Пост за триене

Мнениеот Славян » вт сеп 21, 2010 6:59 pm

Данте, забележително е, как порядъчно се състезаваш със Симон в !
Dante
Потребител
Мнения: 113
Регистриран на: нед май 02, 2010 1:57 pm

Re: Са ли митарствата част от Свещеното предание?

Мнениеот Dante » вт сеп 21, 2010 8:17 pm

Славян,

Моят приятел simon е много ерудиран човек - високият може да се сниши, но ниският трудно може да се възвиши. Поговорихме си, посбутахме се, поразсърдихме се - но той получи това, което му бях обещал - тема в блога ми относно ВСЕЛЕНАТА ПРЕДИ ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ. Като може да разбере, нека разбере, като не - здраве да е. :)

Правя се на шут, недоразбрал, ненаясно, на ударен... на истински християнин, на богослов, на ерудит... - в кое точно съм подобен на simon?

Може би задавам глупави въпроси? - Но чакам от вас УМНИ ОТГОВОРИ.

Междувременно ето ти една - да видиш повече по отворената днес следобяд от теб тема:P. S. Тази картина е подходяща и за тази тема - ще познаете ли коя "кула" е "вашата кула"? И КОЯ Е ХРИСТОВАТА?
P. S. 2 Славян, нима ми се сърдиш, че ти казах някоя друга истина?

Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта