Каква е разликата между Православната Църква и Арменската
Каква е разликата между Православната Църква и Арменската
Не знам абсолютно нищо по тази тема, затова питам, ако може някои да ми обясни бих се радвал да знам.
- m.muladzhikova
- Потребител
Re: Каква е разликата между Православната Църква и Арменскат
Разтърси се в нет-а и ще намериш.
Поне някакъв линк не можеш ли да ми дадеш?
- m.muladzhikova
- Потребител
- m.muladzhikova
- Потребител
Няма за какво.
Източните православни и арменските православни тук (САЩ) работят заедно. На богословско ниво няма почти никакви разлики. Богословите са готови да се съберат в една църква. Разделението е повече административно и се бави от организациоонна гледна точка, а не от богословска.
Източника на информацията ми са интервюта проведени от д-р Джини Константино, префесор по богословие (православно) и водеща на подкаст в ancientfaithradio.com
Източника на информацията ми са интервюта проведени от д-р Джини Константино, префесор по богословие (православно) и водеща на подкаст в ancientfaithradio.com
Павел, аз съм православна, но омразата, с която пишете за "армяните" е потресаваща. В кратката богословска енциклопедия пише, че разделението е вследствие на трагични обстоятелства и е наречено от светите отци "велико бедствие".
"През 5в. Арменската апостолическа църква, главно по политически причини, се отделя от православната църква. По това време арменците водят война с персите, в която очакват помощта на Византия. Тя не се осъществява, което възбужда силни антивизантийски настроения в Армения. Тогава се свиква Четвъртия вселенски събор в Халкедон/451г./, насочен срещу монофизитската ерес, проповядвана от Евтихий. Арменски духовници не участват в работата на събора, те защитават християнството в родината си от настъплението на зороастризма. Решенията на Халкедонския събор събуждат съмнения в Армения, че са несториански. Арменската църква прима за себе си формулата на св.Кирил Александрийски “mia jusiV tou Qeou Logou sesarkomenh” /една въплетена природа на Бог Слово/. Същевременно Евтихий е осъден и в Армения като еретик. Неразбирателството и взаимното недоверие между Арменската църква и Православието продължава през вековете и до днес. Тя запазва своите древни традиции, но за съжаление вън от единството на Вселенската православна църква."
http://www.roacbulgaria.org/contents/Ar ... church.htm
"През 5в. Арменската апостолическа църква, главно по политически причини, се отделя от православната църква. По това време арменците водят война с персите, в която очакват помощта на Византия. Тя не се осъществява, което възбужда силни антивизантийски настроения в Армения. Тогава се свиква Четвъртия вселенски събор в Халкедон/451г./, насочен срещу монофизитската ерес, проповядвана от Евтихий. Арменски духовници не участват в работата на събора, те защитават християнството в родината си от настъплението на зороастризма. Решенията на Халкедонския събор събуждат съмнения в Армения, че са несториански. Арменската църква прима за себе си формулата на св.Кирил Александрийски “mia jusiV tou Qeou Logou sesarkomenh” /една въплетена природа на Бог Слово/. Същевременно Евтихий е осъден и в Армения като еретик. Неразбирателството и взаимното недоверие между Арменската църква и Православието продължава през вековете и до днес. Тя запазва своите древни традиции, но за съжаление вън от единството на Вселенската православна църква."
http://www.roacbulgaria.org/contents/Ar ... church.htm
- Aurelia Felix
- Модератор
Re: Каква е разликата между ислямския талибан и праЗнославни
каква е разликата между този талибан:
taliban.jpg
и преждепишещия такъв?
ми няма разлика! и единият убеден и горд, че е в "правилната" "вера", и другият.
единият готов да убива, и другият - така. вярно, правят го по различен начин и с различни средства, но е важното, че го правят. и най-вече, че са на един дух.
аре талибани, един поздрав, достоен за вас!
taliban.jpg
и преждепишещия такъв?
ми няма разлика! и единият убеден и горд, че е в "правилната" "вера", и другият.
единият готов да убива, и другият - така. вярно, правят го по различен начин и с различни средства, но е важното, че го правят. и най-вече, че са на един дух.
аре талибани, един поздрав, достоен за вас!
Ние сме убедени и спокойни, че изповядваме точно това, което Иисус Христос ни е оставил. Под никаква форма не можем да приемем каквато и да е ерес, била протестантска, католическа или арменска. Да си служат и правят въобще каквото решат, нас това не ни интересува, ние си имаме вяра.
Що се касае за гордостта тя е присъща освен на католици и на арменци в неимоверни количества, което също не ни интересува, всеки отговаря за себе си.
Що се касае за гордостта тя е присъща освен на католици и на арменци в неимоверни количества, което също не ни интересува, всеки отговаря за себе си.