Вечно ли е наказанието ?

академични, професионални, лични разговори
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: Вечно ли е наказанието ?

Мнениеот m.muladzhikova » вт окт 19, 2010 2:58 pm

Етер,

Плач и скърцане със зъби ще има във външната тъмнина. В Огненото езеро ще бъдат хвърлени смъртта и всичко зло и ще бъдат унищожени. Поне така разбирам описаното в Библията - в "Откровение". / моля някой да ме поправи, ако грешно съм разбрала прочетеното /.

Поздрави
bobiata
Потребител
Мнения: 16
Регистриран на: вт сеп 28, 2010 8:45 pm

Re: Вечно ли е наказанието ?

Мнениеот bobiata » пон ное 01, 2010 1:45 am

Темата е: "Вечно ли е наказанието?". За мен отговорът проблясва във въпроса: Вечен ли е грехът? Т.е. ако през цялата вечност има място наречено ад, което съществува паралелно с рая и в него са измъчвани грешници, това не е ли увековечаване на греха?

Ако "смърт не ще има вече" и други лоши неща, (Откровение 21:4) то защо пък да има вечно грях?

И за друго си мисля... Хвърлянето в огненото езеро, което е наречено втора смърт, ми звучи повече като вечно унищожение и прекратяване на съществувание. Прилича ми много на Малахия 4:1 Защото ето, ще дойде ден, пламтящ като пещ; тогава всички надменни и ония, които постъпват нечестиво, ще бъдат като слама, и ще ги изгори идещият ден, казва Господ Саваот, тъй че няма да остави у тях ни корен, ни клони.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Мъчената Греховност и Вечните Духове

Мнениеот Славян » пон ное 01, 2010 2:03 am

Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Мъчената Греховност и Вечните Духове

Мнениеот Aether » пон ное 01, 2010 10:36 am

Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Вечно ли е наказанието ?

Мнениеот Зограф » вт ное 02, 2010 4:33 am

Както във физическия свят енергията се запазва вечно, така и в духовния свят, както добрата, така и злата енергия се запазва и има своите последствия. Както доброто изначално действа и има своето вечно битие Бога, така и макар и не изначално, но като породено от безсмъртните същества - демоните, злото има качеството на безсмъртните си създатели, тоест и то е вечно и получава съответното вечно наказание. Злото първоначално е само отсъствие на доброто, но то търпи и по-нататъшно развитие и както често се среща като термин у св. Отци "енергията" като духовно действие е не само добра, но съществува и зла такава. Св. Игнатий Богоносец пише до смирняни: "Нищо у вас не изчезва" Показателен пример за това е казаното от Господа относно евентуалното наличие на 10 праведници в градовете Содом и Гомор, че даже само толкова да бяха заради тях нямаше да погинат хилядите грешници и в двата града. "Той отговори /на Авраама/: нама да ги погубя и заради десетте" /Бит. 18;32/ Така и праведната постъпка на Финеес спаси Израил от унищожение, и заради праведния цар Давид, Соломон не бе наказан от Бога /3Цар. 9-13/ Също и заради ап. Павла не загина целия кораб. Така че от посочените примери става ясно, че добрите дела и добрата енергия, като резултат от добрата воля на праведниците не е строго индивидуална и не се отнася само за тях, но има универсален характер. Също и злото има такова ууниверсално значение. Най-яркия пример е грехопадението на Адам, което доведе до тление и наказание целия човешки род. Грехът като зло от момента на неговото извършване придобива нататък своето вечно битие и съответно като резултат - вечно наказание. И така, от последствията на първородния грях на Адама,- вечното наказание, - единственото за нас спасение е искупителната жертва на нашия Спасител Христа Иисуса Сина Божия.
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: Вечно ли е наказанието ?

Мнениеот m.muladzhikova » вт ное 02, 2010 9:49 pm

Бог Е Създател на всичко видимо и невидимо. И Бог може да го унищожи.
Мариян
Потребител
Мнения: 23
Регистриран на: нед фев 07, 2010 2:26 am

Re: Вечно ли е наказанието ?

Мнениеот Мариян » ср ное 17, 2010 2:55 pm

Последния ми въпрос по темата е. Пише ли някъде в Библията къде е ползата от мъчение, което е вечно? Без начало, без край, няма да има значение дали си издържал 300000 милярда години, защото ще е миляриди по 300000 милярда и пак няма да му се намери края, защото е вечно. И то в огнено езеро, което мисля че може да се свърже с едно от най-агонизиращите чуства, изгарянето. Някак си ми е тръдно да свържа Бог, с такова сурово решение. За това отворих темата.

Върни се в “богослови”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта