Врагът в моето легло

за отношенията между половете
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Врагът в моето легло

Мнениеот Aurelia Felix » нед дек 12, 2010 8:46 pm

И рече Господ Бог: не е добро за човека да бъде сам; да му сътворим помощник, нему подобен. Бит. 3:18

При изпълнение на тайнството венчание, свещеникът се моли Господ да направи двойката като Авраам и Сарра. Не като мистър и мисис Смит. Но за да сте като Авраам и Сарра, трябва преди това да сте били поне Аврам и Сорайа.
Божествения план за брака не е просто узаконяване на секса, а, двамата, бидейки една плът, да станат помощници един на друг в спасението, да станат една малка църква. За съжаление, днес рядко се среща изпълнение на този Божествен план. Причините за това са много и комплексни, но ще се опитам, за да предпазя, ако е възможно някого, да изброя някои червени лампи, които ако бъдат забелязани навреме, ще спасят човека от бедата да се събуди някоя сутрин, осъзнал зловещия факт, че в леглото до него не е възлюбения му, а най-злия му враг.

Когато човек се влюби е склонен да проектира върху обекта на чувствата си един мечтан образ, и по този начин реално да обича мечтанията си, вместо истинската личност. И за съжлаение да не обръща внимание на малките /и не толкова/ червени лампички, които неминуемо проблясват тревожно.

Най-общо, Бог не е предвидил в брака единият да бъде роб на другия, нито играчка, нито заложник. Какви са тревожните признаци в поведението на възлюбения, които трябва да те събудят?

Как да разбереш, че си обект на хищнически лов, а не на любов и уважение? Защото нормално е двама влюбени да се срещнат, а не да се “ловят”.

Red flag 1. Той/тя проявява болезнена и неоснователна ревност. И тази ревност не се проявява, ако флиртуваш с някой красавец/ица от противния пол на сходна възраст, а неин обект е всеки и всичко – родителите ти, работата ти, приятелите ти, дори хобитата ти. Това в началото на връзката може да изглежда очарователно, но знай, че имаш работа с духовно незряла и душевно нестабилна личност.
Грешка: не мисли, че ще го/я промениш. Това не се променя. Влошава се. Ако направиш глупостта да се ожениш/омъжиш за него/нея, ще си в ролята на вечния заподозрян. Повярвай ми: по-ведро е на разпит в полицията.

Red flag 2. Той/тя постоянно се хвали с миналите си връзки /често въображаеми/. Бъди нащрек, когато момичето се хвали пред теб какви мъже са я искали. Запитай се тогава, защо по дяволите не са я взели. Ако си жена – бъди нащрек, ако той се хвали с миналите си завоевания – това е белег за неразкаяност. И при двата пола миналите “завоевания”, които не са завършили с брак, следва да са повод за срам, а не за хвалба. Говоря за християни, естествено.
Грешка: да приемеш като истина скритото послание, че него/нея я искат такива световни звезди и ти никога не можеш да бъдеш на “тяхната” “висота”. Това послание издава ясно, че обекта на любовта ти е един егоцентрик, който/която, ако имаш глупоста да вземеш за спътник в живота, ще се превърне в твоя малък бог. И горко ти, ако не му служиш!
Hidden hint: на тоя бог угодия няма!

Red flag 3. Налага ти се да даваш подробни обяснения за всичко: от 5-минутно закъснение за среща, до това с кого, как и защо говориш по телефона. Друг белег за контрол е прекалено честото звънене по телефона, когато не сте заедно. Това звънене, докато си на работа, е придружено с безсмисления въпрос: “Кво правиш”? Или “Къде си”?
Грешка: да си мислиш, че му/й липсваш. Всъщност липсваш му/й – като плячка на мачка.

Red flag 4. Служи си с похвати от драматичния театър. Ако е мъж: държи да се покаже пред теб като Зевс Гърмовержец в гнева си – троши, треска, крещи, налита на бой. Това е с една единствена цел – да ти вземе страха и така да те пороби. Ако е жена: изпада в истеричен рев или напълно без причина, или при твой плах опит да й направиш някоя забележка. Това пък е женския начин да пороби мъжа. Нито едното, нито другото поведение е нормално, нито следва да бъде толерирано.
Грешка: да си мислиш, че е единичен случай и че няма да се повтори. Вярвай ми: ще се повтори, потрети, подесети и постотни.
Hint: още при първия такъв случай – бягай! Освен, ако не се казваш Лара Крофт или Рамбо.

Red flag 5. Парадира с духовността си. Хвали се с праведността си. Ако си споделил/а някой твой минал грях или дори слабост, ти го натяква или го разгласява на трети лица. /посленото е лесно да се установи/.
Това е огромен червен флаг, който ако забележиш, задължително трябва да си “взимаш шапката”. Такъв човек ще те предаде. Винаги и на всякъде. И без пари!

Red flag 6. Склонен/а е към духовен контрол. Ако правиш нещо, което той/тя не харесва и знае, че не може да те накара по друг начин да не правиш това, очаквай да сънува една черна пещера, от която изкача една триглава ламя /а главите на ламята са 3-ма души, които не харесва/ и те захапва за крачола.
Разбира се, може да му/й се яви някой светия /тъй като по правило тези хора или по-точно орки, нямат страх от Бога и лъжат, както пият вода/, който светия да му/й обясни каква голяма беда те заплашва, ако не послушаш негово/нейно величество и не правиш каквото той/тя ти нарежда. В краен случай, може да се яви не светия, а баба му/й от оня свят. /ако е протестант – говори му “Сам Господ”/
Грешка: да повЕрваш, че такъв човек може да бъде подвластен на нещо друго, освен на болна мистика.

Red flag 7. Има резки промени в поведението. Както е мил/а, изведнъж става студен/а, дистанциран/а и се сърди, без да обяснява защо. Това е с цел спечелване на емоционален контрол чрез вменяване на чувство за неосъзната вина.
Грешка: да се чувстваш виновен/а и да го/я молиш да ти каже защо се цупи.
Hint: просто го/я остави. Не го/я търси, не му/й се обаждай. Обикновено такива резки и безпричинни промени в поведението са признак или на шизофрения или на ужасявощо робовладелски характер. И в двата случая – не ти трябва!

Red flag 8. Винаги обвинява някой друг за собствените си грешки и проблеми. Ако има такава склонност, по-добре бягай, освен ако не си съгласен/а живота ти да премине на подсъдимата скамейка.

Red flag 9. Обича твърде много света и светските неща. Колкото и да е странно, тая склонност трябва да се търси най-вече у баш “светиите” и “праведниците” – тези, които външно гледат да спазват стриктно “буквата на закона”. Как да разбереш? Има явни материалисти, които не са трудни за разгадаване, но тук става въпрос за християните-материалисти. И то за баш християните. Ако изглеждаш лъскаво или по-добре, колата ти изглежда лъскаво на първата ви среща, разширяват ли се зениците му/й? В посока на колата? Или на скъпия ти часовник? Вълнува ли се откъде били парите на Х и У, защо еди кой си имал еди що си? Подобни интереси не издават духовност, а зле прикрит материализъм.

Red flag 10. Ако поради гореизброените или някоя друга причина, решиш да се оттеглиш, става твърде настоятелен/а и дори агресивен/а. Изведнъж започва да те “обича” много и да те затрупва с внимание. Това не е нищо друго, освен похвата на хищника, нежелаещ да загуби плячката си.
Как да се отървеш? Обясни му/й любезно и категорично, че не желаеш повече да се виждате. За препоръчване е по време на това обяснение да запишеш разговора на диктофон. Защо? Защото такива хора реагират като хищници и виждайки, че губят плячката си /за него/нея ти си именно плячка/, показват зъбите си. Вълкът сваля овчата си кожа и обикновено изпада в истерия /ако е жена/ или заплашва /ако е мъж/. В такива случаи, ако запишеш заплахите, след това му/й ги пусни на запис и му/й обясни, че този запис отива в ръцете на твой познат адвокат и ако от тук натаък нещо се случи с теб, полицията ще знае кого да залови. Повярвай ми: това работи!

И накрая: не вярвай на някого, че е християнин само на база думите му. Нито на база кръщелното му свидетелство, а само внимателно наблюдавайки живота му. Истинската любов никога не се натрапва. Тя никога не изисква от другия да става неин/негов роб. Тя не търси своето си.
pavel
Потребител
Мнения: 209
Регистриран на: вт сеп 14, 2010 12:47 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот pavel » нед дек 12, 2010 8:58 pm

Мдааа, мила. Като гледам явно не си случила на човек. Горката! :(
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот Aurelia Felix » нед дек 12, 2010 9:04 pm

трогателна е загрижеността на моя голям фен pavel за моето благополучие. горното обаче е на база както на известен личен опит, така и на споделено от мои приятели и познати - адвокати и полицаи. пропуснах: и на база наблюденията над много християни.

дано все пак някой се поучи и се предпази от това да си строши главата, тъй като гореописаните случаи са прекалено често срещани в днешно време.

сега очаквам всички орки да наскачат като мухи на лайно. утре ще намина да видя какво се е хванало.
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот Aether » нед дек 12, 2010 10:58 pm

я, нещо хубавичко да видя напоследък :thumbup: ... другото все някакви отвяли работи
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот Дон Кихот » нед дек 12, 2010 11:25 pm

Вие разбрахте ли защо другарката Tiger никога отново няма да се омъжи? Това беше нейното обяснение и може би подсъзнателно самооправдание. Не го приемаме.

Който мисли, че знае всичко, сигурен съм, че не знае откъде идват имената на нотите. Ето откъде:

Кто придумал названия семи нот?
Знакомые каждому названия нотной гаммы — от «до» до «си» — были в XI веке введены в обиход монахом-бенедиктинцем Гвидо Д`Ареццо и обозначали первые слоги слов молитвы к Иоанну Крестителю. В ней содержалась просьба о сохранении силы голоса: «Дай нам чистые уста, св. Иоанн, чтобы мы могли всей силой своего голоса свидетельствовать о чудесах твоих деяний»:
UT queant laxis
REsonare fibris
MIra gestorum
FAmuli tuorum
SOLve polluti
LAbii reatum
Sancte Ioannes.
Первая нота «ут» изменила свое название на более благозвучное «до» в XVII веке, последняя же, «си», хоть и не вполне согласуется с первым слогом имени святого, но так удобнее петь. Для указания требуемой высоты тона Гвидо использовал левую руку. Кончики и суставы каждого пальца означали определенный звук. Это позволяло ему показывать хору, какие ноты петь. (Гравюра «Гвидонова рука». 1547 г., Венеция) см.:
http://www.vokrugsveta.ru/quiz/349/
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот Aurelia Felix » пон дек 13, 2010 9:44 am

Доне, какво смятам да правя с моя живот си е моя работа. пак ще повторя, че горенаписаното не е плод само на мой опит, но и на чужд. нагледала съм се на такива личности в живота си и от двата пола, включително и семейства. факт е, че днес почти не можеш да видиш здраво семейство. не казвам че няма, а че се срещат все по-рядко.

при някои от протестантите има практика на т.н. предбрачна консултация. но не ми е известно тамошните консултанти да информират за горните опасности. при нас и това няма. венчават ги хората като на конвейр и после да си трошат главите.
Последна промяна от Мария на съб дек 25, 2010 3:22 am, променено общо 1 път.
Причина: Редактирано от модератор
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот refab » пон дек 13, 2010 11:53 am

Много от хората са/сме с набелязани или проявени личностни разстройства!....Голям е и процентът на невежите и на примитивно страстните хора.
Когато има много или достатъчно естествена благодат, е възможно, вкл. и чрез големи жертви, да се компенсират ( в различна степен) разни неблагоприятни неща - собствени и чужди!...
Може да е ужасно да трябва да се общува както с религиозни, така и с нерелигиозни хора!... Във всички случаи трябва да се залага на разума и интелектуалността!... Това са двата стълба, на които биха могли да се крепят добри обществени взаимоотношения!... Оптималното е, ако те - разумът и интелектуалността могат да се съчетаят с християнска религиозност, но такава, която е в охристовен стил!......... Всички останали религиозни стилови тенденции (вж. Св. Мария Скобцова) в християнството неминуемо са свързани най-малкото с огромна досада, пошлост и дори отвращение!...

В крайна сметка, струва ми се, че ако става дума за , условно казано, едно и също морално ниво при един религиозен, но с неблагоприятен верски уклон, човек и при един нерелигиозен , определено по-приемлив е нерелигиозният !
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот Дон Кихот » пон дек 13, 2010 12:40 pm

Не съм съгласен с отричането на св. Мария (Скобцова). Тя не само е мъченица за разлика от нас, еснафите и страхливците, но и доказа, че при рязко променените условия на ХХ век може да има и нови, не по-малко ценни форми на монашески живот извън казионните манастири и църковни канцеларии.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот Aurelia Felix » пон дек 13, 2010 7:24 pm

Последна промяна от Мария на съб дек 25, 2010 3:23 am, променено общо 1 път.
Причина: Редактирано от модератор
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот refab » пон дек 13, 2010 9:55 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот Aurelia Felix » вт дек 14, 2010 11:49 am

Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот Чехълче » вт дек 14, 2010 12:07 pm

ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот ivanb63 » вт дек 14, 2010 1:11 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот small axe » вт дек 14, 2010 2:15 pm

Чехълче, никакъв духовен наставник не е тоя Дон Кихот. Безбожник е, прикрит зад някакви религиозно окултни мъгли в главата му. Да не смяташ че е наясно дори с православието както вие го изповядвате, нищо не му е ясно.

Темата е интересна и добре написана. Нека всеки чете и мисли предварително, понеже тези решения за едни от най- важните решения в живота. Емоцията не е най- добрия съветник.

Павле, защо си така злобен? Така ли четеш в Писанията? Коментарите ти са крайно нещастни.
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Врагът в моето легло

Мнениеот Чехълче » вт дек 14, 2010 2:50 pm

За съжаление или за радост, не знам, Дон Кихот е ръкоположен. И като такъв е духовен наставник на мнозина, предполагам. Неведоми са пътищата Божии, но в очите на хората думите му са...незрели. :?

Върни се в “жени и мъже”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост