В трудните моменти.

теми, свързани с протестантството
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

В трудните моменти.

Мнениеот Асен » нед яну 30, 2011 3:16 pm

Животът понякога е тежък и ни носи трудности. Възможно е да изпаднем в объркване или стрес, когато нещата не вървят по желания от нас начин. Това съвсем не означава, че трябва да живеем в очакване на проблеми или неприятности, които може да ни се случат. Това ще позволи на безпокойството да засенчи дори и безоблачните ни дни. Това не ще ни помогне да избегнем неприятностите.

Отговорът на трудните моменти и обстоятелства е постоянството и решимостта ни да не бъдем победени! В живота не винаги печелят тези, които са най-силни, най-бързи или най-умни. Тези, които успяват са тези, които не се отказват – като се борят срещу всяко обезсърчение, минават през всяка трудност, игнорират всяка прогноза за провал, не жалят усилия, не виждат проблема като нерешим и препятствието като непреодолимо. Вярващият човек вярва, че има път, дори когато всички други казват, че няма!

Ето как някой може да намери смелостта и благодатта да направи всичко това. Трябва да познава в сърцето си Онзи, Който е казал: „Аз съм пътят, и истината, и живота“ (Йоан 14:6). Исая пише за Господа: „Аз съм Господ, Който давам път в морето и пътека в буйните води“. Моисей и израилтяните откриха, че Бог е верен и прави път там, където няма път! (Изход 14:13-31).

Целта да имаме безпроблемен живот не е реалистична и е абсолютно непостижима, и дефинирането на проблема не винаги определя очакването за крайния резултат. Сложността на проблема не е най-важното. Понякога, само Бог знае изхода. Рано е да казваме какво ще стане преди Бог да е говорил. Нека да отместим погледа си от неприятностите и да гледаме Божието лице.Да издирваме решенията в Неговото Слово с отворени сърца.

Знаем от библията, че нашият Бог е издигал затворник в чужда страна до престола, избавял е цял народ от тежко робство и ги е хранил в пустинята, повалял е исполини с овчарска прашка, избавял е благочестивия от устата на лъвове, предпазвал е от изгарящи пламъци, хранил е вдовици във време на глад, свръхестествено е отварял вратите на затвори, издигал е нископоставения и е свалял високопоставения… и възкреси Сина Си от смъртта. Той обещава всичко това на теб и мен. Негов специалитет са невъзможните задачи!

29. С вяра израилтяните минаха през Червеното море като по сухо, на което като се опитаха и египтяните, издавиха се.
30. Чрез вяра ерихонските стени паднаха след седмодневно обикаляне около тях.
31. С вяра Раав блудницата не погина заедно с непокорните, като прие съгледателите с мир.
32. И какво повече да кажа? Защото не ще ми стигне време да приказвам за Гедеона, Варака, Самсона и Иефтае, за Давида още и Самуила и пророците;
33. които с вяра побеждаваха царства, раздаваха правда, получаваха обещания, затуляха устата на лъвове,
34. угасваха силата на огъня, избягваха острото на ножа, оздравяха от болести, ставаха силни във война, обръщаха в бяг чужди войски.
35. Жени приемаха мъртвите си възкресени;......."
(Евреи 11:29-35).

Каквато и да е нашата ситуация днес или утре, ние можем да бъдем от тези издържливи хора – несломими и непобедими – изпълнени с твърдост и способност да не спират.
„Угнетявани сме отвсякъде, но не сме съкрушени; в недоумение сме, но не до отчаяние“ (2 Коринтяни 4:7-10).
Нека винаги да бъдем от тези хора, с решението да не спират, и никога да не се отказваме от Бог и от себе си – винаги да имаме надежда. :angel:
Fani
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: пон окт 09, 2006 9:45 pm

Re: В трудните моменти.

Мнениеот Fani » съб фев 12, 2011 8:25 pm

Благодаря. Не знам какъв е бил подтикът за написването на тези окуражителни думи, прочетох ги в момент, когато ми се струваше, че кръстът ми е непосилно тежък и че огромната част от усилията, които полагам, са безплодни. Текстът повдигна духа ми и ме предпази ако не от отчаяние, то от поредната истерия, затова реших да изкажа признателност на автора.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: В трудните моменти.

Мнениеот Асен » съб фев 12, 2011 11:39 pm

Здравей Fani, радвам се, че си била благословена чрез писаното по-горе. А подтикът е съвсем личен-преживяно от мен. Такива са и повечето от нещата , които съм споделял във форума. Дори сега, в момента, когато пиша тези редове се намирам под много силен натиск. Но Бог прави път там, където няма път за всяка една ситуация и всеки проблем, и това е достъпно за всеки, който уповава в Него. С това искам да те насърча, че има и други хора, които се борят с трудни неща в живота, преминават през планини от проблеми, но същественото за нас е винаги да бъдем решени да не спираме, а да продължаваме напред, и никога да не се отказваме от Бог и от себе си – винаги да имаме надежда!

Ще спомена за едно изказване на Уинстън Чърчил, направено малко след победата над Германия във Втората световна война, по времето на една конфереция. Попитали го:"Как победихте? Каква беше Вашата стратегия на победа?". Той се изправил и повторил бавно три пъти:" Никога, никога, ...никога не се отказвай!"

Приеми като малък подарък :angel:
Fani
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: пон окт 09, 2006 9:45 pm

Re: В трудните моменти.

Мнениеот Fani » нед фев 20, 2011 12:23 pm

Думите ти и особено цитатът на Чърчил бяха право в десятката. А сега, когато вече облаците се поразсеяха, си ги припомням често, за да не се отклонявам от целите си въпреки инерцията на ежедневието.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: В трудните моменти.

Мнениеот Асен » нед фев 20, 2011 2:19 pm

:thumbup: Радвам се за това, че неприятностите около теб са започнали да отминават. Продължавай с постоянство! А при мен нещата станаха изведнъж: Бог направи път със сила и мощ за мен, раздели чрез вяра водите на "Червеното море", което беше на пътя ми, преминах по"сухо", а зад мен се удавиха и унищожиха напълно намеренията на нечестивите човеци. Слава на Бога! Тук се възползвам от възможността да благодаря още един път на форумния приятел, който ми писа на ЛС: "...Не допускай нито за миг мисълта, че си сам или че няма да се справиш - твърдо се уповавай на Господа и Той ще те избави и от най-големите трудности:
2.Твърдо се уповавах на Господа, и Той се наклони към мене и чу моите вопли;
3. извлече ме от страшен ров, от тинесто блато, постави на камък нозете ми и утвърди стъпките ми;
4. и вложи в устата ми нова песен - хвала на нашия Бог. "

И на всички останали, които се молиха за мен. :angel:

Така че, смело напред!
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: В трудните моменти.

Мнениеот Aurelia Felix » нед фев 20, 2011 8:10 pm

хубави думи, Асене. в тоя ред на мисли се сещам, че всичко, което не ни убива ни прави по-силни. но дори и това, което потенциално би могло да ни убие в буквалния смисъл не бива да ни притеснява особено.
"А и какво значение има колко скоро ще си тръгнеш оттам, откъдето и без друго ще трябва да си идеш? Трябва да се грижим не да живеем дълго, а достатъчно; понеже да живееш дълго е работа на съдбата, да живееш достатъчно - на духа." Сенека
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: В трудните моменти.

Мнениеот Асен » нед фев 20, 2011 8:55 pm

:)) Четох в един блог, модераторе, че американски специалисти са доказали научно истинността на афоризма: "Това, което не ни убива, ни прави по-силни". Провеждали са мащабно изследване на последиците, които имат неблагоприятните събития върху психичното здраве на американците, и това е показало, че неприятностите способствали за последваща адаптация и за устойчивостта на психиката. Хората, преживели големи неприятности, са били с по-добро психично здраве от останалите, на които им е "вървяло" в живота. Те са реагирали на по-дребните проблеми много по-спокойно в сравнение с останалите. В умерени дози неприятностите мжели и да способстват за формиране на защитни механизми.

Което, за мен, съвсем не означава, че трябва непрекъснато да се набъркваме в тях, използвайки ги като тренировъчно "средство" за справяне с трудните ситуации в живота.

Първоначално заложената от мен идея беше винаги да имаме постоянството и решимостта да не бъдем победени! Защото успешните хора са тези, които не се отказват, отхвърлят всяка прогноза за провал, не виждат проблемите като нерешими. А ние като вярващи знаем, че има път, дори когато всички други казват, че няма!

Изход 14:13-31
„Аз съм Господ, Който давам път в морето и пътека в буйните води“.

И когато отместим погледа си от неприятностите и гледаме към Божиите обещания, и търсим решенията в Неговото Слово, тогава : "...във всичко сме повече от победители, чрез Онзи, който ни укрепява..."

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост